Nova

Nova

Kunststof auto’s, vuurwerk en ruimtevaart: Nova scheikunde koppelt de lesstof aan sprekende voorbeelden die aansluiten op de belevingswereld van leerlingen. Zo ervaren ze hoe relevant scheikunde eigenlijk is. Dat motiveert. De doorlopende leerlijn wordt geactiveerd door middel van voorkennisinventarisatie, waardoor leerlingen steeds het zelfvertrouwen krijgen om verder te gaan.

Beoordelingsmateriaal

 • Opdrachten inclusief taxonomieniveau, gekoppeld aan leerdoelen
 • Uitdagend op elk niveau, mede dankzij voorkennistoets en plusstof
 • Toont belang van scheikunde in eigen belevingswereld

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leraar zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar leerlingen? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je leerlingen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Over onze methodes

Nova is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Het meenemen van je (vakgroep)collega’s is in deze stap heel belangrijk. We helpen je daar graag bij met een handige routeplanner.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Nova meteen ontdekken?

Onze methode Nova staat voor het mooie van het vak scheikunde. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Nova ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze methode Nova en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Nova de leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Nova te kiezen

Opdrachten inclusief taxonomieniveau, gekoppeld aan leerdoelen

Leerlingen maken kennis met molrekenen en micro/macro-redeneren: een optimale voorbereiding op de bovenbouw.

Uitdagend op elk niveau, mede dankzij voorkennistoets en plusstof

Nova heeft een havo- en een vwo/gymnasium-editie. Elk hoofdstuk bevat PLUS stof: moeilijkere theorie en opdrachten in elk hoofdstuk voor afstemming op tempo en niveau van ieder individu. Voor leerlingen die geen natuur-profiel gaan kiezen is er in de docentenhandleiding een aangepaste leerroute voor hoofdstuk 4 en volgende opgenomen.

Toont belang van scheikunde in eigen belevingswereld

De leerstof is toegankelijk geschreven vanuit de eigen interessewereld van leerlingen. Denk aan: kunststof auto’s, vuurwerk of ruimtevaart. Leerlingen ontdekken het belang van scheikunde op een manier die ze aanspreekt.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Nova scheikunde voor staat. Binnen 3 minuten heb je een eerste indruk van:

- Hoe Nova is opgebouwd
- Waarom Nova meer uitdaging biedt voor elke leerling
- Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Wil je de uitgebreide methodevideo bekijken? Vul je naam en e-mailadres in en de link van de video wordt naar je toegestuurd.

UItgebreide methodevideo bekijken

Blader alvast online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Nova eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

... en bekijk de online leeromgeving

Nova bovenbouw is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Altijd boek en online
 • Betaalbaar

Meer over MAX

Duik dieper in Nova

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Opbouw en structuur

Basisstof, plusstof en praktijk

In het leeropdrachtenboek vind je alle hoofdstukken met leerstof die leerlingen moeten leren. Na elke paragraaf staan opgaven die ze helpen om de leerstof te onthouden en toe te passen. De meeste leerstof in het boek werk je samen met de hele klas door.

De hoofdstukken zijn als volgt opgebouwd:

 • een inleiding op het hoofdstuk
 • 4 theorieparagrafen met opdrachten
 • practica
 • een praktijkparagraaf (gericht op toepassing)

De hoofdstukken voor havo en vwo zijn gelijk getrokken. De wijzigingen tenopzichte van de 4e editie zijn met een * aangegeven.

3 havo 3 vwo/gymnasium
H1 Materialen en stoffen H1 Materialen en stoffen
H2 Chemische reacties H2 Chemische reacties
H3 Bouw van stoffen* H3 Bouw van stoffen*
H4 Rekenen aan reacties* H4 Meten aan reacties
H5 Brandstoffen en kunststoffen* H5 Brandstoffen en kunststoffen
H6 Voeding en verzorging H6 Voeding en verzorging*

Differentiëren

Rekening houden met verschillen

Een breed scala aan onderwerpen komt in het derde leerjaar aan de orde. Daarbij heeft een duidelijke praktische relevantie de voorkeur gekregen. Leerlingen die een profiel kiezen zonder scheikunde, krijgen zo een goed overzicht van het vak. Na afloop van het derde leerjaar kunnen ze beschikken over een brede scheikundige basiskennis; bovendien zullen ze ook oog gekregen hebben voor het praktisch belang van die kennis. 

Voor de leerlingen die straks wel een profiel kiezen met scheikunde, besteden we in Nova leerjaar 3 ruime aandacht aan de formele en kwantitatieve aspecten van het vak. De 'theoretische diepgang' waarmee de verschillende onderwerpen behandeld worden, is zonder meer voldoende voor een goede aansluiting op het onderwijs in de bovenbouw. De steropdrachten in het boek zijn moeilijkere opdrachten bij de basisstof. Daarnaast is er plusstof: theorie en opdrachten die vooral bestemd zijn voor leerlingen die scheikunde in de bovenbouw gaan kiezen.

Meer inzicht in je leerlingen 
 • Via het leerlingendashboard heb je voortdurend inzicht in het niveau van je leerlingen.
 • Leerlingen kunnen na elke paragraaf een ‘digitale diagnostische toets’ (Test jezelf) doen.
 • De opdrachtensystematiek in de eindtoetsen geeft je inzicht in hoe ze scoren op kennis vs toepassing en inzicht.
Differentiëren in niveau en interesse
 • De editie bestaat uit 2 streams: 3 havo en 3 vwo/gymnasium
 • In de boeken zijn de opdrachten gegroepeerd in Leerstof en Toepassing.
 • In elk hoofdstuk staan extra uitdagende Plusopdrachten.
 • Vind je het belangrijk om eerste de theoretische concepten te bestuderen? Dan start je met het T-deel. Zijn je leerlingen vooral geïnteresseerd in toepassing, start dan met het P-deel.
Individuele voorbereiding op toetsen en examens 
 • Bij elk hoofdstuk kunnen leerlingen oefenen met een Test Jezelf.
 • Leerlingen kunnen begrippen oefenen met Flitskaarten.
 • Met de Vaardigheidstrainers kunnen leerlingen basisvaardigheden oefenen waar ze regelmatig problemen mee hebben (zoals het omrekenen van eenheden of het aflezen van apparatuur).

Toetsen

Eindtoetsen

Bij elk hoofdstuk zijn er twee toetsen die qua opbouw vergelijkbaar zijn. Bij alle toetsen (Word) is er een uitwerking aanwezig met een toetsmatrijs met Bloom-verdeling en een advies tot normering. Ook zijn de toetsen beschikbaar in Quayn. 

Taxonomie

Een hulpmiddel om de validiteit van opdrachten en toetsen te borgen, is het gebruiken van een taxonomie: een indeling in vraagniveaus. Wordt met een vraag getoetst of een leerling bepaalde kennis uit zijn hoofd heeft geleerd of wordt getoetst of de leerling deze kennis ook kan toepassen? Door het gebruik van een taxonomie kan ervoor worden gezorgd dat het niveau van een set opdrachten of een toets in zijn geheel en vragen afzonderlijk aansluiten bij het leerjaar waar de leerling zich in bevindt. Malmbergbreed gebruiken we de Bloom-taxonomie. Mocht je via andere modellen werken, raadpleeg dan de vertaaltabel voor RTTI en TIMMS.

Voorbeeld Toetsmatrijs 3 havo, hoofdstuk 3

Blended werken

Als je kiest voor Nova scheikunde, ontvangen al je leerlingen een leeropdrachtenboek én een licentie voor de online leeromgeving. Alles uit het leeropdrachtenboek vind je ook online. Zo kun je als docent zelf kiezen welke onderdelen je in het boek behandelt en wat je liever digitaal laat maken.

Als je leerlingen digitaal werken, kun je realtime de voortgang van je leerlingen volgen. Handig om het huiswerk te controleren, maar ook om te bepalen met welke onderdelen de klas nog moeite heeft.

Digitale extra's

Digitaal vinden leerlingen extra oefen- en testmateriaal:

 • Vaardigheidstrainer, waarmee leerlingen vaardigheden kunnen inslijpen;
 • Flitskaarten, waarmee leerlingen begrippen kunnen leren;
 • Test jezelf aan het einde van elke les, waarmee leerlingen kunnen testen of ze de kennisonderdelen beheersen;
 • Oefentoets aan het einde van een hoofdstuk, waarmee leerlingen kunnen checken of ze klaar zijn voor de toets.

Zo kunnen je leerlingen zich optimaal voorbereiden op de toets.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.
← Terug naar Voorbereiden

Nova zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Nova en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Nova

Om te ontdekken of Nova bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Bekijk de methodevideo

Laat je bijpraten door de methodespecialist van Malmberg in deze methodevideo over Nova. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. De video duurt ongeveer 30 minuten.

Bekijk de methodevideo

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Referentieschool

“Als docent zie je in een oogwenk wat iedereen heeft gepresteerd. Snel heen en weer schakelen tussen opdrachten en tekst. Veel docentmateriaal.”

Referentieschool

“Duidelijk, leerlingvriendelijk.”

Referentieschool

“In onze ogen sluit Nova beter aan bij de bovenbouw (en vormt dus een betere doorlopende leerlijn).”

Referentieschool

“Nova heeft voldoende diepgang, wat bij concurrerende methodes wel eens ontbreekt. De opbouw van de methode is logisch en de ondersteuning door medewerkers van Malmberg was prettig en volledig. Om die reden hebben wij gekozen voor Nova.”

Referentieschool

“Goede degelijke methode, leerlingen vinden het prettig om uit te werken.”

Dhr. B. Blasweiler

Nova sk ob - referentieschool

Probeer Nova gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Nova past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Nova. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Nova.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Nova.

Ga je aan de slag met Nova?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste methode scheikunde: Nova! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Nova het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de leerlingen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de implementatie van de nieuwe methode: met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

46
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

37
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Nova bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Referentieschool

“Als docent zie je in een oogwenk wat iedereen heeft gepresteerd. Snel heen en weer schakelen tussen opdrachten en tekst. Veel docentmateriaal.”

Referentieschool

“Duidelijk, leerlingvriendelijk.”

Referentieschool

“In onze ogen sluit Nova beter aan bij de bovenbouw (en vormt dus een betere doorlopende leerlijn).”

Referentieschool

“Nova heeft voldoende diepgang, wat bij concurrerende methodes wel eens ontbreekt. De opbouw van de methode is logisch en de ondersteuning door medewerkers van Malmberg was prettig en volledig. Om die reden hebben wij gekozen voor Nova.”

Referentieschool

“Goede degelijke methode, leerlingen vinden het prettig om uit te werken.”

Dhr. B. Blasweiler

Nova sk ob - referentieschool

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Nova optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Nova

Kies je voor Nova? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Nova.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab