Nova

Nova

Leerlingen ontdekken de natuurwetenschappelijke fenomenen achter aardbevingen, buitenaards leven en de werking van smartphones. Zo ondersteunt Nova niet alleen bij het opbouwen van natuurkundige kennis, maar toont de methode ook hoe relevant het vak is. Zowel in hun eigen belevingswereld als in de samenleving.

Naar de webshop

  • Uitdagend voor elk niveau, mede dankzij voorkennistoets en plusopdrachten
  • Sluit aan op zowel belevingswereld als maatschappelijk belang
  • Gerichte feedback in online omgeving voor nog beter leerresultaat

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leraar zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar leerlingen? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je leerlingen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Over onze methodes

Nova is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Nova meteen ontdekken?

Onze methode Nova staat voor het mooie van het vak natuurkunde. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Nova ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze methode natuurkunde en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Nova de leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Nova te kiezen

Uitdagend voor elk niveau, mede dankzij voorkennistoets en plusopdrachten

Nova speelt telkens in op de voorkennis van leerlingen. De olympiade- en eindexamenopgaven geven extra verdieping. En met de specifieke feedback kan iedere leerling zich verbeteren. Zo blijft Nova natuurkunde voor de hele klas uitdagend.

Sluit aan op zowel belevingswereld als maatschappelijk belang

De stof is toegankelijk geschreven vanuit de eigen interessewereld van leerlingen. Denk aan: smartphones, aardbevingen of buitenaards leven. Via het PTM-model ontdekt de leerling het maatschappelijk belang van natuurkunde.

Gerichte feedback in online omgeving voor nog beter leerresultaat

Van fouten maken leer je het meest, zeker als je gerichte specifieke feedback krijgt. Dat is een belangrijk onderdeel in de nieuwe editie van Nova natuurkunde. Op naar een nog hoger leerresultaat.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we in het kort zien waar Nova natuurkunde voor staat. Binnen een paar minuten heb je een eerste indruk van:

  • Hoe de methode is opgebouwd
  • Waarom Nova meer uitdaging biedt voor elke leerling
  • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Ben je benieuwd wat onze methode voor jou en jouw leerlingen kan betekenen of wil je een presentatie voor jouw vaksectie? Onze methodespecialisten helpen je graag.

Maak een afspraak met de methodespecialist

Blader alvast online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Nova eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

... en bekijk de online leeromgeving

Nova bovenbouw is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

  • Up-to-date lesmateriaal
  • Leerlingen mogen de boeken houden
  • Altijd boek en online
  • Betaalbaar

Meer over MAX

Duik dieper in Nova

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Belangrijkste verbeteringen Nova natuurkunde

In het lesmateriaal van leerjaar 4 zijn de onderstaande vernieuwingen al doorgevoerd. Voor schooljaar 2022-2023 gebeurt dit ook voor leerjaar 5.

  • Via ‘Introductie’ begint een leerling met een digitale instaptoets waarmee voorkennis wordt geactiveerd aan de hand van relevante opgaven uit eerdere hoofdstukken/leerjaren. De feedback bij iedere opgave brengt een leerling op het vereiste niveau.

    Structuur en organisatie

    Op basis van ervaringen van docenten met de voorgaande edities hebben we de volgende indeling gemaakt (* Keuzestof SE):

    Bestel je beoordelingsmateriaal

    Opbouw van het hoofdstuk

    De leerstof in het handboek is verdeeld in hoofdstukken. De hoofdstukken zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

    • Introductie

    In de introductieparagraaf kunnen leerlingen een digitale instaptoets maken waarmee voorkennis wordt geactiveerd aan de hand van relevante opgaven uit eerdere hoofdstukken/leerjaren. Dit zijn allemaal gesloten opgaven. De, vaak specifieke, feedback bij iedere opgave brengt de leerlingen op het vereiste instapniveau.

    • Praktijk

    Aan het begin van ieder hoofdstuk is een Praktijkparagraaf opgenomen, waarin de theorie van het betreffende hoofdstuk gekoppeld is aan dagelijkse toepassingen of onderzoek. Daarna volgt de theorie waarin de concepten aan bod komen. In de opdrachten bij de theorie komt de context van het Praktijkdeel regelmatig terug, naast andere contexten.

    • Theorie
    • Maatschappij (alleen digitaal)

    Leerlingen willen vaak weten waarom kennis van de theorie belangrijk voor hen is, als lid van de maatschappij. Zij willen weten wat zij (later) kunnen met de theorie die in een hoofdstuk is behandeld. Bij ieder hoofdstuk worden daarom twee M-delen aangeboden. Soms wordt aan de hand van een specifieke bedrijfssituatie getoond welke rol natuurkunde speelt. Ook worden af en toe relevante vervolgopleidingen voor het voetlicht gebracht. De M-delen worden uitsluitend online aangeboden.

    • Practicum
    • Afsluiting (alleen digitaal) met Flitskaarten en Test Jezelf/oefentoets

      Differentiatie en adaptiviteit

      1.   Plusopdrachten, Examenopgaven en Olympiade vragen

      Bij elk hoofdstuk en paragraaf hoort een aantal plus(+)opdrachten. Deze bevatten geen noodzakelijke leerstof, maar extra stof. Dit zijn extra pittige opdrachten. In een aantal paragrafen zijn examenopgaven opgenomen. Als er een zandloper voor staat is dit een opdracht uit de natuurkunde-olympiade. Met deze soorten opdrachten kun je differentiëren op snelheid, niveau of belangstelling.

      2.     Niveau-differentiatie

      Via het docentendashboard kun je eenvoudig de vorderingen van leerlingen volgen. Hierdoor kun je (groepen) leerlingen andere stof aanbieden en kun je beter differentiëren op niveau. Leerlingen hebben in de digitale leeromgeving ook toegang tot de opdrachten van andere niveaus en jaren in havo/vwo bovenbouw.

      3.     Praktijk en Maatschappij

      Vind je de toepassing van natuurkunde belangrijk, laat dan je leerlingen altijd Praktijk maken. Als je interesse uitgaat naar het belang van natuurkunde voor de maatschappij kies dan ook het onderdeel Maatschappij (alleen digitaal beschikbaar). Met deze contexten kun je keuzes maken in het programma voor de gehele groep of differentiëren op niveau, tempo of interesse. Je kunt ook stappen zetten op het gebied van activerend, onderzoekend onderwijs. Het accent verschuift van het zenden van informatie naar het begeleiden van leerlingen, die in groepsverband op zoek gaan naar een oplossing voor hun probleem en daarbij nieuwe vaardigheden en kennis moeten opdoen.

      Toetsen en taxonomie

      Met verschillende toetsen bereiden leerling zich voor op het proefwerk.

      Alle opdrachten en opgaven in de eindtoetsen (in Word, PDF, WinToets en Quayn) zijn opgebouwd naar beheersingsniveau (Bloom): Onthouden, Begrijpen, Toepassen en Analyseren. De indeling in Bloom is complementair met RTTI en OBIT welke van Bloom zijn afgeleid. Je kunt deze indelingen dus naast elkaar toepassen. In de handleiding vind je vertaaltabellen naar RTTI en TIMMS.

      Met behulp van deze taxonomie kun je het niveau van de opdrachten, en dus van je leerlingen, beter inschatten.

      • Er is altijd een A en B versie per hoofdstuk.
      • Je kunt eindtoetsen zelf aanpassen in de Word-versie.
      • Per vraag is het aantal te verdienen punten weergegeven.
      • Leerlingen kunnen nog oefenen met de Test Jezelf per paragraaf en per hoofdstuk.
      • Leerlingen maken de digitale oefentoets om te kijken of ze klaar zijn voor het proefwerk.

      Een voorbeeld van een Toetsmatrijs

      Examentrainer

      In de meeste hoofdstukken vanaf leerjaar 5 zijn CE-opgaven opgenomen. Soms zijn ze bewerkt (naar’), soms zijn ze letterlijk overgenomen (bron’). De voorbereiding op het examen begint dus vooral in leerjaar 5.

      Bij het maken van de opgaven is erop gelet dat er voldoende geoefend kan worden met redeneervragen. Dit type vragen komt steeds vaker in het CE voor en de leerling moet daar dus op voorbereid worden.

      10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

      Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

      Mevrouw Lussing KSG de Breul

      "Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

      Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

      "Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

      Dhr. Koningsveld Het Bouwens

      "Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

      Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

      "Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

      Meer weten over deze methode?

      Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

      Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

      Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

      Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.
      ← Terug naar Voorbereiden

      Nova zelf beoordelen

      Heb je een goed gevoel bij Nova en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

      Ervaar zelf de mogelijkheden van Nova

      Om te ontdekken of Nova bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

      Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

      De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

      Vraag het beoordelingsmateriaal aan

      Bekijk de introductievideo

      Laat je bijpraten door de methodespecialist van Malmberg in deze introductievideo over Nova natuurkunde. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen.

      Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

      Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

      Probeer Nova gratis uit
      bij jou in de klas

      Om te ontdekken of Nova past bij jouw school, kun je de
      methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
      kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
      om de methode zelf uit te proberen.

      Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

      Eerst de methode ontdekken

      Kom alles te weten over Nova. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Nova.

      ← Terug naar Ontdekken

      Twijfel je nog of heb je nog vragen?

      Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Nova.

      Ga je aan de slag met Nova?

      Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste methode natuurkunde: Nova! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Nova het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de leerlingen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

      Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de implementatie van de nieuwe methode: met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

      Kies je pakket

      Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

       

      46
      1 jaar / leerling per jaar
      • Licentie online leeromgeving
      • Leerwerkboek deel A
      • Leerwerkboek deel B

       

      37
      6 jaar / leerling per jaar
      • Licentie online leeromgeving
      • Leerwerkboek deel A
      • Leerwerkboek deel B

      De materialen van Nova bestel je in de webshop.

      Naar de webshop Prijsoverzicht

      Gratis Overstapservice

      Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

      De Overstapcoach helpt je bij:

      • Alles klaarzetten
      • Jaarplanning maken
      • Methode training
      • Starten met de methode

      Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

      Bekijk de Overstapservice

      Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

      Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

      Meer weten over deze methode?

      Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

      Eerst even proefdraaien? Dat kan!

      Bestel gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
      ← Terug naar Uitproberen

      Haal alles uit deze methode

      Bekijk tips en inspiratie om Nova optimaal te gebruiken.

      Haal alles uit Nova

      Kies je voor Nova? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

      De beste service bij je methode

      Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

      Trainingen en webinars

      Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

      Trainingen Webinars

      Onderwijs van Morgen

      Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

      Deelnemen aan ons Scholenpanel

      Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

      Meer informatie of aanmelden

      Jouw accountmanager

      Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

      Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

      Contact met jouw accountmanager

      Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

      We helpen je graag met de laatste vragen over Nova.
      ← Terug naar Beslissen

      Next

      Go to next tab