Search

Karakter

Elke les een leessucces!

Met Karakter leren de kinderen niet alleen goed lezen, maar doen ze ook succeservaringen op en worden ze gestimuleerd veel en gevarieerd te lezen. Iedere les weer! Zo maken ze ongemerkt veel leeskilometers en ervaren ze dat lezen leuk en zinvol is. In Karakter gaan goed technisch leesonderwijs en leesmotivatie hand in hand. Met als resultaat... een klas vol enthousiaste lezers!

  • Succes voor ieder kind
  • De leestekst centraal
  • Uitdagende pluslijn

Zichtzending & proeflicentie Bekijk lesmateriaal

Daarom Karakter

Succes voor ieder kind

Succesbeleving is enorm belangrijk voor de leesmotivatie van kinderen. En voor die succesbeleving is het centraal stellen van één leesdoel een vereiste. Dit lesdoel staat duidelijk in het leeswerkboek en de kinderen gaan er gericht mee aan de slag. Eerst met woord- en zinsoefeningen en daarna met een leestekst op maat.  De stappen die ze in de les maken worden bovendien inzichtelijk door een persoonlijk meetmoment aan het begin en het einde van de les. Tot slot kunnende kinderen in verschillende samenleesvormen, zoals duo-lezen en theaterlezen, laten zien wat ze kunnen. Dat motiveert!

 

De leestekst centraal

In Karakter staan de leesteksten centraal. Ze zijn op maat geschreven door bekende kinderboekenauteurs en in elke tekst draait het om één leesmoeilijkheid of één aspect van vloeiend lezen, zoals woordgroepen of leestekens. Het leeswerkboek blijft altijd up-to-date omdat het gedurende het gebruik van methode aan de actualiteit of aan de wensen van scholen kan worden aangepast.

 

Uitdagende pluslijn

Echt onderscheidend aan Karakter is differentiatie op vier niveaus. Voor de sterkste lezers is er een apart plusboek. Hierin worden ze uitgedaagd met leesdoelen op een hoger AVI-niveau en een verdieping op literatuureducatie. De lessen vloeiend lezen en leesbevordering doen ze samen met de andere kinderen. Zo houd je deze kinderen bij de groep, maar daag je ze écht uit op hun niveau en motiveer je ze het beste uit zichzelf te halen.

Brochure downloaden

Meer weten over Karakter?

Neem contact op met Dick Vijge of een van onze andere methodespecialisten.

Contact

Lesmateriaal

De teksten en oefeningen staan samen in leeswerkboeken. Dat zorgt voor een actieve leeshouding: de kinderen kunnen onderstrepen en markeren in de teksten. Leeswerkboeken zijn bovendien toekomstgericht omdat ze gedurende het gebruik van methode aan de actualiteit of aan de wensen van scholen kunnen worden aangepast.

 

Natuurlijk is er voor de leerkracht een duidelijke handleiding met bijbehorende digibordsoftware.

Bekijk het lesmateriaal


Didactiek en organisatieBeleving


In elk leeswerkboek staat een karakter, een personage, centraal dat de kinderen inspireert om te lezen.

Lees meerLeerlijnen


De lessen zijn opgebouwd vanuit drie leerlijnen: technisch lezen, vloeiend lezen en leesbevordering/literatuureducatie.

Lees meerDidactiek


Eén leesdoel per les, inzichtelijke stappen en de leerkrachttijd zoveel mogelijk voor de hele groep.

Lees meer
Organisatie


Een jaarprogramma met 4 perioden van 8 weken. Uitloopweken kunnen naar eigen inzicht wordt gepland.

Lees meerCombinatiegroepen


Door een slimme planning van het leesdoelenaanbod is Karakter bij uitstek geschikt voor combinatiegroepen.

Lees meerDifferentiatie


Elk kind een eigen route maar de hele groep bij elkaar waar het kan en moet. Unieke pluslijn voor de sterkste lezers.

Lees meer

Probeer Karakter

Benieuwd naar Karakter? Probeer de methode dan uit in je eigen klas. Vraag een zichtzending en een proeflicentie aan. Een zichtzending bevat materialen van jaargroepen 4 t/m 8 die een goed overzicht geven van de methode, waaronder een handleiding, alle leeswerkboeken en werkboeken leesbevordering. En je mag de software 3 maanden uitproberen. Zo krijg je een goed beeld van Karakter.

Zichtzending & proeflicentie

Wil je alvast een leuke les om uit te proberen? Download een theaterles voor groep 4 t/m 8.

Proefles theaterlezen

Referentiescholen

Wil je weten wat andere scholen vinden van Karakter? Er werken dit jaar al zo’n 1500 kinderen op zogenoemde vroegstartscholen met deze nieuwe methode, in groep 4. We hebben enkele enthousiaste reacties voor je verzameld.

“We zijn heel enthousiast. Een paar kinderen die niet van lezen houden, gaan door verschillende samenwerkvormen toch lekker aan de slag.”

Martin Luther Kingschool, Maartensdijk

“Karakter is echt een goede vooruitgang op leesgebied!”

De Schatgraaf, Arnhem


“De kinderen zijn super enthousiast. In oudergesprekken zeggen kinderen dat ze Karakter het leukste vak vinden.”

Dr. Lammerts van Bueren, Zetten

Goed om te weten