Bravoure

Bravoure

Malmberg introduceert Bravoure: de nieuwe leermethode voor Frans. Bravoure geeft jou de handvaten om elke les in te zetten op spreek-/gespreksvaardigheid en leerlingen daarin succes te laten beleven. Je geeft leerlingen het vertrouwen dat ze het kunnen. Bravoure zit vol authentieke bronnen en verrassende thema’s, verpakt in aansprekende lessen. Het uitgebreide lesmateriaal biedt veel keuzemogelijkheden voor jou als docent, maar ook voor je leerlingen.

Beoordelingsmateriaal

 • Elke les Frans spreken, dat geeft vertrouwen
 • Past in ieder rooster
 • Liefde voor de Franstalige wereld

Bravoure in het kort

De drie belangrijkste redenen om voor Bravoure te kiezen:

Geeft vertrouwen, aandacht voor spreken

De basis van Bravoure is spreek- en gespreksvaardigheid. We laten leerlingen daarin succes beleven. Je geeft leerlingen het vertrouwen dat ze het kunnen. Iedere les kun je starten met Parlons. Thematisch uitgewerkte ideeën voor zeven minuten spreekplezier, in Bravoure is dit een belangrijk vertrekpunt. Begin je les in het Frans en geef je leerlingen vanaf het begin het vertrouwen dat ze het kunnen.

Flexibele lesmethode, past in ieder rooster

Bravoure zit vol mooie authentieke content, onderwerpen, aansprekende lessen passend in ieder rooster. Je ziet meteen wat basisstof is en welke lessen je naar keuze in kunt zetten binnen de lesuren die jij hebt per week. Naast de gebruikelijke docentenhandleiding biedt Bravoure ook het docentenboek Parlons et Plus, boordevol uitleg, tips en aanvullende lesmaterialen. Wat jou helpt in voorbereidingstijd. Je kunt snel en makkelijk aan de slag!

Liefde voor de Franstalige wereld

Met Bravoure kun je je liefde voor de Franstalige wereld laten zien én delen. We laten leerlingen ontdekken dat deze wereld echt veel groter is dan alleen Frankrijk. Het vak Frans komt echt tot leven en je kunt jouw lessen helemaal eigen maken. Leerlingen ervaren waarom het leuk en belangrijk is om Frans te leren.

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Bravoure eruitziet?

Bekijk hieronder het eerste hoofdstuk van de nieuwste methode Frans in het voortgezet onderwijs.

De online leeromgeving bij Bravoure

Bravoure is een MAX-methode. Als je een MAX-methode gebruikt, krijg je automatisch toegang tot de MAX online leeromgeving. De online leeromgeving biedt tal van online tools die leerlingen helpen met het leren, verwerken en oefenen van de leerstof. MAX online is ontwikkeld op basis van onze nieuwste inzichten op het gebied van gepersonaliseerd en adaptief leren.

 • Bepaal zelf de mix tussen online en offline leren
 • Woord- en grammatica trainers
 • Extra opdrachten bij de Pages Flex
 • De Kiosque met leeskaarten

Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van MAX.

Meer over de online leeromgeving Meer over MAX

Duik dieper in Bravoure

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over de inhoud van de methode.

Opbouw en structuur

Leerjaar 1 bestaat uit een introductiehoofdstuk en vijf themahoofdstukken en een project.

Thèmes

In het introductiehoofdstuk maken de leerlingen kennis met het nieuwe vak en met de methode. Thème 1 tot en met 5 zijn voor alle leerlingen en het projecthoofdstuk is keuzemateriaal. Heb je als de docent de ruimte in het rooster om het jaar af te sluiten met een project, dan kan dat.  

Elk thème begint met een Départ en werkt toe naar de Finale. De Finale is een productieve opdracht naar keuze.

Leçons

Elk thème bestaat uit een aantal vaste leçons die samen de basis van het thème vormen. Daarnaast bevat elk thème twee keuzeleçons: Culture en leçon X. In de voorbereiding van een thème vind je telkens een overzicht van de geschatte tijd per leçon en stel je vast welke keuzeleçons je wilt doen. Zo kun je variëren in je lesprogramma binnen de mogelijkheden van rooster, toetsweken en vakantieplanning.   

In elke leçon zijn naast de hoofdvaardigheid altijd andere vaardigheden geïntegreerd. Zo maken kleine schrijfopdrachten vaak onderdeel uit van een leçon Studio (kijkvaardigheid) of is er een luisterfragment in de leçon Magazine (leesvaardigheid). 

Afbeelding: De opbouw van een Thème

Afbeelding: De opbouw van een Thème

Differentiatie

Bravoure heeft veel mogelijkheden voor differentiatie, zowel voor leerlingen die achterblijven als leerlingen die sterk zijn in Frans.

Bravo en Bravoure 
 • Er zijn Bravo-opdrachten, hierin wordt de stof herhaald.
 • Er zijn Bravoure-opdrachten, voor leerlingen die een stapje meer aankunnen.

Bravo- en Bravoureopdrachten vind je zowel in de basislessen als in de Pages Flex.

DELF

Misschien zijn er al leerlingen die een DELF-A1 examen gaan doen? In de Pages Flex staan opdrachten voor de receptieve vaardigheden die passen bij de manier waarop die bevraagd worden in een DELF-examen. Uiteraard zijn deze opdrachten ook te maken door leerlingen die zo’n examen niet gaan doen, ze passen altijd bij het thema.  

Kiosque

De Kiosque bevat (digitale) leeskaarten op verschillende niveaus.  In het leerwerkboek staat er een standaardverwijzing bij de Point de Vue. De leeskaarten lenen zich uitstekend voor differentiatie. Leerlingen kunnen zelf zoveel teksten kiezen als ze willen uit een groot aanbod. Leesplezier en meters maken staan voorop in de Kiosque.

Finale

Aan de Finale kan een kleine, middelgrote of grote/grootse uitvoering gegeven worden, afhankelijk van tijd, mogelijkheden en interesse. Een grote finale-opdracht kan ook in samenwerking met een andere vakdocent gedaan worden. Onderaan het leerstofoverzicht vind je de mogelijkheden.  

Bij de Finale-opdracht staat altijd een checklist waarmee je ook kunt differentiëren tussen leerlingen. 

Afbeelding: voorbeeld Kiosque leeskaart

Blended werken

Als je kiest voor Bravoure ontvangen al je leerlingen een leerwerkboek én een licentie voor de online leeromgeving. Alles uit het leerwerkboek vind je ook online. Een aantal opdrachten staat alleen online. In het leerwerkboek staat dan een verwijzing naar de online leeromgeving. Dat zijn opdrachten om extra te oefenen met bepaalde regels of opdrachten bij een extra kijk- of luisterbron. 

Als je leerlingen digitaal werken, kun je realtime de voortgang van je leerlingen volgen. Handig om het huiswerk te controleren, maar ook om te bepalen met welke onderdelen de klas nog moeite heeft. 

Digitale extra's 

In de online leeromgeving vinden leerlingen extra oefen- en testmateriaal: 

 • Online staan ook trainers om de woorden, grammatica en expressions uitgebreid te oefenen.

 • Daarnaast zijn er Test jezelfs in de beide Point de Vue-paragrafen.

 • De Kiosque vol met leuke, uitdagende leeskaarten, is op elk moment in te zetten. In het leerwerkboek staat een standaardverwijzing naar deze digitale leeskaarten bij Point de Vue, maar kan ook ingezet worden aan het eind van een lange les of handig om in te zetten bij een invalles. De leerling kiest uit een groot aantal teksten zelf voor een onderwerp en daarbinnen voor een tekst met activerende opdrachten. Leesplezier en het oefenen met lezen staat voorop in de teksten in de Kiosque.

Meer voordelen van de online leeromgeving vind je op deze pagina. Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van Bravoure.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.