Nova

Nova

✔ Ontdekkend leren vanuit de eigen belevingswereld
✔ Uitdaging voor iedereen
✔ Heldere teksten en leerdoelen voor meer structuur en overzicht

Beoordelingsmateriaal

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

Nova is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Nova te kiezen

Ontdekkend leren vanuit de eigen belevingswereld

De lesstof in Nova is toegankelijk geschreven met de belevingswereld van de leerling steeds als uitgangspunt. De herkenbare voorbeelden en contexten laten de relevantie van natuur- en scheikunde zien. Denk aan: de wereldkampioenschappen voor zonne-auto’s, de samenstelling van de Olympische medailles en de kracht van geisers. Al ontdekkend leren zij natuurwetenschappelijke fenomenen kennen.

Uitdaging voor iedereen

Nova Nask voor klas 1-2 is er in vijf versies van vmbo-bk t/m gymnasium, ook is er een TTO-versie. Elke versie heeft zijn eigen didactische aanpak die past bij het niveau van je leerlingen. Elke versie bevat acht hoofdstukken, waarin dezelfde onderwerpen aan de orde komen. Zo kun je de methode flexibel inzetten in verschillende samenstellingen van je klassen.  In de online leeromgeving kunnen je leerlingen bij de stof van alle leerjaren en niveaus. Sluit aan bij wat leerlingen al weten met de voorkennistoetsen en differentieer naar tempo en niveau met EXTRA en Praktijk bij elk hoofdstuk. Je daagt leerlingen altijd uit op hun eigen niveau en tempo.

Heldere teksten en leerdoelen voor meer structuur en overzicht

Gebruikers van Nova laten ons weten dat de methode de meest gestructureerde en overzichtelijke nask-methode is. Het is altijd duidelijk wat leerlingen moeten leren, zeker met de leerdoelen aan het begin van een paragraaf. De heldere teksten versterken de structuur en dat maakt het voor leerlingen nog makkelijker om de stof te leren. De opdrachten zijn ingedeeld naar Leerstof (onthouden en begrijpen) en Toepassing (toepassen en analyseren) en gekoppeld aan een leerdoel. Zo weten jij en je leerlingen wat jullie kunnen verwachten.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we in het kort zien waar Nova nask voor staat. Binnen een paar minuten heb je een eerste indruk van:

 • Hoe de methode is opgebouwd
 • Waarom Nova meer uitdaging biedt voor elke leerling
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Ben je benieuwd wat onze methode voor jou en jouw leerlingen kan betekenen of wil je een presentatie voor jouw vaksectie? Onze methodespecialisten helpen je graag.

Maak een afspraak met de methodespecialist

Duik dieper in Nova

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Inhoud

Nova nask is er voor leerjaar 1|2 vmbo-bk, vmbo-kgt en mavo/havo, havo/vwo, vwo/gymnasium en er is een speciale TTO havo/vwo editie. Elke versie heeft een eigen didactische aanpak die past bij het niveau van je leerlingen. Je kunt met Nova in de eerste of tweede klas starten.  

 

Elke versie bevat acht hoofdstukken, waarin dezelfde onderwerpen aan de orde komen. Zo kun je de methode flexibel inzetten in verschillende samenstellingen van je klassen.  In de online leeromgeving kunnen je leerlingen bij de stof van alle leerjaren en niveaus. Dat maakt het mogelijk om individuele leerlingen of groepen op een hoger of lager niveau te laten werken. 

De onderwerpen in Nova zijn: 

 • Natuurkunde en scheikunde
 • Stoffen
 • Water
 • Elektriciteit
 • Bewegen
 • Licht
 • Het heelal
 • Geluid

Heldere structuur en opbouw 

De helderde didactische opbouw stimuleert je leerlingen tot zelfstandig werken. De leerdoelen vormen de ruggengraat van de methode. In handige overzichten vind je de leerdoelen bij de theorie en opdrachten. De opdrachten zijn ingedeeld in Leerstof (onthouden en begrijpen) en Toepassing (toepassen en analyseren). Zodat jij en je leerlingen weten wat jullie kunnen verwachten. 

Elk hoofdstuk bevat vaste componenten: Introductie, Theorie, Practica, Praktijk en Afsluiting. Met Introductie inventariseer je wat leerlingen al weten, zodat je voort kunt bouwen op hun voorkennis. In Theorie wordt de leerstof helder en compact uitgelegd, met veel uitgewerkte voorbeeldopdrachten. Aan het eind van elk hoofdstuk staan alle practica overzichtelijk bij elkaar. Praktijk is een artikel waarin een deel van de leerstof in een situatie uit het dagelijks leven of de wetenschap wordt besproken. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een Afsluiting met leerstofoverzicht in het boek en een samenvattende opdracht, diagnostische toets en flitskaarten in de online leeromgeving.  

De online leeromgeving. 
In Nova is ook veel aandacht voor vaardigheden. Deze kunnen leerlingen trainen met de V-trainer in de online leeromgeving. Je vindt ze ook achter in het boek. 

Differentiëren naar tempo en niveau

Nova Nask klas 1-2 is uitdagend voor elke leerling. De *-opdrachten zijn iets moeilijker en elke paragraaf bevat EXTRA om nieuwsgierige of snelle leerlingen uit te dagen op hun eigen niveau.  

Aan het einde van het hoofdstuk staat Praktijk: een artikel waarin een deel van de leerstof in een situatie uit het dagelijks leven of de wetenschap wordt besproken.  

In de online leeromgeving kunnen je leerlingen bij de stof van alle leerjaren en niveaus. Dat maakt het mogelijk om individuele leerlingen of groepen op een hoger of lager niveau te laten werken. 

In het boek en online vind je alle leerstof die leerlingen moeten leren. Na elke paragraaf staan opgaven die leerlingen helpen om de leerstof te onthouden (reproductievragen) en toe te passen. Sommige vragen zijn iets moeilijker, gemarkeerd met een *. Online wordt feedback gegeven bij de opgaven.  

Toetsen

Of je nu op papier of digitaal wilt toetsen, met de toetsen van Nova kan het allebei. Je vindt de toetsen in de online docentenomgeving. Bij de toetsen is een toetsmatrijs beschikbaar. Hierin kun je snel zien of de toets alles dekt wat je belangrijk vindt. Zo niet, dan kun je de toetsen zelf aanpassen. De toetsen worden aangeboden in Word en Quayn. 

Digitale extra’s

Met de online leeromgeving krijgen leerlingen en docenten meer inzicht in het leerproces van de leerling. Ook kunnen leerlingen digitaal extra oefen- en toetsmateriaal vinden: 

 • Flitskaarten, om begrippen te oefenen;
 • Test jezelf aan het einde van elke paragraaf, om de kennis van de paragraaf te checken
 • Oefentoets aan het einde van een hoofdstuk, adaptief samengesteld uit de Test jezelf om je kennis van het hele hoofdstuk te checken

De online leeromgeving bij Nova

Nova is een MAX-methode. Als je een MAX-methode gebruikt, krijg je automatisch toegang tot de MAX online leeromgeving. De online leeromgeving biedt tal van online tools die leerlingen helpen met het leren, verwerken en oefenen van de leerstof. MAX online is ontwikkeld op basis van onze nieuwste inzichten op het gebied van gepersonaliseerd en adaptief leren.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Differentiatiemogelijkheden door toegang tot alle materialen in de onder- en bovenbouw
 • Flitskaarten om begrippen te oefenen

Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van MAX.

Meer over de online leeromgeving Meer over MAX

Blader online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Nova eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

Het complete boek inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingsmateriaal voor een goede eerste indruk.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

← Terug naar Voorbereiden

Ervaar zelf de mogelijkheden van Nova

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

Wat vinden andere docenten van Nova?

Referentieschool

“Gedegen methode. Goede opbouw en heldere teksten voor leerlingen.”

Referentieschool

“Duidelijke en leesbare tekst, passende illustraties en het totaalpakket (boek en digitaal).”

Referentieschool

“Goede boeken waar we al jaren goede resultaten mee behalen. Aantrekkelijke ICT-mogelijkheden.”

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Probeer Nova gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Nova past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Nova?

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

48
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

38 ,50
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Nova bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel succes!

Download de checklist

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Wat vinden andere docenten van Nova?

Referentieschool

“Gedegen methode. Goede opbouw en heldere teksten voor leerlingen.”

Referentieschool

“Duidelijke en leesbare tekst, passende illustraties en het totaalpakket (boek en digitaal).”

Referentieschool

“Goede boeken waar we al jaren goede resultaten mee behalen. Aantrekkelijke ICT-mogelijkheden.”

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Nova

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Beeld van start schooljaar checklist
Leraren in overleg tijdens een training

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek de website

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab