Memo

Memo

Met Memo maak je het vak geschiedenis niet alleen nóg leuker, maar ook begrijpelijk en overzichtelijk. Een zeer gestructureerde opbouw, heldere teksten en meer dan voldoende opdrachten en oefenmateriaal zorgen voor optimale ondersteuning bij het leren. Natuurlijk biedt Memo ook uitgebreide examenvoorbereiding.

Naar de docentenwebshop

 • Overzichtelijk, aantrekkelijk en uitdagend
 • Uitgebreide examenvoorbereiding
 • Differentiëren op allerlei manieren

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

Memo is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Memo te kiezen

Overzichtelijk, aantrekkelijk en uitdagend

Het materiaal is fraai vormgegeven en rijk geïllustreerd. De teksten in Memo zijn compact, helder en helemaal leerdoelgestuurd. Leertekst en verwerking staan naast elkaar: minder bladeren en meer overzicht. Memo bevat opdrachten om leerlingen te helpen bij het begrijpend lezen en formuleren, waarbij gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid in de boeken te schrijven. Begin je lessen met de online multimediale Ontdekkingsplaten om je leerlingen extra te motiveren!

Uitgebreide examenvoorbereiding

Het ‘oefenboek’ voor het examenjaar is een unieke uitgave waarin leerlingen de stof herhalen en waarin alle examenvaardigheden en examenvragen stapsgewijs worden geoefend. De online Test jezelf, de oefentoetsen, alle examenoefeningen en de eindtoetsen van Memo nemen de manier van vragen stellen van het centraal examen als uitgangspunt.

Differentiëren op allerlei manieren

Met Memo kun je efficiënt en effectief werken, zodat je ruimte overhoudt om te differentiëren. Denk aan de activerende keuzeopdrachten waarmee je én kunt variëren én stof kunt herhalen. De powerpoints bij de methode bevatten materiaal voor formatieve evaluatie. Je hebt daarmee een nog beter inzicht in de voortgang van je leerlingen.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we zien waar Memo vmbo bovenbouw voor staat. Zo krijg je een indruk van:

 • Hoe Memo is opgebouwd
 • Waarom Memo meer uitdaging biedt voor elke leerling
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Wil je de uitgebreide methodevideo bekijken? Vul je naam en e-mailadres in en de link van de video wordt naar je toegestuurd.

Uitgebreide methodevideo bekijken

Duik dieper in Memo

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Houvast voor een succesvol examen

Elk hoofdstuk in Memo heeft een vaste opbouw. Dat geeft leerlingen houvast. De leerstof in de basis- en verrijkingsparagrafen wordt verwerkt in opdrachten die naast de leerstof staan voor een nog beter overzicht. Een hoofdstuk voor leerjaar 3 bevat verder de onderdelen Historisch Denken’ (oefenen met de historische vaardigheden), ‘Toepassen’ (oefenen met vaardigheden zoals het bekijken van foto’s en spotprenten), Examentrainer Keuzeopdrachten (activerende opdrachten). De Afsluiting bevat een geleide samenvatting en een oefentoets.

Het materiaal voor leerjaar 4 is verdeeld in een leerboek en examenboek. Het leerboek bevat alle stof uit de syllabus, verdeeld in leerdoelgestuurde paragrafen conform de aanpak in leerjaar 3. In het examenboek staan per hoofdstuk een set examenvragen met een stapsgewijze uitleg. Het oefenboek bevat per hoofdstuk ook een examentrainer, herhalingsopdrachten en twee proefexamens.

Je leerlingen kunnen oefenen met de online Test jezelf oefentoetsen, die net als alle materiaal in Memo gebaseerd zijn op leerdoelen.

Uitgebreid differentiëren

Verrijkingsstof, examentraining, historisch denken, toepassingsparagrafen en de activerende keuzeopdrachten bieden in leerjaar 3 veel ruimte voor differentiatie. Het oefenboek in het vierde jaar staat vol met (herhalings-)opdrachten waarmee leerlingen op basis van hun behoefte kunnen oefenen met examenvragen en examenvaardigheden. Ook in leerjaar 4 is ruimte gemaakt voor keuzeopdrachten die de stof op een activerende manier nog een keer herhalen.

Je leerlingen hebben online toegang tot alle niveaus en leerjaren van de methode, zodat je op individueel niveau leerlingen extra stof kunt aanbieden.

Compleet docentenpakket

Bij de methode zijn powerpoints ontwikkeld die als basis kunnen dienen voor je lessen. Zo zijn er kijkvragen bij de online, multimediale Ontdekkingsplaat per hoofdstuk en zijn de belangrijkste elementen van het hoofdstuk opgenomen. Natuurlijk kun je de presentaties naar eigen inzicht aanpassen.

In de powerpoints vind je ook het ‘Memory game’: snelle formatieve toetsing in de klas met cumulatief opgebouwde vragen per onderdeel. Daarmee stimuleer je het langetermijngeheugen wat resulteert in een positief leereffect. Er is ook een formatieve evaluatie bij de Afsluiting van een hoofdstuk.

Bij elk hoofdstuk is een proefwerk ontwikkeld in een A en B versie. De proefwerken zijn vormgegeven op de manier van het centraal examen en werken in niveau en taxonomie naar dat examen toe. Bij alle toetsen horen toetsmatrijzen en een antwoordmodel. De toetsen zijn er in Word en je kunt ze (via Quayn/Wintoets) digitaal afnemen.

De online leeromgeving bij Memo

Memo is een MAX-methode. Als je een MAX-methode gebruikt, krijg je automatisch toegang tot de MAX online leeromgeving. De online leeromgeving biedt tal van online tools die leerlingen helpen met het leren, verwerken en oefenen van de leerstof. MAX online is ontwikkeld op basis van onze nieuwste inzichten op het gebied van gepersonaliseerd en adaptief leren.

 • Test jezelf: voorkennis activeren
 • Ondersteunend docentmateriaal zoals PowerPoints met gemakkelijk inzetbare formatieve werkvormen en Retrieval Grids
 • T-vragen om leerlingen aan het lezen te krijgen
 • Samenvatten per hoofdstuk

Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van MAX.

Meer over de online leeromgeving

Blader online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Memo eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

Het complete boek inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingsmateriaal voor een goede eerste indruk.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

← Terug naar Voorbereiden

Probeer Memo gratis uit

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

Referentieschool

“Wij vinden dat het taalgebruik in deze methode beter aansluit bij onze leerlingen.”

Referentieschool

“Goede nieuwe opbouw, ook goede digitale omgeving. Erg duidelijk.”

De heer T. van den Bosch

De heer T. van den Bosch

Referentieschool

“Het is overzichtelijk, up-to-date en duidelijk voor de leerlingen.”

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Probeer Memo gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Memo past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Memo?

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

51 ,50
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

41 ,25
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Memo bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel succes!

Download de checklist

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Referentieschool

“Wij vinden dat het taalgebruik in deze methode beter aansluit bij onze leerlingen.”

Referentieschool

“Goede nieuwe opbouw, ook goede digitale omgeving. Erg duidelijk.”

De heer T. van den Bosch

De heer T. van den Bosch

Referentieschool

“Het is overzichtelijk, up-to-date en duidelijk voor de leerlingen.”

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Memo

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab