Search

RekenXL

Voor de ontwikkeling van rekentalent

Voor rekenbegaafde kinderen is een reguliere rekenmethode vaak niet uitdagend genoeg. Tempo- en niveaudifferentiatie is voor hen niet genoeg. Nóg meer opdrachten dagen hen niet uit. Zij hebben iets nodig waar ze écht moeite voor moeten doen. Speciaal voor hen is er RekenXL. Een complete aanpak voor groep 3 t/m 8 met pittige rekenwiskundige projecten voor een heel schooljaar. RekenXL is eenvoudig naast de reguliere rekenmethode in de klas te gebruiken, maar de projecten zijn ook ideaal voor reken-plusklassen. Met RekenXL lopen kinderen misschien voor het eerst van hun leven tegen de grenzen van hun talent aan. En juist daar leren ze van! Met RekenXL hou je rekenbegaafde kinderen niet gewoon bezig. Je brengt ze écht op een hoger niveau.

  • Complete aanpak met projecten voor een heel schooljaar
  • Rekenwiskundige talentontwikkeling in het basisonderwijs
  • Ook voor reken-plusklassen én groep 3

Beoordelingspakket Bekijk het lesmateriaal

Daarom RekenXL

Complete aanpak met projecten voor een heel schooljaar

RekenXL is geen verzameling losse opgaven, maar is als een samenhangende methode uitgevoerd. Elk leerjaar biedt ruimte voor 8 projecten van 4 weken. De XL-kinderen kunnen de projecten zelf of met elkaar kiezen. Bijvoorbeeld een verdiepend vervolgproject met moeilijkere opdrachten over hetzelfde onderwerp of juist een project over iets nieuws. Elk project heeft een vaste opbouw. De kinderen werken steeds naar een eindopdracht toe, die ze voor de hele klas presenteren. 

Rekenwiskundige talentontwikkeling in het basisonderwijs ('leerkuil')

Met RekenXL breng je wiskunde in jouw basisschoolklas. De rekenwiskundige opdrachten dagen de kinderen zelfs zó uit, dat ze het misschien voor het eerst van hun leven willen opgeven. Maar met twee leerkrachtgebonden momenten in de week zorg jij ervoor dat deze kinderen doorzetten en uit hun ‘leerkuil’ omhoog klimmen. Deze waardevolle leerervaringen nemen ze de rest van hun leven mee. 

Ook voor reken-plusklassen én groep 3

RekenXL is makkelijk in de klas te organiseren naast de reguliere rekenmethode. De extra instructie is minimaal: slechts 2 x 10 minuten per week. De projectmatige opbouw maakt RekenXL ook heel geschikt voor reken-plusklassen. De kinderen maken de opdrachten zelfstandig of met elkaar. Uniek is het materiaal voor groep 3. Vanwege het leesniveau in deze groep is het aanbevolen om de projecten pas na de kerstvakantie in te zetten. In plaats van een eindopdracht doen de XL-kinderen in groep 3 een startactiviteit met de hele klas!

Meer weten over RekenXL?

Neem contact op met de methodepspecialist in jouw regio.

Zij vertellen je graag meer.

Contact

Lesmateriaal

RekenXL bestaat uit een handleiding voor de leerkracht en werkboekjes voor de kinderen. Dit zijn omkeerboekjes: aan de ene kant een project in het domein Getallen en Bewerkingen, aan de andere kant een project in het domein Meten en Meetkunde. Er zijn 8 projecten per leerjaar, dus 4 omkeerboekjes. Elk project start met een leuke introductiepagina. De opdrachten daarna worden steeds abstracter en complexer. Dan volgt de XL-opgave, de allerpittigste opdracht. De kinderen sluiten het project af met een eindopdracht: de presentatie van bijvoorbeeld een boekje of kunstwerk aan de hele klas.

Bekijk het lesmateriaalDidactiek en organisatie

Als rekenbegaafde kinderen alleen maar sommen maken leren ze niets en raken ze hun motivatie kwijt. RekenXL geeft ze uitdagende projecten met steeds nieuwe rekenwiskundige onderwerpen, waarmee hun talent echt op de proef wordt gesteld. RekenXL kiest ook bewust voor een actieve rol van de leerkracht als mentor om de kinderen echt te leren leren. XL-kinderen werken ongeveer 2 uur per week aan hun project.
Inhoud


RekenXL werkt aan de kerndoelen 23, 24 en 25 en is bedoeld voor zeer rekenbegaafde of hoogintelligente kinderen.

Lees meerDidactiek


Rekenbegaafde kinderen zijn niet gewend aan taken die te moeilijk zijn. Met RekenXL help jij ze leren leren.

Lees meerOrganisatie


Het jaarprogramma bestaat uit 8 projecten van 4 weken. Elke week werken de kinderen ongeveer 2 uur aan hun project.

Lees meer

Catalogus

De materialen van RekenXL bestel je via de partners van Malmberg. Zij kunnen helpen bij je bestelling en leveren uit voorraad. Bekijk de catalogus voor een overzicht van de materialen bij RekenXL.


Benieuwd naar RekenXL?

Probeer de projecten dan uit in je eigen klas. In het beoordelingspakket vind je enkele werkboekjes die je een goede indruk geven van het materiaal. Om enkele projecten uit te proberen kun je de materialen ook printen bij de proeflessen.

Proeflessen

Het beste resultaat voor ieder kind

Met de bekende rekenmethodes Pluspunt en De wereld in getallen heeft Malmberg een bewezen aanbod voor kinderen in groep 3 t/m 8 van niveau 1F tot 1S+. De differentiatie in deze twee methodes is voor de meeste rekenzwakke en rekensterke kinderen toereikend.

 

Voor kinderen die het fundamenteel niveau 1F aan het eind van groep 8 niet kunnen halen of kinderen die op bepaalde domeinen extra rekentijd nodig hebben is Rekenroute ontwikkeld (nu beschikbaar voor groep 3 t/m 5, vanaf schooljaar 2021-2022 ook voor groep 6 t/m 8). Voor hoogrekenvaardige kinderen is het pakket RekenXL verkrijgbaar (vanaf schooljaar 2021-2022). Voor de kleuters in groep 1-2 is er het pakket Rekenplein, zodat zij een goed startniveau hebben in groep 3.

 

Malmberg biedt dus een rekenaanbod over de volle breedte van het basisonderwijs. Zo werken wij hard aan onze missie: het beste resultaat voor ieder kind.

Contact

Meer weten over RekenXL?

Neem contact op met de methodepspecialist in jouw regio. Zij vertellen je graag meer.

Contact

Hulp bij RekenXL

Werk je met RekenXL en heb je hulp nodig? Je kunt ons bellen, mailen of bereiken via Twitter.

Service