Over Malmberg

Onderwijs zit in ons DNA. Het is uitdagend en - net als wij - altijd in ontwikkeling. We zien het als onze taak om leraren te ondersteunen zodat zij het beste onderwijs kunnen geven en leerlingen en studenten het beste uit zichzelf kunnen halen.

Leraren maken het verschil! Zij zijn rolmodellen en coaches, die leerlingen en studenten inspireren op weg naar een succesvolle toekomst. En dat is elke dag een uitdaging. Daarom zetten zo’n 450 bevlogen collega’s zich in voor het ontwikkelen van hoogwaardige leeroplossingen en praktische ondersteuning. Daarbij denken we vanuit dagelijkse situaties en hebben we veel contact met scholen. Want als we weten wat er leeft in het onderwijs, weten we waarmee we je kunnen helpen. We denken mee over de huidige uitdagingen en wat nodig is om het beste onderwijs te kunnen bieden. Dat doen we samen met wetenschappers, vakdidactici, experts, leraren, onderwijsprofessionals en leerlingen. Samen maken we het onderwijs van vandaag en morgen.

Cijfers over malmberg

Malmberg sinds 1885

Malmberg kent een lange historie, die begon toen Louis Carel Gerard Malmberg (1863-1919) op 5 juni 1885 zijn boek- en papierhandel startte. Deze zaak groeide al snel uit tot een succesvolle boekhandel en uitgeverij, in eerste instantie gericht op het katholiek onderwijs. Louis Carel zag een kans om katholieke onderwijsmaterialen te produceren en te distribueren. Mede door een groeiende vraag naar lesmateriaal in lijn met de katholieke waarden, in een tijdperk waarin het katholiek onderwijs in Nederland zich sterk organiseerde.

De uitgeverij groeide snel en begon met het publiceren van een breed scala aan educatief materiaal, inclusief schoolboeken, die een belangrijke rol speelden in het katholieke onderwijs in Nederland. De focus op kwalitatief hoogwaardige en inhoudelijk toegespitste educatieve materialen heeft bijgedragen aan de reputatie en het succes van Malmberg in de loop der jaren.

Wanneer Louis Malmberg op 9 september 1919 overlijdt, neemt C.N. Teulings’ Koninklijke Uitgevers Maatschappij het bedrijf over. Daarmee werd Malmberg de grootste schoolboekenuitgever van Nederland.

Waaier met oudere boeken zoals arendsoog

Arendsoog, Okki en Taptoe
Een grote doorbraak volgt in 1949. De eerste Arendsoog van Jan Nowee verschijnt, het begin van de zeer succesvolle kinderboekenreeks. In 1964 wordt Malmberg onderdeel van de VNU en daarmee uitgever van Okki en Taptoe. De jaren erna ontwikkelde Malmberg zich als succesvolle uitgeverij voor kinderboeken en lesmethoden.

Onderdeel van Sanoma
In 2004 neemt Sanoma Malmberg over, dat vanaf dan valt onder Sanoma Learning. In 2009 wordt de 90e verjaardag van Okki, Bobo en Taptoe gevierd. Samen met National Geographic Junior en de Boektoppers voor het VO gaan zij zelfstandig verder bij Blink Uitgevers zodat Malmberg zich volledig kon gaan inzetten voor educatief lesmateriaal.

Logo sanoma learning

Explosieve groei
In 1985 viert Malmberg het 100-jarig bestaan en maakt een explosieve groei door, onder meer dankzij succesvolle methodes als Taal actief en De Wereld in Getallen. Methodes die tot op de dag van vandaag nog steeds zeer succesvol zijn.

logo onderwijs van morgen

Onderwijsplatform: Onderwijs van Morgen

In 2007 wordt het Onderwijsplatform: Onderwijs van Morgen opgericht. Met als doelstelling leraren te inspireren op het gebied van onderwijs. Met name op belangrijke vernieuwende thema’s voor die tijd zoals innovatie en digitalisering. Inmiddels is Onderwijs van Morgen uitgegroeid tot het grootste onderwijsplatform van Nederland met onder andere actuele lessen, tips, achtergrondartikelen, inspirerende video's en podcasts. De doelstelling is hetzelfde gebleven: leerkrachten en docenten ondersteunen in hun lespraktijk voor vandaag en morgen

Toetsen en examens

In de zomer van 2012 neemt Malmberg Bureau ICE over, expert in het maken van toetsen en examens voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Bureau ICE heeft inmiddels een groei doorgemaakt en biedt naast toetsplatformen ook leerlingvolgsystemen.

logo bureau ice

Nieuwe manier van werken: boek en online

Malmberg introduceert in 2017 in samenwerking met scholen en experts als eerste het zogenaamde LiFo-model (licentie en folio) in de markt onder de naam: MAX. Zo kunnen scholen de ideale mix samenstellen tussen digitaal en folio (boek) of volledig digitaal. Dit bleek zeer succesvol en andere uitgeverijen volgden al snel met een eigen LiFo-model. MAX is vandaag de dag een standaard manier van werken geworden. De digitale component biedt inzicht en keuze in het leerproces aan de leraar en leerling. Malmberg doet doorlopend onderzoek naar klantbehoeften en ontwikkelt leeroplossingen die daarop aansluiten. De ontwikkelingen staan dan ook niet stil en wordt er momenteel onder andere aan een duurzamer model gewerkt.

Verdere groei en ontwikkeling

In 2019 werd Essener overgenomen door Malmberg en in 2022 Gelukskoffer voor sociaal-emotionele ontwikkeling voor het basisonderwijs.

Morgen

We zijn nieuwsgierig, zien kansen en geloven in innovatie. Altijd met oog voor wat nodig is om het onderwijs te verbeteren en wat voldoet aan de behoeftes en vraag vanuit leerkrachten, docenten en scholen. Dat doen wij met een groot hart voor onderwijs, samen met collega’s en experts uit het vak. We delen onze kennis, inzichten en inspireren. Samen werken we aan het onderwijs van vandaag en morgen.