Talent

Talent

Wil je leerlingen het mooie van het vak Nederlands laten ervaren? Met Talent je geef les zoals jij dat het liefste doet, met aandacht en tijd voor je leerlingen. Talent zit bomvol leesplezier, is actueel en herkenbaar. Je laat ze ontdekken dat taal overal te vinden is en je op weg helpt de wereld in.

Naar de docentenwebshop

 • Het mooie van het vak Nederlands
 • Bomvol fictie, literatuur en leesplezier
 • Ontdekken hoe taal je helpt

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

Talent is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken & Wegen

Hoe bevorder je leesvaardigheid en leesplezier bij leerlingen?

De afgelopen jaren is de leesvaardigheid van jongeren afgenomen. Jongeren lezen steeds minder en ze beleven er weinig plezier aan.
Jongeren kunnen wel lezen, maar doen het niet. Door gebrek aan oefening stagneert de ontwikkeling van leesvaardigheden en daarmee het plezier in lezen.
Hoe voorkom je dat jongeren in een negatieve leesspiraal terecht komen? En beter nog: hoe zorg je dat hun leesplezier bevorderd wordt? Lees er alles over in deze whitepaper.

Download de whitepaper

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Talent te kiezen

Het mooie van het vak Nederlands

Leesvaardigheid bij jongeren daalt helaas al jaren, het is zaak om ze meer te laten lezen. Daarom heeft Malmberg vanaf schooljaar 23/24 aanvullend materiaal ontwikkeld voor de onderbouw; Leesrijk. Bij Leesrijk ligt de focus op het bevorderen van leesvaardigheid en leesplezier.  Leesrijk bestaat uit sets van leeskaarten die je in verschillende samenstellingen kunt inzetten. Op elke set staan boekentips vermeld om leerlingen uit te nodigen om (door) te lezen. Lees meer over Leesrijk

Bomvol fictie, literatuur en leesplezier

Als geen ander weet je dat lessen over onderwerpen die de leerlingen zelf aangaan het meest effectief zijn. Daar speelt Talent op in. Zo kun je de lessen en vaardigheden opbouwen zoals je gewend bent maar Talent biedt de ruimte voor eigen inbreng en variatie op verschillende thema’s. Naast fictie, wat in elk hoofdstuk terugkomt, kun je met de actuele opdrachten je lessen aanvullen en verrijken.

Ontdekken hoe taal je helpt

Wat heeft een taal allemaal te bieden? Dat willen we de leerlingen samen met jou laten ontdekken. Inzicht in taal, communicatie, land en cultuur helpt de leerling in de ontwikkeling om taalkrachtiger en zelfbewuster te worden. Daarmee kunnen ze zich sterker in de wereld positioneren. Taal helpt je bij alles, ook bij het leren van een ander vak. Taal kom je overal tegen en het beheersen van de taal helpt je bij alles. Taal is alles en alles is taal!

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Talent voor staat. Binnen 3 minuten heb je een eerste indruk van:

 • Hoe de methode is opgebouwd
 • Waarom Talent meer uitdaging biedt voor elke leerling
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Ben je benieuwd wat Talent voor jou en jouw leerlingen kan betekenen of wil je een presentatie voor jouw vaksectie? Onze methodespecialisten helpen je graag.

Maak een afspraak met de methodespecialist

Duik dieper in Talent

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Opbouw en structuur

Talent is opgebouwd uit vijf hoofdstukken. Elk hoofdstuk kent dezelfde opbouw. Hierdoor is het boek zowel lineair als modulair te gebruiken.

Opbouw hoofdstuk

Elk hoofdstuk behandelt een thema dat aansluit bij de leefwereld van jongeren. Dit thema komt tot uitdrukking in de teksten, woorden en fragmenten die gekozen zijn. Zo vormen de verschillende paragrafen van een hoofdstuk één geheel.

De opbouw van een hoofdstuk is als volgt:

Fictie
Gedicht
Lezen
Schrijven en formuleren
Woorden
Spreken, kijken, luisteren
Grammatica zinsdelen
Grammatica woordsoorten
Spelling
Media en onderzoek

Opbouw paragraaf

Elke paragraaf is opgebouwd volgens het OVUR-principe. OVUR bestaat uit de volgende stappen:

O Oriëntatie De aanwezige kennis wordt geactiveerd en bepaalde stof wordt herhaald.
V Voorbereiding De leerling maakt in de leerteksten kennis met nieuwe leerstof, ontdekt via opdrachten of hij de nieuwe stof begrijpt.
U Uitvoering De leerling verwerkt de leerstof: past deze eerst toe in opdrachten die lijken op de leerstof in de theorie en geleidelijk in veel vrijere opdrachten, zodat de transfer tot stand komt.
R Reflectie De leerling staat stil bij wat hij geleerd heeft.

Differentiatie

Talent heeft veel mogelijkheden voor differentiatie, zowel voor leerlingen die achterblijven als leerlingen die sterk zijn in Nederlands. Allereerst kunnen leerlingen in de digitale leeromgeving overstappen naar een ander niveau/leerjaar. Stel dat een leerling werkt met de havo-editie, maar erg sterk is en behoefte heeft aan extra uitdaging, dan kan hij verder gaan in de vwo/gymnasium-editie. 

In de boeken en online
 • Instapopdrachten bij spelling en grammatica: leerlingen die goed scoren op de instapopdracht, mogen een aantal opdrachten overslaan.
 • Steropdrachten: elke paragraaf bevat opdrachten voor extra uitdaging.
 • Onderzoeksopdrachten: speciaal voor vwo/gymnasium-leerlingen als extra uitdaging.
Extra online
 • Extra lezen, grammatica en spelling: herhalingsstof voor leerlingen die moeite hebben met deze onderdelen.
 • Versterk jezelf: een adaptieve trainer die elke leerling op maat verder helpt. Met slimme algoritmen analyseert de software de opdrachten die de leerling gemaakt heeft. Vervolgens doet het programma aanbevelingen voor een volgende opdracht. Op deze manier krijgt elke leerling een eigen route aangeboden om de leerdoelen te bereiken.
 • Module grammatica en spelling: extra werkbladen die ingezet kunnen worden bij de start van leerjaar 1 om alle leerlingen op hetzelfde startniveau te krijgen.
 • Oefentools: zoals Test jezelf, Oefentoets en Woordtrainer
 • Toegang tot alle niveaus en leerjaren

Blended werken

Als je kiest voor Talent ontvangen al je leerlingen een boek én een licentie voor de online leeromgeving. Zo kun je als docent zelf kiezen welke onderdelen je in het boek behandelt en wat je liever online laat maken. 

Als je leerlingen online werken, kun je realtime de voortgang van je leerlingen volgen. Handig om het huiswerk te controleren, maar ook om snel te kunnen zien met welke onderdelen de klas nog moeite heeft.

Online extra's

In de online leeromgeving vinden leerlingen extra oefen- en testmateriaal:

 • Woordtrainer
 • Versterk jezelf, de trainer voor spelling/formuleren en grammatica waarmee elke leerling volgens een individuele leerroute traint
 • Test jezelf aan het einde van de paragraaf lezen, woorden, grammatica en spelling, waarmee leerlingen testen of ze de leerdoelen beheersen
 • Oefentoets aan het einde van een hoofdstuk, waarmee leerlingen controleren of ze klaar zijn voor de hoofdstuktoets

Toetsen

Het toetspakket bij Talent bestaat uit de volgende toetsen:

Hoofdstuktoetsen (versies A en B) met de onderdelen: 

 • Lezen 
 • Woorden
 • Spelling
 • Grammatica - zinsdelen
 • Grammatica - woordsoorten
 • Spelling

  Twee maal per jaar:

  • Toets schrijven met een afnametijd van 45-50 minuten;
  • Toets kijken/luisteren met een afnametijd van 45-50 minuten.

  Taxonomie

  Alle toetsen zijn voorzien van een toetsmatrijs, gebaseerd op de taxonomie van Bloom aangepast voor de talen. Deze taxonomie is eenvoudig te vertalen naar andere gangbare taxonomieën als RTTI en OBIT.

  Word en Wintoets

  De toetsen worden aangeboden in Word. Zo kun je ze eventueel zelf naar wens aanpassen. Ook zijn er Wintoets bestanden van alle toetsen, zodat je ze ook digitaal kunt afnemen.

  Leesrijk maakt leerlingen taalkrachtiger

  ✓ Stimuleert leesmotivatie door keuze
  ✓ Versterkt samenhang tussen vaardigheden
  ✓ Flexibel en direct inzetbaar zonder voorbereiding

  Leesrijk is aanvullend lesmateriaal voor de onderbouw met focus op het bevorderen van leesvaardigheid en leesplezier. Leesrijk bestaat uit sets van kaarten die je in verschillende samenstellingen kunt inzetten: een startkaart lezen met transfermogelijkheden naar kaarten voor (meer) lezen, schrijven en woordenschat. Het materiaal is digitaal beschikbaar in de online leeromgeving.

  “Je ervaart als docent met Leesrijk alle hulp om het leesplezier te vergroten.”

  Stimuleert leesmotivatie door keuze
  Leerlingen worden o.a. door keuze gemotiveerd om te werken aan het versterken van hun eigen taalkrachtigheid. De leesmotivatie neemt toe door het gebruik van aantrekkelijke fragmenten, rijke teksten en prikkelende opdrachten.

  Alle teksten zijn authentiek en worden thematisch geordend, zodat leerlingen snel kunnen kiezen voor een thema binnen hun eigen interessegebied.

  Flexibel en direct inzetbaar zonder voorbereiding
  Geen klas, geen leerling en geen dag is hetzelfde. Als docent ga je hier flexibel mee om en stem je je lessen daarop af. Door een flexibel aanbod heb je als docent de vrijheid om de sets op een passende manier in te zetten. Je kunt Leesrijk als extra materiaal inzetten naast je reguliere methode of bepaalde onderdelen daaruit vervangen.

  Vanwege het stapelbare aanbod kan de tijd die je eraan besteedt variëren. Je kunt de kaarten in tien minuten inzetten als opstarter of afsluiter van een lesuur, maar je kunt ze ook lesvullend gebruiken, door uitbreidingskaarten te gebruiken of interactie te stimuleren op basis van de opdrachten, reflectie of (peer)feedback.

  Stimulerend door rijke teksten en variatie
  ‘Waarom moet ik dit leren?’ is een veel gestelde - en volkomen terechte - vraag door leerlingen. Wanneer leerlingen de relevantie inzien van een activiteit, zullen ze eerder geneigd zijn die activiteit ook uit te voeren. Leesrijk bevat authentieke, rijke teksten: teksten die leerlingen daadwerkelijk kunnen tegenkomen, thuis of op school. Wanneer een leerling ‘het echte leven’ weerspiegeld ziet in een tekst of taak vergroot dat de waarde, het nut of het belang, ervan.

  Versterkt samenhang tussen vaardigheden
  Als vervolg op de startkaart kunnen leerlingen aan de slag met een uitbreidingskaart. Elke uitbreidingskaart heeft een duidelijke relatie met de tekst op de startkaart en geeft ruimte voor verdere verkenning of verdieping van het onderwerp. Het aanbieden van vaardigheden in samenhang werkt versterkend voor die taaldomeinen. Het draagt bij aan de betekenis en samenhang van verschillende vakonderdelen en helpt betekenis geven aan een nieuwe context.

  Meer over Leesrijk

  De online leeromgeving bij Talent

  Talent is een MAX-methode. Als je een MAX-methode gebruikt, krijg je automatisch toegang tot de MAX online leeromgeving. De online leeromgeving biedt tal van online tools die leerlingen helpen met het leren, verwerken en oefenen van de leerstof. MAX online is ontwikkeld op basis van onze nieuwste inzichten op het gebied van gepersonaliseerd en adaptief leren.

  • Bepaal zelf de mix tussen online en offline leren
  • Woord- en grammatica trainers
  • Veel oefentools zoals Test jezelf, Oefentoets en Woordtrainer
  • Toegang tot alle niveaus en leerjaren

  Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van MAX.

  Meer over de online leeromgeving Meer over MAX

  Blader online door de boeken

  Benieuwd hoe het lesmateriaal van Talent eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

  Het complete boek inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingsmateriaal voor een goede eerste indruk.

  Meer weten over deze methode?

  Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

  Plan een afspraak in

  Of bekijk eerst het beoordelingsmateriaal.

  ← Terug naar Voorbereiden

  Probeer Talent gratis uit

  Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

  De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

  Vraag het beoordelingsmateriaal aan

  Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

  Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

  Plan een afspraak in

  Wat vinden andere scholen van Talent?

  Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Talent. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

  Bel of mail een referentieschool

  10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

  Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

  Mevrouw Lussing KSG de Breul
  "Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."
  Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog
  "Veel verschillende werkvormen waardoor er veel wordt herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."
  Dhr. Koningsveld Het Bouwens
  "Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."
  Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht
  "Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

  Hoe bevorder je leesvaardigheid en leesplezier bij leerlingen?

  De afgelopen jaren is de leesvaardigheid van jongeren afgenomen. Jongeren lezen steeds minder en ze beleven er weinig plezier aan.
  Jongeren kunnen wel lezen, maar doen het niet. Door gebrek aan oefening stagneert de ontwikkeling van leesvaardigheden en daarmee het plezier in lezen.
  Hoe voorkom je dat jongeren in een negatieve leesspiraal terecht komen? En beter nog: hoe zorg je dat hun leesplezier bevorderd wordt? Lees er alles over in deze whitepaper.

  Download de whitepaper

  Probeer Talent gratis uit
  bij jou in de klas

  Om te ontdekken of Talent past bij jouw school, kun je de
  methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
  kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
  om de methode zelf uit te proberen.

  Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

  ← Terug naar Ontdekken

  Ga je aan de slag met Talent?

  Kies je pakket

  Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

   

  44 ,75
  1 jaar / leerling per jaar
  • Licentie online leeromgeving
  • Leerwerkboek deel A
  • Leerwerkboek deel B

   

  35 ,25
  6 jaar / leerling per jaar
  • Licentie online leeromgeving
  • Leerwerkboek deel A
  • Leerwerkboek deel B

  De materialen van Talent bestel je in de webshop.

  Naar de webshop Prijsoverzicht

  Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

  Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

  Veel succes!

  Download de checklist

  Checklist nieuwe methode

  Gratis Overstapservice

  Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

  De Overstapcoach helpt je bij:

  • Alles klaarzetten
  • Jaarplanning maken
  • Methode training
  • Starten met de methode

  Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

  Bekijk de Overstapservice

  Wat vinden andere scholen van Talent?

  Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Talent. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

  Bel of mail een referentieschool

  Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

  Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak Nederlands. Haal eruit wat voor jou relevant is!

  Meer weten over deze methode?

  Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

  Plan een afspraak in

  ← Terug naar Uitproberen

  Haal alles uit Talent

  De beste service bij je methode

  Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

  Beeld van start schooljaar checklist

  Leraren in overleg tijdens een training

  Trainingen en webinars

  Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

  Trainingen Webinars

  Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

  Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak Nederlands. Haal eruit wat voor jou relevant is!

  Bezoek de website

  Deelnemen aan ons Scholenpanel

  Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

  Meer informatie of aanmelden

  Jouw accountmanager

  Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

  Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

  Contact met jouw accountmanager

  ← Terug naar Beslissen

  Next

  Go to next tab