Nova

Nova

Motiveer je leerlingen door ze de lesstof meteen te laten toepassen vanuit hun eigen belevingswereld. Zo maakt Nova nask de vaak als abstract ervaren wereld van de fysica en chemie concreet en relevant. Met de vernieuwde methode haal je het beste uit iedere leerling: van vmbo-basis tot gymnasium.

Naar de wesbhop

 • Uitdagend voor elk niveau, mede dankzij voorkennistoets en plusstof
 • Heldere teksten en leerdoelen voor meer structuur en overzicht
 • Opdrachten zijn gekoppeld aan leerdoelen en voorzien van taxonomieniveau

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leraar zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar leerlingen? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je leerlingen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Over onze methodes

Nova is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Nova meteen ontdekken?

Onze methode Nova staat voor het mooie van het vak nask. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Nova ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze methode nask en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Nova de leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Nova te kiezen

Uitdagend voor elk niveau, mede dankzij voorkennistoets en plusstof

Nova nask bestaat uit 6 edities (van vmbo-bk tot vwo/gymnasium en vwo Engelstalig). Met de voorkennistoets inventariseer jij precies wat je klas nodig heeft aan het begin van elk hoofdstuk. Elk hoofdstuk bevat PLUS-stof. Dit is een uitbreiding van de theorie met moeilijker opgaven. Daarnaast sluit ieder hoofdstuk af met een keuzeparagraaf aan de hand van een relevante context. Je daagt leerlingen dus altijd uit op hun eigen niveau en tempo. De Vaardigheidstrainers en Test Jezelf met feedback geven leerlingen nog meer houvast.

Heldere teksten en leerdoelen voor meer structuur en overzicht

Gebruikers van Nova laten ons weten dat de methode de meest gestructureerde en overzichtelijke nask-methode is. Het is altijd duidelijk wat leerlingen moeten leren, zeker met de leerdoelen aan het begin van een paragraaf. De heldere teksten versterken de structuur en dat maakt het voor leerlingen nog makkelijker om de stof te leren.

Opdrachten zijn gekoppeld aan leerdoelen en voorzien van taxonomieniveau

De opdrachten die horen bij de lesstof zijn ingedeeld naar leerstof (onthouden en begrijpen) en toepassing (toepassen en analyseren). De opdrachten zijn gekoppeld aan leerdoelen en taxonomie.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we in het kort zien waar Nova nask voor staat. Binnen een paar minuten heb je een eerste indruk van:

 • Hoe de methode is opgebouwd
 • Waarom Nova meer uitdaging biedt voor elke leerling
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Ben je benieuwd wat onze methode voor jou en jouw leerlingen kan betekenen of wil je een presentatie voor jouw vaksectie? Onze methodespecialisten helpen je graag.

Maak een afspraak met de methodespecialist

Blader alvast online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Nova eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

... en bekijk de online leeromgeving

Nova onderbouw is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Altijd boek en online
 • Betaalbaar

Meer over MAX

Duik dieper in Nova

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Inhoudsopgave

Nova nask is er voor leerjaar 1|2 vmbo-bk, vmbo-kgt en mavo/havo, havo/vwo, vwo/gymnasium en er is een speciale TTO editie. De onderwerpen in Nova zijn:

bk kgt mavo/havo havo/vwo vwo/gym
Deel A
1 Natuurkunde en scheikunde Natuurkunde en scheikunde (nieuw) Natuurwetenschappen (nieuw) Natuurwetenschappen (nieuw) Natuurwetenschappen (nieuw)
2 Stoffen Stoffen Stoffen Stoffen Stoffen
3 Water Water Water Water Water
4 Elektriciteit Elektriciteit Elektriciteit Elektriciteit Elektriciteit
Vaardigheden Vaardigheden Vaardigheden Vaardigheden
Deel B
5 Bewegen Bewegen Bewegen Bewegen Bewegen
6 Licht Licht Licht Licht Licht
7 Het heelal (nieuw) Het heelal (nieuw) Het heelal (nieuw) Het heelal (nieuw) Het heelal (nieuw)
8 Geluid Geluid Geluid Geluid Geluid
Vaardigheden Vaardigheden Vaardigheden Vaardigheden

Hoe werkt Nova nask?

Nova bestaat uit twee leerwerkboeken, een online leeromgeving en een uitwerkingenboek voor vmbo-bk, vmbo-kgt, mavo/havo, havo/vwo, vwo/gymnasium en TTO.

Elk hoofdstuk begint met een korte inleiding zodat leerlingen weten waar het hoofdstuk over gaat. De volgende onderdelen komen per hoofdstuk aan bod:

 • Online instaptoets ter kennisinventarisatie
 • Leerdoelen (per paragraaf)
 • Theorie met per paragraaf PLUS-stof
 • Practicum
 • Samenvattingsopdracht
 • Diagnostische Toets / Test Jezelf
 • Praktijk

In het boek en online vind je alle leerstof die leerlingen moeten leren. Na elke paragraaf staan opgaven die leerlingen helpen om de leerstof te onthouden (reproductievragen) en toe te passen. Sommige vragen zijn iets moeilijker, gemarkeerd met een *. Online wordt feedback gegeven bij de opgaven. Met de hele klas behandel je de basisstof. Als leerlingen klaar zijn met de stof en nog tijd over hebben, kunnen ze aan de slag met de PLUS-stof. Aan het einde van het hoofdstuk staat Praktijk: een artikel waarin een deel van de leerstof in een situatie uit het dagelijks leven of de wetenschap wordt besproken. Met de V-trainer kunnen leerlingen in de online leeromgeving Vaardigheden oefenen. Deze vind je ook achterin het boek.

Het is een vakspecifieke trainer om basisvaardigheden te oefenen. Dit zijn vaardigheden waar leerlingen geregeld moeite mee hebben. Bijvoorbeeld omrekenen naar andere eenheden. Het leerproces verloopt efficiënter wanneer deze vaardigheden in een later stadium moeten worden aangesproken.

Differentiatie

Online differentiëren

Met Nova kun je op verschillende manieren differentiëren in de klas. Via de online leeromgeving hebben leerlingen toegang tot alle niveaus en leerjaren van de onderbouw. Dat maakt het mogelijk om individuele leerlingen of groepen op een hoger of lager niveau te laten werken. Zo kun je een goede leerling in een vmbo-t/havo-klas de lesstof en opdrachten op havo/vwo-niveau aanbieden.

PLUS-stof

Naast differentiëren in de online leeromgeving, kun je ook inhoudelijk differentiëren. Aan het einde van elke paragraaf vind je PLUS-stof. Docenten geven aan of en zo ja welke leerlingen de PLUS-stof met bijbehorende opgaven moeten doen.

Toetsen

Op papier en digitaal

Toetsresultaten geven je inzicht in de voortgang van leerlingen en laten zien waarop je moet bijsturen. Nova levert je zowel op papier als online vernieuwde toetsen, voorzien van een toetsmatrijs volgens de taxonomie van Bloom en de uitwerkingen. Bekijk de toetsen, uitwerkingen en matrijs in je docentlicentie. De toetsen worden aangeboden als Wordbestand en als pdf.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.
← Terug naar Voorbereiden

Nova zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Nova en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Nova

Om te ontdekken of Nova bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Referentieschool

“Gedegen methode. Goede opbouw en heldere teksten voor leerlingen.”

Referentieschool

“Duidelijke en leesbare tekst, passende illustraties en het totaalpakket (boek en digitaal).”

Referentieschool

“Goede boeken waar we al jaren goede resultaten mee behalen. Aantrekkelijke ICT-mogelijkheden.”

Probeer Nova gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Nova past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Nova. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Nova.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Nova.

Ga je aan de slag met Nova?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste methode nask: Nova! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Nova het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de leerlingen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de implementatie van de nieuwe methode: met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

46
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

37
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Nova bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Wat vinden andere docenten van Nova?

Referentieschool

“Gedegen methode. Goede opbouw en heldere teksten voor leerlingen.”

Referentieschool

“Duidelijke en leesbare tekst, passende illustraties en het totaalpakket (boek en digitaal).”

Referentieschool

“Goede boeken waar we al jaren goede resultaten mee behalen. Aantrekkelijke ICT-mogelijkheden.”

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Nova optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Nova

Kies je voor Nova? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Nova.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab