Taalblokken Nederlands

Taalblokken Nederlands

Taalblokken is vernieuwd! Deze methode ondersteunt jou in het opleiden van studenten tot taalgebruikers die met vertrouwen hun taal inzetten op school, in hun toekomstige beroep en als kritisch burger.

Naar de webshop

 • Flexibel en persoonlijk inzetbaar
 • Inspirerende en relevante content voor studenten
 • Zorgeloos lesgeven dankzij inzicht, overzicht en ondersteuning

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die docent zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar studenten? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je studenten kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Taalles op het mbo: van vak naar vaardigheid

Hoe enthousiasmeer je mbo-studenten voor taalonderwijs en hoe kan dit bijdragen aan hun opleiding? Het antwoord zit in de verschuiving van taal als vak naar het inzetten van taal als vaardigheid. Dit en meer wordt meegenomen in het vernieuwde Taalblokken. Saskia Streutker, portfoliomanager talen mbo bij Malmberg, en Johannes-Rink Eizinga, sectievoorzitter Nederlands op het Hoogeveense Alfa-college leggen dit verder uit.

Lees het artikel

Hoe scoort je huidige methode?

Voordat het oriënteren echt begint, is het belangrijk om je huidige lesmethode te evalueren. Voldoet je huidige methode nog aan jouw behoeften en die van de studenten? Met het handige evaluatieformulier ontdek je snel of je op dit moment het maximale uit je onderwijskracht haalt. Meten is weten.

Download het evaluatieformulier

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de Routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Taalblokken meteen ontdekken?

Onze methode Taalblokken staat voor het mooie van taal. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Taalblokken ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van de methode en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Taalblokken jouw studenten stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Taalblokken Nederlands te kiezen

Flexibel en persoonlijk inzetbaar

Deze methode heeft een heldere en duidelijke structuur. Zo vind je alle vaardigheden terug in elk hoofdstuk. Daarnaast is de methode zowel lineair als modulair inzetbaar. Leerdoelen en taxonomie vormen de basis voor gepersonaliseerd leren met Taalblokken. Door middel van een scan en een instaptoets wordt er een persoonlijke leerroute gegenereerd. Elke student kan zo op zijn eigen niveau werken.

Inspirerende en relevante content voor studenten

Taalblokken hanteert een inductieve aanpak (leren door doen). Elk hoofdstuk is georganiseerd rondom een relevant en aansprekend thema waarin o.a. trends en ontwikkelingen aan bod komen. De hoofdstukken worden afgesloten met inspirerende eindopdrachten. Daarnaast zit de methode vol beroepsgericht materiaal en maken we wekelijks actuele opdrachten waarmee jij je lessen kunt openen.

Zorgeloos lesgeven dankzij inzicht, overzicht en ondersteuning

Bij Taalblokken kan de docent rekenen op maximale ondersteuning door een uitgebreide verzameling handleidingen en extra materialen. Ook bieden we trainingen, webinars, persoonlijk contact met Malmberg en een uitstekend online dashboard waarin de voortgang en resultaten van je studenten te volgen zijn. Studenten worden ondersteund bij zelfstandig leren door o.a. beoordelingsformulieren en (peer)feedback.

Bekijk de introductievideo en de brochure

In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Taalblokken Nederlands voor staat. Binnen 4 minuten heb je een eerste indruk van de visie, uitgangspunten en mogelijkheden van de methode.

Wil je je verder inlezen? Bekijk dan de informatiebrochure waarin we je meer vertellen over de uitgangspunten en opbouw van de methode. Ook vind je hier informatie over de vernieuwde online leeromgeving waar jij vanaf begin volgend jaar zelf een kijkje in kunt nemen door middel van een proeflicentie.

Download de informatiebrochure

Blader online door het proefhoofdstuk

Bekijk hier één van de acht bouwstenen van Taalblokken Nederlands op niveau 3F en ontdek hoe het lesmateriaal van Taalblokken Nederlands eruitziet.

De online leeromgeving

De methode is beschikbaar in de online leeromgeving met voordelen als persoonlijke leerroutes, dashboarding- en feedbackmogelijkheden en (adaptieve) trainers.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Persoonlijke leerroutes
 • Feedbackmogelijkheden
 • Inzicht en overzicht in de resultaten en voortgang van je studenten

Voor een blended werkwijze kun je vanaf studiejaar 2023/2024 gebruik maken van de onderdelen die in de boeken zijn opgenomen.

Vraag een proeflicentie aan

Duik in de inhoud van Taalblokken Nederlands

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Opbouw & didactiek

Hoe werkt Taalblokken Nederlands?

Online leeromgeving

De complete methode is beschikbaar in de online leeromgeving met voordelen als persoonlijke leerroutes, dashboarding- en feedbackmogelijkheden en (adaptieve) trainers.

Blended werkwijze

Voor een blended werkwijze kun je gebruik maken van de onderdelen die in de boeken zijn opgenomen.

Om je een beeld te schetsen van de methode, vind je hier een korte uitleg bij de verschillende onderdelen per ERK niveau.

Bouwstenen Online en offline

Bouwstenen zijn theoretische onderwerpen die over alle taalvaardigheden heen relevant zijn. Voorbeelden van bouwstenen zijn bijvoorbeeld 'tekstsoorten’ of ‘samenhang’. Elke bouwsteen is georganiseerd rondom een relevant en aansprekend thema en heeft een vaste opbouw.

Toetsing Online

Persoonlijke leerroute via scan en instaptoetsen
Leerdoelen en taxonomie vormen de basis voor gepersonaliseerd leren met Taalblokken. De student start met een scan die inzicht geeft in wat hij/zij al beheerst en wat hij/zij nog moet leren. Een instaptoets per bouwsteen genereert een persoonlijke leerroute waarin de receptieve vaardigheden al dan niet vrijgesteld worden.

Bouwsteentoetsen
Elke bouwsteen bevat twee bouwsteentoetsen:

 • Een formatieve voorbereidingstoets. Dit is een soort oefentoets waarmee een student kan beoordelen of hij/zij klaar is voor de toets die bij de bouwsteen hoort.

 • Een summatieve eindtoets die jij als docent klaar kan zetten en een cijfer genereert.

Vaardigheidstoetsen
Als je modulair werkt of de beheersing van een specifieke vaardigheid wilt toetsen, kun je per niveau voor alle vaardigheden een toets afnemen.

Leerlijn Grammatica & spelling Online

In de methode is een aparte leerlijn Grammatica & spelling opgenomen. Een instaptoets genereert een automatische leerroute in deze leerlijn. Studenten kunnen per onderdeel een Test Jezelf maken om te checken of zij de aangeboden lesstof goed beheersen.

Beroepsgericht materiaal Online

Het beroepsgerichte materiaal motiveert studenten om alle vaardigheden te gebruiken op de werkvloer. Het materiaal is aan te passen naar de eigen doelgroep en opleiding voor een optimale voorbereiding op het beroep.

Examentraining Online

De leerroute Examentraining is gericht op het aanleren van strategieën en bereidt studenten voor op zowel de centrale examens voor de receptieve vaardigheden als de instellingsexamens voor de productieve vaardigheden.  

Download Schema inhoud Taalblokken Nederlands
auteur Malmberg
Versie april 2022

Bouwstenen Taalblokken Nederlands

Een bouwsteen is een theoretisch onderwerp dat over alle taalvaardigheden heen relevant is. Voorbeelden van bouwstenen zijn bijvoorbeeld ‘tekstsoorten’ of ‘samenhang’. Elke bouwsteen is georganiseerd rondom een relevant en aansprekend thema en heeft een vaste opbouw:

Warmlopen

In deze introductieparagraaf maken studenten kennis met de inhoud van de bouwsteen en het thema. Deze paragraaf heeft als doel de voorkennis te activeren, de relevantie van de inhoud te benadrukken en studenten te enthousiasmeren om met de bouwsteen aan de slag te gaan.

Lezen, Schrijven, *Luisteren en Spreken & gesprekken voeren

Deze onderdelen vormen het zwaartepunt van de bouwsteen. Elke vaardigheid heeft zijn eigen paragraaf waarin het ABCD-model van Neuner is toegepast: een opbouw van receptief naar productief en van gesloten naar open. In deze paragrafen is een woordenschatlijn geïntegreerd.Meer taal

Deze paragraaf heeft als doel de functionele, zakelijke uitwerkingen van het referentiekader aan te vullen met rijke content die studenten laat ervaren hoe taal in haar veelzijdigheid wordt gebruikt. Het opdoen van positieve ervaringen met taal staat centraal.

Eindopdracht

Elke bouwsteen wordt afgesloten met een projectmatige, praktijkgerichte opdracht waarin de opgedane kennis en verschillende vaardigheden bij elkaar komen. Studenten kunnen hierbij in actie komen en het geleerde toepassen.

Samengevat

Deze paragraaf fungeert als naslagwerk waarin studenten alle theorie en woordenschat uit de bouwsteen kunnen raadplegen. Daarnaast kunnen studenten online hun woordenschat oefenen met de woordtrainer.

*De paragrafen Luisteren en Spreken & gesprekken voeren bieden we alleen online aan.

Ondersteuning

Bij Taalblokken kan de docent rekenen op maximale ondersteuning. Niet alleen door een uitgebreide verzameling handleidingen en extra materialen, maar ook door trainingen, webinars, persoonlijk contact met Malmberg en een uitstekend docentendashboard. Onze docentenondersteuning op een rijtje:

Handleidingen

Taalblokken bevat uitgebreide handleidingen, zodat we je kunnen helpen bij het inrichten van je lessen.

Dashboards

De dashboards geven je een duidelijk inzicht in de ontwikkelingen je klas en student. Zo zie je nauwkeurig wie er extra hulp nodig hebben bij een bepaald onderdeel.

Didactische webinars & masterclasses

Gedurende het schooljaar organiseren we gratis webinars. Daarin leer je meer over inhoudelijke en didactische innovaties in de methode. De webinars zijn overal te volgen en je kunt ze terugkijken wanneer je maar wilt. Benieuwd? Ga naar malmberg.nl/mbo/webinars.

Trainingen

Met ons brede aanbod van implementatie- en didactische trainingen haal je het beste uit je lesmethode. Zo kun je een training volgen voor formatief toetsen en evalueren, voor blended teaching, beroepsgericht leren of voor het samenstellen van je curriculum.

Persoonlijk advies

Kies je voor Taalblokken, dan kun je rekenen op onze hulp. Jean-Paul Kokkeler, onze methodespecialist, helpt je graag met de vraagstukken waar jij mee zit. Ook zijn onze klanten erg tevreden over onze mbo-helpdesk.

Onderwijs van Morgen

Onderwijsvanmorgen.nl is hét inspiratie- en kennisplatform voor iedereen met passie voor onderwijs. Met deze site ondersteunen en faciliteren we docenten in hun dagelijkse lespraktijk. Om zo het onderwijs steeds beter te maken en studenten verder te brengen. Zo bieden we bijvoorbeeld elke week nieuwe, actuele opdrachten aan.

Beroepsgericht materiaal

Het beroepsgerichte materiaal motiveert studenten om alle vaardigheden te gebruiken op de werkvloer. Het materiaal is aan te passen naar de eigen doelgroep en opleiding voor een optimale voorbereiding op het beroep. Vanuit een taalhandeling wordt er gewerkt naar meerdere taalproducten

Meer informatie over het beroepsgerichte materiaal volgt binnenkort.

Examentraining

De leerroute Examentraining is gericht op het aanleren van strategieën en bereidt studenten voor op zowel de centrale examens voor de receptieve vaardigheden als de instellingsexamens voor de productieve vaardigheden.

Meer informatie over de examentraining in Taalblokken volgt binnenkort.

Taalblokken Engels en Duits

Taalblokken is er ook voor Engels en Duits. Voor meer informatie over deze methodes bekijk de methodepagina.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."


Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.

← Terug naar Voorbereiden

Taalblokken Nederlands zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Taalblokken en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Taalblokken

Om te ontdekken of Taalblokken bij jouw studenten past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag een gratis proeflicentie aan

Wil je zelf in het vernieuwde Taalblokken duiken? Dat kan! Vraag een GRATIS proeflicentie aan waarmee je op je gemak de vernieuwde methode kunt bekijken. Met de proeflicentie krijg je 3 maanden gratis toegang tot de online leeromgeving van het vernieuwde Taalblokken.

Bestel een proeflicentie

Doe een pilot

Wil jij liever samen met jouw studenten ervaren hoe het is om met Taalblokken te werken? Meld je dan aan voor de gratis pilot en ga zelf aan de slag.

Aanmelden pilot Meer informatie over de pilot

Proefhoofdstuk aanvragen

Benieuwd hoe het vernieuwde Taalblokken eruitziet? Vraag dan direct vrijblijvend een proefhoofdstuk Nederlands op niveau 3F aan. Dit hoofdstuk maakt deel uit van het vernieuwde Taalblokken en geeft jou een indruk van hoe het lesmateriaal online en offline zich tot elkaar verhoudt.

Vraag het proefhoofdstuk aan


Maak een afspraak met de accountmanager en stel al je vragen.

Heb je na het lezen en bekijken van alle informatie nog vragen? Onze accountmanagers staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel gerust of maak eenvoudig een afspraak in de online agenda.


Taalblokken Engels en Duits

Taalblokken is er ook voor Engels en Duits. Voor meer informatie over deze methodes bekijk de methodepagina.

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Taalblokken. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Taalblokken.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Taalblokken.

Ga je aan de slag met Taalblokken?

Het vernieuwde Taalblokken ondersteunt jou in het opleiden van studenten tot taalgebruikers die met vertrouwen hun taal inzetten op school, in hun toekomstige beroep en als kritisch burger. Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Taalblokken het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de studenten? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt. En met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Prijzen en pakketinformatie

Werken met het vernieuwde Taalblokken doe je in eerste instantie met de digitale leeromgeving. Voor een blended werkwijze kun je gebruik maken van de onderdelen die in de boeken zijn opgenomen.

Prijsoverzicht Taalblokken 2023-2024

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode
 • Extra trainingen

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Raak geïnspireerd voor jouw volgende les met Onderwijs van Morgen

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en docenten zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is.

Taalblokken Engels en Duits

Taalblokken is er ook voor Engels en Duits. Voor meer informatie over deze methodes bekijk de methodepagina.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst de methode bekijken? Dat kan!

Bekijk het proefhoofdstuk of plan een gesprek met een methodespecialist om meer te weten te komen over de methode.

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Taalblokken optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Taalblokken Nederlands

Werk je met Taalblokken? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je studenten.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak Nederlands. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Taalblokken Nederlands.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab

Nieuwsberichten