Economisch bekeken

Economisch bekeken

Aan de hand van treffende voorbeelden tillen vmbo-leerlingen hun economische kennis naar examenniveau: van concreet naar abstract, met heldere teksten en visuele bronnen om nieuwe begrippen te introduceren. De online leeromgeving, rekentrainer en examentrainer stomen leerlingen klaar voor het examen, helemaal op hun eigen manier.

Naar de webshop

 • Herkenbare voorbeelden, visuele bronnen en helder taalgebruik
 • Doelgericht leren met online examen- en rekentrainers
 • Veel handig oefenmateriaal om voor te bereiden op het examen

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leraar zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar leerlingen? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je leerlingen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Over onze methodes

Economisch bekeken is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Economisch bekeken meteen ontdekken?

Onze methode Economisch bekeken staat voor het mooie van het vak economie. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Economisch bekeken ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze methode economie en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Economisch bekeken de leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Economisch bekeken te kiezen

Herkenbare voorbeelden, visuele bronnen en helder taalgebruik

Leerlingen herkennen economische begrippen dankzij voorbeelden uit hun eigen leven. Zo bouwen ze kennis op van concreet naar abstract. Met visuele bronnen worden economische begrippen geïntroduceerd. Daarna passen leerlingen de leerstof toe in nieuwe situaties. Ook het taalgebruik is helder en herkenbaar, mede dankzij de opmerkingen suggesties van vmbo-leerlingen.

Doelgericht leren met online examen- en rekentrainers

Met de examentrainers oefenen leerlingen vanaf leerjaar 3 met opdrachten op examenniveau. Ook heeft elk hoofdstuk een online rekentrainer. Hiermee leren leerlingen begrippen, rekenregels en cijfermatige gegevens met elkaar te verbinden. De online feedback helpt de leerling nog beter bij het leren en de voorbereiding op de toets en het examen.

Veel handig oefenmateriaal om voor te bereiden op het examen

Geen leerling is hetzelfde. Met de online leeromgeving speel je nog beter in op verschillen. De overzichtelijke dashboards geven inzicht in de voortgang van iedere leerling. Zo kun je snel bijsturen en aandacht geven aan de dingen die jíj belangrijk vindt.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we zien waar Economisch bekeken voor staat. Zo krijg je een indruk van:

- Hoe Economisch bekeken is opgebouwd

- Waarom Economisch bekeken meer uitdaging biedt voor elke leerling

- Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Wil je de uitgebreide methodevideo bekijken? Vul je naam en e-mailadres in en de link van de video wordt naar je toegestuurd.

UItgebreide methodevideo bekijken

Blader alvast online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Economisch bekeken eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

... en bekijk de online leeromgeving

Economisch bekeken bovenbouw is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden  en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Altijd boek en online
 • Betaalbaar

Meer over MAX

Duik dieper in Economisch bekeken

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

De examenstof in Economisch bekeken

Economisch bekeken voor vmbo bovenbouw is afgestemd op het examenprogramma economie voor de leerwegen van het vmbo. In de methode komt alle leerstof van het examenprogramma aan de orde. In leerjaar 3 worden de volgende onderdelen behandeld: consumptie, overheid en bestuur, natuur en milieu en een deel van arbeid en productie. Leerjaar 4 gaat verder met de complexere onderdelen van arbeid en productie. Daarna volgen hoofdstukken over internationale ontwikkelingen, verrijkingsstof (alleen vmbo-gt) en examenvoorbereiding.

Bekijk de inhoudsopgaven van alle delen:

Economisch bekeken past bij elke leerling

Elke editie heeft een eigen werkwijze passend bij het niveau van de leerling.

 • In de editie voor vmbo-b wordt de leerstof in kleine leerblokken aangeboden. De vragen zijn direct aan de leerblokken gekoppeld. Zo kan de leerling de stof in kleine stappen leren en verwerken.
 • Een paragraaf in de editie voor vmbo-k bestaat uit een aantal kleinere deelonderwerpen met vragen en leerteksten. Aan het einde van de paragraaf passen leerlingen de leerstof toe op een nieuwe situatie.
 • De editie voor vmbo-gt bestaat uit paragrafen met introductievragen, een leertekst en toepassingsopdrachten.

Toetsing

Eindtoetsen

In de online leeromgeving voor docenten kun je alle toetsen downloaden. Per hoofdstuk zijn er twee gelijkwaardige eindtoetsen ontwikkeld. Deze zijn beschikbaar in Word- en PDF-formaat. Bij elke toets is tevens een antwoordmodel en een toetsmatrijs gemaakt. Voor vmbo-b en vmbo-k worden ook digitale toetsen aangeboden (Quayn). Deze manier van toetsen sluit aan op het centraal examen.

Moduletoetsen

Naast de hoofdstuktoetsen zijn er voor de edities vmbo-k en vmbo-gt moduletoetsen beschikbaar. In deze toetsen worden meerdere hoofdstukken tegelijk bevraagd. Moduletoetsen kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor het schoolexamen. Ook moduletoetsen zijn in twee versies beschikbaar.

Paragraaftoetsen

Voor vmbo-b zijn tenslotte ook paragraaftoetsen ontwikkeld, voor elke paragraaf één. Het gaat om korte toetsen van vijf vragen. Je kunt met deze toetsen bijvoorbeeld aan het begin van een les testen of leerlingen de stof van de voorgaande les hebben begrepen.

Taxonomie

Bij het ontwikkelen van de toetsen is uitgegaan van de taxonomie van Bloom. Deze taxonomie kan eenvoudig worden omgezet naar andere taxonomieën zoals RTTI en OBIT. Een aparte markeringscategorie is toegevoegd voor Rekenen. 

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.
← Terug naar Voorbereiden

Economisch bekeken zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Economisch bekeken en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Economisch bekeken

Om te ontdekken of Economisch bekeken bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Bekijk de methodevideo

Laat je bijpraten door de methodespecialist van Malmberg in deze methodevideo over Economisch bekeken. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. De video duurt ongeveer 30 minuten.

Bekijk de methodevideo

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Referentieschool

“Sluit het beste aan bij het examenprogramma.”

Referentieschool

“Voor leerlingen en docenten een prettige methode om mee te werken. Een heldere opbouw en prettig taalgebruik. , Dat spreekt leerlingen (en mijzelf) erg aan.”

Vak college Hillegersberg

Vak college Hillegersberg

Referentieschool

“We kiezen weer voor Economisch bekeken omdat we tevreden zijn over de vorige editie en de prettige samenwerking met de accountmanager.”

Probeer Economisch bekeken gratis uitbij jou in de klas

Om te ontdekken of Economisch bekeken past bij jouw school, kun je de methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal kun je aan de slag met al het benodigde materiaal om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Economisch bekeken. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Economisch bekeken.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Economisch bekeken.

Ga je aan de slag met Economisch bekeken?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste methode economie: Economisch bekeken! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Economisch bekeken het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de leerlingen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de implementatie van de nieuwe methode: met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

43
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

33 ,75
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Economisch bekeken bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Referentieschool

“Sluit het beste aan bij het examenprogramma.”

Referentieschool

“Voor leerlingen en docenten een prettige methode om mee te werken. Een heldere opbouw en prettig taalgebruik. , Dat spreekt leerlingen (en mijzelf) erg aan.”

Vak college Hillegersberg

Vak college Hillegersberg

Referentieschool

“We kiezen weer voor Economisch bekeken omdat we tevreden zijn over de vorige editie en de prettige samenwerking met de accountmanager.”

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Economisch bekeken optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Economisch bekeken

Kies je voor Economisch bekeken? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Economisch bekeken.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab