Praktische Economie

Praktische Economie

Praktische Economie laat leerlingen zien dat economie overal is. Met helder uitgelegde concepten waar ze goed mee aan de slag kunnen en een modulaire opbouw die jou als docent veel flexibiliteit geeft. Vanzelfsprekend inclusief uitgebreide examenvoorbereiding.

Naar de docentenwebshop

 • Echte economie
 • Helemaal up-to-date
 • Oefenen op examenniveau

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

Praktische economie is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Praktische Economie meteen ontdekken?

Onze methode Praktische Economie staat voor het mooie van het vak economie. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

De drie belangrijkste redenen om voor Praktische Economie te kiezen

Echt economie

Praktische Economie bevat een grote variatie aan contexten uit de dagelijkse praktijk en de economische wetenschap. In de methode worden zoveel mogelijk actuele data gebruikt. Je leerlingen zien in dat situaties die verschillend lijken, toch dezelfde economische logica kennen.

Helemaal up-to-date

Praktische Economie volgt het examenprogramma en de laatste syllabi. Een team van docenten uit de praktijk en hoogleraar Jeroen Hinloopen garanderen dat de inhoud van Praktische Economie in overeenstemming is met de laatste economische inzichten, aansluit op het examenprogramma en volledig is toegesneden op gebruik in de klas.

Oefenen op examenniveau

In de rubriek ‘Naar het examen’ oefenen leerlingen opgaven op examenniveau. Ze combineren verschillende concepten binnen een context, net als op het centraal examen. Daarnaast bevat de methode veel extra oefenmogelijkheden zoals de online Test jezelf oefentoetsen.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we zien waar Praktische Economie voor staat. Zo krijg je een indruk van:

 • Hoe Praktische Economie is opgebouwd
 • Waarom Praktische Economie meer uitdaging biedt voor elke leerling
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving.

Wil je de uitgebreide methodevideo bekijken? Vul je naam en e-mailadres in en de link van de video wordt naar je toegestuurd.

Uitgebreide methodevideo bekijken

Duik dieper in Praktische Economie

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Didactiek en differentiatie

In Praktische Economie zit een didactische opbouw die een beroep doet op verschillende leeractiviteiten. De stof wordt in eerste instantie verwerkt door stapsgewijs opgebouwde opdrachten. De paragraaf Toepassen gaat uit van nieuwe contexten om de stof toe te passen. De moduleopdrachten in de Afsluiting helpen om de verbanden binnen en tussen de modules beter te begrijpen. Deze verschillende types opdrachten maken het goed mogelijk te differentiëren.

Met de licentie van Praktische Economie heb je toegang tot alle materialen in de onder- en bovenbouw. Ook dit geeft extra mogelijkheden voor differentiatie.

Online extra's

Online vinden leerlingen extra oefen- en testmateriaal:

 • Flitskaarten, om begrippen te oefenen;
 • Test jezelf oefentoets aan het einde van elk hoofdstuk, waar de computer de vragen nakijkt;
 • Rekentrainer, om economische rekenvaardigheden te oefenen.

Toetsen

Bij elk hoofdstuk hoort een set eindtoetsen in twee versies. Hiermee toets je systematisch alle leerdoelen. Deze toetsen zijn geschreven op het niveau en in de stijl van het centraal examen.

Bij elke eindtoets hoort een antwoordmodel en een toetsmatrijs die inzicht geeft in de opbouw van de toets. Je vindt de toetsen in de docentlicentie onder ‘Docentenmateriaal’. De toetsen zijn beschikbaar in Word zodat je ze aan kunt passen zoals jij wilt. Daarnaast kun je ze inlezen in de digitale toetsomgeving Quayn.

Een strak gestructureerde methode

Praktische Economie is een sterk gestructureerde methode. Zo weten je leerlingen waar ze aan toe zijn. De leerdoelen vormen de ruggengraat van het lesmateriaal, zowel voorafgaand als aan het einde van een onderdeel. De Test jezelf oefentoetsen en eindtoetsen zijn op de leerdoelen gebaseerd zodat je leerlingen kunnen terugvinden waar nog extra inspanning nodig is.

De online leeromgeving

Praktische economie is een MAX-methode. Als je een MAX-methode gebruikt, krijg je automatisch toegang tot de MAX online leeromgeving. De online leeromgeving biedt tal van online tools die leerlingen helpen met het leren, verwerken en oefenen van de leerstof. MAX online is ontwikkeld op basis van onze nieuwste inzichten op het gebied van gepersonaliseerd en adaptief leren.

 • Differentiatiemogelijkheden door toegang tot alle materialen in de onder- en bovenbouw
 • Test jezelf oefentoets aan het einde van elk hoofdstuk, waar de computer de vragen nakijkt
 • Rekentrainer, om economische rekenvaardigheden te oefenen
 • Docentendashboard

Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van MAX.

Meer over de online leeromgeving

Blader online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Praktische Economie eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

Het complete boek inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingsmateriaal voor een goede eerste indruk.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

← Terug naar Voorbereiden

Probeer Praktische Economie gratis uit

Om te ontdekken of Praktische Economie bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Bekijk de methodevideo

Laat je bijpraten door de methodespecialist van Malmberg in deze methodevideo over Praktische Economie. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. De video duurt ongeveer 30 minuten.

Bekijk de methodevideo

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Wat vinden andere scholen van Praktische economie?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Praktische economie. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

“Duidelijke methode met een aantrekkelijke vormgeving.”

Referentieschool

“De methode werkt erg prettig, zowel met de boeken als online.”

Referentieschool

“De vraagstelling in de boeken sluit goed aan op de vraagstelling tijdens het examen”

Referentieschool

“Voldoende diepgang voor bovenbouw gymnasium, een prettige, handzame opmaak van de boeken en een behoorlijk goed uitgeruste ICT omgeving.”

De heer F.A. Heesbeen

De heer F.A. Heesbeen

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Probeer Praktische Economie gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Praktische Economie past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Praktische Economie?

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

44 ,75
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leeropdrachtenboeken

;

 

35 ,25
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leeropdrachtenboeken

De materialen van Praktische Economie bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel succes!

Download de checklist

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Wat vinden andere scholen van Praktische economie?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Praktische economie. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

“Duidelijke methode met een aantrekkelijke vormgeving.”

Referentieschool

“De methode werkt erg prettig, zowel met de boeken als online.”

Referentieschool

“De vraagstelling in de boeken sluit goed aan op de vraagstelling tijdens het examen”

Referentieschool

“Voldoende diepgang voor bovenbouw gymnasium, een prettige, handzame opmaak van de boeken en een behoorlijk goed uitgeruste ICT omgeving.”

De heer F.A. Heesbeen

De heer F.A. Heesbeen

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Praktische Economie

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab