Nova

Nova

Kunststof auto’s, vuurwerk en ruimtevaart: Nova scheikunde koppelt de lesstof aan sprekende voorbeelden die aansluiten op de belevingswereld van leerlingen. Zo ervaren ze hoe relevant scheikunde eigenlijk is. Dat motiveert. De doorlopende leerlijn wordt geactiveerd door middel van voorkennisinventarisatie, waardoor leerlingen steeds het zelfvertrouwen krijgen om verder te gaan.

Naar de docentenwebshop

 • Toont belang van scheikunde in eigen belevingswereld
 • Uitdagend op elk niveau
 • Optimale voorbereiding op de bovenbouw

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

Nova is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Het meenemen van je (vakgroep)collega’s is in deze stap heel belangrijk. We helpen je daar graag bij met een handige routeplanner.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Nova te kiezen

Toont belang van scheikunde in eigen belevingswereld

De leerstof is toegankelijk geschreven vanuit de eigen interessewereld van leerlingen. Denk aan: kunststof auto’s, vuurwerk of ruimtevaart. Leerlingen ontdekken het belang van scheikunde op een manier die ze aanspreekt.

Uitdagend op elk niveau

Nova heeft een havo- en een vwo/gymnasium-editie. Elk hoofdstuk bevat PLUS stof: moeilijkere theorie en opdrachten in elk hoofdstuk voor afstemming op tempo en niveau van ieder individu. Voor leerlingen die geen natuur-profiel gaan kiezen is er in de docentenhandleiding een aangepaste leerroute voor hoofdstuk 4 en verder opgenomen.

Optimale voorbereiding op de bovenbouw

Leerlingen maken kennis met molrekenen en micro/macro-redeneren: een optimale voorbereiding op de bovenbouw. De opdrachten inclusief taxonomieniveau zijn gekoppeld aan leerdoelen. Kies wat jij belangrijk vindt.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Nova scheikunde voor staat. Binnen 3 minuten heb je een eerste indruk van:

 • Hoe Nova is opgebouwd
 • Waarom de methode meer uitdaging biedt voor elke leerling
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Ben je benieuwd wat onze methode voor jou en jouw leerlingen kan betekenen of wil je een presentatie voor jouw vaksectie? Onze methodespecialisten helpen je graag.

Maak een afspraak met de methodespecialist

Duik dieper in Nova

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Inhoud

Nova scheikunde heeft drie versies: havo, vwo/gymnasium en (havo/)vwo/gymnasium Engelstalig. Elke versie heeft zijn eigen didactische aanpak die past bij het niveau van je leerlingen. Elke versie bevat zes hoofdstukken, waarin dezelfde onderwerpen aan de orde komen. Zo kun je de methode flexibel inzetten in verschillende samenstellingen van je klassen.  In de online leeromgeving kunnen je leerlingen bij de stof van alle leerjaren en niveaus.

De onderwerpen in Nova scheikunde klas 3: 

 • Materialen en stoffen
 • Chemische reacties
 • Bouw van stoffen
 • Rekenen aan reacties (havo) / Meten aan reacties (vwo)
 • Brandstoffen en kunststoffen
 • Voeding en verzorging

Opbouw en structuur

De heldere didactische opbouw stimuleert je leerlingen tot zelfstandig werken. De leerdoelen vormen de ruggengraat van de methode. In handige overzichten vind je de leerdoelen bij de theorie en opdrachten. De opdrachten zijn ingedeeld in Leerstof (onthouden en begrijpen) en Toepassing (toepassen en analyseren). Zodat jij en je leerlingen weten wat jullie kunnen verwachten. 

Elk hoofdstuk bevat vaste componenten: Theorie, Practica, Praktijk en Afsluiting. In Theorie wordt de leerstof helder en compact uitgelegd, met veel uitgewerkte voorbeeldopdrachten. Aan het eind van elk hoofdstuk staan alle practica overzichtelijk bij elkaar. Praktijk is een artikel waarin een deel van de leerstof in een situatie uit het dagelijks leven of de wetenschap wordt besproken. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een Afsluiting met leerstofoverzicht in het boek en een diagnostische toets en flitskaarten in de online leeromgeving.  

Differentiëren

Een breed scala aan onderwerpen komt in het derde leerjaar aan de orde. Daarbij heeft een duidelijke praktische relevantie de voorkeur gekregen. Leerlingen die een profiel kiezen zonder scheikunde, krijgen zo een goed overzicht van het vak. Na afloop van het derde leerjaar kunnen ze beschikken over een brede scheikundige basiskennis; bovendien zullen ze ook oog gekregen hebben voor het praktisch belang van die kennis.  

Voor de leerlingen die straks wel een profiel kiezen met scheikunde, besteden we in Nova 3 ruime aandacht aan de formele en kwantitatieve aspecten van het vak. De 'theoretische diepgang' waarmee de verschillende onderwerpen behandeld worden, is zonder meer voldoende voor een goede aansluiting op het onderwijs in de bovenbouw. De steropdrachten in het boek zijn moeilijkere opdrachten bij de basisstof. Daarnaast is er plusstof: theorie en opdrachten die vooral bestemd zijn voor leerlingen die scheikunde in de bovenbouw gaan kiezen. 

Toetsen

Of je nu op papier of digitaal wilt toetsen, met de toetsen van Nova kan het allebei. Je vindt de toetsen in de online docentenomgeving. Bij de toetsen is een toetsmatrijs beschikbaar. Hierin kun je snel zien of de toets alles dekt wat je belangrijk vindt. Zo niet, dan kun je de toetsen zelf aanpassen. De toetsen worden aangeboden in Word en Quayn. 

Digitale extra’s

 Met de online leeromgeving krijgen leerlingen en docenten meer inzicht in het leerproces van de leerling. Ook kunnen leerlingen digitaal extra oefen- en toetsmateriaal vinden: 

 • Flitskaarten, om begrippen te oefenen;
 • Test jezelf aan het einde van elke paragraaf, om de kennis van de paragraaf te checken 
 • Oefentoets aan het einde van een hoofdstuk, adaptief samengesteld uit de Test jezelf om je kennis van het hele hoofdstuk te checken 
 • Met de V-trainers kunnen leerlingen basisvaardigheden oefenen waar ze regelmatig problemen mee hebben (zoals het omrekenen van eenheden of het aflezen van apparatuur). 

... en bekijk de online leeromgeving

Nova bovenbouw is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Altijd boek en online
 • Betaalbaar

Meer over MAX

Blader online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Nova eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

Het complete boek inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingsmateriaal voor een goede eerste indruk.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

← Terug naar Voorbereiden

Probeer Nova gratis uit

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

Referentieschool

“Als docent zie je in een oogwenk wat iedereen heeft gepresteerd. Snel heen en weer schakelen tussen opdrachten en tekst. Veel docentmateriaal.”

Referentieschool

“Duidelijk, leerlingvriendelijk.”

Referentieschool

“In onze ogen sluit Nova beter aan bij de bovenbouw (en vormt dus een betere doorlopende leerlijn).”

Referentieschool

“Nova heeft voldoende diepgang, wat bij concurrerende methodes wel eens ontbreekt. De opbouw van de methode is logisch en de ondersteuning door medewerkers van Malmberg was prettig en volledig. Om die reden hebben wij gekozen voor Nova.”

Referentieschool

“Goede degelijke methode, leerlingen vinden het prettig om uit te werken.”

Dhr. B. Blasweiler

Nova sk ob - referentieschool

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Probeer Nova gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Nova past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Nova?

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

48
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

38 ,50
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Nova bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel succes!

Download de checklist

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Referentieschool

“Als docent zie je in een oogwenk wat iedereen heeft gepresteerd. Snel heen en weer schakelen tussen opdrachten en tekst. Veel docentmateriaal.”

Referentieschool

“Duidelijk, leerlingvriendelijk.”

Referentieschool

“In onze ogen sluit Nova beter aan bij de bovenbouw (en vormt dus een betere doorlopende leerlijn).”

Referentieschool

“Nova heeft voldoende diepgang, wat bij concurrerende methodes wel eens ontbreekt. De opbouw van de methode is logisch en de ondersteuning door medewerkers van Malmberg was prettig en volledig. Om die reden hebben wij gekozen voor Nova.”

Referentieschool

“Goede degelijke methode, leerlingen vinden het prettig om uit te werken.”

Dhr. B. Blasweiler

Nova sk ob - referentieschool

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek onderwijsvanmorgen.nl

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Nova

Kies je voor Nova? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Beeld van start schooljaar checklist
Leraren in overleg tijdens een training

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek onderwijsvanmorgen.nl

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab