Biologie voor jou

Biologie voor jou

Met Biologie voor jou benaderen leerlingen de theorie vanuit verschillende invalshoeken en realistische contexten, bijvoorbeeld als arts of als wetenschapper. Zo ontdekken ze de samenhang in de lesstof. Dat maakt Biologie voor jou actueel en overzichtelijk: een uitstekende voorbereiding op het examen!

Beoordelingsmateriaal

 • Verbanden herkennen en inzicht opdoen in biologie als systeem
 • Praktijkgericht ontdekken vanuit verschillende invalshoeken
 • Handige hulpmiddelen voor gedegen examenvoorbereiding

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leraar zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar leerlingen? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je leerlingen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Over onze methodes

Biologie voor jou is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Hoe scoort je huidige methode?

Voordat het oriënteren echt begint, is het belangrijk om je huidige lesmethode te evalueren. Voldoet je huidige methode nog aan jouw behoeften en die van je leerlingen? Met de handige checklist ontdek je snel of je op dit moment het maximale uit je onderwijskracht haalt. Meten is weten.

Download de checklist

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Voordat je naar nieuwe lesmethoden gaat kijken, is het verstandig om criteria op te stellen voor een goede vergelijking. Gebruik daarvoor de criteriumpiramide van Malmberg. Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download de piramide

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Het meenemen van je (vakgroep)collega’s is in deze stap heel belangrijk. We helpen je daar graag bij met een handige routeplanner.

Tip: Hang de routeplanner op een centrale plek, bijvoorbeeld in de lerarenkamer. Zo zien jullie niets over het hoofd.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Biologie voor jou meteen ontdekken?

Onze methode Biologie voor jou staat voor het mooie van het vak biologie. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Biologie voor jou ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze methode biologie en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Biologie voor jou de leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Biologie voor jou te kiezen

Verbanden herkennen en inzicht opdoen in biologie als systeem

Biologie is geen ver-van-mijn-bedshow. Met Biologie voor Jou leren leerlingen beter naar hun eigen leefomgeving te kijken, om dat vervolgens door te trekken naar een breder perspectief.

Praktijkgericht ontdekken vanuit verschillende invalshoeken

Biologie voor jou geeft je de tools om leerlingen het beste voor te bereiden op het examen. De methode is erop gericht dat leerlingen zelfvertrouwen opbouwen. Zij krijgen op maat training over de meest bevraagde en uitdagende examenonderwerpen.

Handige hulpmiddelen voor gedegen examenvoorbereiding

Elk schooljaar ontvangen leerlingen nieuwe boeken die ze mogen houden: ze kunnen erin schrijven en aantekeningen maken. Handig om bijvoorbeeld grafieken direct in te tekenen en mee te nemen naar het examenjaar. In de online leeromgeving kunnen leerlingen eenvoudig werken op een ander niveau en vooruit of terugkijken naar een ander leerjaar.

Blader alvast online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Biologie voor jou eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

... en bekijk de online leeromgeving

Biologie voor jou bovenbouw is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Altijd boek en online
 • Betaalbaar

Meer over MAX

Duik dieper in Biologie voor jou

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Structuur en organisatie

Logische leerlijn en duidelijke opbouw

Leerlijn

Op basis van ervaringen van docenten met de voorgaande edities hebben we de indeling gemaakt, zoals in onderstaande tabel weergegeven.

*Ontdekken

Deze grote context daagt leerlingen uit om vanuit een bepaalde rol een maatschappelijk probleem op te lossen of een vraag te beantwoorden. Je kunt deze context gebruiken als springplank naar de theorie in het bijbehorende thema.

Met Ontdekken kun je differentiëren in onderwijsvorm en stappen zetten op het gebied van activerend, onderzoekend onderwijs. Bovendien biedt het je meer variatie in je lessen.

In de aparte docentenhandleiding bij het onderdeel Ontdekken krijg je meer handvatten om deze ontdekkingstocht in goede banen te leiden.

Opbouw van het hoofdstuk

De leerstof in het handboek is verdeeld in thema’s.
De thema’s zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 • thema-inleiding
 • ontdekken*
 • basisstoffen
 • samenhang*
 • practica
 • samenvatting
 • oefentoets (alleen digitaal)
 • verrijkingsstof (alleen digitaal)
*Samenhang

In Samenhang leren leerlingen om verbanden te leggen tussen biologische processen en verschijnselen, van klein naar groot en andersom. Hierdoor krijgen ze meer inzicht in de samenhang van het thema en leren ze om te werken met de verschillende organisatieniveaus van de biologie.

Differentiatie en adaptiviteit

Haal het beste uit je leerlingen

Het beste uit alle leerlingen halen, dat willen we allemaal. Maar hoe doe je dat?

1.  Verrijkingsstoffen

Bij elk thema hoort een aantal verrijkingsstoffen. Deze bevatten geen noodzakelijke leerstof, maar extra stof. Met de verrijkingsstoffen kun je differentiëren op snelheid, niveau of belangstelling.

2.  Niveaudifferentiatie

Via het docentendashboard kun je eenvoudig de vorderingen van leerlingen volgen. Hierdoor kun je (groepen) leerlingen andere stof aanbieden en kun je beter differentiëren op niveau. Leerlingen hebben in de digitale leeromgeving ook toegang tot de opdrachten van andere niveaus en jaren in de havo/vwo bovenbouw.

