Taalblokken Duits

Taalblokken Duits

Taalblokken Duits motiveert en inspireert. Dankzij de beroepsgerichte lesstof haal je het beste uit alle studenten. Jij bepaalt hoe je werkt: digitaal, op papier of gecombineerd. Wij geven je de tools voor jouw talent! Dat werkt beter voor jou en voor de klas.

 • Vier keuzedelen Duits
 • Mbo-didactiek: doen, denken, doen
 • Volop ondersteuning voor jou

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die docent zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar studenten? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je studenten kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Hoe scoort je huidige methode?

Voordat het oriënteren echt begint, is het belangrijk om je huidige lesmethode te evalueren. Voldoet je huidige methode nog aan jouw behoeften en die van je studenten? Met het handige evaluatieformulier ontdek je snel of je op dit moment het maximale uit je onderwijskracht haalt. Meten is weten.

Download het evaluatieformulier

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de Routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Taalblokken meteen ontdekken?

Onze methode Taalblokken voor jou staat voor het mooie van taal. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Taalblokken ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van de methode en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Taalblokken jouw studenten stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Taalblokken Duits te kiezen

Vier keuzedelen Duits

Met een keuzedeel leren, oefenen en passen studenten alle vaardigheden toe die voor hen belangrijk zijn in de stageperiode en later in de beroepspraktijk. Een keuzedeel bestaat uit meerdere productieve onderdelen, zoals ‘solliciteren’, ‘telefoneren’ of ‘dagelijkse routine’. Elk keuzedeel is anders samengesteld en is afgestemd op het kwalificatiedossier.

Mbo-didactiek: doen, denken, doen

Studenten gaan meteen aan de slag. Zo ontdekken ze zelf hoe het moet en dat geeft vertrouwen. En zet aan tot nadenken. Daarna volgt de beknopte theorie en mogen studenten meters maken met het uitgebreide oefenmateriaal.

Ondersteuning voor jou

We ondersteunen je met waardevolle dashboards, duidelijke handleidingen, trainingen en planningstools. Taalblokken geeft ruimte aan jouw talent: lesgeven.

Bekijk de factsheet

Taalblokken Duits is een methode Duits voor het mbo (BOL en BBL) en gaat uit van de praktijk. In deze factsheet laten we in vogelvlucht zien waar Taalblokken Duits voor staat. Je krijgt hiermee een uitgebreide indruk van:

 • Hoe Taalblokken Duits is opgebouwd
 • Waarom Taalblokken Duits meer uitdaging biedt voor elke student
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving.

Download de factsheet

Blader alvast online door de boeken…

Taalblokken is een rijke, complete methode en bestaat uit een combinatie van een digitale leeromgeving, leerwerkboeken en een didactische handleiding met tips.

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Taalblokken Duits eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

Bekijk de digitale leeromgeving

De digitale leeromgeving van Taalblokken Duits stimuleert en motiveert om zelfstandig te leren. Een student werkt met zijn eigen leerroute zodat hij alleen maar hoeft te doen wat nodig is en krijgt direct feedback zodat hij leert van zijn foute antwoorden.

Met een proeflicentie krijg je een goed beeld van de opbouw van het platform en kun je al het lesmateriaal bekijken. Met het beoordelingsmateriaal ontvang je de materialen bij jou op school en krijg je toegang tot de proeflicentie.

Vraag een proeflicentie aan

Duik in de inhoud van Taalblokken Duits

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Hoe werkt Taalblokken Duits?

Taalblokken Duits is een communicatieve multimediale methode Duits voor het vreemdetalenonderwijs, die speciaal geschreven is voor studenten aan het middelbaar beroepsonderwijs.

Handleiding Taalblokken Duits

Wil je meer weten over de verschillende onderdelen? Lees dan de uitgebreide toelichting in de handleiding.

Download de handleiding

Didactische uitgangspunten

Taalblokken Duits is ontwikkeld op de volgende didactische uitgangspunten:

Van receptief naar productief

Kijken, luisteren, leren en begrijpen vormen de basis voor het leren van een taal. In Taalblokken krijgt de student nieuwe onderwerpen in de taal eerst receptief aangeboden. De productieve toepassing (schrijven en spreken) volgt later.

Een student werkt via de volgende opbouw:

 • Aanbod
 • Begrip
 • Herkenning
 • Verwerking
 • Toepassing

Neuner

Gerhard Neuner (Neuner/Krüger/Grewer 1985) ontwikkelde een oefentypologie op basis van receptief naar productief. Hierin worden vier fases onderscheiden:

A: begrijpen
B: reproductie
C: gestuurde productie
D: vrije uitingen

Ook bouwen de oefeningen zich op van gesloten naar open en van voorspelbare naar onvoorspelbare oefeningen. Taalblokken biedt voor elke fase diverse oefeningen.Functionele taalvaardigheid

Taalblokken wil studenten voorbereiden op een succesvolle stage- of werkplek  in een Duitstalige omgeving. Daarom richten we ons niet alleen op taalkennis, maar ook op leervaardigheden en -strategieën.

Cyclische ordening

Regelmatig komen onderwerpen in steeds complexere vormen terug. Deze cyclische opbouw geldt voor thematische onderdelen, maar ook voor linguïstische elementen als woordenschat, taalhandelingen en woord- en zinsvorming. Op deze manier werken studenten systematisch aan de opbouw van hun taalvaardigheid.

Woordenschat

We bieden woordenschat op meerdere manieren aan, zodat een student verschillende strategieën kan gebruiken om nieuwe woorden te leren. Er zijn woordenlijsten bij het bronmateriaal en aan het einde van een les. Ook beantwoordt de student vocabulairevragen bij het bronmateriaal.

Met de onlinewoordtrainer kan de student aanvullend oefenen op zijn eigen niveau. Hierbij worden de Duitse woorden ook uitgesproken. Op B1- en B2-niveau geven we niet altijd de Nederlandse vertaling bij nieuwe woorden. Door de betekenisvolle context kan de student deze zelf afleiden.

Voor alle niveaus zijn er online Excellijsten om te gebruiken met wrts.nl.

Gebruik van het Duits van D-A-CH-landen

Taalblokken Duits richt zich vooral op het Duits dat in de Bondsrepubliek Duitsland wordt gesproken en geschreven. Soms bevat het bronmateriaal ook Zwitsers- of Oostenrijks-Duits, of een ander accent dan het standaardaccent. Ook in het dagelijks leven kunnen studenten namelijk verschillende variaties van het Duits tegenkomen.

Beroepsgericht leren

Beroepsgericht leren is motiverend. Hoe relevanter de stof, hoe leuker en effectiever het leren wordt. Daarom bieden we beroepsgerichte keuzedelen (A2-B1) voor de volgende domeinen:

 • Commercieel / verkoop / marketing
 • Secretarieel
 • Financieel / Administratief
 • Travel / Leisure / Hospitality /Bediening / Ondernemer horeca / Bakkerij
Euregio

We hebben de keuzedelen ontwikkeld op basis van de taalprofielen van Euregio voor de verschillende beroepsgroepen. De delen sluiten volledig aan op de Goethe-examens die hierbij horen. Het lesmateriaal is ontwikkeld als keuzedeel B1, maar kan ook worden ingezet in de gewone taallijn. Een keuzedeel bestaat uit een combinatie van online en een werkboek.

Opbouw

Elk keuzedeel bevat de volgende onderdelen:

Onderdeel Niveau
1. Tätigkeiten und Aufgaben A2
2. Der erste Arbeitstag A2
3. Telefonieren A2
4. Verhalten am Arbeitzplatz A2
5. Kundenkontakte B1
6. Arbeitsalltag B1
7. Besprechungen B1
8. Ein neuer Job B1

Elk onderdeel bestaat uit video-instructies, interactief video- en audiomateriaal, een samenwerkingsopdracht, een toets en een eindopdracht. Al het beroepsgerichte materiaal maakt onderdeel uit van de Taalblokken-licentie.

Altijd up to date

Taalblokken staat nooit stil. Elke drie weken voeren we vernieuwingen en verbeteringen door. Allemaal gebaseerd op ervaringen en wensen van docenten die ermee werken. Zo weten we zeker dat de online applicatie precies doet waar jij als docent op zit te wachten. Het is niet voor niets dat onze gebruikers zo enthousiast zijn over Taalblokken!

Dashboards voor houvast

In onze digitale leeromgeving kun je heel gemakkelijk differentiëren met persoonlijke leerlijnen. Omdat studenten direct feedback krijgen, leren ze beter. En het interactieve materiaal zorgt voor meer afwisseling.

Daarnaast geeft de digitale omgeving veel houvast. Je hebt inzicht in de prestaties van de klas en individuele studenten. Zo weet je heel nauwkeurig aan welke onderdelen en studenten je (extra) aandacht moet geven.

Doordacht digitaal

WIl je meer weten over onze visie op digitaal leren? Lees dan het artikel Doordacht Digitaal.

Lees het artikel hier

Voor iedere student de juiste aanpak

Voor de betere student kun je extra lesstof inzetten. Gebruik hiervoor de vaardigheidsleerlijnen lezen, schrijven, horen, gesprekken voeren en spreken B1-B2. De leerlijn A1 is geschikt voor studenten die minder voorkennis hebben, of die moeite hebben met het vak Duits.

Extra lessen

Met de extra lessen voor spelling en grammatica kun je studenten die onderwerpen laten oefenen waar zij nog moeite mee hebben. Ook kan de student kiezen welke woordenschatoefening bij hem past.

Dashboard

Door het overzichtelijke dashboard heb je goed zicht op je klas en je studenten. Zo zie je meteen waar ze mee bezig zijn en waar ze jouw extra hulp bij kunnen gebruiken.

Taalblokken Engels en Nederlands

Taalblokken is er ook voor Engels en Nederlands. Voor meer informatie over deze methodes bekijk de methodepagina.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de accountmanager of methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.

← Terug naar Oriënteren

Taalblokken Duits zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Taalblokken Duits en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Taalblokken

Om te ontdekken of Taalblokken bij jouw studenten past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Vraag daarom vandaag nog het beoordelingsmateriaal aan. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Meld je aan voor het webinar

Laat je bijpraten door de methodespecialist van Malmberg tijdens het webinar over Taalblokken. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je studenten. De webinars duren ongeveer 30 minuten en er is alle ruimte om vragen te stellen.

Meld je aan voor het webinar

Maak een afspraak met de accountmanager en stel al je vragen.

Heb je na het lezen en bekijken van alle informatie nog vragen? Onze accountmanagers staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel gerust of maak eenvoudig een afspraak in de online agenda

Probeer Taalblokken gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Taalblokken past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal om
de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan


Taalblokken Engels en Nederlands

Taalblokken is er ook voor Engels en Nederlands. Voor meer informatie over deze methodes bekijk de methodepagina.

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Taalblokken Duits. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Taalblokken Duits.
← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Taalblokken Duits.

Ga je aan de slag met Taalblokken Duits?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste methode voor Duits: Taalblokken! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Taalblokken Duits het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de studenten? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de implementatie van de nieuwe methode: met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Prijzen en pakketten

Ons advies is om te werken met de digitale leeromgeving en de boeken. Maar je kan er ook voor kiezen om alleen met boeken of alleen digitaal te werken. Ook kan je Duits combineren met Engels en/of Nederlands. Het is mogelijk om een licentie of een conbi-pakket met een looptijd van 12, 24 of 48 maanden af te nemen. Zo bied je meer voordeel voor de student.

De materialen van Taalblokken Duits bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht Taalblokken

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode
 • Extra trainingen

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Wat vinden andere scholen van Taalblokken?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Taalblokken. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Raak geïnspireerd voor jouw volgende les met Onderwijs van Morgen

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en docenten zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is.

Taalblokken Engels en Nederlands

Taalblokken is er ook voor Engels en Nederlands. Voor meer informatie over deze methodes bekijk de methodepagina.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de accountmanager in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel het gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Taalblokken Duits optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Taalblokken

Kies je voor Taalblokken? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Raak geïnspireerd voor jouw volgende les met Onderwijs van Morgen

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is.

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Taalblokken Duits.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab