Handschrift

Handschrift

Laat kinderen het plezier en belang van schrijven met de hand ontdekken, juist nu ze opgroeien in een digitale wereld. Schrijfmethode Handschrift speelt in op de belevingswereld van kinderen met uitdagende oefeningen voor zowel links- als rechtshandigen.

Zichtzending en proeflicentie

Handschrift
 • Aandacht voor schrijfhouding
 • Past bij de wereld van kinderen
 • Ook voor linkshandigen

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leerkracht zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar klas? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij de kinderen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Leerkrachten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Het meenemen van je collega’s is heel belangrijk. We helpen je daar graag bij met een handige routeplanner met 7 stappen. Volg de route vervolgens stap voor stap om de keuze voor een nieuwe lesmethode snel en trefzeker te maken. De routeplanner helpt je om niets over het hoofd te zien.

Tip: De Routeplanner is printvriendelijk gemaakt. Print de plaat uit en hang deze op een centrale plek op, bijvoorbeeld de lerarenkamer.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Handschrift meteen ontdekken?

Onze methode Handschrift staat voor motoriek, houding, schrijfbeweging en pengreep. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Handschrift ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze schrijfmethode en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Handschrift de kinderen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Handschrift te kiezen

Aandacht voor schrijfhouding

Goed leren schrijven begint bij een goede schrijfhouding. Daarom besteedt Handschrift veel aandacht aan motoriek, houding, schrijfbeweging en pengreep. Zo leren kinderen netjes en ontspannen schrijven.

Past bij de wereld van kinderen

De lesmaterialen van Handschrift sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen. Inhoudelijk, maar ook in de vormgeving. Voor groep 7 en 8 zijn er keuzelessen. Zo houd je alle kinderen gemotiveerd!

Ook voor linkshandigen

Links- en rechtshandige kinderen schrijven met Handschrift in hetzelfde schrift. Onderaan de bladzijde staan pijlen die aangeven hoe je het schrift neerlegt voor links- of rechtshandigen. Bovendien is er extra instructie voor kinderen die met links schrijven.

Bekijk de brochure

In deze informatiebrochure maak je kennis met de methode Handschrift. Je krijgt hiermee een uitgebreide indruk van:

 • Inhoud en didactiek
 • Structuur en organisatie
 • De materialen van Handschrift, met veel voorbeeldpagina's.

Download de brochure

Blader alvast online door de boeken…

De leerlingmaterialen van Handschrift zien er vrolijk en stoer uit. Dit draagt eraan bij dat kinderen tot en met groep 8 gemotiveerd blijven om hun handschrift te verbeteren en te verfijnen.

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Handschrift eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder van groep 3, groep 6 en groep 8.

Duik dieper in Handschrift

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Didactiek

Duidelijk en vlot leren schrijven

Met Handschrift leren kinderen van groep 1 t/m 8 duidelijk en vlot schrijven. Je kunt Handschrift gebruiken naast iedere methode voor aanvankelijk lezen.

Handschrift leert kinderen een licht hellend verbonden schrift, dat samen met de Radboud Universiteit Nijmegen is ontwikkeld. Een duidelijk handschrift dat motorisch gemakkelijk is uit te voeren. Zo voorkom je vermoeidheid en schriftverval wanneer kinderen in de hogere groepen steeds sneller gaan schrijven.

Aandacht voor motoriek en schrijfhouding

Goed schrijven kun je alleen met een juiste schrijfhouding. Handschrift besteedt daarom veel aandacht aan motoriek, houding, schrijfbeweging en pengreep. Zo leren kinderen netjes en ontspannen schrijven.

Schrijven in groep 3

Kinderen leren de vorm van letters goed kennen met de zogenaamde ‘railletters’. Dit zijn grote letters met richtingpijlen en andere aanduidingen.

Vervolgens leren ze de letters tussen de lijnen schrijven. Hulplijnen en een afbeelding van een boom helpen daarbij. De boom geeft aan hoe de letter op de regel hoort en wat de juiste verhoudingen zijn.

Past bij de wereld van kinderen

De lesmaterialen van Handschrift zijn afgestemd op de belevingswereld van kinderen. In vormgeving, maar ook inhoudelijk. In groep 7 en 8 zijn er keuzelessen waarin kinderen hun creativiteit kwijt kunnen. Zo blijven alle kinderen gemotiveerd.

Begeleiding van linkshandige kinderen

Linkshandige en rechtshandige kinderen schrijven met Handschrift in hetzelfde schrijfschrift. Onderaan de bladzijde staan pijlen die aangeven hoe je het schrift neerlegt voor links- of rechtshandigen.

Voor linkshandige leerlingen geeft Handschrift instructies op het digibord. Ook is er een kopieerblad met de schrijfhouding en pengreep voor linkshandigen. Meer informatie vind je in de algemene handleiding. We helpen je graag om ook linkshandige kinderen een goed handschrift te leren ontwikkelen.

Organisatie

Sluit aan bij elke methode voor aanvankelijk lezen

In groep 3 beginnen de kinderen met cijfers en schrijfpatronen. Letters komen aan bod wanneer dit didactisch verantwoord is. We beginnen met de eenvoudige letters. Vervolgens werken de kinderen toe naar de meer complexe letters.

Lessen en tijdsbesteding voor Handschrift

Handschrift biedt lesstof voor 36 weken. In de onderbouw besteed je de meeste tijd aan schrijven. Elke schrijfles duurt 30 minuten. Het aantal lessen en uren per week varieert per leerjaar.

Doorlopende leerlijn van groep 1 t/m 8

Een overzicht van de doorlopende leerlijn van Handschrift:

Groep 1 en 2

 • Oefenen van motorische vaardigheden.
 • Bevorderen van ruimtelijke oriëntatie en oog-handcoördinatie.

Groep 3

 • Leren schrijven van cijfers.
 • Oefenen van schrijfpatronen.
 • Leren schrijven van letters.

Groep 4

 • Leren schrijven van hoofdletters.
 • Toepassen van eerder geleerde letters en letterverbindingen in complexere woorden en zinnen.

Groep 5

 • Begin van leren schrijven op één grondlijn. Afbouwen van de hulplijnen.

Groep 6

 • Begin van tempolessen.
 • Hulplijnen verdwijnen gedurende het jaar helemaal.

Groep 7 en 8

 • Uitbreiden van tempolessen.
 • Aanbieden van onverbonden schrift.
 • Ontwikkelen van het eigen handschrift.

Verschillen met Klinkers

Aansluiting bij Lijn 3

Werk je met Lijn 3 en wil je de leesletter en schrijfletter tegelijk aanbieden? Kies dan voor onze schrijfmethode Klinkers.

In groep 3 volgt Klinkers de lettervolgorde van taal-leesmethode Lijn 3 en heeft het dezelfde thema’s als Lijn 3. In groep 1 en 2 en groep 4 t/m 8 zijn de methodes Handschrift en Klinkers identiek.

Handschrift kan gebruikt worden naast iedere methode voor aanvankelijk lezen.

Digibord

Maak je de lessen nog leuker en leerzamer met onze digibordsoftware.

Vrolijke filmpjes introduceren de letters en laten kinderen de juiste schrijfhouding zien. Ook zijn er afbeeldingen van alle leerlingmaterialen en voorbeelden van het juiste lettertraject. Extra leerzaam, extra leuk!

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald kan worden zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst de gratis zichtzending.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Routeplanner om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.

← Terug naar Voorbereiden

Handschrift zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Handschrift en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan de gratis zichtzending aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Handschrift

Om te ontdekken of Handschrift bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag de zichtzending aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de software allemaal kan. Vraag nu snel je zichtzending en proeflicentie aan. Je kunt de methode hiermee 3 maanden gratis uitproberen.

Vraag de zichtzending aan

Maak een afspraak met een methodespecialist en stel al je vragen

Heb je na het lezen en bekijken van alle informatie nog vragen? Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel ons of maak eenvoudig een afspraak in onze online agenda. Dan komen we langs bij jou op school en kijken we samen naar de specifieke situatie.

Plan een afspraak in

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Handschrift. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals vertrouwen op Handschrift.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-leerkrachten met Handschrift.

Ga je aan de slag met Handschrift?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste schrijfmethode: Handschrift! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je team overtuigen dat Handschrift het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de kinderen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Hulp bij bestellen

De materialen van Handschrift bestel je via de partners van Malmberg. Zij kunnen helpen bij je bestelling en leveren uit voorraad. Ook de softwarelicenties bestel je via je educatieve dienstverlener. Bekijk de catalogus voor een overzicht van de materialen bij Handschrift.

Download de catalogus

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Klaar om met Handschrift te gaan werken?

Vraag alles wat je wilt weten over de benodigde materialen of het starten met de methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio. Kijk in zijn of haar agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel het gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om de methode optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Handschrift

Kies je voor Handschrift? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de handige servicepagina raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen en ontwikkelen we lessuggesties bij jouw vak.

Training en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan. Kijk in het actuele overzicht welke trainingen en webinars er worden aangeboden.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw methodespecialist

Wil je het optimale uit je lesmethode halen? Ben je op zoek naar digitale vernieuwingen of heb je behoefte aan extra verdiepingen op maat? Maak dan geheel gratis en vrijblijvend een afspraak met jouw eigen methodespecialist.

Neem contact op met de methodespecialist in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw methodespecialist

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Handschrift.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab

Nieuwsberichten