3.  Ontdekken en samenhang

Elk thema bevat de nieuwe onderdelen Ontdekken en Samenhang. Met deze contexten kun je keuzes maken in het programma voor de gehele groep of differentiëren op niveau, tempo of interesse. Je kunt ook stappen zetten op het gebied van activerend, onderzoekend onderwijs. Het accent verschuift van het zenden van informatie naar het begeleiden van leerlingen. Zij gaan in groepsverband op zoek naar een oplossing voor hun probleem en moeten daarbij nieuwe vaardigheden en kennis opdoen.

4. Versterk jezelf met de adaptieve trainer

Als een leerling met een reeks opdrachten moeite heeft en als we over dat onderwerp een Versterk jezelf hebben, dan wordt de leerling daar automatisch op geattendeerd. De Versterk jezelf werkt voor iedereen anders. De tool kijkt via een speciaal algoritme van Knewton naar de beste manier om de leerling een concept te laten begrijpen. Soms door extra uitleg, soms wordt er teruggegrepen op een onderliggend concept en soms laat het gewoon slimmer oefenen totdat de leerling het snapt. Hiermee kan de leerling vaak zijn eigen probleem oplossen.

Bekijk het filmpje over de adaptieve trainer.

Toetsing en taxonomie

Met verschillende toetsen bereiden de leerlingen zich voor op het proefwerk.

Alle opdrachten en opgaven in de eindtoetsen (in Word, PDF, WinToets en Quayn) zijn opgebouwd naar beheersingsniveau (Bloom): Onthouden, Begrijpen, Toepassen en Analyseren. De indeling in Bloom is complementair met RTTI en OBIT welke van Bloom zijn afgeleid. Je kunt deze indelingen dus naast elkaar toepassen.

Met behulp van deze taxonomie kun je het niveau van de opdrachten, en dus van je leerlingen, beter inschatten.

 • Er is altijd een A en B versie per thema.
 • Je kunt eindtoetsen zelf aanpassen in de Word-versie.
 • Per toets kun je in de toetsmatrijs zien hoe de toets is opgebouwd.
 • Leerlingen kunnen nog oefenen met de Test Jezelf per paragraaf en per thema.
 • Leerlingen maken de digitale oefentoets om te kijken of ze klaar zijn voor het proefwerk.

Bekijk een voorbeeld van een toetsmatrijs. Klik op de afbeelding om de hele matrijs te zien.

Online omgeving en het boek, een ideale combinatie

Het boek en de online leeromgeving kunnen elkaar optimaal versterken. De leerlingen kunnen online op hun eigen niveau en tempo de leerstof verwerken en zelfstandig oefenen. Hierbij krijg je als docent direct real-time inzicht in de voortgang van je klas en zie je welke leerlingen extra persoonlijke aandacht nodig hebben.

De online leeromgeving bevat verschillende onderdelen. Je bepaalt zelf hoe en welke onderdelen van de methode je in wilt zetten op een manier die het beste bij jou en je leerlingen past.

Wat is nieuw?

Op basis van feedback van docenten en analyses over het gebruik van de online leeromgeving worden onze MAX-methodes regelmatig verbeterd. Ook actualiseren we het materiaal.

De belangrijkste verbeteringen ten opzichte van de 7e editie op een rij:

 • Er zijn BiNaS-verwijzingen toegevoegd aan het lesmateriaal.
 • Per thema zijn twee Olympiade-opdrachten toegevoegd voor extra uitdaging.
 • De toetsen zijn verbeterd.
 • Er zijn een Test jezelf en Flitskaarten bij elke basisstof opgenomen.
 • In de boeken zijn verwijzingen naar de online leeromgeving toegevoegd.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Dhr. Boekelman De Nieuwe Veste

"Malmberg denkt mee met de docent. Ik zie jullie lesmethodes alleen maar beter en mooier worden."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.
← Terug naar Voorbereiden

Biologie voor jou zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Biologie voor jou en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Biologie voor jou

Om te ontdekken of Biologie voor jou bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Referentieschool

"Erg tevreden over het stroomlijnen van de hoeveelheid stof. Minder basisstoffen."

Referentieschool

"Leerlingen mogen de boeken houden, dit is voor het leren van het examen een enorm voordeel."

Referentieschool

“De methode Biologie voor jou is heel goed en de digitale ondersteuning bij de methode is een verrijking. Zo kunnen leerlingen altijd aan de bak ook wanneer de boeken vergeten zijn.”

Probeer Biologie voor jou gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Biologie voor jou past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Biologie voor jou. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Biologie voor jou.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Biologie voor jou.

Ga je aan de slag met Biologie voor jou?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste methode biologie: Biologie voor jou! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Biologie voor jou het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de leerlingen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de implementatie van de nieuwe methode: met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

43
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

34 ,50
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Biologie voor jou bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Referentieschool

"Erg tevreden over het stroomlijnen van de hoeveelheid stof. Minder basisstoffen."

Referentieschool

"Leerlingen mogen de boeken houden, dit is voor het leren van het examen een enorm voordeel."

Referentieschool

“De methode Biologie voor jou is heel goed en de digitale ondersteuning bij de methode is een verrijking. Zo kunnen leerlingen altijd aan de bak ook wanneer de boeken vergeten zijn.”

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Biologie voor jou optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Biologie voor jou

Kies je voor Biologie voor jou? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Biologie voor jou.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab