Klinkers

Klinkers

Klinkers is het perfecte vervolg op Lijn 3. Met afwisselende oefeningen die aansluiten op hun belevingswereld ontdekken kinderen het belang én plezier van schrijven. Aandacht voor de schrijfhouding en fijne motoriek zorgt voor nette en ontspannen schrijvers, of je ze nu in blokletters of verbonden schrift leert schrijven.

Beoordelingspakket en proeflicentie

Klinkers
 • Aandacht voor schrijfhouding
 • Past bij de wereld van kinderen
 • Sluit perfect aan bij Lijn 3

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Download de Routeplanner

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de lerarenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Klinkers te kiezen

Aandacht voor schrijfhouding

Goed schrijven kun je alleen met een juiste schrijfhouding. Klinkers besteedt daarom veel aandacht aan motoriek, houding, schrijfbeweging en pengreep. Zo leren kinderen netjes en ontspannen schrijven.

Past bij de wereld van kinderen

De lesmaterialen van Klinkers zijn afgestemd op de belevingswereld van kinderen. In vormgeving, maar ook inhoudelijk. Op die manier blijven alle kinderen gemotiveerd.

Sluit perfect aan bij Lijn 3

De letters die kinderen leren lezen met Lijn 3, leren ze met Klinkers ook schrijven. Zo versterken ze beide vaardigheden. Bovendien komen de thema’s in beide methodes overeen.

Bekijk de brochure

In deze informatiebrochure maak je kennis met de methode Klinkers. Je krijgt hiermee een uitgebreide indruk van:

 • Inhoud en didactiek
 • Structuur en organisatie
 • De materialen van Klinkers, met veel voorbeeldpagina's.

Download de brochure

Duik dieper in Klinkers

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Didactiek

Aandacht voor motoriek en schrijfhouding

Goed schrijven kun je alleen met een juiste schrijfhouding. Klinkers besteedt daarom veel aandacht aan motoriek, houding, schrijfbeweging en pengreep. Zo leren kinderen netjes en ontspannen schrijven.

Schrijven klinkers groep 3

Kinderen leren de vorm van letters goed kennen met de zogenaamde ‘railletters’. Dit zijn grote letters met richtingpijlen en andere aanduidingen.

Vervolgens leren ze de letters tussen de lijnen schrijven. Hulplijnen en een afbeelding van een boom helpen daarbij. De boom geeft aan hoe de letter op de regel hoort en wat de juiste verhoudingen zijn.

Past bij de wereld van kinderen

De lesmaterialen van Klinkers zijn afgestemd op de belevingswereld van kinderen. In vormgeving, maar ook inhoudelijk. In groep 7 en 8 zijn er keuzelessen waarin kinderen hun creativiteit kwijt kunnen. Zo blijven alle kinderen gemotiveerd.

Begeleiding van linkshandige kinderen

Linkshandige en rechtshandige kinderen schrijven met Klinkers in hetzelfde schrijfschrift. Onderaan de bladzijde staan pijlen die aangeven hoe je het schrift neerlegt voor links- of rechtshandigen.

Voor linkshandige leerlingen geeft Klinkers instructies op het digibord. Ook is er een kopieerblad met de schrijfhouding en pengreep voor linkshandigen. Meer informatie vind je in de algemene handleiding. We helpen je graag om ook linkshandige kinderen een goed handschrift te leren ontwikkelen.

Organisatie

Sluit perfect aan bij Lijn 3

De letters die kinderen leren lezen met Lijn 3, leren ze met Klinkers ook schrijven. Zo versterken ze beide vaardigheden. Bovendien komen de thema’s in beide methodes overeen.

Lessen en tijdsbesteding voor Klinkers

Klinkers biedt lesstof voor 36 weken. In de onderbouw besteed je de meeste tijd aan schrijven. Elke schrijfles duurt 30 minuten. Het aantal lessen en uren per week varieert per leerjaar.

Doorlopende leerlijn van groep 1 t/m 8

Een overzicht van de doorlopende leerlijn van Klinkers:

Groep 1 en 2

 • Oefenen van motorische vaardigheden.
 • Bevorderen van ruimtelijke oriëntatie en oog-handcoördinatie.

Groep 3

 • Kennismaken met schrijfletters en cijfers en de manier waarop je deze schrijft.
 • Leren hoe je letters en cijfers op de regel plaatst. In groep 3 leren de kinderen de letters eerst los schrijven. Daarna verbinden ze de letters aan elkaar.

Groep 4

 • Leren schrijven van hoofdletters.
 • Toepassen van eerder geleerde letters en letterverbindingen in complexere woorden en zinnen.

Groep 5

 • Begin van leren schrijven op één grondlijn.
 • Verder inslijpen van cijfers, (hoofd)letters en hun verbindingen.
 • Begin van het afbouwen van de hulplijnen.

Groep 6

 • Verdere afbouw van de hulplijnen.
 • Begin van tempolessen.

Groep 7 en 8

 • Uitbreiding van tempolessen.
 • Aanbod van onverbonden schrift.
 • Ontwikkeling van het eigen handschrift.

Verbonden schrift en blokschrift

Verbonden schrift of blokschrift: kies zelf!

Met Klinkers werken kinderen van groep 1 t/m 8 toe naar een vlot en duidelijk handschrift. De methode ondersteunt zowel blokschrift als verbonden schrift. Klinkers sluit naadloos aan bij de taal-leesmethode Lijn 3.

Klinkers ondersteunt zowel blokschrift als verbonden schrift. De schrijfschriften en klassikale leerkaarten zijn er in twee varianten. Ook het digibord ondersteunt blokschrift en verbonden schrift.

Digibord

Maak je de lessen nog leuker en leerzamer met onze digibordsoftware.

Vrolijke filmpjes introduceren de letters en laten kinderen de juiste schrijfhouding zien. Ook zijn er afbeeldingen van alle leerlingmaterialen en voorbeelden van het juiste lettertraject. Extra leerzaam, extra leuk!

Blader online door de boeken

De leerlingmaterialen van Klinkers zien er vrolijk en stoer uit. Mede hierdoor blijven kinderen tot en met groep 8 gemotiveerd om hun handschrift te verbeteren en te verfijnen.

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Klinkers eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder van groep 1-2, groep 3, groep 6 en groep 8. Zowel voor blokschrift als verbonden schrift.

De complete boeken inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingspakket voor een goede eerste indruk.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

← Terug naar Voorbereiden

Probeer Klinkers gratis uit

Vraag het beoordelingspakket aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de software allemaal kan. Vraag nu snel je beoordelingspakket en proeflicentie aan. Je kunt de methode hiermee 3 maanden gratis uitproberen.

Vraag het beoordelingspakket aan

Gesprek met leerkrachten

Maak een afspraak met een methodespecialist en stel al je vragen

Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel ons of maak eenvoudig een afspraak in onze online agenda. Dan komen we langs bij jou op school en kijken we samen naar de specifieke situatie.

Plan een afspraak

Wat vinden andere scholen van Klinkers?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Klinkers. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

Wij zijn zeer tevreden over Klinkers. Het is een schrijfmethode die een prima opbouw heeft, kinderen aanspreekt, afwisselend is en kinderen helpt een prachtig handschrift te ontwikkelen en te onderhouden.

Cindy Trouerbach, IKC Het Klokhuis, Duiven

Klinkers - IKC Het Klokhuis - Duiven

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul
"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."
Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog
"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel wordt herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."
Dhr. Koningsveld Het Bouwens
"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."
Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht
"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Probeer Klinkers gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Klinkers past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen met het materiaal in het beoordelingspakket.

Vraag het beoordelingspakket aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Klinkers?

Hulp bij bestellen

De materialen van Klinkers bestel je via de partners van Malmberg: HeutinkReinders en de Rolf groep. Zij kunnen helpen bij je bestelling en leveren uit voorraad. Ook de softwarelicenties bestel je via je educatieve dienstverlener. Bekijk de catalogus voor een overzicht van de materialen bij Klinkers.

Download de catalogus

Wat vinden andere scholen van Klinkers?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Klinkers. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

Wij zijn zeer tevreden over Klinkers. Het is een schrijfmethode die een prima opbouw heeft, kinderen aanspreekt, afwisselend is en kinderen helpt een prachtig handschrift te ontwikkelen en te onderhouden.

Cindy Trouerbach, IKC Het Klokhuis, Duiven

Klinkers - IKC Het Klokhuis - Duiven

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Hét platform voor de leraar van vandaag. Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën en handige materialen bij jouw methodes. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek de website

Klaar om met Klinkers te gaan werken?

Vraag alles wat je wilt weten over de benodigde materialen of het starten met de methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio. Kijk in zijn of haar agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Klinkers

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen en ontwikkelen we lessuggesties bij jouw vak.

Beeld van start schooljaar checklist
Leraren in overleg tijdens een training

Training en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan. Kijk in het actuele overzicht welke trainingen en webinars er worden aangeboden.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek de website

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw methodespecialist

Wil je het optimale uit je lesmethode halen? Ben je op zoek naar digitale vernieuwingen of heb je behoefte aan extra verdiepingen op maat? Maak dan geheel gratis en vrijblijvend een afspraak met jouw eigen methodespecialist.

Neem contact op met de methodespecialist in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw methodespecialist

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab