Talent

Talent

Wil je leerlingen het mooie van het vak Nederlands laten ervaren? Met Talent geef les zoals jij dat het liefste doet, met aandacht en tijd voor je leerlingen. Talent zit bomvol leesplezier, is actueel, herkenbaar en zet aan tot kritisch denken. Dat maakt leerlingen niet alleen taalkrachtiger maar ook zelfbewuster.

Beoordelingsmateriaal

 • Het mooie van het vak Nederlands
 • Bomvol fictie, literatuur en leesplezier
 • Zet aan tot kritisch denken

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

Talent is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken & Wegen

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Talent te kiezen

Het mooie van het vak Nederlands

Liefde voor de taal en hart voor het vak. Met diezelfde liefde selecteren we aansprekende en actuele onderwerpen uit de media en moderne literatuur. Bovendien besteedt Talent extra veel aandacht aan fictie en gedichten. De onderdelen Media en Onderzoek bevorderen het kritisch denken en geven je leerlingen niet alleen inspiratie, maar ook de uitdaging om de lat steeds een stukje hoger te leggen. Samen met het CPNB, die we jaarlijks ondersteunen met de Boekenweek voor Jongeren, en Passionate Bulkboek werken we aan leesbevordering en plezier van lezen.

Bomvol fictie, literatuur en leesplezier

Als geen ander weet je dat lessen over onderwerpen die de leerlingen zelf aangaan het meest effectief zijn. Daar speelt Talent op in. Zo kun je de lessen en vaardigheden opbouwen zoals je gewend bent maar Talent biedt de ruimte voor eigen inbreng en variatie op verschillende thema’s. Naast fictie, wat in elk hoofdstuk terugkomt, kun je met de actuele opdrachten je lessen aanvullen en verrijken.

Zet aan tot kritisch denken

Wat heeft een taal allemaal te bieden? Dat willen we de leerlingen samen met jou laten ontdekken. Inzicht in taal, communicatie, land en cultuur helpt de leerling in de ontwikkeling om taalkrachtiger en zelfbewuster te worden. Daarmee kunnen ze zich sterker in de wereld positioneren. Taal helpt je bij alles, ook bij het leren van een ander vak. Taal kom je overal tegen en het beheersen van de taal helpt je bij alles. Taal is alles en alles is taal!

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Talent voor staat. Binnen 3 minuten heb je een eerste indruk van:

 • Hoe de methode is opgebouwd
 • Waarom Talent meer uitdaging biedt voor elke leerling 
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Ben je benieuwd wat Talent voor jou en jouw leerlingen kan betekenen of wil je een presentatie voor jouw vaksectie? Onze methodespecialisten helpen je graag.

Maak een afspraak met de methodespecialist

Duik dieper in Talent

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Opbouw en structuur

Talent havo/vwo bovenbouw bestaat uit:

 • een vakboek met alle theorie voor de bovenbouw havo/vwo
 • een jaarkatern per leerjaar/niveau;
 • een digitale leeromgeving per leerjaar/niveau.

Vakboek

Het Vakboek Nederlands bevat alle theorie die leerlingen nodig hebben in de bovenbouw havo/vwo, voor het examen, maar ook voor daarna: tekstdoelen, - soorten en –vormen, strategieën voor alle vaardigheden, argumenteren, formuleren, spelling en grammatica. Het Vakboek is afgestemd op de nieuwe exameneisen voor argumenteren.

Jaarkatern

Talent havo/vwo bovenbouw kent een concentrische opbouw. Elk leerjaar starten we met een algemeen hoofdstuk waarin alle tekstsoorten aan bod komen. Daarna volgt een hoofdstuk per tekstsoort: informerende, betogende en beschouwende teksten (of tekstdelen). Leerjaar 4 en 5 eindigen met een hoofdstuk zakelijke communicatie, waarin aandacht is voor zakelijke brieven en e-mails. Het examenjaar sluit af met een hoofdstuk examentraining, waarin leerlingen aan de hand van korte teksten trainen voor het examen.
Dus:

 1. algemeen
 2. informeren
 3. betogen
 4. beschouwen
 5. zakelijke communicatie/examentraining

Een hoofdstuk in het Jaarkatern

Elk hoofdstuk is opgebouwd rond een bepaald thema, bijvoorbeeld taalverwerving, social media of duurzaamheid. Alle teksten in dat hoofdstuk gaan over dit thema. Zo leren de leerlingen teksten met elkaar te vergelijken en te analyseren. Ook zijn er tv-fragmenten over hetzelfde thema opgenomen, zodat ook de vergelijking tussen gesproken en geschreven taal gemaakt kan worden.

Integratie van vaardigheden

Bij het analyseren van teksten maken de leerlingen ook kleine schrijf- en spreekopdrachten. Een hoofdstuk sluit af met een grote schrijf- of spreekopdracht waarin de leerlingen de opgedane kennis bij lezen direct toepassen op een productieve taak. Zo versterken lezen, schrijven en spreken elkaar.

Spelling/formuleren en grammatica

Voor spelling/formuleren en grammatica is er een adaptieve trainer Versterk jezelf waarin leerlingen hun eigen route bewandelen om hun kennis op peil te houden. Tevens zijn er werkbladen Spelling en formuleren in het docentenmateriaal opgenomen.

Differentiatie

Talent heeft veel mogelijkheden voor differentiatie, zowel voor leerlingen die achterblijven als leerlingen die sterk zijn in Nederlands. Allereerst kunnen leerlingen in de digitale leeromgeving overstappen naar een ander niveau/leerjaar. Stel dat een leerling werkt met de havo-editie, maar erg sterk is en behoefte heeft aan extra uitdaging, dan kan hij verder gaan in de vwo -editie.

Daarnaast zijn er ook binnen elke editie ruime differentiatiemogelijkheden.

 • Steropdrachten

Elke paragraaf bevat steropdrachten voor extra uitdaging.

 • Keuzeopdrachten

In de digitale omgeving zijn twee extra lessen leesvaardigheid opgenomen, één op hetzelfde niveau als in het boek en één op een hoger niveau voor extra uitdaging.

 • Versterk jezelf – spelling/formuleren en grammatica

Een adaptieve trainer die elke leerling op maat verder helpt. Met slimme algoritmen analyseert de software de opdrachten die de leerling gemaakt heeft. Vervolgens doet het programma aanbevelingen voor een volgende opdracht. Op deze manier krijgt elke leerling een eigen route aangeboden om de leerdoelen te bereiken.

 • Oefentools als de test jezelf en woordtrainer
 • Toegang tot alle niveaus en leerjaren

Blended werken

Als je kiest voor Talent ontvangen al je leerlingen een boek én een licentie voor de online leeromgeving. Zo kun je als docent zelf kiezen welke onderdelen je in het boek behandelt en wat je liever online laat maken. 

Als je leerlingen online werken, kun je realtime de voortgang van je leerlingen volgen. Handig om het huiswerk te controleren, maar ook om snel te kunnen zien met welke onderdelen de klas nog moeite heeft.

Digitale extra's

In de online leeromgeving vinden leerlingen extra oefen- en testmateriaal:

 • Woordtrainer; waarmee leerlingen woordjes leren
 • Versterk jezelf, de trainer voor spelling/formuleren en grammatica waarmee elke leerling volgens een individuele leerroute traint
 • Test jezelf aan het begin van elke les, waarmee leerlingen kunnen testen of de theorie uit het vakboek voldoende beheersen om met het hoofdstuk te kunnen starten

Toetsen

Het toetspakket bij Talent bestaat uit de volgende toetsen:

Per hoofdstuk

Hoofdstuktoets om het onderdeel leesvaardigheid van een hoofdstuk af te sluiten. Ook een kleine schrijfopdracht waarin de verworven leerstof wordt toegepast, maakt onderdeel uit van deze toets. De toetsen zijn ontwikkeld voor een afnametijd van een lesuur van 45-50 minuten. Voor elk hoofdstuk zijn er twee versies beschikbaar.

Per leerjaar

Toets spelling en formuleren om vast te stellen hoe het met de taalverzorging van uw leerlingen staat. Leerlingen die slecht scoren, kun je verwijzen naar de Versterk jezelf voor spelling en formuleren om hun taalverzorging te verbeteren. De leerdoelen uit de toets komen een-op- een terug in de Versterk jezelf. Voor elk leerjaar zijn er twee versies beschikbaar.

Taxonomie

Alle toetsen zijn voorzien van een toetsmatrijs, gebaseerd op de taxonomie van Bloom aangepast voor de talen. Deze taxonomie is eenvoudig te vertalen naar andere gangbare taxonomieën als RTTI en OBIT.

Word en Wintoets/Quayn-bestanden

De toetsen worden aangeboden in Word. Zo kun je ze eventueel zelf naar wens aanpassen. Ook zijn er Wintoets/Quayn-bestanden van alle toetsen, zodat je ze ook digitaal kunt afnemen.

De online leeromgeving bij Talent

Talent is een MAX-methode. Als je een MAX-methode gebruikt, krijg je automatisch toegang tot de MAX online leeromgeving. De online leeromgeving biedt tal van online tools die leerlingen helpen met het leren, verwerken en oefenen van de leerstof. MAX online is ontwikkeld op basis van onze nieuwste inzichten op het gebied van gepersonaliseerd en adaptief leren.

 • Bepaal zelf de mix tussen online en offline leren
 • Woord- en grammatica trainers
 • Veel oefentools zoals Test jezelf, Oefentoets en Woordtrainer
 • Toegang tot alle niveaus en leerjaren

Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van MAX.

Meer over de online leeromgeving Meer over MAX

Blader online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Talent eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

Het complete boek inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingsmateriaal voor een goede eerste indruk.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

← Terug naar Voorbereiden

Probeer Talent gratis uit

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

Wat vinden andere scholen van Talent?

Referentieschool

“Werken met het vakboek is handig omdat het vakboek voor meer jaren geschikt is. De verwijziging van het jaarkatern naar het vakboek werkt voor leerlingen heel goed.”

Bernadet de Keyzer

Referentieschool

“Ik vind Talent een fantastische methode voor het schoolvak Nederlands omdat de teksten in de methode heel erg actueel zijn en bovendien worden geüpdatet.”

Lilian de Ruiter

Probeer Talent gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Talent past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Talent?

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

44 ,75
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Boek Talent h/v bovenbouw
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

35 ,25
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Boek Talent h/v bovenbouw
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Talent bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel succes!

Download de checklist

Checklist nieuwe methode

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Wat vinden andere scholen van Talent?

Referentieschool

“Werken met het vakboek is handig omdat het vakboek voor meer jaren geschikt is. De verwijziging van het jaarkatern naar het vakboek werkt voor leerlingen heel goed.”

Bernadet de Keyzer

Referentieschool

“Ik vind Talent een fantastische methode voor het schoolvak Nederlands omdat de teksten in de methode heel erg actueel zijn en bovendien worden geüpdatet.”

Lilian de Ruiter

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak Nederlands. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek de website

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Talent

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Beeld van start schooljaar checklist

Leraren in overleg tijdens een training

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak Nederlands. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek de website

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab