Biologie voor jou

Biologie voor jou

Biologie is een vak om te ervaren, te beleven en te ontdekken! Het is overal om je heen. Al decennialang is Biologie voor jou de meest gebruikte methode voor het vak biologie. Geroemd om haar heldere structuur, duidelijke uitleg én mogelijkheden om zelfstandig te werken. De online leeromgeving biedt hierbij nóg meer ondersteuning, onder andere door feedback en oefentoetsen.

Beoordelingsmateriaal

 • Eerst kijken naar eigen leefomgeving, dan breder perspectief
 • Training op maat voor meer zelfvertrouwen bij examen
 • Voldoende uitdaging met kennis-, inzicht- en plusopdrachten

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leraar zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar leerlingen? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je leerlingen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Over onze methodes

Biologie voor jou is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Hoe scoort je huidige methode?

Voordat het oriënteren echt begint, is het belangrijk om je huidige lesmethode te evalueren. Voldoet je huidige methode nog aan jouw behoeften en die van je leerlingen? Met de handige checklist ontdek je snel of je op dit moment het maximale uit je onderwijskracht haalt. Meten is weten.

Download de checklist

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Voordat je naar nieuwe lesmethoden gaat kijken, is het verstandig om criteria op te stellen voor een goede vergelijking. Gebruik daarvoor de criteriumpiramide van Malmberg. Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download de piramide

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Het meenemen van je (vakgroep)collega’s is in deze stap heel belangrijk. We helpen je daar graag bij met een handige routeplanner.

Tip: Hang de routeplanner op een centrale plek, bijvoorbeeld in de lerarenkamer. Zo zien jullie niets over het hoofd.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Biologie voor jou meteen ontdekken?

Onze methode Biologie voor jou staat voor het mooie van het vak biologie. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Biologie voor jou ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze methode biologie en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Biologie voor jou de leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Biologie voor jou te kiezen

Eerst kijken naar eigen leefomgeving, dan breder perspectief

Biologie voor jou brengt samenhang tussen leerstof en organisatieniveaus. Leerlingen krijgen inzicht in de biologie als systeem en leren zo verbanden te leggen. Van klein naar groot, en andersom.

Training op maat voor meer zelfvertrouwen bij examen

Vernieuwende invalshoeken brengen biologie tot leven. Dit stimuleert ontdekkend leren. Leerlingen kruipen in de rol van arts of wetenschapper. Samen gaan ze aan de slag met vraagstukken uit de praktijk. En ze krijgen op maat training over de meest gevraagde en uitdagende examenonderwerpen, zoals kringlopen en energiestromen.

Voldoende uitdaging met kennis-, inzicht- en plusopdrachten

Biologie voor jou een reproductiemethode? De afgelopen jaren zijn er veel open vragen aan de methode toegevoegd zodat de taxonomie niveaus kennis en begrijpen versus inzicht en toepassen veel meer in balans zijn. Leerlingen ervaren meer uitdaging in de opdrachten.

Bekijk de brochure of de methodevideo

Biologie voor jou vmbo bovenbouw is vernieuwd. In de brochure krijg je op eenvoudige wijze een beeld van de vernieuwde methode. En in de methodevideo geven we je een eerste indruk van:

- Hoe Biologie voor jou is opgebouwd
- Waarom Biologie voor jou meer uitdaging biedt voor elke leerling 
- Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Wil je de uitgebreide methodevideo bekijken? Vul je naam en e-mailadres in en de link van de video wordt naar je toegestuurd.

Download de brochure Uitgebreide methodevideo bekijken

Blader alvast online door de boeken…

Benieuwd hoe het vernieuwde lesmateriaal van Biologie voor jou eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.
Met geeltjes zijn de veranderingen en vernieuwingen aangegeven.

Bekijk de digitale leeromgeving

Biologie voor jou bovenbouw is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Altijd boek en online
 • Betaalbaar

Meer over MAX

Duik dieper in Biologie voor jou

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Opbouw en structuur

Thema's

Bekijk een overzicht van de thema’s in leerjaar 3 en 4. 

GT K B
Leerjaar 3
Thema Deel 3A
1 Organen en cellen Organen en cellen Organen en cellen
2 Voortplanting en seksualiteit Voortplanting en seksualiteit Voortplanting en seksualiteit
3 Erfelijkheid en evolutie Erfelijkheid en evolutie x
4 Ordening Ordening Ordening
Deel 3B
5 Stevigheid en beweging Stevigheid en beweging Stevigheid en beweging
6 Ecologie Ecologie Ecologie
7 Duurzaam leven Duurzaam leven Duurzaam leven
8 Gedrag x x
Leerjaar 4
Deel 4A
9 Planten Planten Planten
10 Regeling Regeling Regeling
11 Zintuigen Zintuigen Zintuigen
Deel 4B
12 Voeding en vertering Voeding en vertering Voeding en vertering
13 Transport en afweer Transport en afweer Transport en afweer
14 Gaswisseling en uitscheiding Gaswisseling en uitscheiding Gaswisseling en uitscheiding

Opbouw van een thema's

De leerstof in het handboek is verdeeld in thema’s (hoofdstukken). De thema’s zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen: 

 • Introductie
 • Basisstof
 • Extra stof digitaal
 • Onderzoek
 • Afsluiting
 • Examenopgaven

Differentiëren naar tempo en niveau

Met de plus opdrachten en de extra stof kun je nieuwsgierige en snelle leerlingen verder uitdagen. De theorie en opdrachten wisselen elkaar  af. De opdrachten zijn op het niveau van onthouden, begrijpen, toepassen en analyseren.

Online differentiëren

Met Biologie voor jou kun je op verschillende manieren differentiëren in de klas. Via de online leeromgeving hebben leerlingen toegang tot alle niveaus en leerjaren van de onderbouw. Dat maakt het mogelijk om individuele leerlingen of groepen op een hoger of lager niveau te laten werken. Zo kun je bijvoorbeeld een goede leerling in een vmbo-t/havo-klas de lesstof en opdrachten op havo/vwo-niveau aanbieden.

Toetsen

Bij ieder thema’s zijn eindtoetsen ontwikkeld. Er zijn twee versies beschikbaar (versie A en versie B). Je vind de toetsen in de online docentomgeving.

De eindtoetsen van Biologie voor jou berusten op een aantal uitgangspunten. 

Niveau toetsen 

Ten eerste zijn de toetsen uitdagender dan voorheen. Afhankelijk van niveau en leerjaar krijgen leerlingen minder kennisvragen (reproductie), en meer vragen op het niveau van toepassing en inzicht. 

Concept-context 

De eindtoetsen sluiten aan bij het idee dat biologie meer gericht moet zijn op de realiteit van het leven. In elke toets vindt u daarom een of meer clusters met vragen die gecentreerd zijn rond een context. Dat kan een leefwereldcontext zijn, een beroepscontext of een wetenschappelijke context. Zo zien leerlingen dat biologie er in hun dagelijks leven toe doet, nu of in de toekomst. Daarmee sluiten de toetsen aan op wat leerlingen krijgen in de les. 

Duur van een toets 

Een eindtoets moet in een lesuur gemaakt kunnen worden. De duur van een eindtoets bedraagt rond de 40 minuten. 

Bestandstype 

De eindtoetsen worden aangeboden in Word (.doc), pdf (.pdf) en WinToets. 

In alle gevallen kunt u via de matrijs snel zien of de toets aan uw verwachtingen voldoet en of u vindt dat de doelstellingen die u heeft in uw onderwijs, voldoende tot hun recht komen. Zo niet, dan is het redelijk eenvoudig zelf de toets aan te passen aan uw wensen door enige vragen weg te laten, vragen te vervangen of extra vragen toe te voegen.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald kan worden zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.
← Terug naar Voorbereiden

Biologie voor jou zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Biologie voor jou en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Biologie voor jou

Om te ontdekken of Biologie voor jou bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Wat vinden andere scholen van Biologie voor jou?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Biologie voor jou. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

“Goede indeling, goed gestelde vragen. Blij dat er examenvragen zijn bijgekomen.”

Referentieschool

“Voor elk niveau een eigen boek.”

Referentieschool

"Voldoet aan de kerndoelen en sluit goed aan op het eindexamen, ook de nieuwe examentrainer is prettig voor de kinderen."

Referentieschool

"Vertrouwde methode met waarborging van de leerdoelen.”

Referentieschool

"Al jaren goede ervaring met het boek. Is betrouwbaar en voor de kinderen makkelijk om informatie uit te halen."

Probeer Biologie voor jou gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Biologie voor jou past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Biologie voor jou. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Biologie voor jou.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Biologie voor jou.

Ga je aan de slag met Biologie voor jou?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste methode biologie: Biologie voor jou! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Biologie voor jou het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de leerlingen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de implementatie van de nieuwe methode: met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

49 ,50
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

39 ,75
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Biologie voor jou bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Wat vinden andere scholen van Biologie voor jou?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Biologie voor jou. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

“Goede indeling, goed gestelde vragen. Blij dat er examenvragen zijn bijgekomen.”

Referentieschool

“Voor elk niveau een eigen boek.”

Referentieschool

"Voldoet aan de kerndoelen en sluit goed aan op het eindexamen, ook de nieuwe examentrainer is prettig voor de kinderen."

Referentieschool

"Vertrouwde methode met waarborging van de leerdoelen.”

Referentieschool

"Al jaren goede ervaring met het boek. Is betrouwbaar en voor de kinderen makkelijk om informatie uit te halen."

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Biologie voor jou optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Biologie voor jou

Kies je voor Biologie voor jou? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de handige kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Biologie voor jou.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab