Dilemma

Dilemma

Daag je leerlingen uit om na te denken over actuele vraagstukken achter herkenbare gebeurtenissen en bronnen. Met Dilemma verbind je de theoretische lesstof aan concrete maatschappelijke ontwikkelingen en debatten. Dat motiveert leerlingen om vragen te stellen, verder te denken en tot gefundeerde inzichten te komen.

Bekijk de bladerboeken

 • Theorie verbonden aan de praktijk en herkenbare situaties
 • Betrekt leerlingen actief bij de les met actueel lesmateriaal
 • Veel oefenmateriaal om voor te bereiden op toets of opdracht

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leraar zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar leerlingen? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je leerlingen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Over onze methodes

Dilemma is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Dilemma meteen ontdekken?

Onze methode Dilemma staat voor het mooie van het vak maatschappijleer. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Dilemma ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze methode maatschappijleer en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Dilemma de leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Dilemma te kiezen

Theorie verbonden aan de praktijk en herkenbare situaties

De leerling gaat vanuit herkenbare gebeurtenissen en bronnen op zoek naar de dilemma’s achter actuele vragen en problemen. Kennis en theorie staan bij Dilemma niet op zichzelf, maar zijn altijd verbonden met de praktijk.

Betrekt leerlingen actief bij de les met actueel lesmateriaal

Met actueel lesmateriaal betrek je leerlingen actief bij de les. Elk schooljaar ontvangen leerlingen een nieuw boek dat ze mogen houden: ze kunnen erin schrijven en aantekeningen maken. Daarnaast kun je via de online leeromgeving iedere twee weken met een nieuwe actuele opdracht aan de slag.

Veel oefenmateriaal om voor te bereiden op toets of opdracht

Geen leerling is hetzelfde. Met de online leeromgeving speel je nog beter in op verschillen. De overzichtelijke dashboards geven inzicht in de voortgang van iedere leerling. Zo kun je snel bijsturen en aandacht geven aan de dingen die jij belangrijk vindt.

Blader alvast online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Dilemma eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

... en bekijk de online leeromgeving

Dilemma bovenbouw is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Altijd boek en online
 • Betaalbaar

Meer over MAX

Duik dieper in Dilemma

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Opbouw en structuur

Dilemma kenmerkt zich door een sterke ‘vakdidactische onderlegger’. Onze methode biedt docenten en leerlingen de kans om belangrijke vaardigheden (zoals analyseren, categoriseren, hogere denkvaardigheden) te oefenen, op een praktijkgerichte manier.

Dilemma kent 4 domeinen, namelijk Parlementaire democratie, Rechtsstaat, Verzorgingsstaat en Pluriforme samenleving. Elk hoofdstuk is op dezelfde wijze opgebouwd.

Het hoofdstuk bestaat uit:

 • Casus
 • 6 à 7 paragrafen
 • Verdiepende paragraaf
 • Praktische Opdracht
 • Afsluiting
  • Leerdoelen
  • Reflectie
  • Kernbegrippen
  • Mindmap

Leerdoelen het fundament van de methode

Leerdoelen vormen de basis voor de paragrafen, de test jezelf, oefentoets en toetsen van Dilemma. De leerdoelen zijn opgenomen aan het begin van iedere paragraaf en worden voor het hele hoofdstuk herhaald in de Afsluiting, zodat de leerling zichzelf kan controleren. Op die manier weten leerlingen precies ook wat van hen verwacht wordt, wat ze moeten leren en of ze goed voorbereid zijn op de toets.

 • Dilemma biedt verschillende mogelijkheden om te differentiëren en te oefenen. Er is de mogelijkheid om extra te oefenen met behulp van de afsluiting, test jezelf, oefentoets, flitskaarten.
 • Er is materiaal dat extra uitdaging biedt, zoals de digitale paragraaf ‘media’ en de praktische opdracht.

beschikbaar voor docent en leerling, inclusief werkbladen. Deze opdrachten zijn direct vanuit de digitale leeromgeving (leerling en docent) te openen.

Wat is nieuw en verbeterd?

De herziening is vanaf schooljaar 2023-2024 in de klas te gebruiken. De onderstaande verbeteringen vind je terug in de vernieuwde Dilemma:

 • De bronnen zijn geactualiseerd en vernieuwd, zodat alle huidige maatschappelijke vraagstukken en actualiteiten uit binnen- en buitenland aan bod komen.
 • De theorie in de lestekst is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke ontwikkelingen.
 • De graphics, schema’s en het beeldmateriaal zijn nieuw vormgegeven, zodat ze nog meer verhelderend en ondersteunend zijn.
 • De teksten zijn gecheckt op leesniveau, zodat ze actief, uitdagend en van hoog niveau zijn.
 • Het vakinhoudelijk-didactisch concept (werken vanuit dilemmatische vragen, opbouw per paragraaf van context via dilemma, naar theorie) is waar mogelijk aangescherpt.
 • De samenhang binnen een hoofdstuk (van hoofdstukvraag naar deelvragen per paragraaf) is versterkt en consistenter. Zo sluit iedere paragraaf af met een conclusie ten aanzien van de paragraafvraag en met een verbindende lijn naar het vervolg.
 • Ieder hoofdstuk bevat het onderdeel . De structuur van de hoofdstukken is hierdoor verstevigd. In de Afsluiting zijn de leerdoelen van het hoofdstuk opgenomen, als ook de reflectieopdracht over het hele hoofdstuk en de mindmap. De cirkel per hoofdstuk wordt zo rondgemaakt.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.
← Terug naar Voorbereiden

Dilemma zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Dilemma en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Dilemma

Om te ontdekken of Dilemma bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Referentieschool

“De methode is actueel en prettig te lezen met goede voorbeelden”

Referentieschool

“Goed academisch niveau voor het VWO. Zet door de start met een vraag/dilemma aan tot een kritische denkhouding.”

Referentieschool

“Goed ontwikkeld online materiaal en mooie actuele opdrachten.”

Probeer Dilemma gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Dilemma past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Dilemma. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Dilemma.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Dilemma.

Ga je aan de slag met Dilemma?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste methode maatschappijleer: Dilemma! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Dilemma het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de leerlingen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de implementatie van de nieuwe methode: met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

43
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leeropdrachtenboek Dilemma bovenbouw

 

33 ,75
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leeropdrachtenboek Dilemma bovenbouw

De materialen van Dilemma bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Referentieschool

“De methode is actueel en prettig te lezen met goede voorbeelden”

Referentieschool

“Goed academisch niveau voor het VWO. Zet door de start met een vraag/dilemma aan tot een kritische denkhouding.”

Referentieschool

“Goed ontwikkeld online materiaal en mooie actuele opdrachten.”

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak maatschappijleer. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Dilemma optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Dilemma

Kies je voor Dilemma? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak maatschappijleer. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Dilemma.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab