Memo

Memo

Leer je leerlingen niet alleen de grote lijnen van de geschiedenis, maar ook hoe verhalen over het verleden tot stand komen en hoe je daar kritisch mee omgaat. Memo ondersteunt je daarbij met heldere, zakelijke teksten, boeiende opdrachten en uitgebreide examentraining.

Naar de docentenwebshop

 • Opdrachten op examenniveau
 • Goed gekozen voorbeelden brengen het verleden tot leven
 • Leerlingen oefenen zelfstandig en jij bespaart tijd

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

Memo is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Memo te kiezen

Opdrachten op examenniveau

Memo sluit perfect aan op wat het examen vraagt van je leerlingen. De methode biedt opdrachten op examenniveau, zowel in het boek als de online leeromgeving. Het examenkatern bevat alle historische contexten voor het centraal examen en extra oefenopdrachten op examenniveau.

Goed gekozen voorbeelden brengen het verleden tot leven

Geschiedenis is meer dan kennis over het verleden verwerven. Met Memo leren leerlingen kritisch na te gaan hoe historische verhalen tot stand komen en door wie ze worden verteld. Memo bevat aantrekkelijke voorbeelden aan de hand waarvan je de oriëntatiekennis op een boeiende manier kunt inleiden.

Leerlingen oefenen zelfstandig en jij bespaart tijd

De Online Kenmerkende Aspectentrainer is een onmisbare hulp bij het aanleren en oefenen van de Kenmerkende Aspecten. Leerlingen kunnen historische vaardigheden ook oefenen in het boek of in de online leeromgeving. Regelmatig oefenen zorgt voor minder examenstress en bespaart jou als docent veel tijd!

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we zien waar Memo voor staat. Zo krijg je een indruk van:

- Hoe Memo is opgebouwd

- Waarom Memo meer uitdaging biedt voor elke leerling

- Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Wil je de uitgebreide methodevideo bekijken? Vul je naam en e-mailadres in en de link van de video wordt naar je toegestuurd.

Uitgebreide methodevideo bekijken

Duik dieper in Memo

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Toetsen voor de docent

Bij elk hoofdstuk beschik je over een set eindtoetsen. Deze toetsen zijn geschreven op het niveau en in de stijl van het centraal examen. Elke toets bevat een volgordevraag waarin de stof van voorgaande tijdvakken ook aan de orde komt, net als op het centraal examen. Bij de toetsen worden een antwoordmodel en een toetsmatrijs geleverd. Je vindt de toetsen in de docentenlicentie onder ‘Docentenmateriaal’. Er zijn A en B versie van de eindtoetsen die in Word beschikbaar zijn zodat je ze naar eigen inzicht kunt aanvullen of aanpassen.

Hulp bij het studeren

Memo bevat een keur aan oefenmaterialen voor je leerlingen. De stof wordt in eerste instantie verwerkt door vragen die de kern uit de teksten zichtbaar maken. De begrippen in de tekst zijn gemarkeerd. Een set vragen op examenniveau sluit het hoofdstuk af. Ook in het examenkatern is per deelcontext volop oefenmateriaal.

Online Test jezelf oefentoetsen helpen je leerlingen bij inzicht in hun voortgang. Voor het werken met het begrip van de Kenmerkende Aspecten is de online Kenmerkende Aspecten trainer onmisbaar. Daarmee wordt per tijdvak én cumulatief de mogelijkheid geboden de Kenmerkende Aspecten regelmatig te oefenen, waarbij de computer jou veel tijd bespaart.

Ruimte voor de docent

Memo kiest voor een zakelijke benadering van de oriëntatiekennis en de historische contexten. Dat betekent dat de stof compact is gehouden waardoor leerlingen niet worden afgeleid door informatie die niet gekend hoeft te worden op het examen. Dat geeft jou als docent de gelegenheid om waar je dat nodig vindt zelf je eigen materiaal in te brengen. De goed gekozen casussen in de methode, de authentieke bronnen en de Tijdscharnieren bieden daarvoor volop aanknopingspunten.

Examenvoorbereiding vernieuwd!

Het examenkatern bij Memo bevat de stof voor de historische contexten. In de laatste release zijn de teksten, bronnen en opdrachten vernieuwd. Nieuw in de lesstof is de expliciete aandacht voor voorkennis en een hulpmiddel om de stof samen te vatten.

Naast de stof voor de contexten bevat het examenkatern een apart onderdeel examentraining. Daarin komen specifieke onderdelen van het centraal examen aan de orde (kenmerkende aspecten, volgordevraag, historisch perspectief, bruikbaarheid en vragen met spotprenten) waar stapsgewijs aan de orde komt hoe je zo’n vraag aanpakt en waar met bestaande examenvragen mee kan worden geoefend. Proefexamens maken de training helemaal af.

De online leeromgeving van Memo

Memo is een MAX-methode. Als je een MAX-methode gebruikt, krijg je automatisch toegang tot de MAX online leeromgeving. De online leeromgeving biedt tal van online tools die leerlingen helpen met het leren, verwerken en oefenen van de leerstof. MAX online is ontwikkeld op basis van onze nieuwste inzichten op het gebied van gepersonaliseerd en adaptief leren.

 • Historische vaardigheidstrainer
 • Test jezelf: een test per vaardigheidsles om beheersing van de kennisonderdelen te checken
 • Altijd boek en online
 • Up-to-date lesmateriaal

Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van MAX.

Meer over de online leeromgeving

Blader online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Memo eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

Het complete boek inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingsmateriaal voor een goede eerste indruk.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

← Terug naar Voorbereiden

Probeer Memo gratis uit

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

Wat vinden andere scholen van Memo?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Memo. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

“De methode heeft goede opdrachten. Handig dat teksten, bronnen en opdrachten in één boek zitten.”

Referentieschool

“Memo heeft een goed doordachte opbouw.”

Referentieschool

“Deze nieuwe editie ziet er strak en modern uit. Daarnaast is er genoeg aandacht besteed aan de vaardigheden die komen kijken bij het vak geschiedenis. Een ander pluspunt zijn de goede en duidelijke bronnen die in deze methode worden gebruikt.”

Referentieschool

“Overzichtelijke methode. Helder geschreven.’’

Referentieschool

“In vergelijking met andere methoden komt de nieuwe editie van Memo havo/vwo toch weer als beste uit de bus. De didactiek is flexibel, je kunt gemakkelijk meer aan de leerlingen overlaten.”

Probeer Memo gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Memo past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Memo?

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

51 ,50
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leeropdrachtenboek
 • Examenkatern

 

41 ,25
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leeropdrachtenboek
 • Examenkatern

De materialen van Memo bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel succes!

Download de checklist

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Wat vinden andere scholen van Memo?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Memo. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

“De methode heeft goede opdrachten. Handig dat teksten, bronnen en opdrachten in één boek zitten.”

Referentieschool

“Memo heeft een goed doordachte opbouw.”

Referentieschool

“Deze nieuwe editie ziet er strak en modern uit. Daarnaast is er genoeg aandacht besteed aan de vaardigheden die komen kijken bij het vak geschiedenis. Een ander pluspunt zijn de goede en duidelijke bronnen die in deze methode worden gebruikt.”

Referentieschool

“Overzichtelijke methode. Helder geschreven.’’

Referentieschool

“In vergelijking met andere methoden komt de nieuwe editie van Memo havo/vwo toch weer als beste uit de bus. De didactiek is flexibel, je kunt gemakkelijk meer aan de leerlingen overlaten.”

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Memo

Kies je voor Memo? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab