Nova

Nova

Smartphones, biobrandstoffen en het klimaat: met onderwerpen uit hun eigen belevingswereld brengt Nova scheikunde het vak tot leven en ervaren leerlingen hoe de chemie met bijna alles is verbonden. De methode kent een evenwichtige verdeling van theorie en praktijk, wat de lesstof toegankelijk en behapbaar maakt.

Naar de docentenwebshop

 • Uitdagend voor elk niveau
 • Focus op maatschappelijk belang vanuit eigen belevingswereld
 • Heldere teksten en leerdoelen voor meer structuur en overzicht

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

Nova is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Nova te kiezen

Uitdaging voor elk niveau

Helder onderscheid tussen havo en vwo laat leerlingen beter tot hun recht komen. Sluit aan bij wat leerlingen al weten met Introductie. De olympiade- en eindexamenopgaven geven extra verdieping. En met de specifieke feedback kan iedere leerling zich verbeteren. Zo blijft Nova scheikunde voor de hele klas uitdagend.

Focus op maatschappelijk belang vanuit eigen belevingswereld

De stof is op een toegankelijke manier geschreven vanuit de eigen interessewereld: smartphones, biobrandstoffen, klimaat in de klas, welvaart dankzij katalysatoren, et cetera. Via het Praktijk-Theorie-Maatschappij-model leren zij het belang van scheikunde, nu en in de toekomst, kennen.

Heldere teksten en leerdoelen voor meer structuur en overzicht

Nova is gestructureerd en overzichtelijk. Het is altijd duidelijk wat leerlingen moeten leren, zeker met de leerdoelen aan het begin van een paragraaf. De heldere teksten versterken de structuur en de uitgewerkte voorbeelden maken het voor leerlingen nog makkelijker om de stof te leren.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Nova voor staat. Binnen 3 minuten heb je een eerste indruk van:

 • Hoe Nova is opgebouwd
 • Waarom Nova meer uitdaging biedt voor elke leerling
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Ben je benieuwd wat onze methode voor jou en jouw leerlingen kan betekenen of wil je een presentatie voor jouw vaksectie? Onze methodespecialisten helpen je graag.

Maak een afspraak met de methodespecialist

Duik dieper in Nova

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Inhoud

Helder onderscheid tussen havo en vwo laat leerlingen beter tot hun recht komen. Elke versie heeft zijn eigen didactische aanpak die past bij het niveau van je leerlingen.  

Inhoudsopgave: 

Heldere structuur en opbouw

De helderde didactische opbouw stimuleert je leerlingen tot zelfstandig werken. De leerdoelen vormen de ruggengraat van de methode. Zodat jij en je leerlingen weten wat jullie kunnen verwachten. 

Elk hoofdstuk bevat vaste componenten: Introductie, Praktijk, Theorie, Maatschappij, Practicum en Afsluiting. Met Introductie inventariseer je wat leerlingen al weten, zodat je voort kunt bouwen op hun voorkennis. Kies vervolgens een benadering vanuit Praktijk, Theorie of Maatschappij. Praktijk koppelt de theorie van het hoofdstuk aan dagelijkse toepassingen of onderzoek. In Theorie wordt de leerstof helder en compact uitgelegd, met veel uitgewerkte voorbeeldopdrachten. Maatschappij laat leerlingen zien waarom scheikunde belangrijk voor de samenleving.  

Aan het eind van elk hoofdstuk staan alle practica overzichtelijk bij elkaar. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een Afsluiting met leerstofoverzicht in het boek en een diagnostische toets en flitskaarten in de online leeromgeving.  

Nova bereidt leerlingen goed voor op het examen. Natuurlijk door te oefenen met opgaven van voorgaande examens met tips en uitgebreide uitwerkingen, maar ook gerichte training van examenvaardigheden. Hoe gebruik je het best je informatieboek en hoe pak je gestructureerd een opgave aan? 

Differentiëren naar tempo, niveau en belangstelling

Nova scheikunde is uitdagend voor elke leerling plus-, examen- en Olympiade-opgaven. Met deze soorten opdrachten kun je elke les differentiëren op tempo, niveau en belangstelling.  

Vind je de toepassing van scheikunde belangrijk, laat dan je leerlingen Praktijk maken. Als je interesse uitgaat naar het belang van scheikunde voor de maatschappij kies dan ook het onderdeel Maatschappij. Met deze contexten kun je keuzes maken in het programma voor de hele groep of voor individuele leerlingen. 

Toetsen

In de online docentenomgeving vind je bij elk hoofdstuk twee toetsen. Bij de toetsen is een toetsmatrijs beschikbaar. Hierin kun je snel zien of de toets alles dekt wat je belangrijk vindt. Je kunt de toetsen naar wens aanpassen. Er is ook een diagnostische toets beschikbaar om leerlingen voor te bereiden. 

Soms zijn ze bewerkt (‘naar’), soms zijn ze letterlijk overgenomen (‘bron’).  

Bij het maken van de opgaven is erop gelet dat er voldoende geoefend kan worden met redeneervragen. Dit type vragen komt steeds vaker in het CE voor en de leerling moet daar dus op voorbereid worden. 

Digitale extra’s 

Met de online leeromgeving krijgen leerlingen en docenten meer inzicht in het leerproces van de leerling. Ook kunnen leerlingen digitaal extra oefen- en toetsmateriaal vinden: 

 • Flitskaarten, om begrippen te oefenen;
 • Test jezelf aan het einde van elke paragraaf, om de kennis van de paragraaf te checken 
 • Oefentoets aan het einde van een hoofdstuk, adaptief samengesteld uit de Test jezelf om je kennis van het hele hoofdstuk te checken 
 • Met de V-trainers kunnen leerlingen basisvaardigheden oefenen waar ze regelmatig problemen mee hebben (zoals het omrekenen van eenheden of het aflezen van apparatuur). 

... en bekijk de online leeromgeving

Nova bovenbouw is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Altijd boek en online
 • Betaalbaar

Meer over MAX

Blader online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Nova eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

Het complete boek inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingsmateriaal voor een goede eerste indruk.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

← Terug naar Voorbereiden

Probeer Nova gratis uit

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

Referentieschool

“Leerlingen mogen boek houden en mooie online omgeving.”

Referentieschool

“Het boek om in te schrijven is een heel goed idee. Geen fouten meer die elk jaar terug komen. Aantekeningen in het boek maken is voor leerlingen geweldig. Het boek wordt zo nuttiger.”

Referentieschool

“Mogelijkheid tot verdieping in de stof met extra opgaven waar ook extra informatie in staat.”

Referentieschool

“Opbouw boek samen met het digitale materiaal zien er goed uit. Afgelopen jaren al met plezier met NOVA gewerkt. Met name de samenwerking van de docenten met de uitgever werkt goed. Uitgever luistert.”

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Probeer Nova gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Nova past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Nova?

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

48
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

38 ,50
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Nova bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel succes!

Download de checklist

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Referentieschool

“Leerlingen mogen boek houden en mooie online omgeving.”

Referentieschool

“Het boek om in te schrijven is een heel goed idee. Geen fouten meer die elk jaar terug komen. Aantekeningen in het boek maken is voor leerlingen geweldig. Het boek wordt zo nuttiger.”

Referentieschool

“Mogelijkheid tot verdieping in de stof met extra opgaven waar ook extra informatie in staat.”

Referentieschool

“Opbouw boek samen met het digitale materiaal zien er goed uit. Afgelopen jaren al met plezier met NOVA gewerkt. Met name de samenwerking van de docenten met de uitgever werkt goed. Uitgever luistert.”

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Nova

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Beeld van start schooljaar checklist

Leraren in overleg tijdens een training

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek de website

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab