Thema’s Maatschappijleer

Thema’s Maatschappijleer

Thema’s is de meest gebruikte maatschappijleermethode op het vmbo. De methode prikkelt en daagt uit. De actuele lesmaterialen en scherpe aansluiting op de belevingswereld werken motiverend en zetten leerlingen aan tot kritisch denken. Met Thema's haal je het beste uit je maatschappijleerlessen.

Naar de docenten webshop

  • Meest actuele methode
  • Leerlinggericht en toegankelijk
  • Uitgebreide docentondersteuning

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

Maatschappijleer
Bij maatschappijleer leer je jouw leerlingen kritisch na te denken over de wereld om hen heen. Aan de hand van negen thema’s in de methode ga je met je klassen aan de slag met diverse maatschappelijke onderwerpen: politiek, rechtsstaat, cultuur, maar ook sociale media, criminaliteit en duurzaamheid. De methode heeft veel aandacht voor actuele vraagstukken. Door de koppeling met het nieuws ontstaat er bij leerlingen herkenning die motiverend werkt en de theorie voor hen ook relevant maakt. Thema's Maatschappijleer is een levendige en toegankelijke methode voor leerlingen op het vmbo.

Over onze methode 
Met Thema’s Maatschappijleer kun je werken zoals jij wil. In het helder gestructureerde lesboek en werkboek staan de belangrijkste maatschappelijke onderwerpen van dit moment. En met het jaarlijks geactualiseerde werkboek zijn je lessen altijd up-to-date. Tegelijkertijd biedt Thema’s alle handvatten om je lessen vorm te geven op de manier die goed bij jou en je leerlingen past. Naast de papieren en digitale leermiddelen voor leerlingen heeft de methode een zeer breed aanbod aan docentmateriaal en docentondersteuning. 
Voor vmbo BK is er een les-werkboek. Voor vmbo KGT is er een lesboek en een werkboek.

Thema’s is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten en is heel gebruiksvriendelijk. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daartussenin.

Meer over de online leeromgeving

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Thema’s Maatschappijleer te kiezen

Altijd actueel met jaarlijks vernieuwd werkboek

Een van de krachtige elementen van de methode is de aandacht voor actuele gebeurtenissen. Daarom passen we elk jaar de actueelopdrachten, de infographics en, waar nodig, de theorie aan. Door de aantrekkelijke foto’s, ervaringsverhalen en leuke bronnen met opdrachten gaan de leerlingen sneller in de ‘aan’ stand.

Leerlinggericht en toegankelijk

Thema’s Maatschappijleer is een overzichtelijke en toegankelijke methode voor de vmbo-leerling. Door de duidelijke structuur en heldere lesteksten vinden leerlingen makkelijk hun weg in de methode. Bronmaterialen, voorbeelden en contexten van de theorie zijn gericht op de belevingswereld van de leerling. Deze insteek zorgt voor herkenning en uiteindelijk voor meer betrokkenheid en motivatie in de lessen.

Uitgebreide docentondersteuning

Ter verrijking van en ter aanvulling op de methode is er een grote variëteit aan hulpmiddelen beschikbaar. Maak gebruik van PowerPoints per hoofdstuk, video’s en digitale bladerboeken. Of stel makkelijk en snel een toets samen via de toetsenbank. Ook bieden we actualiteitentoetsen en actuele lesopeneners aan.

Duik dieper in Thema’s Maatschappijleer

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Opbouw en structuur

Hoe gaat een leerling aan de slag met de stof? Iedere paragraaf begint met een korte introductiebron om voorkennis te activeren en de leerling te prikkelen. De overzichtelijke en behapbare lesteksten zijn voorzien van visueel herkenbare begrippen, definities en signaalwoorden. Deze elementen helpen de leerling bij het lezen en de leerstof te begrijpen. In de verwerking start de leerling met een reeks vragen gericht op reproductie en tekstbegrip. Met de vervolgopdrachten gaan leerlingen meer de diepte in en leren ze de lesstof toe te passen in vaak actuele contexten. In de afsluiting van een paragraaf of hoofdstuk maken leerlingen samenvattingen en vullen begrippenlijsten in.   
 

Leerdoelen

In de vernieuwde edities van Thema’s KGT en BK zijn alle paragrafen voorzien van helder geformuleerde leerdoelen. Deze helpen de leerling bij het gericht verwerken van de lesstof en bij voorbereiding op de toets. De
leerdoelen geven jou als docent meer controle en handvatten voor het gerichter ondersteunen van je leerlingen. 

Toetsen

Bij Thema’s Maatschappijleer voor vmbo kun je toetsing inrichten zoals je dat zelf wilt. Bij ieder hoofdstuk hoort een A- en een B-eindtoets. Deze toetsen zijn ingericht op basis van de leerdoelen in de methoden en een viertraps-taxonomie. De bijgevoegde toetsmatrijzen geven inzicht op de verdeling van de vragen, cesuur en normering.
Als je liever zelf je toetsen samenstelt, dan kun je gebruikmaken van de toetsenbank. De toetsenbank vind je terug in de docentenportal. Met deze online tool selecteer je eenvoudig de vragen die je wilt gebruiken
en download je in een handomdraai je eigen kant-en-klare toets. 
In het toetsaanbod van Thema’s vind je een groot aantal open vragen, gesloten vragen en toetsvragen met bronnen en afbeeldingen. 

Kritische denkvaardigheden

Naast een theoretisch vak is maatschappijleer voor leerlingen een slijpsteen voor meningsvorming. In Thema’s besteden we daarom veel aandacht aan discussie en debat, en het verwoorden van goede argumenten. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat leerlingen zich bewust zijn van informatiestromen, nieuws en berichtgeving op waarde kunnen schatten. Aandacht voor nieuwswijsheid, digitale geletterdheid en andere kritische denkvaardigheden zijn vervlochten in de methode.

De online leeromgeving

In deze introductievideo zie je de uitleg over de nieuwe online leeromgeving van Thema’s Maatschappijleer. De online leeromgeving biedt tal van online functionaliteiten die leerlingen helpen met het leren, verwerken en oefenen van de leerstof.

Thema's maatschappijleer is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

  • Up-to-date lesmateriaal
  • Leerlingen mogen de boeken houden
  • Altijd boek en online
  • Betaalbaar

Meer over MAX

Blader online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Thema’s Maatschappijleer eruitziet? Bekijk hier een deel van de boeken voor vmbo

Het complete boek inzien? Bestel dan het beoordelingsexemplaar in onze webshop.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

← Terug naar Voorbereiden

Probeer Thema’s Maatschappijleer gratis uit

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Foto van materialen van Thema's Maatschappijleer havo vwo

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Probeer Thema's Maatschappijleer gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Thema’s Maatschappijleer past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Thema’s Maatschappijleer?

De materialen van Thema’s Maatschappijleer bestel je in de webshop. Bekijk de catalogus voor een overzicht van de materialen bij Thema's Maatschappijleer

Naar de webshop Catalogus

Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel succes!

Download de checklist

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

  • Alles klaarzetten
  • Jaarplanning maken
  • Methode training
  • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak maatschappijleer. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Thema's Maatschappijleer

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak maatschappijleer. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab