Rekenplein

Rekenplein

Rekenplein geeft je de ideale combinatie van rekenen, spel en spelen in groep 1-2. Rekenactiviteiten in een leerlijn die naadloos aansluit op Pluspunt en De wereld in getallen. Activiteiten voor in de speelwerktijd waarmee kinderen spelenderwijs de wereld van getallen ontdekken. Met Rekenplein geef jij jonge kinderen een goede rekenstart!

Beoordelingspakket

Rekenplein
 • Echte kleuteraanpak
 • Makkelijk organiseerbaar
 • Doorgaande lijn naar groep 3

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leerkracht zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar klas? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij de kinderen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Leerkrachten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Download de Routeplanner

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de lerarenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Visie op het vak rekenen

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe methode bepaal je met je team op basis van jullie visie aan welke criteria een nieuwe rekenmethode moet voldoen. Graag nemen we je mee in de visie van Malmberg en hoe deze het uitgangspunt is geweest bij het ontwikkelen van onze rekenmethodes.

Een nieuwe visie op rekenen

De allerbeste rekendidactiek

Malmberg heeft gekozen voor één nieuwe rekendidactiek die in de nieuwe edities van zowel Pluspunt als De wereld in getallen is toegepast. De ervaringen van leerkrachten, de laatste didactische inzichten en resultaten van wetenschappelijk onderzoek zijn in de methodes verwerkt. Hoofdauteurs zijn onder meer Ceciel Borghouts, Arlette Buter en Anneke van Gool.

Malmberg combineert de sterke elementen uit de traditionele en realistische rekendidactieken in één vorm: evenwichtig rekenen. De beste balans tussen oefenen en realiteit.

Drie didactische modellen ondersteunen jou als leerkracht bij het geven van goed rekenonderwijs: het drieslagmodel, het handelingsmodel en het hoofdfasenmodel. Jouw gerichte observaties brengen de onderwijsbehoeften van alle kinderen snel en scherp aan het licht. Rekenproblemen kunnen zo écht in de kiem worden gesmoord. Sterke rekenaars krijgen een compact programma en worden door plustaken voortdurend uitgedaagd.

Download de whitepaper

De nieuwe Malmberg-rekendidactiek is op 8 pijlers gebouwd:

Rekenen is meer dan alleen uitrekenen: signaleer met de drieslag.

Sterke opbouw van leerlijnen: leg eerst een solide fundament en bouw dan verder. Voor iedereen eerst de basisstrategie!

Veel oefenen: besteed ruimschoots aandacht aan het oefenen, onderhouden en automatiseren van basisvaardigheden.

Een genuanceerde kijk op het directe instructiemodel: leer kinderen zelfstandig nadenken.

Verfijnde differentiatie in onder- en bovenbouw: breng elk kind naar het eindniveau dat past bij het geadviseerde vervolgonderwijs.

Volop aandacht voor 21e-eeuwse vaardigheden: creëer structureel ruimte om het wiskundig denken te ontwikkelen.

Zichtbaar leren: maak kinderen eigenaar van hun eigen leerproces.

Doordacht digitaal: automatisch opgaven op maat voor elk kind met behulp van geavanceerde technologie.

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Rekenplein meteen ontdekken?

Onze methode Rekenplein staat voor de ideale combinatie van rekenen, spel en spelen in groep 1-2. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Rekenplein ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van Rekenplein en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Rekenplein de kinderen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Rekenplein te kiezen

Echte kleuteraanpak

Kleuters hebben hun eigen aanpak nodig. Rekenplein neemt je bij de hand. Tijdens de rekenactiviteiten werk je met een doorgaande leerlijn en actuele SLO-doelen. Ook is er veel ruimte voor herhaling. De echte kleuteraanpak komt vooral tijdens de activiteiten in de speelwerktijd aan bod.

Makkelijk organiseerbaar

Rekenplein is heel makkelijk te organiseren. Door het jaar heen ga je lineair van de eerste naar de laatste rekenactiviteit. Op een planningsformulier maak je een keuze uit verschillende activiteiten voor in de speelwerktijd voor een bepaalde periode. Elk rekendoel heeft meerdere activiteiten. En omdat Rekenplein geen thema’s heeft, kan jij de activiteiten eenvoudig in jouw eigen thema’s integreren.

Doorgaande lijn naar groep 3

De doorgaande lijn vanaf groep 3 is cruciaal, maar ook de aansluiting vanaf groep 1-2 draagt bij aan een stevige basis. Met Rekenplein geef je kleuters een goede rekenstart die de aansluiting met De wereld in getallen en Pluspunt vanaf groep 3 garandeert. De doelen die bij aanvang in groep 3 voorwaardelijk verondersteld worden, worden in het lesaanbod van groep 1 en 2 aangeboden. Ook in de opzet van de lessen komen elementen die vanaf groep 3 structureel voorkomen al aangeboden.

Bekijk de introductievideo

In deze video maak je kennis met Rekenplein. Je krijgt hiermee een uitgebreide indruk van:

 • Inhoud en didactiek
 • Organisatie
 • De mogelijkheden van Rekenplein.

Download de folder

Blader alvast online door de boeken…

Rekenplein bestaat uit een handleidingmap met daarin o.a. rekenkaternen en spelkaternen.

Benieuwd hoe de katernen eruit zien? Bekijk dan het rekenkatern van blok 1 en het spelkatern bouwen.

Duik dieper in Rekenplein

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Echte kleuteraanpak

Kleuters hebben hun eigen aanpak nodig. Rekenplein neemt je bij de hand. Tijdens de rekenactiviteiten werk je met een doorgaande leerlijn en actuele SLO-doelen. Ook is er veel ruimte voor herhaling. De echte kleuteraanpak komt vooral tijdens de activiteiten in de speelwerktijd aan bod.

Kleuters zijn nieuwsgierig, willen graag ontdekken en bewegen. Daarom gaan ze vouwen, bouwen, spelen in de hoeken en op het schoolplein. De activiteiten sluiten aan op het rekendoel van de rekenactiviteit. Jij observeert en krijgt tips. En je krijgt alle didactische achtergrondinformatie om de kinderen in hun spel met materialen en technieken optimaal te begeleiden.

Inhoud en organisatie

Organisatie rekenactiviteiten

Rekenplein telt 5 blokken rekenactiviteiten per jaar. De rekenactiviteiten behandelen de domeinen tellen en getalbegrip en meten. Elk blok duurt 6 weken en heeft zijn eigen katern in de handleiding. Er zijn 3 rekenactiviteiten per week van 20 minuten. In totaal zijn er dus 90 rekenactiviteiten per jaar. De overige 2 dagen in de week zijn optioneel in te zetten voor herhaling of activiteiten uit de spelkaternen. De oefeningen voor herhaling staan bij de rekenactiviteiten beschreven. Elk rekendoel komt in elk blok terug (concentrisch), dus doelen worden continu herhaald.

  

Het planningsformulier

De activiteiten uit de spelkaternen zijn niet voor een dag, maar worden voor een langere periode van dagen of weken ingezet. Jij kiest de activiteiten die je met de kleuters in die periode wilt doen.

Organisatie speelwerktijd

Ook de activiteiten voor in de speelwerktijd van Rekenplein zijn in 5 katernen per jaar verdeeld. De spelkaternen zijn:

 • Atelier
 • Bouwen
 • Ontdekken
 • Buiten
 • 5-minutenspelletjes

Alle domeinen komen in de katernen aan bod. Het domein meetkunde is volledig opgenomen in de spelkaternen. Elk spelkatern bevat ook achtergrondinformatie over de specifieke kleuteraanpak: de manier waarop kleuters leren. Bij een activiteit in het spelkatern Bouwen krijg je bijvoorbeeld informatie over: hoe heten de bouwblokken, welke technieken kun je uitvoeren, hoe kun je de kinderen begeleiden en hoe maak je met materialen een krachtige leeromgeving? Bij een activiteit over vouwen in het spelkatern Atelier krijg je bijvoorbeeld informatie over de namen van verschillende vouwvormen en het ruimtelijk inzicht, de opbouw in de leerlijn en hoe je kunt differentiëren.

De materialen

De materialen van Rekenplein

Rekenplein maakt zoveel mogelijk gebruik van de hoeken en materialen die op elke school aanwezig zijn. Daarnaast is er een klein aantal extra materialen, zoals het rekenschort en getalkaarten. Neem hiervoor contact op met Wizz spel. Voor de leerkracht is er een handleiding voor groep 1-2 met daarin:

De spelkaternen zijn:

 • Algemene handleiding
 • 5 rekenkaternen
 • 5 spelkaternen
 • Kopieerbladen
 • Planningsformulieren
 • Observatieformulieren.

Ook met andere methodes

Rekenplein sluit naadloos aan op de Malmberg-rekenmethodes Pluspunt en De wereld in getallen. Rekenplein is ook een goede voorbereiding op rekenen in groep 3 als je met een andere rekenmethode werkt.

Volledig rekenaanbod

Het beste resultaat voor ieder kind

Met de bekende rekenmethodes Pluspunt en De wereld in getallen heeft Malmberg een bewezen aanbod voor kinderen in groep 3 t/m 8 van niveau 1F tot 1S+. De differentiatie in deze twee methodes is voor de meeste rekenzwakke en rekensterke kinderen toereikend.

Voor kinderen die het fundamenteel niveau 1F aan het eind van groep 8 niet kunnen halen of kinderen die op bepaalde domeinen extra rekentijd nodig hebben is Rekenroute ontwikkeld. Voor hoogrekenvaardige kinderen is het pakket RekenXL verkrijgbaar. Voor de kleuters in groep 1-2 is er het pakket Rekenplein, zodat zij een goed startniveau hebben in groep 3.

Malmberg biedt dus een rekenaanbod over de volle breedte van het basisonderwijs. Zo werken wij hard aan onze missie: het beste resultaat voor ieder kind.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingspakket.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Routeplanner om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.

← Terug naar Voorbereiden

Rekenplein zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Rekenplein en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingspakket aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Rekenplein

Om te ontdekken of Rekenplein bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag het beoordelingspakket aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Vraag nu snel je gratis beoordelingspakket aan.

Vraag het beoordelingspakket aan

Download de proeflessen

Wil je de methode uitproberen in de klas? Download de proeflessen en neem de kinderen mee in de wereld van Rekenplein. Je kunt de proeflessen ook combineren met het materiaal uit het beoordelingspakket.

Download de proeflessen

Maak een afspraak met een methodespecialist en stel al je vragen

Heb je na het lezen en bekijken van alle informatie nog vragen? Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel ons of maak eenvoudig een afspraak in onze online agenda. Dan komen we langs bij jou op school en kijken we samen naar de specifieke situatie.

Plan een afspraak in

Wat vinden andere scholen van Rekenplein?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Rekenplein. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Probeer Rekenplein gratis uit bij jou in de klas

Om te ontdekken of Rekenplein past bij jouw school, kun je de methode gratis uitproberen met het materiaal in het beoordelingspakket.

Vraag het beoordelingspakket aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Rekenplein. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals vertrouwen op Rekenplein.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-leerkrachten met Rekenplein.

Ga je aan de slag met Rekenplein?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste rekenstart voor kleuters: Rekenplein! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je team overtuigen dat Rekenplein het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de kinderen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Hulp bij bestellen

Rekenplein bestel je via de partners van Malmberg. Zij kunnen helpen bij je bestelling en leveren uit voorraad. Bekijk de catalogus voor een overzicht van de materialen bij Rekenplein.

Download de catalogus

Wat vinden andere scholen van Rekenplein?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Rekenplein. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Hét platform voor de leraar van vandaag. Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën en handige materialen bij Rekenplein. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Klaar om met Rekenplein te gaan werken?

Vraag alles wat je wilt weten over de benodigde materialen of het starten met de methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio. Kijk in zijn of haar agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel het gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om de methode optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Rekenplein

Kies je voor Rekenplein? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen en ontwikkelen we lessuggesties bij jouw vak.

Training en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan. Kijk in het actuele overzicht welke trainingen en webinars er worden aangeboden.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Hét platform voor de leraar van vandaag. Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën en handige materialen bij Rekenplein. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw methodespecialist

Wil je het optimale uit je lesmethode halen? Ben je op zoek naar digitale vernieuwingen of heb je behoefte aan extra verdiepingen op maat? Maak dan geheel gratis en vrijblijvend een afspraak met jouw eigen methodespecialist.

Neem contact op met de methodespecialist in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw methodespecialist

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Rekenplein.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab