De wereld van

De wereld van

De wereld van biedt je leerlingen een uitstekende voorbereiding op het examen. Aardrijkskundige concepten worden compact uitgelegd, zonder afleiding. De stof komt tot leven door relevante, actuele contexten. Natuurlijk biedt de methode volop oefenmateriaal, zowel in de boeken als in de online leeromgeving. De methode is aangepast aan de nieuwe syllabi voor de bovenbouw.

Naar de docentenwebshop

 • Concept-context benadering die motiveert
 • Gestructureerd en compact
 • Examentraining

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

De wereld van is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor De wereld van te kiezen

Concept-context benadering die motiveert

De wereld van is de eerste concept-contextmethode voor het vak aardrijkskunde. De methode maakt duidelijk onderscheid tussen de theorie en de toepassing in de praktijk. Leerlingen weten meteen wat ze moeten leren en ervaren de relevantie van het vak in hun eigen omgeving, de maatschappij of de wetenschap. Dat motiveert.

Gestructureerd en compact

De methode kent een heldere structuur die in elk hoofdstuk dezelfde is. Heldere leerdoelen bieden daarbij extra ondersteuning. Een belangrijk kenmerk van De wereld van zijn de zakelijke en compacte teksten die geen overbodige informatie bevatten. Goedgekozen bronnen visualiseren de relaties tussen begrippen. Er is natuurlijk volop oefenmateriaal, zoals de online Test jezelf oefentoets.

Examentraining

In het lespakket vind je alles om je leerlingen optimaal voor te bereiden op de schoolexamens en het CE, zowel in de boeken als in de online leeromgeving.

Bekijk de methodevideo

In deze methodevideo laten we zien waar De wereld van bekeken voor staat. Zo krijg je een indruk van:

 • Hoe De wereld van is opgebouwd
 • Waarom De wereld van meer uitdaging biedt voor elke leerling
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Wil je de uitgebreide methodevideo bekijken? Vul je naam en e-mailadres in en de link van de video wordt naar je toegestuurd.

UItgebreide methodevideo bekijken

Duik dieper in De wereld van

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

De wereld van en je PTA

Leerstofordening havo

In het lesmateriaal voor 4 havo wordt alle SE-stof behandeld, aangevuld met de leerstof van het domein Leefomgeving. In 5 havo wordt alléén CE-stof behandeld. Het materiaal voor het examenjaar bevat een extra herhaling van de CE stof én uitgebreide examentraining.

Leerstofordening vwo

In leerjaar 4 wordt de basis gelegd met belangrijke concepten uit de sociale en fysische geografie. In leerjaar 5 worden de vraagstukken uit het examenprogramma behandeld. In leerjaar 6 staan de landen en gebieden uit het examenprogramma centraal. Dan wordt de CE-stof uit leerjaar 4 en 5 herhaald en bereiden leerlingen zich voor op het centraal examen.

Programma van Toetsing en Afsluiting

Het kan gebeuren dat het PTA van een school niet helemaal correspondeert met de leerstofordening van De wereld van. Dat hoeft geen probleem te zijn. Neem in dat geval contact op met Malmberg. In overleg zijn er vrijwel altijd maatwerkoplossingen mogelijk.

Vaardig met de atlas

Verwijzingen

Bij de atlasopdrachten wordt uitgegaan van de Grote Bosatlas 56e editie (GB56). De meeste opdrachten kunnen ook met de Grote Bosatlas 55e editie (GB55) worden gemaakt.

Zelf leren zoeken

In de methode is zo veel mogelijk naar kaarttitels in plaats van kaartnummers verwezen. Of de leerlingen krijgen zoektips. Bijvoorbeeld: Gebruik de algemene legenda. Op die manier leren leerlingen zelfstandig werken met de atlas.

Ondersteuning voor jou

Toetsen

In het docentenmateriaal vind je tussentoetsen en eindtoetsen inclusief toetsmatrijs en correctievoorschrift die je kunt downloaden. Eventueel kun je ze naar je eigen wensen aanpassen.

Per hoofdstuk zijn er twee tussentoetsen en een eindtoets in een A en B variant.

Eindtoetsen worden in Word, PDF en als digitale toets in Quayn (WinToets) aangeboden.

Presentaties

Er is een PowerPointpresentatie per hoofdstuk met de belangrijkste stof (bronnen, begrippen, ontwikkelingen) die je kunt gebruiken als basis voor je lessen en desgewenst kunt aanpassen met je eigen materiaal.

Bronnenbank

In de docentenomgeving staat ook een bronnenbank met de belangrijkste bronnen uit de methode, zoals kaarten en diagrammen.

GIS lessen

Voor docenten die gebruik willen maken van Geografische Informatiesystemen (GIS) heeft Malmberg zes GIS-lessen ontwikkeld. In de lessen leren ze stap voor stap werken met QGIS, een veelgebruikt GIS-pakket dat je gratis kunt downloaden en gebruiken.

Doorlopende leerlijnen

De methode is ontworpen langs een doorlopende leerlijn van leerjaar 1 tot en met het centraal examen, met een ‘tussenstop’ in 2 vmbo en 3 havo/vwo voor leerlingen die het vak niet in de bovenbouw kiezen.

De leerstof uit de onderbouw bereidt voor en sluit aan op de examendomeinen. Ook wat betreft geografische werkwijzen en vaardigheden legt de methode in de onderbouw een stevige basis voor de bovenbouw.

Meer weren over de nieuwe onderbouwmethode van De wereld van?

De online leeromgeving bij De wereld van

De wereld van is een MAX-methode. Als je een MAX-methode gebruikt, krijg je automatisch toegang tot de MAX online leeromgeving. De online leeromgeving biedt tal van online tools die leerlingen helpen met het leren, verwerken en oefenen van de leerstof. MAX online is ontwikkeld op basis van onze nieuwste inzichten op het gebied van gepersonaliseerd en adaptief leren.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Altijd boek en online
 • Betaalbaar

Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van MAX.

Meer over de online leeromgeving Meer over MAX

Blader online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van De wereld van eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

Het complete boek inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingsmateriaal voor een goede eerste indruk.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

Plan een afspraak

← Terug naar Voorbereiden

Ervaar zelf de mogelijkheden van De wereld van

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

Wat vinden andere docenten van De wereld van?

Referentieschool

“Betaalbaar, met online en boek. Leerlingen mogen het boek houden en er in werken. Overzichtelijk, kort en bondig geschreven.”

Referentieschool

“Goede methode die ook vanaf komend jaar beschikbaar (dus actueel) is.”

De heer V.M. Kobus

De heer V.M. Kobus

Referentieschool

“Modern, zit goed in elkaar.”

Referentieschool

“Het boek dat je mag houden, spreekt me aan. We waren bovendien toe aan iets anders.”

Referentieschool

“Concreet voor leerlingen. Afgebakende paragrafen met juiste hoeveelheid opdrachten. Duidelijk. De online methode maakt gepersonaliseerd leren mogelijk.”

Probeer De wereld van gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of De wereld van past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met De wereld van?

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

48
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leeropdrachtenboek

 

38 ,50
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leeropdrachtenboek

De materialen van De wereld van bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel succes!

Download de checklist

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Wat vinden andere docenten van De wereld van?

Referentieschool

“Betaalbaar, met online en boek. Leerlingen mogen het boek houden en er in werken. Overzichtelijk, kort en bondig geschreven.”

Referentieschool

“Goede methode die ook vanaf komend jaar beschikbaar (dus actueel) is.”

De heer V.M. Kobus

De heer V.M. Kobus

Referentieschool

“Modern, zit goed in elkaar.”

Referentieschool

“Het boek dat je mag houden, spreekt me aan. We waren bovendien toe aan iets anders.”

Referentieschool

“Concreet voor leerlingen. Afgebakende paragrafen met juiste hoeveelheid opdrachten. Duidelijk. De online methode maakt gepersonaliseerd leren mogelijk.”

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak aardrijkskunde. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit De wereld van

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak aardrijkskunde. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab