Biologie voor jou

Biologie voor jou

Al decennialang is Biologie voor jou toonaangevend. Docenten vertrouwen op de methode vanwege de heldere structuur, duidelijke uitleg en mogelijkheden voor zelfstandig werken. Met uitgebreide oefenmogelijkheden en examentrainers is het de perfecte voorbereiding op het examen. Compleet vernieuwd voor schooljaar 2023-2024!

Naar de webshop

 • Doet recht aan verschillen tussen leerlingen
 • Sluit aan bij wat leerlingen al weten
 • Vol vertrouwen het examen in

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leraar zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar leerlingen? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je leerlingen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Over onze methodes

Biologie voor jou is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Het meenemen van je (vakgroep)collega’s is in deze stap heel belangrijk. We helpen je daar graag bij met een handige routeplanner.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Biologie voor jou meteen ontdekken?

Onze methode Biologie voor jou staat voor het mooie van het vak biologie. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Biologie voor jou ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze methode biologie en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Biologie voor jou de leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Biologie voor jou te kiezen

Doet recht aan de verschillen tussen leerlingen

Helder onderscheid tussen havo en vwo laat leerlingen beter tot hun recht komen. Voor havo-leerlingen zijn de teksten compacter en meer gestructureerd. Voor vwo-leerlingen biedt Biologie voor jou meer verdieping in de teksten en opdrachten. Ook zijn er meer wetenschappelijke contexten opgenomen. Uitdagende opdrachten uit de Biologie Olympiade vind je zowel in havo als vwo.

Sluit aan bij wat leerlingen al weten

Aan het begin van het thema kunnen leerlingen hun voorkennis toetsen en eventueel ophalen met de voorkennisfilmpjes. Zo kan elke leerling starten met een goede basis en dat maakt het makkelijker om nieuwe leerstof op te nemen.

Vol vertrouwen het examen in

In het onderdeel Examenopgaven oefenen leerlingen met eerdere examens. De vaardigheden voor een gestructureerde en strategische aanpak van examenopgaven trainen ze in het nieuwe digitale onderdeel Examentraining.

Bekijk de introductievideo

Biologie voor jou havo/vwo bovenbouw is vernieuwd. In deze introdcutievideo geven we je in 4 minuten een eerste indruk van:

 • Hoe Biologie voor jou is opgebouwd
 • Waarom Biologie voor jou meer uitdaging biedt voor elke leerling 
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Ben je benieuwd wat onze methode voor jou en jouw leerlingen kan betekenen of wil je een presentatie voor jouw vaksectie? Onze methodespecialisten helpen je graag.

Maak een afspraak met de methodespecialist

Blader alvast online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Biologie voor jou eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

De online leeromgeving

Biologie voor jou is een MAX-methode. Als je een MAX-methode gebruikt, krijg je automatisch toegang tot de MAX online leeromgeving. De online leeromgeving biedt tal van online tools die leerlingen helpen met het leren, verwerken en oefenen van de leerstof. MAX online is ontwikkeld op basis van onze nieuwste inzichten op het gebied van gepersonaliseerd en adaptief leren.

 • Bepaal zelf de mix tussen online en offline lesgeven
 • Test jezelf: controleren in hoeverre de leerling de theorie en begrippen onder de knie heeft
 • Up-to-date lesmateriaal
 • Docentendashboard

Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van MAX.

Meer over de online leeromgeving

Duik dieper in Biologie voor jou

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Structuur en opbouw

Leerlingen zijn eerder gemotiveerd als het werken met het lesmateriaal lekker efficiënt is.

Leerstof

De leerstof in het boek is verdeeld in thema’s. De thema’s kennen een duidelijke vaste opbouw:

 • Oriëntatie

 • Verplichte Basisstof

 • Samenhang

 • Extra stof

 • Onderzoek

 • Afsluiting

Basisstof

In de Basisstof zijn de eindtermen uit het examenprogramma vertaald naar concrete leerdoelen. Je vindt ze terug in de taxonomie-leerdoeltabel aan het begin van elke basisstof. De opdrachten zijn opgesplitst in Kennis (2x) en Inzicht (1x). Dit maakt differentiëren nog makkelijker.

Voor havo zijn er Contexten gericht op beroep en leefwereld. Voor vwo zijn er daarnaast wetenschappelijke Contexten.

Bekijk het bladerboek om de opzet en structuur van het lesboek en de thema’s te bekijken.

Thema indeling

De thema indeling ziet er als volgt uit:

Didactiek en differentiatie

Aansluiten bij wat leerlingen al weten

In de Oriëntatie leren leerlingen het thema te plaatsen in het grotere geheel. Bovendien toont het de relevantie van het thema. In de online leeromgeving kunnen leerlingen hun voorkennis toetsen en indien nodig ophalen met filmpjes.

Werken vanuit leerdoelen

Zowel de theorie als de opdrachten zijn opgebouwd vanuit leerdoelen. Zo is voor leerlingen direct duidelijk is wat ze moeten kennen en kunnen aan het einde van de basisstof.

Differentiatie naar tempo, niveau en interesse

Alle opdrachten zijn opgesplitst in Kennis (2x) en Inzicht (1x) vragen. Zo maak je makkelijker keuzes in de opdrachten. Voor extra uitdaging zijn er Olympiade opdrachten en Extra Stof. Voor differentiatie naar interesse kun je keuzes maken in de Contexten. Voor havo zijn die gericht op beroep en leefwereld. Voor vwo zijn de contexten meer gericht op beroep, leefwereld en wetenschap.

Inspirerend en motiverend

Als docent weet je als geen ander hoe je leerlingen moet enthousiasmeren en motiveren voor je prachtige vak. Biologie voor jou ondersteunt je daarbij.

Liefde voor het vak

Biologie voor jou biedt leerlingen houvast en structuur door de theorie en opdrachten overzichtelijk aan te bieden en geeft tegelijk tal van mogelijkheden om te laten zien hoe mooi en belangrijk het vak is. Leerlingen worden niet alleen voorbereid op het examen, maar leren ook denken als een bioloog.

Biologie voor jou is een eigentijdse methode waar veel aandacht is voor de relevantie van het vak, de laatste didactische inzichten en actuele onderwerpen in de wereld om ons heen.  

Biologie: De verwondering voor alles wat leeft

Naast inzicht in en respect voor de natuur wil je bij leerlingen misschien ook de belangstelling aanwakkeren voor de relatie tussen de mens en zijn omgeving. Leerlingen willen graag leren hoe zij zelf in elkaar zitten en willen begrijpen hoe het leven in elkaar zit. Veel van die ontwikkelingen houden je leerlingen bezig, denk maar aan de klimaatmarsen waar veel jongeren hun zorgen over de toekomst kenbaar maakten. Jouw vak kan leerlingen helpen om die ontwikkelingen te begrijpen en mogelijk een alternatieve toekomst te bedenken.  

Op onderzoek!

Biologie voor jou is een methode waar volop aandacht is voor onderzoeks- en practicumvaardigheden. Er is een aparte leerlijn voor de vakvaardigheden. Het practicum is een paragraaf waar leerlingen zelf onderzoeksvaardigheden oefenen.  

Aansprekende afbeeldingen

Biologie voor jou bevat veel overzichtelijke tekeningen en afbeeldingen. Bij elke release vervangen we een deel, zodat de beelden aansprekend blijven. Daarbij streven we naar divers en inclusief beeld. Want we willen dat alle leerlingen en docenten zich in het lesmateriaal kunnen herkennen!

Ondersteuning voor jou

Natuurlijk zit er bij Biologie voor jou een compleet pakket aan docentenondersteuning.

Docentendashboard

Met de online leeromgeving krijgen leerlingen en docenten meer inzicht in de resultaten. Leerlingen kunnen per basisstof zien welke onderdelen zij hebben afgerond en hoe hun leerproces vordert. Docenten kunnen de resultaten van individuele leerlingen volgen en inzicht krijgen in welke opdrachten relatief goed of slecht zijn gemaakt.

Toetsmatrijs

Bij elk thema bieden we een kant-en-klare toets aan die geschikt is om in 90 minuten af te nemen, maar je kunt ze eenvoudiger korter maken. Bij de toetsen is een antwoordmodel en toetsmatrijs beschikbaar. Hierin kun je snel zien of de toets alles dekt wat je belangrijk vindt en op welk niveau uit de taxonomie van Bloom een toetsitem toetst.

NIEUW: itembank

Misschien stel je liever helemaal zelf je eigen toetsen samen: hiervoor bieden we een itembank met losse toetsvragen.

Lestips en voorbeeld PTA

De docentenhandleiding van Biologie voor jou bevat een verantwoording van de gemaakte keuzes en toelichting op de vakinhoudelijke en vakdidactische uitgangspunten van de methode. Ook vind je er veel tips bij de thema’s. Ook vind je een voorbeeld PTA in het docentenmateriaal.

Nieuw voor schooljaar 2023-2024

Op basis van feedback van docenten en analyses over het gebruik van de online leeromgeving worden onze MAX-methodes regelmatig verbeterd. Ook actualiseren we het materiaal. Voor schooljaar 2023-2024 passen we leerjaar 4 voor havo/vwo bovenbouw aan. De belangrijkste veranderingen op een rij:

 • Structuur van de basisstoffen verder aangescherpt met leerdoelenoverzichten en onderscheid in Kennis en Inzicht bij opdrachten.
 • Meer onderscheid tussen havo en vwo om zo zowel havo- als vwo-leerlingen beter tot hun recht te laten komen.
 • NIEUW: Naast kant-en-klare toetsen bieden we ook een itembank om zelf toetsen samen te stellen.
 • Het thema Voortplanting en seksualiteit is grondig herzien. Samen met experts geven we een aanzet voor meer aandacht voor seksualiteit in een meer divers, gelijk en inclusief kader. Naast de biologische 'technische’ achtergrond, ook meer over wensen en grenzen.
 • Het thema Ecologie en duurzaamheid is ook helemaal aangepast, geactualiseerd en bevat natuurlijk nieuwe aansprekende beelden.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Dhr. Boekelman De Nieuwe Veste

"Malmberg denkt mee met de docent. Ik zie jullie lesmethodes alleen maar beter en mooier worden."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.
← Terug naar Voorbereiden

Biologie voor jou zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Biologie voor jou en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Biologie voor jou

Om te ontdekken of Biologie voor jou bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Bekijk de introductievideo

Laat je bijpraten door de methodespecialist van Malmberg in deze introductievideo over Biologie voor jou. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen.

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Docenten aan het woord

De opbouw zit goed in elkaar, kinderen kunnen op meerdere manieren oefenen om zich voor te bereiden op een toets.

Bekijk de video en ontdek waarom docenten kiezen voor Biologie voor jou

Docenten aan het woord

Overzichtelijk en ik weet dat alle eindtermen die ik moet halen afgedekt zijn in de methode.

Bekijk de video en ontdek waarom docenten kiezen voor Biologie voor jou

Referentieschool

"Erg tevreden over het stroomlijnen van de hoeveelheid stof. Minder basisstoffen."

Referentieschool

"Leerlingen mogen de boeken houden, dit is voor het leren van het examen een enorm voordeel."

Referentieschool

“De methode Biologie voor jou is heel goed en de digitale ondersteuning bij de methode is een verrijking. Zo kunnen leerlingen altijd aan de bak ook wanneer de boeken vergeten zijn.”

Probeer Biologie voor jou gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Biologie voor jou past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Biologie voor jou. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Biologie voor jou.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Biologie voor jou.

Ga je aan de slag met Biologie voor jou?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste methode biologie: Biologie voor jou! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Biologie voor jou het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de leerlingen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de implementatie van de nieuwe methode: met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

46
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

35 ,50
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Biologie voor jou bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Docenten aan het woord

De opbouw zit goed in elkaar, kinderen kunnen op meerdere manieren oefenen om zich voor te bereiden op een toets.

Bekijk de video en ontdek waarom docenten kiezen voor Biologie voor jou

Docenten aan het woord

Overzichtelijk en ik weet dat alle eindtermen die ik moet halen afgedekt zijn in de methode.

Bekijk de video en ontdek waarom docenten kiezen voor Biologie voor jou

Referentieschool

"Erg tevreden over het stroomlijnen van de hoeveelheid stof. Minder basisstoffen."

Referentieschool

"Leerlingen mogen de boeken houden, dit is voor het leren van het examen een enorm voordeel."

Referentieschool

“De methode Biologie voor jou is heel goed en de digitale ondersteuning bij de methode is een verrijking. Zo kunnen leerlingen altijd aan de bak ook wanneer de boeken vergeten zijn.”

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak biologie. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Biologie voor jou optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Biologie voor jou

Kies je voor Biologie voor jou? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak biologie. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Biologie voor jou.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab