Flexibel en persoonlijk inzetbaar
Altijd actueel. Een van de krachtige elementen van de methode is de aandacht voor actuele gebeurtenissen. Daarom passen we elk jaar de actueelopdrachten, de infographics en, waar nodig, de theorie aan.
Taalblokken ondersteunt jou in het opleiden van studenten tot taalgebruikers die met vertrouwen hun taal inzetten op school, in hun toekomstige beroep en als kritisch burger.
Hoe enthousiasmeer je mbo-studenten voor taalonderwijs en hoe kan dit bijdragen aan hun opleiding? Het antwoord zit in de verschuiving van taal als vak naar het inzetten van taal als vaardigheid. Dit en meer wordt meegenomen in het vernieuwde Taalblokken. Saskia Streutker, portfoliomanager talen mbo bij Malmberg, en Johannes-Rink Eizinga, sectievoorzitter Nederlands op het Hoogeveense Alfa-college leggen dit verder uit.
Voordat het oriënteren echt begint, is het belangrijk om je huidige lesmethode te evalueren. Voldoet je huidige methode nog aan jouw behoeften en die van de studenten? Met het handige evaluatieformulier ontdek je snel of je op dit moment het maximale uit je onderwijskracht haalt. Meten is weten.
Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.
Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.
Altijd actueel. Een van de krachtige elementen van de methode is de aandacht voor actuele gebeurtenissen. Daarom passen we elk jaar de actueelopdrachten, de infographics en, waar nodig, de theorie aan.
Goede aansluiting op de beroepspraktijk. Thema’s Burgerschap is ontwikkeld in samenwerking met docenten en studenten. In de methode zijn veel mbo-beroepen verwerkt als voorbeeld waardoor de student makkelijker in de ‘aan’-stand gaat.
Veel extra docentmateriaal. Speciaal voor docenten die werken met onze methode zijn er in de online leeromgeving veel extra materialen beschikbaar met een grote variëteit aan hulpmiddelen ter aanvulling op en verrijking van onze methodes.
In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Taalblokken Nederlands voor staat. Binnen 4 minuten heb je een eerste indruk van de visie, uitgangspunten en mogelijkheden van de methode.
Wil je je verder inlezen? Bekijk dan de informatiebrochure.
Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.
Hoe werkt Taalblokken Nederlands?
De complete methode is beschikbaar in de online leeromgeving met voordelen als persoonlijke leerroutes, dashboarding- en feedbackmogelijkheden en (adaptieve) trainers.
Voor een blended werkwijze kun je gebruik maken van de onderdelen die in de boeken zijn opgenomen.
Om je een beeld te schetsen van de methode, vind je hier een korte uitleg bij de verschillende onderdelen per ERK niveau.
Bouwstenen zijn theoretische onderwerpen die over alle taalvaardigheden heen relevant zijn. Voorbeelden van bouwstenen zijn bijvoorbeeld 'tekstsoorten’ of ‘samenhang’. Elke bouwsteen is georganiseerd rondom een relevant en aansprekend thema en heeft een vaste opbouw.
Persoonlijke leerroute via scan en instaptoetsen
Leerdoelen en taxonomie vormen de basis voor gepersonaliseerd leren met Taalblokken. De student start met een scan die inzicht geeft in wat hij/zij al beheerst en wat hij/zij nog moet leren. Een instaptoets per bouwsteen genereert een persoonlijke leerroute waarin de receptieve vaardigheden al dan niet vrijgesteld worden.
Bouwsteentoetsen
Elke bouwsteen bevat twee bouwsteentoetsen:
Een formatieve voorbereidingstoets. Dit is een soort oefentoets waarmee een student kan beoordelen of hij/zij klaar is voor de toets die bij de bouwsteen hoort.
Een summatieve eindtoets die jij als docent klaar kan zetten en een cijfer genereert.
Vaardigheidstoetsen
Als je modulair werkt of de beheersing van een specifieke vaardigheid wilt toetsen, kun je per niveau voor alle vaardigheden een toets afnemen.
In de methode is een aparte leerlijn Grammatica & spelling opgenomen. Een instaptoets genereert een automatische leerroute in deze leerlijn. Studenten kunnen per onderdeel een Test Jezelf maken om te checken of zij de aangeboden lesstof goed beheersen.
Het beroepsgerichte materiaal motiveert studenten om alle vaardigheden te gebruiken op de werkvloer. Het materiaal is aan te passen naar de eigen doelgroep en opleiding voor een optimale voorbereiding op het beroep.
De leerroute Examentraining is gericht op het aanleren van strategieën en bereidt studenten voor op zowel de centrale examens voor de receptieve vaardigheden als de instellingsexamens voor de productieve vaardigheden.
auteur | Malmberg |
---|---|
Versie | april 2022 |
Een bouwsteen is een theoretisch onderwerp dat over alle taalvaardigheden heen relevant is. Voorbeelden van bouwstenen zijn bijvoorbeeld ‘tekstsoorten’ of ‘samenhang’. Elke bouwsteen is georganiseerd rondom een relevant en aansprekend thema en heeft een vaste opbouw:
In deze introductieparagraaf maken studenten kennis met de inhoud van de bouwsteen en het thema. Deze paragraaf heeft als doel de voorkennis te activeren, de relevantie van de inhoud te benadrukken en studenten te enthousiasmeren om met de bouwsteen aan de slag te gaan.
Deze onderdelen vormen het zwaartepunt van de bouwsteen. Elke vaardigheid heeft zijn eigen paragraaf waarin het ABCD-model van Neuner is toegepast: een opbouw van receptief naar productief en van gesloten naar open. In deze paragrafen is een woordenschatlijn geïntegreerd.
Deze paragraaf heeft als doel de functionele, zakelijke uitwerkingen van het referentiekader aan te vullen met rijke content die studenten laat ervaren hoe taal in haar veelzijdigheid wordt gebruikt. Het opdoen van positieve ervaringen met taal staat centraal.
Elke bouwsteen wordt afgesloten met een projectmatige, praktijkgerichte opdracht waarin de opgedane kennis en verschillende vaardigheden bij elkaar komen. Studenten kunnen hierbij in actie komen en het geleerde toepassen.
Deze paragraaf fungeert als naslagwerk waarin studenten alle theorie en woordenschat uit de bouwsteen kunnen raadplegen. Daarnaast kunnen studenten online hun woordenschat oefenen met de woordtrainer.
*De paragrafen Luisteren en Spreken & gesprekken voeren bieden we alleen online aan.
Bij Taalblokken kan de docent rekenen op maximale ondersteuning. Niet alleen door een uitgebreide verzameling handleidingen en extra materialen, maar ook door trainingen, webinars, persoonlijk contact met Malmberg en een uitstekend docentendashboard. Onze docentenondersteuning op een rijtje:
Taalblokken bevat uitgebreide handleidingen, zodat we je kunnen helpen bij het inrichten van je lessen.
De dashboards geven je een duidelijk inzicht in de ontwikkelingen je klas en student. Zo zie je nauwkeurig wie er extra hulp nodig hebben bij een bepaald onderdeel.
Gedurende het schooljaar organiseren we gratis webinars. Daarin leer je meer over inhoudelijke en didactische innovaties in de methode. De webinars zijn overal te volgen en je kunt ze terugkijken wanneer je maar wilt. Benieuwd? Ga naar malmberg.nl/mbo/webinars.
Met ons brede aanbod van implementatie- en didactische trainingen haal je het beste uit je lesmethode. Zo kun je een training volgen voor formatief toetsen en evalueren, voor blended teaching, beroepsgericht leren of voor het samenstellen van je curriculum.
Kies je voor Taalblokken, dan kun je rekenen op onze hulp. Jean-Paul Kokkeler, onze methodespecialist, helpt je graag met de vraagstukken waar jij mee zit. Ook zijn onze klanten erg tevreden over onze mbo-helpdesk.
Onderwijsvanmorgen.nl is hét inspiratie- en kennisplatform voor iedereen met passie voor onderwijs. Met deze site ondersteunen en faciliteren we docenten in hun dagelijkse lespraktijk. Om zo het onderwijs steeds beter te maken en studenten verder te brengen. Zo bieden we bijvoorbeeld elke week nieuwe, actuele opdrachten aan.
Het beroepsgerichte materiaal motiveert studenten om alle vaardigheden te gebruiken op de werkvloer. Het materiaal is aan te passen naar de eigen doelgroep en opleiding voor een optimale voorbereiding op het beroep. Vanuit een casus en taalsituatie wordt er gewerkt naar verschillende taalproducten.
De leerroute Examentraining is gericht op het aanleren van strategieën en bereidt studenten voor op zowel het Centraal Examen (CE) voor de receptieve vaardigheden als de Instellingsexamens (IE) voor de productieve vaardigheden.
De examentraining voor de receptieve vaardigheden (lezen en luisteren)
behandelt veelvoorkomende vraagsoorten en bijbehorende strategieën aan de hand van voorbeeld- en proefexamens van Facet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van modeling: we nemen de student stap voor stap mee door ‘hardop denkend’ tot het juiste antwoord te komen. Deze aanpak van echte examenvragen wordt besproken en toegelicht aan de hand van interactieve (video)feedback.
Voor de productieve Instellingsexamens (schrijven, spreken en gesprekken
voeren) omvat de examentraining voorbeelden van examenopdrachten met aandacht voor stapsgewijze strategieën, tips en het oefenen met de meest voorkomende examenproducten.
De methode is beschikbaar in de online leeromgeving met voordelen als persoonlijke leerroutes, dashboarding- en feedbackmogelijkheden en (adaptieve) trainers.
Voor een blended werkwijze kun je gebruik maken van de
onderdelen die zijn opgenomen in de werkboeken op niveau 1F, 2F én 3F.
Bekijk hier één van de acht bouwstenen van Taalblokken Nederlands op niveau 3F en ontdek hoe het lesmateriaal van Taalblokken Nederlands eruitziet.
Taalblokken is er ook voor Engels en Duits. Voor meer informatie over deze methodes bekijk de methodepagina.
Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.
Wil je zelf in Taalblokken duiken? Dat kan! Vraag een GRATIS proeflicentie aan waarmee je op je gemak de methode kunt bekijken. Met de proeflicentie krijg je 3 maanden gratis toegang tot de online leeromgeving van Taalblokken.
Wil jij liever samen met jouw studenten ervaren hoe het is om met Taalblokken te werken? Meld je dan aan voor de gratis pilot en ga zelf aan de slag.
Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Onze accountmanagers staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel gerust of maak eenvoudig een afspraak in de online agenda.
Taalblokken is er ook voor Engels en Duits.
Voor meer informatie over deze methodes
bekijk de methodepagina.
Met Taalblokken werk je in eerste instantie met de digitale leeromgeving. Je kunt kiezen voor een afname van 2 weken, 3, 6, 12 of 24 maanden. Voor een blended werkwijze kun je gebruik maken van de onderdelen die in de boeken zijn opgenomen.
Hieronder vind je de 3 meest gekozen licenties en pakketten:
De materialen van Taalblokken bestel je in de webshop.
Naar de webshop Prijsoverzicht Taalblokken 2023-2024
Wil je meer informatie over de pakketen en mogelijkheden? Neem contact op met de accountmanager.
Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!
De Overstapcoach helpt je bij:
Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.
Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak Nederlands. Haal eruit wat voor jou relevant is!
Taalblokken is er ook voor Engels en Duits. Voor meer informatie over deze methodes bekijk de methodepagina.
Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.
Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.
Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.
Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.
Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak Nederlands. Haal eruit wat voor jou relevant is!
Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.
Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.