Rekenblokken

Rekenblokken

Rekenblokken is vernieuwd! Met Rekenblokken kun je lesgeven volgens de nieuwe rekeneisen van het mbo. Met deze vernieuwde methode leer jij studenten om met een kritische blik naar rekensituaties in het dagelijks leven te kijken. Zo laat jij hen sterker in de wereld staan.

Naar de webshop

 • Kiezen hoe je lesgeeft
 • Studenten begeleiden op maat
 • Focus op het rekenproces

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die docent zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar studenten? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je studenten kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Hoe scoort je huidige methode?

Voordat het oriënteren echt begint, is het belangrijk om je huidige lesmethode te evalueren. Voldoet je huidige methode nog aan jouw behoeften en die van je studenten? Met het handige evaluatieformulier ontdek je snel of je op dit moment het maximale uit je onderwijskracht haalt. Meten is weten.

Download het evaluatieformulier

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de Routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Rekenblokken meteen ontdekken?

Onze methode Rekenblokken is volledig vernieuwd. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of de methode aan je eisen voldoet.

Rekenblokken ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van de methode en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Rekenblokken jouw studenten stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor het vernieuwde Rekenblokken te kiezen:

Kiezen hoe je lesgeeft

Met Rekenblokken heb je instrumenten in handen om les te kunnen geven op een manier die past bij jou en jouw studenten. Hoe jij deze instrumenten inzet is aan jou, jij hebt de regie. Jij weet immers het best wat jouw studenten nodig hebben. Wil je lesgeven vanuit de bekende rekendomeinen? Of liever aan de hand van rekensituaties uit het dagelijks leven? De keuze is aan jou. Ook een combinatie van beide manieren is mogelijk.

Studenten begeleiden op maat

Met de automatische leerroute bewandelen studenten hun eigen pad en kunnen ze stof overslaan die ze al goed beheersen. Studenten kunnen onder begeleiding van automatische feedback zelfstandig aan de slag met opdrachten, rekentrainers en toetsen. Zo kan jij extra aandacht geven aan studenten die dat nodig hebben. De contexten sluiten aan bij het niveau en de belevingswereld van de student, deze hebben wij samen met studenten bepaald.

Focus op het rekenproces

Rekenen is veel meer dan alleen de uitkomst van een som. Met ons wat-hoe-doe-check-model maak jij studenten bewust van het hele rekenproces. Zo leer jij studenten begrijpen wat ze uitrekenen en kunnen zij hun rekenvaardigheden toepassen op rekensituaties uit hun dagelijks leven.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Rekenblokken voor staat. Binnen 4 minuten heb je een eerste indruk van de visie, uitgangspunten en mogelijkheden van de vernieuwde methode.

De online leeromgeving

Om rekenles te geven en te volgen heb je met Rekenblokken in ieder geval een licentie voor de online leeromgeving nodig. In de online leeromgeving start je op ieder gewenst mbo-niveau; niveau 2, niveau 3 en niveau 4. Werk je liever eerst aan een goede basis? Dan kun je de klas laten beginnen met het basisniveau, dit niveau kan je ook gebruiken voor entreestudenten. Het instapniveau van je studenten kun je eenvoudig bepalen met de Quickscan. Rekenblokken biedt diverse mogelijkheden voor training en toetsing.

 • Stabiele online leeromgeving
 • Starten op ieder gewenst niveau
 • Quickscan
 • Diverse mogelijkheden voor training en toetsing

Vraag een proeflicentie aan

Rekenen op papier

Aanvullend op de online leeromgeving kan je met het vernieuwde Rekenblokken rekenen op papier.

Slim Rekenschrift
Rekenen op papier is slim, dan ziet de student zijn/haar rekenstappen én de docent ook. Het Slim Rekenschrift is een ruitjesschrift met ingebouwde rekenhulp en bevat tips, handige rekenvoorbeelden en opzoektabellen. Misschien ken je dit schrift al van het huidige Rekenblokken. Het schrift zit in een nieuw jasje én bevat de informatie die studenten bij hun examen mogen gebruiken. Handig!

Leerwerkboek Ondersteunende Vaardigheden
Het Leerwerkboek Ondersteunende Vaardigheden bevat korte uitleg en oefeningen over allerlei rekenvaardigheden, maar ook over het begrijpen van de situatie en rekentaal. Er is één leerwerkboek voor alle mbo-niveaus samen. Door de korte uitleg en de handige lifehacks worden studenten leniger met cijfers, zelfverzekerder en kunnen ze makkelijker omgaan met situaties waarin getallen en cijfers voorkomen. Blader hiernaast door de eerste pagina’s van het leerwerkboek om een indruk te krijgen van het boek.

 

Duik dieper in Rekenblokken

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Of kijk voor een uitgebreide uitleg in de informatiebrochure.

De opbouw van de methode

Domeinen, thema's & rekentrainers

Met Rekenblokken kun je op verschillende manieren lesgeven. Geef je liever les over rekenonderwerpen kies dan voor domeinengericht rekenen. Daarin staan alle lessen gegroepeerd in rekendomeinen. Geef je liever les vanuit dagelijkse situaties kies dan voor thematisch rekenen. Daarin staan situaties gegroepeerd rond een thema uit het dagelijks leven. Bij thematisch rekenen speelt de docent een belangrijke rol en een themales leent zich daarom beter voor klassikaal leren. Daarnaast heb je trainers om los van de domeinen en de thema’s te oefenen met de onderliggende rekenvaardigheden. In het kopje ‘Didactiek’ wordt dit toegelicht.

Rekenen op papier

Aanvullend op de online leeromgeving biedt Rekenblokken mogelijkheden om te rekenen op papier. Met het Leerwerkboek ondersteunende vaardigheden kan de basis van het rekenen opgefrist worden met uitleg en bijbehorende oefeningen. Er is één leerwerkboek voor alle niveaus samen. Het Slimme Rekenschrift kunnen studenten gebruiken om hun denkstappen en uitwerking op te schrijven. Daarnaast kan de ingebouwde rekenhulp met de basisregels gebruikt worden als geheugensteun.

Verschillende niveaus

Rekenblokken bevat verschillende niveaus. Binnen deze niveaus vind je de volgende onderdelen:

De didactiek van Rekenblokken

Onze methode bevat diverse didactisch verantwoorde mogelijkheden en leervormen die je als docent of student kunt gebruiken. Als docent bepaal je zelf hoe je ze inzet.

Voorkennis activeren
Het activeren van voorkennis is belangrijk. In de methode vind je hiervoor voorzieningen bij het basisniveau en de startlessen bij elk domein.

Uitleg
In Rekenblokken is uitleg zoveel mogelijk visueel gemaakt, daarom maken we naast tekst gebruik van films, schema’s en afbeeldingen. Bovendien bieden we je tips aan om in gesprek met de klas erachter te komen welke uitleg de student het best kan helpen.

Doen
Mbo-studenten zijn doorgaans doeners. Digitaal rekenen moet in onze ogen afgewisseld worden met activiteiten. We bieden jou als docent suggesties voor doe-opdrachten en andere actieve werkvormen.

Feedback
Binnen Rekenblokken kan een student op vijf manieren feedback krijgen bij opdrachten.

Test jezelf
De test jezelf is gericht op het ophalen van kennis die je eerder geleerd hebt. Door de student zichzelf te laten overhoren proberen we kennis of vaardigheden uit het langetermijngeheugen op te halen.

Trainen
Als je niet oefent wat je moeilijk vindt, word je ook nooit beter. Om je rekenspieren te trainen en in vorm te houden is het belangrijk om frequent en gericht te oefenen. Daarom bieden we de student in de online leeromgeving verschillende manieren om zichzelf te trainen.

Toetsing

In Rekenblokken kun je op verschillende manieren toetsen:

Lestoets
Een online les sluit je af met een korte toets (10-15 minuten), de lestoets.

Eindtoetsen
Voor elk niveau en elk domein beschik je als docent over eindtoetsen. Eindtoetsen zijn bedoeld om te testen of een student dit domein op het juiste niveau beheerst.

Examentraining
Op basis van eerdere examens of voorbeeldexamens hebben wij examentrainingen gemaakt. Daarin kan een student oefenen met een examen.

Ondersteuning voor de docent

Met Rekenblokken kun je rekenen op maximale ondersteuning. Niet alleen door een uitgebreide verzameling handleidingen en extra materialen, maar ook door trainingen, webinars, persoonlijk contact met Malmberg en een stabiele online leeromgeving.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met één van de methodespecialisten om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Contact

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.

← Terug naar Voorbereiden

Rekenblokken zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Rekenblokken en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Rekenblokken

Om te ontdekken of Rekenblokken bij jouw studenten past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode zelf te ervaren.

Vraag een proeflicentie aan

Wil je zelf in het vernieuwde Taalblokken duiken? Dat kan! Vraag een GRATIS proeflicentie aan waarmee je op je gemak de vernieuwde methode kunt bekijken. Met de proeflicentie krijg je 3 maanden gratis toegang tot de online leeromgeving van Rekenblokken.

Bestel een proeflicentie

Doe een pilot

Wil jij liever samen met jouw studenten ervaren hoe het is om met Rekenblokken te werken? Meld je dan aan voor de gratis pilot en ga zelf aan de slag.


Aanmelden pilot Meer informatie over de pilot

Webinars vernieuwde Rekenblokken

Maak kennis met alle functionaliteiten van het vernieuwde Rekenblokken in een aan de hand van onze webinars. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je studenten.

Bekijk de webinars

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Heb je na het lezen en bekijken van alle informatie nog vragen? Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel gerust of maak eenvoudig een afspraak in de online agenda.

Contact

Wat vinden andere scholen van Rekenblokken?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Rekenblokken. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Rekenblokken. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Rekenblokken.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Rekenblokken.

Ga je aan de slag met Rekenblokken?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met Rekenblokken. Met deze vernieuwde methode kan jij vanaf studiejaar ‘22/’23 lesgeven volgens de nieuwe rekeneisen en jouw studenten sterker in de wereld laten staan. Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Rekenblokken het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de studenten? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt. En met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Alles op een rijtje

In dit document lees je alle uitgangspunten en productinformatie nog een keer op een rijtje.

het vernieuwde Rekenblokken

Prijzen en pakketinformatie

Om rekenles te geven en te volgen heb je met Rekenblokken in ieder geval een licentie voor de online leeromgeving nodig. Daarnaast is het mogelijk om te rekenen op papier. Aanvullend kun je als docent en student het leerwerkboek Ondersteunende vaardigheden en/of een Slim Rekenschrift bestellen.

Prijsoverzicht Rekenblokken 2023-2024

Wil je alvast meer informatie over de pakketen en mogelijkheden? Neem contact op met de accountmanager.

Contact

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methodetraining
 • Starten met de methode
 • Extra trainingen over didactiek

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Wat vinden andere scholen van Rekenblokken?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Rekenblokken. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel het gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Rekenblokken optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Rekenblokken

Werk je met Rekenblokken? Bekijk dan onderstaande tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je studenten.

De beste service bij je lesmethode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Rekenblokken.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab