Meldpunt gevoelige onderwerpen

Onze lesmethoden worden met veel zorg en betrokkenheid ontwikkeld. De aansluiting van onze lesmaterialen op een steeds veranderende samenleving heeft onze permanente aandacht. Daarnaast zien we het als een grote verantwoordelijkheid onze methoden realistisch en gebalanceerd te laten aansluiten op de belevingswereld van leerlingen en studenten. Iedere leerling moet zich gerespecteerd en thuis voelen in ons lesmateriaal. Dat doet Malmberg vanuit de overtuiging dat wanneer een leerling of student zich herkent in de lesstof, deze niet afgeleid wordt van het leerdoel en gemotiveerder is om de lesstof tot zich te nemen.

We werken voortdurend aan het verbeteren van onze lesmethoden en monitoren de lesstof bij experts, scholen en leerlingen. Ook werken we regelmatig mee aan diverse onderzoeken, waaronder verschillende inclusiviteitsonderzoeken. Kortom, we zien het als onze verantwoordelijkheid lesmateriaal te laten aansluiten. Ons releasemodel en digitale leeromgeving stelt ons in staat hierop te anticiperen.

Ondanks de hoge mate van zorgvuldigheid kan het onverhoopt voorkomen dat er termen of woorden worden gebruikt die niet meer passend zijn in de samenleving. Het kan ook zijn dat er oudere edities in omloop zijn met verouderde lesstof.

Kom je iets tegen? Vul dan onderstaand formulier in en jouw tips komen bij de makers.

Wil je aandacht besteden aan gevoelige onderwerpen in de klas? Wij ontwikkelen wekelijks actuele opdrachten met verschillende thema’s. Kijk op: https://www.onderwijsvanmorgen.nl/

https://www.onderwijsvanmorgen.nl/act-aardrijkskunde/black-lives-matter/

https://www.onderwijsvanmorgen.nl/act-nederlands/wit-privilege/