Memo

Memo

Leer je leerlingen niet alleen de grote lijnen van de geschiedenis, maar ook hoe verhalen over het verleden tot stand komen en hoe je daar kritisch mee omgaat. Met heldere teksten, systematische trainingen en boeiende opdrachten vormt Memo een uitstekende voorbereiding op het examen.

Naar de webshop

 • Opdrachten op examenniveau, zowel in het boek als online
 • Historisch denkvermogen vergroten en vaardigheden verwerven
 • Nieuw: online trainer Kenmerkende Aspecten. Leerlingen oefenen zelfstandig en jij bespaart tijd

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leraar zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar leerlingen? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je leerlingen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Over onze methodes

Memo is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Memo meteen ontdekken?

Onze methode Memo staat voor het mooie van het vak geschiedenis. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Memo ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze methode geschiedenis en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Talent de leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor talent te kiezen

Opdrachten op examenniveau, zowel in het boek als online

Memo sluit altijd perfect aan op de laatste versie van de syllabus. Leerlingen kunnen vanaf de vierde klas oefenen met opdrachten op examenniveau, zowel in het boek als de online leeromgeving. Het examenkatern bevat alle historische contexten voor het centraal examen.

Historisch denkvermogen vergroten en vaardigheden verwerven

Geschiedenis is meer dan kennis over het verleden verwerven. Met Memo leren leerlingen kritisch na te gaan hoe historische verhalen tot stand komen en door wie ze worden verteld. Leerlingen kunnen historische vaardigheden oefenen in het boek met de adaptieve trainer in de online leeromgeving.

Nieuw: online trainer Kenmerkende Aspecten. Leerlingen oefenen zelfstandig en jij bespaart tijd

Deze gloednieuwe trainer is een onmisbare hulp bij het aanleren en oefenen van de Kenmerkende Aspecten. Regelmatig oefenen zorgt voor minder examenstress en bespaart jou als docent veel tijd!

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we zien waar Memo voor staat. Zo krijg je een indruk van:

- Hoe Memo is opgebouwd

- Waarom Memo meer uitdaging biedt voor elke leerling

- Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Wil je de uitgebreide methodevideo bekijken? Vul je naam en e-mailadres in en de link van de video wordt naar je toegestuurd.

Uitgebreide methodevideo bekijken

Blader alvast online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Memo eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

... en bekijk de online leeromgeving

Talent onderbouw is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden  en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Altijd boek en online
 • Betaalbaar

Meer over MAX

Duik dieper in Memo

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Eindtoetsen

Docentenmateriaal

Bij elk hoofdstuk beschikt de docent over een set eindtoetsen. Deze toetsen zijn geschreven op het niveau en in de stijl van het centraal examen. Elke toets bevat een volgordevraag waarin de stof van voorgaande tijdvakken ook aan de orde komt, net als op het centraal examen. Bij de toetsen worden een antwoordmodel en een toetsmatrijs geleverd. Je vindt de toetsen in de docentenlicentie onder ‘Docentenmateriaal’.

Versterk jezelf

Adaptief trainen

Versterk jezelf is de adaptieve trainer van Memo. Met deze trainer kunnen leerlingen zelfstandig oefenen met historisch denken. Versterk jezelf is beschikbaar voor alle leerlingen met een licentie van de online leeromgeving van Memo havo/vwo bovenbouw.

Met slimme algoritmen analyseert de software van Versterk jezelf de opdrachten die leerlingen hebben gemaakt. Vervolgens doet het programma aanbevelingen voor een volgende opdracht voor iedere individuele leerling. Op deze manier krijgt iedere leerling een eigen route aangeboden, maar kunnen alle leerlingen uiteindelijk wel dezelfde leerdoelen behalen.

Inhoudsopgave

Voor een overzicht van de inhoud in de leeropdrachtenboeken van havo en vwo kun je hier de inhoudsopgaven bekijken.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.
← Terug naar Voorbereiden

Memo zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Memo en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Memo

Om te ontdekken of Memo bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Bekijk de methodevideo

Laat je bijpraten door de methodespecialist van Malmberg in deze methodevideo over Memo. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. De video duurt ongeveer 30 minuten.

Bekijk de methodevideo

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Wat vinden andere scholen van Memo?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Memo. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

“De methode heeft goede opdrachten. Handig dat teksten, bronnen en opdrachten in één boek zitten.”

Referentieschool

“Memo heeft een goed doordachte opbouw.”

Referentieschool

“Deze nieuwe editie ziet er strak en modern uit. Daarnaast is er genoeg aandacht besteed aan de vaardigheden die komen kijken bij het vak geschiedenis. Een ander pluspunt zijn de goede en duidelijke bronnen die in deze methode worden gebruikt.”

Referentieschool

“Overzichtelijke methode. Helder geschreven.’’

Referentieschool

“In vergelijking met andere methoden komt de nieuwe editie van Memo havo/vwo toch weer als beste uit de bus. De didactiek is flexibel, je kunt gemakkelijk meer aan de leerlingen overlaten.”

Probeer Memo gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Memo past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Memo. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Memo.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Memo.

Ga je aan de slag met Memo?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste methode geschiedenis: Memo! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Talent het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de leerlingen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de implementatie van de nieuwe methode: met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

49 ,50
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leeropdrachtenboek
 • Examenkatern

 

39 ,50
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leeropdrachtenboek
 • Examenkatern

De materialen van Memo bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Wat vinden andere scholen van Memo?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Memo. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

“De methode heeft goede opdrachten. Handig dat teksten, bronnen en opdrachten in één boek zitten.”

Referentieschool

“Memo heeft een goed doordachte opbouw.”

Referentieschool

“Deze nieuwe editie ziet er strak en modern uit. Daarnaast is er genoeg aandacht besteed aan de vaardigheden die komen kijken bij het vak geschiedenis. Een ander pluspunt zijn de goede en duidelijke bronnen die in deze methode worden gebruikt.”

Referentieschool

“Overzichtelijke methode. Helder geschreven.’’

Referentieschool

“In vergelijking met andere methoden komt de nieuwe editie van Memo havo/vwo toch weer als beste uit de bus. De didactiek is flexibel, je kunt gemakkelijk meer aan de leerlingen overlaten.”

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Memo optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Memo

Kies je voor Memo? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Memo.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab