Grip op lezen

Grip op lezen

Grip op lezen grijpt kinderen aan als een spannend boek. Met talloze verhalen, herkenbare teksten en een speelse vormgeving leren ze begrijpend en studerend lezen in maar één les per week. Zo houd je voldoende tijd over voor de andere schoolvakken, waar kinderen de opgedane vaardigheden direct kunnen toepassen.

Grip op lezen
  • Compact en efficiënt
  • Leuk en leerzaam
  • Logisch en overzichtelijk

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leerkracht zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar klas? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij de kinderen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Leerkrachten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Het meenemen van je collega’s is heel belangrijk. We helpen je daar graag bij met een handige routeplanner met 7 stappen. Volg de route vervolgens stap voor stap om de keuze voor een nieuwe lesmethode snel en trefzeker te maken. De routeplanner helpt je om niets over het hoofd te zien.

Tip: De Routeplanner is printvriendelijk gemaakt. Print de plaat uit en hang deze op een centrale plek op, bijvoorbeeld de lerarenkamer.

Download de routeplanner

Visie op het vak lezen

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe methode bepaal je met je team op basis van jullie visie aan welke criteria een nieuwe leesmethode moet voldoen. Graag nemen we je mee in de visie van Malmberg en hoe deze het uitgangspunt is geweest bij het ontwikkelen van onze leesmethodes.

De visie van Malmberg op goed leesonderwijs

Gemotiveerd werken aan leessucces

Uit onderzoek blijkt dat slechts een derde van de Nederlandse kinderen zich betrokken voelt bij de leesles en slechts een kwart van de kinderen lezen leuk vindt. Op het gebied van leesmotivatie liggen er voor het leesonderwijs dus grote kansen. Omdat we merken dat veel scholen vragen hebben over lezen, hebben we een artikel geschreven waarin wij onze visie op goed leesonderwijs uiteenzetten. We leggen in dit artikel uit dat het technisch en vloeiend lezen een doelgerichte aanpak vraagt en specifieke eisen stelt aan een tekst. En dat de verbinding van begrijpend lezen met de andere domeinen van taal (zoals schrijven) juist bewezen effectief en betekenisvol is.

Download het artikel

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Grip op lezen meteen ontdekken?

Onze methode Grip op lezen staat voor efficiëntie en overzichtelijkheid. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Grip op lezen ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze leesmethode en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Grip op lezen de kinderen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Grip op lezen te kiezen

Compact en efficiënt

Begrijpend lezen en studerend lezen zijn ontzettend belangrijk voor alle schoolvakken. Toch is er vaak te weinig tijd voor op scholen. Daarom heeft Malmberg Grip op lezen ontwikkeld. Een compacte methode waarin je met 1 les per week het volledige programma behandelt.

Leuk en leerzaam

Een methode als een spannend boek? Ja, dat kan. Grip op lezen staat boordevol verhalen die van A tot Z boeien. Met herkenbare teksten en speelse vormgeving. Grip op lezen laat kinderen niet meer los!

Logisch en overzichtelijk

Grip op lezen is handig in gebruik. Als leerkracht krijg je alle ondersteuning die je nodig hebt. De handleiding is duidelijk en overzichtelijk. Dat bespaart tijd in de voorbereiding.

Bekijk de video en de brochure

In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Grip op lezen voor staat. De informatiebrochure geeft je een uitgebreide indruk van:

  • Inhoud en didactiek
  • Structuur en organisatie
  • De materialen van Grip op lezen, met veel voorbeeldpagina's en -schermen.

Download de brochure

Blader alvast online door de boeken…

De materialen van Grip op lezen zijn niet zomaar leuk, maar superleuk! Want alleen met écht aantrekkelijke materialen en een gevarieerde inhoud blijven kinderen bij de les. Je hebt maar een beperkt aantal basismaterialen nodig.

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Grip op lezen eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder. Je kunt door een thema bladeren van de handleidingen, leesboeken en werkboeken van groep 4, groep 6 en groep 7.

Duik dieper in Grip op lezen

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Opbouw

Grip op lezen laat je niet meer los!

Begrijpend en studerend lezen is ontzettend belangrijk voor alle vakken op de basisschool en voor een goede voorbereiding op het voortgezet onderwijs. Maar veel kinderen vinden het saai. En veel scholen hebben er eigenlijk te weinig tijd voor.

Daarom heeft Malmberg Grip op lezen ontwikkeld. Een compacte methode voor groep 4 tot en met 8, waarmee u efficiënt in één les per week het hele programma voor begrijpend en studerend lezen doorloopt.

Leerlijnenoverzicht

Met herkenbare teksten in een speelse vormgeving houdt Grip op lezen de aandacht vast. Een compacte methode die staat voor resultaat, leesplezier en gemak.

Bekijk het leerlijnenoverzicht

Inhoud en didaktiek

Teksten en woorden

Grip op lezen leert kinderen de meest uiteenlopende teksten te begrijpen, herkennen en interpreteren. Zo lezen ze gedichten en verhalen, maar ook nieuwsartikelen, reclameteksten en gebruiksaanwijzingen.

Bij moeilijke woorden geeft Grip op lezen uitleg, zodat kinderen hun woordenschat uitbreiden. Ook leren ze de tekstbegrippen die nodig zijn voor begrijpend en studerend lezen.

Kerndoelen en referentieniveaus

Grip op lezen behandelt alle kerndoelen voor begrijpend en studerend lezen.

Ook de nieuwe referentieniveaus 1S/2F komen aan bod. En dat alles met slechts 1 les per week.

Strategieën

Grip op lezen is een compacte methode, vooral dankzij de efficiënte didactiek.

Kinderen leren begrijpend en studerend lezen met de 7 evidence-based leesstrategieën.

Zo krijgen ze handvatten om elke tekstsoort te kunnen lezen en interpreteren. En elk jaar bouwen ze hun begrip verder uit volgens het concentrische model.

Structuur en organisatie

Compacte methode

Grip op lezen is een compacte methode. Een jaar is overzichtelijk opgedeeld in blokken en heeft een vaste opbouw per les. De methode is ook heel geschikt voor combinatiegroepen.

Opbouw en planning

Het leerjaar is overzichtelijk verdeeld in blokken. Iedere les heeft een vaste opbouw.

Bovendien is Grip op lezen bijzonder geschikt voor combinatiegroepen. Dit komt vooral door de afwisseling van leerkrachtgebonden lessen en zelfstandig werken.

Toetsen en remediëren

Elke vijfde les neem je een toets af. Deze sluit inhoudelijk aan bij de methode en is qua vorm vergelijkbaar met de toetsen die Cito gebruikt.

Het resultaat geeft duidelijk aan of een kind de leesstrategieën beheerst. Is dit niet het geval? Dan kun je de remediëringslessen inzetten.

Differentiatie

Handig differentiëren

Grip op lezen maakt differentiëren makkelijk.

Met bijvoorbeeld preteaching, verlengde instructie en extra opdrachten. Zo geef je elk kind de aandacht die het nodig heeft.

Remediëringslessen

Het doel van remediëring is om kinderen die uitvallen weer op niveau te brengen. Dat werkt het beste door kinderen succeservaringen te laten opdoen, zodat hun zelfvertrouwen groeit. Het toetsresultaat in les 5 van elk blok geeft duidelijk aan of de kinderen de twee leesstrategieën uit dat blok beheersen. Is dit niet het geval, dan is de mixles (les 6) een uitgekiende gelegenheid om te remediëren. De remediëringslessen van Grip op lezen werken namelijk met dezelfde leesteksten als de mixlessen.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Routeplanner om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.

← Terug naar Voorbereiden

Grip op lezen zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Grip op lezen en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan de gratis zichtzending aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Grip op lezen

Om te ontdekken of Grip op lezen bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Download de proeflessen

Wil je de methode uitproberen in de klas? Download de proeflessen en neem de kinderen mee in de wereld van Grip op lezen. Je kunt de proeflessen ook combineren met het materiaal uit de zichtzending.

Download de proeflessen

Maak een afspraak met een methodespecialist en stel al je vragen

Heb je na het lezen en bekijken van alle informatie nog vragen? Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel ons of maak eenvoudig een afspraak in onze online agenda. Dan komen we langs bij jou op school en kijken we samen naar de specifieke situatie.

Plan een afspraak in

Wat vinden andere scholen van Grip op lezen?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Grip op lezen. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

Grip gebruiken we in groep 4, 5 en 6. Duidelijke instructie; goede leerlijnen.

Mevrouw A. Werrie, PC BS Beatrixschool, Rijssen

Grip op lezen - PC BS Beatrixschool - Rijssen

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Grip op lezen. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals vertrouwen op Grip op lezen.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-leerkrachten met Grip op lezen.

Ga je aan de slag met Grip op lezen?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste begrijpend leesmethode: Grip op lezen! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je team overtuigen dat Grip op lezen het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de kinderen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Hulp bij bestellen

De materialen van Grip op lezen bestel je via de partners van Malmberg. Zij kunnen helpen bij je bestelling en leveren uit voorraad. Ook de softwarelicenties bestel je via je educatieve dienstverlener. Bekijk de catalogus voor een overzicht van de materialen bij Grip op lezen.

Download de catalogus

Wat vinden andere scholen van Grip op lezen?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Grip op lezen. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

Grip gebruiken we in groep 4, 5 en 6. Duidelijke instructie; goede leerlijnen.

Mevrouw A. Werrie, PC BS Beatrixschool, Rijssen

Grip op lezen - PC BS Beatrixschool - Rijssen

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Klaar om met Grip op lezen te gaan werken?

Vraag alles wat je wilt weten over de benodigde materialen of het starten met de methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio. Kijk in zijn of haar agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel het gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om de methode optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Grip op lezen

Kies je voor Grip op lezen? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen en ontwikkelen we lessuggesties bij jouw vak.

Training en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan. Kijk in het actuele overzicht welke trainingen en webinars er worden aangeboden.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw methodespecialist

Wil je het optimale uit je lesmethode halen? Ben je op zoek naar digitale vernieuwingen of heb je behoefte aan extra verdiepingen op maat? Maak dan geheel gratis en vrijblijvend een afspraak met jouw eigen methodespecialist.

Neem contact op met de methodespecialist in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw methodespecialist

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Grip op lezen.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab