Maatschappijkunde

Maatschappijkunde

Leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op het Centraal Examen met een overzichtelijke en aantrekkelijke lesmethode: dat zijn de examenkaternen Maatschappijkunde van Essener in een notendop. Voor de basisberoepsgerichte leerweg en KGT zijn de themakaternen Politiek, Criminaliteit, Media, Pluriforme samenleving en Werk beschikbaar. De katernen zijn inhoudelijk strak afgestemd op het vernieuwde examenprogramma (2022).

Met de examenkaternen Maatschappijkunde van Essener bied je je leerlingen een solide voorbereiding op het Centraal Examen.

Naar de webshop

  • Heldere uitleg en structuur
  • Ruime oefenmogelijkheden
  • Uitgebreide docentondersteuning

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

Maatschappijkunde
De examenkaternen Maatschappijkunde zijn gecombineerde les-werkboeken. Ze zijn bedoeld voor leerlingen in de bovenbouw van het vmbo. Er zijn aparte methoden ontwikkeld voor de KGT-leerweg en voor de BB-leerweg. De les-werkboeken bevatten naast de lestekst aantrekkelijke foto’s, overzichtelijke schema’s en infographics, nieuwsberichten en veel vragen en opdrachten.

In de katernen zijn veel recente examenopgaven opgenomen. In de KGT-katernen kunnen de T-leerlingen bovendien oefenen met de Analyse van een Maatschappelijk Vraagstuk (AMV). Daarnaast staan in deze katernen speciale pagina’s met uitleg en oefenmateriaal voor drie onderdelen van het examen: het geven van goede argumenten, het werken met tabellen en grafieken, en het ‘lezen’ van cartoons. Door al deze onderdelen vormen de katernen een uitstekende voorbereiding op het Centraal Examen.

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor de examenkaternen Maatschappijkunde te kiezen

Heldere uitleg en structuur

De hoofdstukken zijn overzichtelijk opgezet zodat de leerlingen steeds weten waar ze aan toe zijn. Theorie en verwerking wisselen elkaar op een logische manier af. De lesteksten zijn aangepast aan het lees- en leerniveau van de leerling. Door de gevette signaalwoorden in de teksten weten leerling snel tot de kern van de lesstof te komen. Maar ook de handige infographics en schema’s maken het leren en studeren voor het examen makkelijker.

Ruime oefenmogelijkheden

De examenkaternen van Essener bieden ruime mogelijkheden voor de leerlingen om te oefenen voor, en zich voor te bereiden op, het schoolexamen en Centraal Examen. Na het afronden van twee hoofdstukken kunnen ze aan de slag met een reeks examenopgaven over de stof die ze hebben gehad. Achterin ieder katern is een volledig proefexamen beschikbaar. De examenopgaven zijn afkomstig uit recente Centraal Examens, zodat de leerlingen weten wat ze te wachten staat. In de KGT-katernen is er ruime aandacht voor het Analyse van een Maatschappelijk Vraagstuk (AMV). Zo wordt de leerling goed geïnstrueerd op de verschillende invalshoeken (politiek-juridisch, sociaal-economisch, sociaal-cultureel en de vergelijkende invalshoek). Daarnaast kan de T-leerling aan de slag met de AMV zoals het in het examen aan de orde komt.

Uitgebreide docentondersteuning

Op de docentenportal van Essener vind je alle materialen terug die je nodig hebt om jouw lessen voor te bereiden. Digitale bladerboeken om klassikaal de stof door te nemen, PowerPoints met samenvattingen van de hoofdstukken en paragrafen, toetsmateriaal en handleidingen voor bij de verwerking van de lesstof. Via de handige toetsenbank stel je heel eenvoudig je eigen tussentoets samen. Je kiest de opgaven uit die jij belangrijk vindt en print deze in een handomdraai voor je leerlingen uit.

Blader online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van de Examenkaternen Maatschappijkunde eruitziet?

Het complete boek inzien? Bestel dan het beoordelingsexemplaar in onze webshop.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

← Terug naar Voorbereiden

Probeer de examenkaternen Maatschappijkunde gratis uit

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Probeer de examenkaternen Maatschappijkunde gratis uit bij jou in de klas

Om te ontdekken of de examenkaternen Maatschappijkunde bij jouw school passen, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met de examenkaternen Maatschappijkunde?

De examenkaternen Maatschappijkunde bestel je in de webshop. Bekijk de catalogus voor een overzicht van de examenkaternen.

Naar de webshop Catalogus

Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel succes!

Download de checklist

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

  • Alles klaarzetten
  • Jaarplanning maken
  • Methode training
  • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak maatschappijleer en maatschappijkunde. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit de examenkaternen Maatschappijkunde

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak maatschappijleer en maatschappijkunde. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab