Biologie voor jou

Biologie voor jou

Al decennialang is Biologie voor jou toonaangevend. Docenten vertrouwen op de methode vanwege de heldere structuur, duidelijke uitleg en mogelijkheden voor zelfstandig werken. Met uitgebreide oefenmogelijkheden en examentrainers is het de perfecte voorbereiding op het examen.

Naar de docentenwebshop

 • Vol vertrouwen het examen in
 • Doet recht aan verschillen tussen leerlingen
 • Sluit aan bij wat leerlingen al weten

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

Biologie voor jou is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Het meenemen van je (vakgroep)collega’s is in deze stap heel belangrijk. We helpen je daar graag bij met een handige routeplanner.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Biologie voor jou te kiezen

Vol vertrouwen het examen in

Biologie voor jou bereidt leerlingen optimaal voor op het eindexamen. Leerlingen kunnen oefenen met examenopgaven uit eerdere examens en trainen vaardigheden voor een gestructureerde aanpak van examenopgaven.

Doet recht aan de verschillen tussen leerlingen

Helder onderscheid tussen havo en vwo laat leerlingen beter tot hun recht komen. Voor havo-leerlingen zijn de teksten compacter en meer gestructureerd. Voor vwo-leerlingen biedt Biologie voor jou meer verdieping in de teksten en opdrachten. Ook zijn er meer wetenschappelijke contexten opgenomen. Uitdagende opdrachten uit de Biologie Olympiade vind je zowel in havo als vwo.

Sluit aan bij wat leerlingen al weten

Aan het begin van het thema kunnen leerlingen hun voorkennis toetsen en eventueel ophalen met de voorkennisfilmpjes. Zo kan elke leerling starten met een goede basis en dat maakt het makkelijker om nieuwe leerstof op te nemen.

Bekijk de introductievideo

Biologie voor jou havo/vwo bovenbouw is vernieuwd. In deze introdcutievideo geven we je in 4 minuten een eerste indruk van:

 • Hoe Biologie voor jou is opgebouwd
 • Waarom Biologie voor jou meer uitdaging biedt voor elke leerling 
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Ben je benieuwd wat onze methode voor jou en jouw leerlingen kan betekenen of wil je een presentatie voor jouw vaksectie? Onze methodespecialisten helpen je graag.

Maak een afspraak met de methodespecialist

Duik dieper in Biologie voor jou

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Structuur en opbouw

Helder onderscheid tussen havo en vwo laat leerlingen beter tot hun recht komen. Voor havo-leerlingen zijn de teksten compacter en meer gestructureerd. Voor vwo-leerlingen biedt Biologie voor jou meer verdieping in de teksten en opdrachten. Ook zijn er meer wetenschappelijke contexten opgenomen. Uitdagende opdrachten uit de Biologie Olympiade vind je zowel in havo als vwo. 

Heldere structuur en opbouw 

De helderde didactische opbouw stimuleert je leerlingen tot zelfstandig werken. De leerdoelen vormen de ruggengraat van de methode. In handige overzichten vind je de leerdoelen bij de theorie en opdrachten. De opdrachten zijn ingedeeld in Kennis en Inzicht. Zodat jij en je leerlingen weten wat jullie kunnen verwachten. 

Elk thema bevat vaste componenten: Oriëntatie, Basisstof, Samenhang, Extra stof, Onderzoek en Afsluiting. De basisstof is bedoeld voor alle leerlingen. Aan het einde van elke basisstof vind je een context en aan het einde van een thema  is er een grotere context, de Samenhang. Voor havo zijn er Contexten gericht op beroep en leefwereld. Voor vwo zijn er daarnaast wetenschappelijke Contexten. Met Extra stof bied je leerlingen, die meer aan kunnen, nieuwsgierig zijn of tijd over hebben, verbreding of verdieping. In Onderzoek worden stapsgewijs onderzoeksvaardigheden aangeleerd en vind je de practica overzichtelijk bij elkaar. Elk thema wordt afgesloten met een Afsluiting met een samenvatting in het boek en een Oefentoets in de online leeromgeving. 

Thema indeling

De thema-indeling voor de bovenbouw havo en vwo: 

Didactiek en differentiatie

Aansluiten bij wat leerlingen al weten 

In de Oriëntatie leren leerlingen het thema te plaatsen in het grotere geheel. Bovendien toont het de relevantie van het thema. In de online leeromgeving kunnen leerlingen hun voorkennis toetsen en indien nodig ophalen met filmpjes. 

Werken vanuit leerdoelen 

Zowel de theorie als de opdrachten zijn opgebouwd vanuit leerdoelen. Zo is voor leerlingen direct duidelijk wat ze moeten kennen en kunnen aan het einde van de basisstof. 

Differentiatie naar tempo, niveau en interesse 

Alle opdrachten zijn opgesplitst in Kennis (2x) en Inzicht (1x) vragen. Zo maak je makkelijker keuzes in de opdrachten. Voor extra uitdaging zijn er Olympiade opdrachten en Extra Stof. Voor differentiatie naar interesse kun je keuzes maken in de Contexten. Voor havo zijn deze gericht op beroep en leefwereld. Voor vwo zijn de contexten meer gericht op beroep, leefwereld en wetenschap. 

Inspirerend en motiverend

Als docent weet je als geen ander hoe je leerlingen moet enthousiasmeren en motiveren voor je prachtige vak. Biologie voor jou ondersteunt je daarbij. 

Liefde voor het vak 

Biologie voor jou biedt leerlingen houvast en structuur door de theorie en opdrachten overzichtelijk aan te bieden en geeft tegelijk tal van mogelijkheden om te laten zien hoe mooi en belangrijk het vak is. Leerlingen worden niet alleen voorbereid op het examen, maar leren ook denken als een bioloog. 

Biologie voor jou is een eigentijdse methode waar veel aandacht is voor de relevantie van het vak, de laatste didactische inzichten en actuele onderwerpen in de wereld om ons heen.   

Biologie: De verwondering voor alles wat leeft 

Naast inzicht in en respect voor de natuur wil je bij leerlingen misschien ook de belangstelling aanwakkeren voor de relatie tussen de mens en zijn omgeving. Leerlingen willen graag leren hoe zij zelf in elkaar zitten en willen begrijpen hoe het leven in elkaar zit. Veel van die ontwikkelingen houden je leerlingen bezig, denk maar aan de klimaatmarsen waar veel jongeren hun zorgen over de toekomst kenbaar maakten. Jouw vak kan leerlingen helpen om die ontwikkelingen te begrijpen en mogelijk een alternatieve toekomst te bedenken.   

Aansprekende afbeeldingen 

Biologie voor jou bevat veel overzichtelijke tekeningen en afbeeldingen. Bij elke release vervangen we een deel, zodat de beelden aansprekend blijven. Daarbij streven we naar divers en inclusief beeld. Want we willen dat alle leerlingen en docenten zich in het lesmateriaal kunnen herkennen! 

Ondersteuning voor jou

Natuurlijk zit er bij Biologie voor jou een compleet pakket aan docentenondersteuning.

Docentendashboard 

Met de online leeromgeving krijgen leerlingen en docenten meer inzicht in de resultaten. Leerlingen kunnen per basisstof zien welke onderdelen zij hebben afgerond en hoe hun leerproces vordert. Docenten kunnen de resultaten van individuele leerlingen volgen en inzicht krijgen in welke opdrachten relatief goed of slecht zijn gemaakt. 

Toetsen 

Of je nu op papier of digitaal wilt toetsen, met de toetsen van Biologie voor jou kan het allebei. Je vindt de toetsen in de online docentenomgeving.  

Bij de toetsen is een toetsmatrijs beschikbaar. Hierin kun je snel zien of de toets alles dekt wat je belangrijk vindt. Zo niet, dan kun je de toetsen zelf aanpassen. De toetsen worden aangeboden in Word en Quayn. 

Lestips en voorbeeld PTA 

De docentenhandleiding van Biologie voor jou bevat een verantwoording van de gemaakte keuzes en toelichting op de vakinhoudelijke en vakdidactische uitgangspunten van de methode. Ook vind je er een voorbeeld PTA. 

De online leeromgeving

Biologie voor jou is een MAX-methode. Als je een MAX-methode gebruikt, krijg je automatisch toegang tot de MAX online leeromgeving. De online leeromgeving biedt tal van online tools die leerlingen helpen met het leren, verwerken en oefenen van de leerstof. MAX online is ontwikkeld op basis van onze nieuwste inzichten op het gebied van gepersonaliseerd en adaptief leren.

 • Bepaal zelf de mix tussen online en offline lesgeven
 • Test jezelf: controleren in hoeverre de leerling de theorie en begrippen onder de knie heeft
 • Up-to-date lesmateriaal
 • Docentendashboard

Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van MAX.

Meer over de online leeromgeving

Blader online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Biologie voor jou eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

Het complete boek inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingsmateriaal voor een goede eerste indruk.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

← Terug naar Voorbereiden

Ervaar zelf de mogelijkheden van Biologie voor jou

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Bekijk de introductievideo

Laat je bijpraten door de methodespecialist van Malmberg in deze introductievideo over Biologie voor jou. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen.

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

Docenten aan het woord

De opbouw zit goed in elkaar, kinderen kunnen op meerdere manieren oefenen om zich voor te bereiden op een toets.

Bekijk de video en ontdek waarom docenten kiezen voor Biologie voor jou

Docenten aan het woord

Overzichtelijk en ik weet dat alle eindtermen die ik moet halen afgedekt zijn in de methode.

Bekijk de video en ontdek waarom docenten kiezen voor Biologie voor jou

Referentieschool

"Erg tevreden over het stroomlijnen van de hoeveelheid stof. Minder basisstoffen."

Referentieschool

"Leerlingen mogen de boeken houden, dit is voor het leren van het examen een enorm voordeel."

Referentieschool

“De methode Biologie voor jou is heel goed en de digitale ondersteuning bij de methode is een verrijking. Zo kunnen leerlingen altijd aan de bak ook wanneer de boeken vergeten zijn.”

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Probeer Biologie voor jou gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Biologie voor jou past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Biologie voor jou?

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

48
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

37
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Biologie voor jou bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel succes!

Download de checklist

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Docenten aan het woord

De opbouw zit goed in elkaar, kinderen kunnen op meerdere manieren oefenen om zich voor te bereiden op een toets.

Bekijk de video en ontdek waarom docenten kiezen voor Biologie voor jou

Docenten aan het woord

Overzichtelijk en ik weet dat alle eindtermen die ik moet halen afgedekt zijn in de methode.

Bekijk de video en ontdek waarom docenten kiezen voor Biologie voor jou

Referentieschool

"Erg tevreden over het stroomlijnen van de hoeveelheid stof. Minder basisstoffen."

Referentieschool

"Leerlingen mogen de boeken houden, dit is voor het leren van het examen een enorm voordeel."

Referentieschool

“De methode Biologie voor jou is heel goed en de digitale ondersteuning bij de methode is een verrijking. Zo kunnen leerlingen altijd aan de bak ook wanneer de boeken vergeten zijn.”

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak biologie. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Biologie voor jou

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Beeld van start schooljaar checklist
Leraren in overleg tijdens een training

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak biologie. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek de website

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab