Praktische Economie

Praktische Economie

Praktische Economie, de populairste lesmethode economie in 3 havo en vwo, legt een stevig fundament voor de vakken economie en bedrijfseconomie. De aansprekende contexten maken de lesstof relevant en de heldere didactische opbouw stimuleert leerlingen zelfstandig te werken. Met veel ruimte voor actuele onderwerpen en eigen inbreng van jou als docent.

Beoordelingsmateriaal

 • Leerdoelen voor meer houvast en betere voorbereiding op toetsen
 • Heldere opbouw met vaste componenten en relevante bronnen
 • Bereidt voor en sluit naadloos aan op de bovenbouw

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leraar zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar leerlingen? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je leerlingen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Hoe scoort je huidige methode?

Voordat het oriënteren echt begint, is het belangrijk om je huidige lesmethode te evalueren. Voldoet je huidige methode nog aan jouw behoeften en die van je leerlingen? Met de handige checklist ontdek je snel of je op dit moment het maximale uit je onderwijskracht haalt. Meten is weten.

Download de checklist

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Voordat je naar nieuwe lesmethoden gaat kijken, is het verstandig om criteria op te stellen voor een goede vergelijking. Gebruik daarvoor de criteriumpiramide van Malmberg. Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download de piramide

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Het meenemen van je (vakgroep)collega’s is in deze stap heel belangrijk. We helpen je daar graag bij met een handige routeplanner.

Tip: Hang de routeplanner op een centrale plek, bijvoorbeeld in de lerarenkamer. Zo zien jullie niets over het hoofd.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Praktische Economie meteen ontdekken?

Onze methode Praktische Economie staat voor het mooie van het vak economie. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Praktische Economie ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze methode economie en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Praktische Economie de leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Praktische Economie te kiezen

Leerdoelen voor meer houvast en betere voorbereiding op toetsen

De van de SLO tussendoelen afgeleide leerdoelen zijn de ruggegraat van de methode voor de leerlingen en docenten. Leerlingen weten vooraf wat ze gaan leren, ze kunnen toetsen hoe goed ze de lesstof beheersen en de leerdoelen vormen de basis voor de eindtoetsen.

Heldere opbouw met vaste componenten en relevante bronnen

Praktische Economie heeft een heldere didactische opbouw. De vaste componenten zijn Leren en Toepassen, Inzicht in, Economische vaardigheden en de afsluiting. De bronnen spreken leerlingen aan en zijn in afwisselende contexten geplaatst. Zo weten leerlingen wat ze moeten leren en herkennen ze de relevantie van de stof.

Bereidt voor en sluit naadloos aan op de bovenbouw

Praktische Economie is speciaal ontwikkeld voor havo en vwo (ook TTO). De lesstof sluit naadloos aan op het niveau van de leerlingen. Praktische Economie bereidt leerlingen ook optimaal voor op economie en bedrijfseconomie in de bovenbouw. Bij elk hoofdstuk is duidelijk aangegeven of het voorbereidt op het vak economie of bedrijfseconomie in de bovenbouw.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we zien waar Praktische Economie voor staat. Zo krijg je een indruk van:

- Hoe Praktische Economie is opgebouwd

- Waarom Praktische Economie meer uitdaging biedt voor elke leerling

- Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving.

Wil je de uitgebreide methodevideo bekijken? Vul je naam en e-mailadres in en de link van de video wordt naar je toegestuurd.

UItgebreide methodevideo bekijken

Blader alvast online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Praktische Economie eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

... en bekijk de digitale leeromgeving

Praktische economie onderbouw is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Altijd boek en online
 • Betaalbaar

Meer over MAX

Duik dieper in Praktische Economie

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Wat is nieuw?

Nieuw voor schooljaar 2021-2022

Op basis van feedback van docenten en analyses over het gebruik van de online leeromgeving worden onze MAX-methodes regelmatig verbeterd. Ook actualiseren we het materiaal. Dit jaar passen we leerjaar 3 voor havo en vwo/gymnasium in de online leeromgeving aan.

De belangrijkste veranderingen op een rij:

 • Online zijn de fouten in vragen of antwoorden verbeterd.
 • Bij de eindtoetsen zijn de vragen en antwoorden daar waar nodig beter gespecificeerd en zijn ze taalkundig verbeterd. Daardoor weet de leerling per vraag beter wat er van hem of haar wordt verwacht.
 • Op basis van de p-waarden zijn Test jezelfs en de rekentrainer verbeterd.

Download de releasenotes voor een overzicht.

Opbouw en structuur

Hoofdstukoverzicht

Opbouw van een hoofdstuk

 • Praktische Economie heeft een heldere didactische opbouw per hoofdstuk.
 • Leren en toepassen
 • Inzicht in...
 • Economische vaardigheden
 • Afsluiting (leerdoelen, oefenen voor de toets, begrippen en samenvatting)

Bekijk de inhoudsopgave van Praktische Economie voor 3 havo.

Differentiëren

Geen leerling is hetzelfde. Met de online leeromgeving speel je nog beter in op verschillen. De overzichtelijke dashboards geven inzicht in de voortgang van iedere leerling. Zo kun je snel bijsturen en aandacht geven aan de dingen die jij belangrijk vindt.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald kan worden zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.
← Terug naar Voorbereiden

Praktische Economie zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Praktische Economie en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Praktische Economie

Om te ontdekken of Praktische Economie bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Bekijk de methodevideo

Laat je bijpraten door de methodespecialist van Malmberg in deze methodevideo over Praktische Economie. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. De video duurt ongeveer 30 minuten.

Bekijk de methodevideo

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Wat vinden andere scholen van Praktische Economie?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk!

Referentieschool

“Voldoende diepgang voor bovenbouw gymnasium, een prettige, handzame opmaak van de boeken en een behoorlijk goed uitgeruste ICT omgeving.”

De heer F.A. Heesbeen over Praktische Economie

De heer F.A. Heesbeen over Praktische Economie

Referentieschool

"Aansluiting met methodes in andere leerjaren en schooltypes.”

Probeer Praktische Economie gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Praktische Economie past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Praktische Economie. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Praktische Economie.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Praktische Economie.

Ga je aan de slag met Praktische Economie?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste methode economie: Praktische Economie! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Praktische Economie het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de leerlingen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de implementatie van de nieuwe methode: met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

40 ,25
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leeropdrachtenboek

 

31 ,50
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leeropdrachtenboek

De materialen van Praktische Economie bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Wat vinden andere scholen van Praktische Economie?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk!

Referentieschool

“Voldoende diepgang voor bovenbouw gymnasium, een prettige, handzame opmaak van de boeken en een behoorlijk goed uitgeruste ICT omgeving.”

De heer F.A. Heesbeen over Praktische Economie

De heer F.A. Heesbeen over Praktische Economie

Referentieschool

"Aansluiting met methodes in andere leerjaren en schooltypes.”

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Praktische Economie optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Praktische Economie

Kies je voor Praktische Economie? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de handige kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Praktische Economie.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab