Talent

Talent

Wil je leerlingen het mooie van het vak Nederlands laten ervaren? Met Talent geef les zoals jij dat het liefste doet, met aandacht en tijd voor je leerlingen. Talent zit bomvol leesplezier, is actueel, herkenbaar en zet aan tot kritisch denken. Dat maakt leerlingen niet alleen taalkrachtiger maar ook zelfbewuster.

Beoordelingsmateriaal

 • Het mooie van het vak Nederlands
 • Bomvol fictie, literatuur en leesplezier
 • Zet aan tot kritisch denken

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leraar zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar leerlingen? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je leerlingen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Hoe scoort je huidige methode?

Voordat het oriënteren echt begint, is het belangrijk om je huidige lesmethode te evalueren. Voldoet je huidige methode nog aan jouw behoeften en die van je leerlingen? Met de handige checklist ontdek je snel of je op dit moment het maximale uit je onderwijskracht haalt. Meten is weten.

Download de checklist

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Voordat je naar nieuwe lesmethoden gaat kijken, is het verstandig om criteria op te stellen voor een goede vergelijking. Gebruik daarvoor de criteriumpiramide van Malmberg. Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download de piramide

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Het meenemen van je (vakgroep)collega’s is in deze stap heel belangrijk. We helpen je daar graag bij met een handige routeplanner.

Tip: Hang de routeplanner op een centrale plek, bijvoorbeeld in de lerarenkamer. Zo zien jullie niets over het hoofd.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Talent meteen ontdekken?

Onze methode Talent staat voor het mooie van het vak Nederlands. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Talent ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze methode Nederlands en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Talent de leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor talent te kiezen

Het mooie van het vak Nederlands

Liefde voor de taal en hart voor het vak. Met diezelfde liefde selecteren we aansprekende en actuele onderwerpen uit de media en moderne literatuur. Bovendien besteed Talent extra veel aandacht aan fictie en gedichten. De onderdelen Media en Onderzoek bevordert het kritisch denken en geef je leerlingen niet alleen inspiratie, maar ook de uitdaging om de lat steeds een stukje hoger te leggen. Samen met het CPNB, die we jaarlijks ondersteunen met de Boekenweek voor Jongeren, en Passionate Bulkboek werken we aan leesbevordering en plezier van lezen.

Bomvol fictie, literatuur en leesplezier

Als geen ander weet je dat lessen over onderwerpen die de leerlingen zelf aangaan het meest effectief zijn. Daar speelt Talent op in. Zo kun je de lessen en vaardigheden opbouwen zoals je gewend bent maar Talent biedt de ruimte voor eigen inbreng en variatie op verschillende thema’s. Naast fictie, wat in elk hoofdstuk terugkomt, kun je met de actuele opdrachten je lessen aanvullen en verrijken.

Zet aan tot kritisch denken

Wat heeft een taal allemaal te bieden? Dat willen we de leerlingen samen met jou laten ontdekken. Inzicht in taal, communicatie, land en cultuur helpt de leerling in de ontwikkeling om taalkrachtiger en zelfbewuster te worden. Daarmee kunnen ze zich sterker in de wereld positioneren. Taal helpt je bij alles, ook bij het leren van een ander vak. Taal kom je overal tegen en het beheersen van de taal helpt je bij alles. Taal is alles en alles is taal!

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Talent voor staat. Binnen 3 minuten heb je een eerste indruk van:

- Hoe Talent is opgebouwd
- Waarom Talent meer uitdaging biedt voor elke leerling 
- Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Wil je de uitgebreide methodevideo bekijken? Vul je naam en e-mailadres in en de link van de video wordt naar je toegestuurd.

UItgebreide methodevideo bekijken

Blader alvast online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Talent eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

... en bekijk de digitale leeromgeving

Talent onderbouw is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden  en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Altijd boek en online
 • Betaalbaar

Meer over MAX

Duik dieper in Talent

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Wat is nieuw?

Nieuw voor schooljaar 2021-2022

Op basis van feedback van docenten en analyses over het gebruik van de online leeromgeving worden onze MAX-methodes regelmatig verbeterd. Ook actualiseren we het materiaal. Dit jaar passen we leerjaar 4, 5, 6 en het vakboek aan.

De belangrijkste veranderingen op een rij:

 • Actualisering (vervanging) van teksten/hoofdstukken in de katernen, verbetering van foutjes.
 • Aanpassing woordtrainer obv moeilijke woorden uit de nieuwe teksten.
 • Verbetering van foutjes in het vakboek en aanpassing obv Septembermededelingen van het CvTE.

Download de releasenotes voor een overzicht van alle wijzigingen.Opbouw en structuur

Talent havo/vwo bovenbouw bestaat uit:

 • een vakboek met alle theorie voor de bovenbouw havo/vwo
 • een jaarkatern per leerjaar/niveau;
 • een digitale leeromgeving per leerjaar/niveau.

Vakboek

Het Vakboek Nederlands bevat alle theorie die leerlingen nodig hebben in de bovenbouw havo/vwo, voor het examen, maar ook voor daarna: tekstdoelen, - soorten en –vormen, strategieën voor alle vaardigheden, argumenteren, formuleren, spelling en grammatica. Het Vakboek is afgestemd op de nieuwe exameneisen voor argumenteren.

Jaarkatern

Talent havo/vwo bovenbouw kent een concentrische opbouw. Elk leerjaar starten we met een algemeen hoofdstuk waarin alle tekstsoorten aan bod komen. Daarna volgt een hoofdstuk per tekstsoort: informerende, betogende en beschouwende teksten (of tekstdelen). Leerjaar 4 en 5 eindigen met een hoofdstuk zakelijke communicatie, waarin aandacht is voor zakelijke brieven en e-mails. Het examenjaar sluit af met een hoofdstuk examentraining, waarin leerlingen aan de hand van korte teksten trainen voor het examen.
Dus:

 1. algemeen
 2. informeren
 3. betogen
 4. beschouwen
 5. zakelijke communicatie/examentraining

Een hoofdstuk in het Jaarkatern

Elk hoofdstuk is opgebouwd rond een bepaald thema, bijvoorbeeld taalverwerving, social media of duurzaamheid. Alle teksten in dat hoofdstuk gaan over dit thema. Zo leren de leerlingen teksten met elkaar te vergelijken en te analyseren. Ook zijn er tv-fragmenten over hetzelfde thema opgenomen, zodat ook de vergelijking tussen gesproken en geschreven taal gemaakt kan worden.

Integratie van vaardigheden

Bij het analyseren van teksten maken de leerlingen ook kleine schrijf- en spreekopdrachten. Een hoofdstuk sluit af met een grote schrijf- of spreekopdracht waarin de leerlingen de opgedane kennis bij lezen direct toepassen op een productieve taak. Zo versterken lezen, schrijven en spreken elkaar.

Spelling/formuleren en grammatica

Voor spelling/formuleren en grammatica is er een adaptieve trainer Versterk jezelf waarin leerlingen hun eigen route bewandelen om hun kennis op peil te houden. Tevens zijn er werkbladen Spelling en formuleren in het docentenmateriaal opgenomen.

Differentiatie

Talent heeft veel mogelijkheden voor differentiatie, zowel voor leerlingen die achterblijven als leerlingen die sterk zijn in Nederlands. Allereerst kunnen leerlingen in de digitale leeromgeving overstappen naar een ander niveau/leerjaar. Stel dat een leerling werkt met de havo-editie, maar erg sterk is en behoefte heeft aan extra uitdaging, dan kan hij verder gaan in de vwo -editie.

Daarnaast zijn er ook binnen elke editie ruime differentiatiemogelijkheden.

 • Steropdrachten

Elke paragraaf bevat steropdrachten voor extra uitdaging.

 • Keuzeopdrachten

In de digitale omgeving zijn twee extra lessen leesvaardigheid opgenomen, één op hetzelfde niveau als in het boek en één op een hoger niveau voor extra uitdaging.

 • Versterk jezelf – spelling/formuleren en grammatica

Een adaptieve trainer die elke leerling op maat verder helpt. Met slimme algoritmen analyseert de software de opdrachten die de leerling gemaakt heeft. Vervolgens doet het programma aanbevelingen voor een volgende opdracht. Op deze manier krijgt elke leerling een eigen route aangeboden om de leerdoelen te bereiken.

 • Oefentools als de test jezelf en woordtrainer
 • Toegang tot alle niveaus en leerjaren

Blended werken

Als je kiest voor Talent ontvangen al je leerlingen een boek én een licentie voor de online leeromgeving. Zo kun je als docent zelf kiezen welke onderdelen je in het boek behandelt en wat je liever online laat maken. 

Als je leerlingen online werken, kun je realtime de voortgang van je leerlingen volgen. Handig om het huiswerk te controleren, maar ook om snel te kunnen zien met welke onderdelen de klas nog moeite heeft.

Digitale extra's

In de online leeromgeving vinden leerlingen extra oefen- en testmateriaal:

 • Woordtrainer; waarmee leerlingen woordjes leren
 • Versterk jezelf, de trainer voor spelling/formuleren en grammatica waarmee elke leerling volgens een individuele leerroute traint
 • Test jezelf aan het begin van elke les, waarmee leerlingen kunnen testen of de theorie uit het vakboek voldoende beheersen om met het hoofdstuk te kunnen starten

Toetsen

Het toetspakket bij Talent bestaat uit de volgende toetsen:

Per hoofdstuk

Hoofdstuktoets om het onderdeel leesvaardigheid van een hoofdstuk af te sluiten. Ook een kleine schrijfopdracht waarin de verworven leerstof wordt toegepast, maakt onderdeel uit van deze toets. De toetsen zijn ontwikkeld voor een afnametijd van een lesuur van 45-50 minuten. Voor elk hoofdstuk zijn er twee versies beschikbaar.

Per leerjaar

Toets spelling en formuleren om vast te stellen hoe het met de taalverzorging van uw leerlingen staat. Leerlingen die slecht scoren, kun je verwijzen naar de Versterk jezelf voor spelling en formuleren om hun taalverzorging te verbeteren. De leerdoelen uit de toets komen een-op- een terug in de Versterk jezelf. Voor elk leerjaar zijn er twee versies beschikbaar.

Taxonomie

Alle toetsen zijn voorzien van een toetsmatrijs, gebaseerd op de taxonomie van Bloom aangepast voor de talen. Deze taxonomie is eenvoudig te vertalen naar andere gangbare taxonomieën als RTTI en OBIT.

Word en Wintoets/Quayn-bestanden

De toetsen worden aangeboden in Word. Zo kun je ze eventueel zelf naar wens aanpassen. Ook zijn er Wintoets/Quayn-bestanden van alle toetsen, zodat je ze ook digitaal kunt afnemen.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald kan worden zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.
← Terug naar Voorbereiden

Talent zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Talent en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Talent

Om te ontdekken of Talent bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Bekijk de methodevideo

Laat je bijpraten door de methodespecialist van Malmberg in deze methodevideo over Talent. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. De video duurt ongeveer 30 minuten.

Bekijk de methodevideo

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Wat vinden andere scholen van Talent?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk!

Referentieschool

“Werken met het vakboek is handig omdat het vakboek voor meer jaren geschikt is. De verwijziging van het jaarkatern naar het vakboek werkt voor leerlingen heel goed.”

Bernadet de Keyzer

Referentieschool

“Ik vind Talent een fantastische methode voor het schoolvak Nederlands omdat de teksten in de methode heel erg actueel zijn en bovendien worden geüpdatet.”

Lilian de Ruiter

Probeer Talent gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Talent past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Talent. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Talent.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Talent.

Ga je aan de slag met Talent?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste methode Nederlands: Talent! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Talent het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de leerlingen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de implementatie van de nieuwe methode: met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

40 ,25
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Boek Talent h/v bovenbouw
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

31 ,50
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Boek Talent h/v bovenbouw
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Talent bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Wat vinden andere scholen van Talent?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Talent. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

“Werken met het vakboek is handig omdat het vakboek voor meer jaren geschikt is. De verwijziging van het jaarkatern naar het vakboek werkt voor leerlingen heel goed.”

Bernadet de Keyzer

Referentieschool

“Ik vind Talent een fantastische methode voor het schoolvak Nederlands omdat de teksten in de methode heel erg actueel zijn en bovendien worden geüpdatet.”

Lilian de Ruiter

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Talent optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Talent

Kies je voor Talent? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de handige kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Talent.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab