Taalblokken Engels

Taalblokken Engels

Taalblokken ondersteunt jou in het opleiden van studenten tot taalgebruikers die met vertrouwen hun taal inzetten op school, in hun toekomstige beroep en als kritisch burger.

Naar de webshop

 • Flexibel en persoonlijk inzetbaar
 • Inspirerende en relevante content voor studenten
 • Zorgeloos lesgeven dankzij inzicht, overzicht en ondersteuning

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Taalles op het mbo: van vak naar vaardigheid

Hoe enthousiasmeer je mbo-studenten voor taalonderwijs en hoe kan dit bijdragen aan hun opleiding? Het antwoord zit in de verschuiving van taal als vak naar het inzetten van taal als vaardigheid. Dit en meer wordt meegenomen in het vernieuwde Taalblokken. Saskia Streutker, portfoliomanager talen mbo bij Malmberg, en Johannes-Rink Eizinga, sectievoorzitter Nederlands op het Hoogeveense Alfa-college leggen dit verder uit.

Lees het artikel

Hoe scoort je huidige methode?

Voordat het oriënteren echt begint, is het belangrijk om je huidige lesmethode te evalueren. Voldoet je huidige methode nog aan jouw behoeften en die van je studenten? Met het handige evaluatieformulier ontdek je snel of je op dit moment het maximale uit je onderwijskracht haalt. Meten is weten.

Download het evaluatieformulier

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de Routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen
om voor Taalblokken Engels te kiezen

Flexibel en persoonlijk inzetbaar

Deze methode heeft een heldere en duidelijke structuur. Zo vind je alle vaardigheden terug in elk hoofdstuk. Daarnaast is de methode zowel lineair als modulair inzetbaar. Leerdoelen en taxonomie vormen de basis voor gepersonaliseerd leren met Taalblokken. Door middel van een scan en een instaptoets wordt er een persoonlijke leerroute gegenereerd. Elke student kan zo op zijn eigen niveau werken.

Inspirerende en relevante content voor studenten

Taalblokken hanteert een inductieve aanpak (leren door doen). Elk hoofdstuk is georganiseerd rondom een relevant en aansprekend thema waarin o.a. trends en ontwikkelingen aan bod komen. De hoofdstukken worden afgesloten met inspirerende eindopdrachten. Daarnaast zit de methode vol beroepsgericht materiaal en maken we wekelijks actuele opdrachten waarmee jij je lessen kunt openen.

Zorgeloos lesgeven dankzij inzicht, overzicht en ondersteuning

Bij Taalblokken kan de docent rekenen op maximale ondersteuning door een uitgebreide verzameling handleidingen en extra materialen. Ook bieden we trainingen, webinars, persoonlijk contact met Malmberg en een uitstekend online dashboard waarin de voortgang en resultaten van je studenten te volgen zijn. Studenten worden ondersteunt bij zelfstandig leren door o.a. beoordelingsformulieren en (peer)feedback.

Bekijk de introductievideo en de brochure

In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Taalblokken Engels voor staat. Binnen 4 minuten heb je een eerste indruk van de visie, uitgangspunten en mogelijkheden van de vernieuwde methode.

Wil je je verder inlezen? Bekijk dan de informatiebrochure.

Download de informatiebrochure

Duik in de inhoud van Taalblokken Engels

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Opbouw & didactiek

Hoe werkt Taalblokken Engels?

Online leeromgeving

De complete methode is beschikbaar in de online leeromgeving met voordelen als persoonlijke leerroutes, dashboarding- en feedbackmogelijkheden en (adaptieve) trainers.

Blended werkwijze

Voor een blended werkwijze kun je gebruik maken van de onderdelen die in de boeken zijn opgenomen.

Om je een beeld te schetsen van de methode, vind je hier een korte uitleg bij de verschillende onderdelen per ERK niveau. 

Bouwstenen Online en offline

Bouwstenen zijn theoretische onderwerpen die over alle taalvaardigheden heen relevant zijn. Voorbeelden van bouwstenen zijn bijvoorbeeld 'tekstsoorten’ of ‘samenhang’. Elke bouwsteen is georganiseerd rondom een relevant en aansprekend thema en heeft een vaste opbouw.

Toetsing Online

Persoonlijke leerroute via scan en instaptoetsen
Leerdoelen en taxonomie vormen de basis voor gepersonaliseerd leren met Taalblokken. De student start met een scan die inzicht geeft in wat hij/zij al beheerst en wat hij/zij nog moet leren. Een instaptoets per bouwsteen genereert een persoonlijke leerroute waarin de receptieve vaardigheden al dan niet vrijgesteld worden.

Bouwsteentoetsen
Elke bouwsteen bevat twee bouwsteentoetsen:

 • Een formatieve voorbereidingstoets. Dit is een soort oefentoets waarmee een student kan beoordelen of hij/zij klaar is voor de toets die bij de bouwsteen hoort.

 • Een summatieve eindtoets die jij als docent klaar kan zetten en een cijfer genereert.

Vaardigheidstoetsen
Als je modulair werkt of de beheersing van een specifieke vaardigheid wilt toetsen, kun je per niveau voor alle vaardigheden een toets afnemen.

Leerlijn Grammatica & spelling Online

In de methode is een aparte leerlijn Grammatica & spelling opgenomen. Een instaptoets genereert een automatische leerroute in deze leerlijn. Studenten kunnen per onderdeel een Test Jezelf maken om te checken of zij de aangeboden lesstof goed beheersen.

Beroepsgericht materiaal Online

Het beroepsgerichte materiaal motiveert studenten om alle vaardigheden te gebruiken op de werkvloer. Het materiaal is aan te passen naar de eigen doelgroep en opleiding voor een optimale voorbereiding op het beroep.

Examentraining Online

De leerroute Examentraining is gericht op het aanleren van strategieën en bereidt studenten voor op zowel de centrale examens voor de receptieve vaardigheden als de instellingsexamens voor de productieve vaardigheden.  


Download Schema inhoud Taalblokken Engels
auteur Malmberg
Versie april 2022

Bouwstenen Taalblokken Engels

Een bouwsteen is een theoretisch onderwerp dat over alle taalvaardigheden heen relevant is. Voorbeelden van bouwstenen zijn bijvoorbeeld ‘tekstsoorten’ of ‘samenhang’. Elke bouwsteen is georganiseerd rondom een relevant en aansprekend thema en heeft een vaste opbouw:

Warming up

In deze introductieparagraaf maken studenten kennis met de inhoud van de bouwsteen en het thema. Deze paragraaf heeft als doel de voorkennis te activeren, de relevantie van de inhoud te benadrukken en studenten te enthousiasmeren om met de bouwsteen aan de slag te gaan.

Reading, Writing, *Listening en Speaking

Deze onderdelen vormen het zwaartepunt van de bouwsteen. Elke vaardigheid heeft zijn eigen paragraaf waarin het ABCD-model van Neuner is toegepast: een opbouw van receptief naar productief en van gesloten naar open. In deze paragrafen is een woordenschatlijn geïntegreerd.

Not just for fun

Deze paragraaf heeft als doel de functionele, zakelijke uitwerkingen van het referentiekader aan te vullen met rijke content die studenten laat ervaren hoe taal in haar veelzijdigheid wordt gebruikt. Het opdoen van positieve ervaringen met taal staat centraal.

Final assignment

Elke bouwsteen wordt afgesloten met een projectmatige, praktijkgerichte opdracht waarin de opgedane kennis en verschillende vaardigheden bij elkaar komen. Studenten kunnen hierbij in actie komen en het geleerde toepassen.

*De paragrafen Listening en Speaking bieden we alleen online aan.

Ondersteuning

Bij Taalblokken kan de docent rekenen op maximale ondersteuning. Niet alleen door een uitgebreide verzameling handleidingen en extra materialen, maar ook door trainingen, webinars, persoonlijk contact met Malmberg en een uitstekend docentendashboard. Onze docentenondersteuning op een rijtje:

Handleidingen

Taalblokken bevat uitgebreide handleidingen, zodat we je kunnen helpen bij het inrichten van je lessen.

Dashboards

De dashboards geven je een duidelijk inzicht in de ontwikkelingen je klas en student. Zo zie je nauwkeurig wie er extra hulp nodig hebben bij een bepaald onderdeel.

Didactische webinars & masterclasses

Gedurende het schooljaar organiseren we gratis webinars. Daarin leer je meer over inhoudelijke en didactische innovaties in de methode. De webinars zijn overal te volgen en je kunt ze terugkijken wanneer je maar wilt. Benieuwd? Ga naar malmberg.nl/mbo/webinars.


Trainingen

Met ons brede aanbod van implementatie- en didactische trainingen haal je het beste uit je lesmethode. Zo kun je een training volgen voor formatief toetsen en evalueren, voor blended teaching, beroepsgericht leren of voor het samenstellen van je curriculum.

Persoonlijk advies

Kies je voor Taalblokken, dan kun je rekenen op onze hulp. Jean-Paul Kokkeler, onze methodespecialist, helpt je graag met de vraagstukken waar jij mee zit. Ook zijn onze klanten erg tevreden over onze mbo-helpdesk.

Onderwijs van Morgen

Onderwijsvanmorgen.nl is hét inspiratie- en kennisplatform voor iedereen met passie voor onderwijs. Met deze site ondersteunen en faciliteren we docenten in hun dagelijkse lespraktijk. Om zo het onderwijs steeds beter te maken en studenten verder te brengen. Zo bieden we bijvoorbeeld elke week nieuwe, actuele opdrachten aan.

Beroepsgericht materiaal

Het beroepsgerichte materiaal motiveert studenten om alle vaardigheden te gebruiken op de werkvloer. Het materiaal is aan te passen naar de eigen doelgroep en opleiding voor een optimale voorbereiding op het beroep. Vanuit een casus en taalsituatie wordt er gewerkt naar verschillende taalproducten.

Examentraining

De leerroute Examentraining is gericht op het aanleren van strategieën en bereidt studenten voor op zowel het Centraal Examen (CE) voor de receptieve vaardigheden als de Instellingsexamens (IE) voor de productieve vaardigheden.
De examentraining voor de receptieve vaardigheden (lezen en luisteren) behandelt veelvoorkomende vraagsoorten en bijbehorende strategieën aan de hand van voorbeeld- en proefexamens van Facet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van modeling: we nemen de student stap voor stap mee door ‘hardop denkend’ tot het juiste antwoord te komen. Deze aanpak van echte examenvragen wordt besproken en toegelicht aan de hand van interactieve (video)feedback.
Voor de productieve Instellingsexamens (schrijven, spreken en gesprekken
voeren) omvat de examentraining voorbeelden van examenopdrachten met aandacht voor stapsgewijze strategieën, tips en het oefenen met de meest voorkomende examenproducten.  De online leeromgeving

De methode is beschikbaar in de online leeromgeving met voordelen als persoonlijke leerroutes, dashboarding- en feedbackmogelijkheden en (adaptieve) trainers.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Persoonlijke leerroutes
 • Feedbackmogelijkheden
 • Inzicht en overzicht in de resultaten en voortgang van je studenten

Voor een blended werkwijze kun je gebruik maken van de onderdelen die zijn opgenomen in de werkboeken op niveau A2 en B1

Vraag een proeflicentie aan

Blader online door het proefhoofdstuk

Met dit proefhoofdstuk van Taalblokken Engels A2 krijg je een goede indruk van hoe het lesmateriaal eruitziet.

Taalblokken Nederlands en Duits

Taalblokken is er ook voor Nederlands en Duits. Voor meer informatie over deze methodes bekijk de methodepagina.


Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

← Terug naar Voorbereiden

Ervaar zelf de mogelijkheden van Taalblokken

Vraag een proeflicentie aan

Wil je zelf in Taalblokken duiken? Dat kan! Vraag een GRATIS proeflicentie aan waarmee je op je gemak de methode kunt bekijken. Met de proeflicentie krijg je 3 maanden gratis toegang tot de online leeromgeving van Taalblokken.

Bestel een proeflicentie

Doe een pilot

Wil jij liever samen met jouw studenten ervaren hoe het is om met Taalblokken te werken? Meld je dan aan voor de gratis pilot en ga zelf aan de slag.

Aanmelden pilot Meer informatie over de pilot

Maak een afspraak met de accountmanager en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode. Onze accountmanagers staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel gerust of maak eenvoudig een afspraak in de online agenda.

Plan een afspraak in


Taalblokken Nederlands en Duits

Taalblokken is er ook voor Nederlands en Duits. Voor meer informatie over deze methodes bekijk de methodepagina.

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Taalblokken?

Prijzen en pakketinformatie

Met Taalblokken werk je in eerste instantie met de digitale leeromgeving. Je kunt kiezen voor een afname van 2 weken, 3, 6, 12 of 24 maande. Voor een blended werkwijze kun je gebruik maken van de onderdelen die in de boeken zijn opgenomen.

Hieronder vind je de 3 meest gekozen licenties en pakketten:

 

40
1 jaar per student
 • Studentlicentie online leeromgeving
 • 12 maanden

 

51 ,75
1 jaar per student
 • Studentlicentie online leeromgeving
 • 12 maanden
 • Leerwerkboek A2 óf B1

 

71 ,75
2 jaar per student
 • Studentlicentie online leeromgeving
 • 24 maanden

De materialen van Taalblokken bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht Taalblokken 2024-2025

Wil je meer informatie over de pakketen en mogelijkheden? Neem contact op met de accountmanager.

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode
 • Extra trainingen

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak Nederlands. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Taalblokken Nederlands en Duits

Taalblokken is er ook voor Nederlands en Duits. Voor meer informatie over deze methodes bekijk de methodepagina.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Taalblokken Engels

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Beeld van start schooljaar checklist

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak Engels. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab