Gelukskoffer

Gelukskoffer

Gelukskoffer is een sociaal-emotioneel lessenpakket voor het basisonderwijs, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten uit de positieve psychologie, inclusief Burgerschap. De lessen zijn thematisch opgebouwd voor groep 1 t/m 8. Het lessenpakket vergroot het zelfvertrouwen van de leerling en zorgt voor een positieve sfeer in de klas. De leerkracht krijgt ruimte om te doen waar hij/zij ooit leerkracht voor is geworden.

Uitprobeerpakket Proeflicentie

Gelukskoffer
 • Welzijn, Veiligheid & Burgerschap
 • Fris, positief lessenpakket
 • Thematisch inzetbaar

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Download de Routeplanner

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de lerarenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Visie lessen in Persoonlijke Ontwikkeling

De les van je leven

Met dit lessenpakket breidt Malmberg het onderwijsaanbod verder uit, zodat leerlingen in alle opzichten het beste uit zichzelf kunnen halen: met zowel kennisvakken als lessen in persoonlijke ontwikkeling. Wetenschappelijk onderzoek onderbouwt het belang van deze betere balans tussen aandacht voor de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling.

School is een plek waar kinderen en jongeren groeien. Niet alleen door te leren rekenen en schrijven, maar ook door te leren met zichzelf en de ander om te gaan. Burgerschap, het bevorderen van maatschappelijk en sociale vaardigheden van kinderen zit in het lessenpakket verweven.

Aandacht voor sociaal-emotioneel leren leidt tot:

 • Meer zelfvertrouwen en veerkracht

 • Minder spanning bij de kinderen

 • Toename van de leerprestaties

 • Meer plezier en veiligheid in de groep

De Lessen in Persoonlijke Ontwikkeling zijn thematisch opgebouwd voor groep 1 t/m 8. Gelukskoffer is een sociaal-emotioneel lessenpakket gebaseerd op wetenschappelijke inzichten uit de positieve psychologie. 7 thema's keren in iedere groep terug: Wat is geluk, Positief denken, Dankbaarheid, Talenten, Zelfvertrouwen, Toekomstdromen en Geluk doorgeven. Het lessenpakket vergroot het zelfvertrouwen en de veerkracht van het kind en zorgt voor een betere sfeer en veiligheid in de klas.

Illustraties door: Rolf Resink

Gelukskoffer in het kort

 • groep 1 t/m 8 sociaal-emotioneel leren

 • Vergroot zelfvertrouwen en veerkracht leerling

 • Meer veiligheid en rust in de klas voor leerling en leerkracht

Praktijk

 • vrolijk fris materiaal

 • flexibel thematisch inzetbaar

 • goede balans structuur met vrijheid leerkracht

 • implementatietraining live of online

Onderbouwing

 • gebaseerd op wetenschappelijke inzichten

 • sluit aan bij kerndoelen

 • aandacht voor burgerschap

 • erkende Gezonde school-activiteit

 • subsidies mogelijk

 • Crkbo erkend en gevalideerd 10 registeruren

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Gelukskoffer te kiezen

Welzijn, Veiligheid & Burgerschap

Het lessenpakket is gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de leerling met positieve gevolgen voor de groep. Gelukskoffer investeert in het welzijn van de leerlingen en dat heeft automatisch effect op de groep. Leerlingen krijgen meer oog voor elkaar, meer begrip en kunnen positiever verbinden. Meer plezier, meer rust en vooral ruimte om persoonlijk tot ontwikkeling te komen in een veilige groep. Wetenschappelijk is aangetoond is dat kinderen die lekker in hun vel zitten 11% beter leren, wat weer een positief effect heeft op hun zelfvertrouwen. Lessen in geluk maakt kinderen sociaal maatschappelijk competent voor het leven.

Fris, positief lessenpakket

De lessen in persoonlijke ontwikkeling zijn vrolijk, positief en van deze tijd. Kinderen genieten van hedendaagse filmpjes, opdrachten, muziek, de roze en zwarte bril, gedichten, verhalen. De theorie wordt spelenderwijs uitgelegd met ruimte en eigen regie voor de leerling. De opbouw van de lessen geeft de leerkracht alle ruimte om kinderen naar eigen inzicht de lessen te geven. Kinderen werken op een positieve manier aan vaardigheden voor het leven, werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en ontdekken hun eigen invloed op geluk.

Thematisch inzetbaar

Gelukskoffer is gebaseerd op 7 thema’s vanuit de positieve psychologie; Wat is Geluk, Positief denken, Dankbaarheid, Zelfvertrouwen, Talenten, Toekomstdromen en Doorgeven van Geluk. De thema’s zijn opgebouwd vanuit een logische volgorde, maar kunnen ook teruggepakt worden als de situatie daarom vraagt. Dit biedt veel ruimte aan de leerkracht. Geen papiermolen, maar een goede balans tussen structuur en vrijheid voor de leerkracht.

Bekijk de introductievideo

In deze video maak je kennis met het lessenpakket en de aanvullende diensten van Gelukskoffer. Je krijgt hiermee een uitgebreide indruk van:

 • Inhoud van de lessen
 • Onderbouwing en subsidies
 • Concept De Gelukkige School

Duik dieper in Gelukskoffer

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Bekijk de video van oprichtster Clara den Boer.

Hoe het begon

Waar word je gelukkig van? Wat drijft jou? Wie ben je? Het lijkt simpel, maar de meeste volwassenen vinden het lastig deze vragen te beantwoorden.

Clara den Boer, psychologe en bedrijfskundige, ontwikkelt en geeft leiderschapstrainingen in het bedrijfsleven. Toen haar oudste zoon in groep 7 zat, realiseerde zij zich hoe waardevol het zou zijn als je al op jonge leeftijd leert over persoonlijk leiderschap, waar je gelukkig van wordt en wie je bent. En dat geluk net zoals taal en rekenen een vak op school is.

Samen met Anke Appel-den Boer startte zij 10 jaar geleden met teams van kinderen, psychologen, leerkrachten en directies met het ontwikkelen van het lessenpakket Gelukskoffer, gebaseerd op de positieve psychologie. Inmiddels is Gelukskoffer een schoolbreed lessenpakket die al meer dan 80.000 kinderen heeft bereikt.

Informatie per jaargroep

Gelukskoffer is een wetenschappelijk onderbouwde methode voor het basisonderwijs, gebaseerd op de positieve psychologie.

In iedere groep keren 7 thema's terug: wat is geluk, positief denken, dankbaarheid, talenten, zelfvertrouwen, toekomstdromen
en geluk doorgeven.

Naar de informatie per jaargroep

De Gelukkige School

De Gelukkige School is een logisch vervolg op de lessen in geluk voor de kinderen. Naast de lessen kunnen scholen kiezen uit bouwstenen om het welbevinden, persoonlijk leiderschap, veiligheid en burgerschap samen met het team en de ouders binnen de school te verankeren.

Deze visie integreren in het DNA van de school dat is waar De Gelukkige School over gaat. Voor onderwijsprofessionals, ouders en kinderen.

BOUWSTENEN
Scholen die Gelukkige School willen worden werken met maatwerktrajecten. De bouwstenen waaruit een school kan kiezen:

 • Implementatietraining lessen in persoonlijke ontwikkeling

 • Werkgeluk team

 • Ouderavond

 • Addvies op maat Directie/Managementteam

Als de school kiest voor het concept van De Gelukkige School kiest dan is dit altijd maatwerk.

De trainer stemt het traject ruim van tevoren af met de school. Voor meer informatie over de trainingen kunt u contact opnemen via voorlichting.bao@malmberg.nl.

Erkende Gezonde School activiteit

Gezonde School

Gelukskoffer is door het RIVM/NJI beoordeeld als een ‘wetenschappelijk goed beschreven interventie’ en erkend als Gezonde School activiteit. Hierdoor is subsidie vanuit Gezonde School mogelijk. Het programma Gezonde School streeft ernaar dat gezondheid in het DNA van elke school komt. Het programma heeft daarvoor een Ondersteuningsaanbod voor scholen die Gezonde School willen worden.

Gezonde School

Partner van het Jeugdeducatiefonds

Subsidie is mogelijk via het Jeugdeducatiefonds. Meer informatie op: https://www.jeugdeducatiefonds.nl/doe-mee.

Bekijk het webinar

Laat je bijpraten door de methodespecialisten van Malmberg tijdens het webinar over Gelukskoffer. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe het lessenpakket werkt voor jou en de kinderen. Het webinar duurt ongeveer 25 minuten. Je kunt ook vragen stellen. Deze worden via e-mail beantwoord.

Webinar bekijken

Blader online door de boeken

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Gelukskoffer eruitziet? Blader door een aantal werkboeken.

Meer inzien en beoordelen? Bestel het uitprobeerpakket voor een goede eerste indruk.

Gelukkige School

Weten hoe je een positieve en gelukkige schoolomgeving bevorderd? Ontdek ons uitgebreide programma dat scholen ondersteunt bij het ontwikkelen van welzijn en sociale vaardigheden bij leerlingen.

Gelukkige School

Gezonde School

Gelukskoffer wederom erkend als goed beschreven methode
Onafhankelijke praktijkbeoordelaars geven opnieuw de erkenning aan Gelukskoffer als goed beschreven methode en erkende Gezonde School-activiteit. 

Alle Gezonde School-activiteiten zijn van een goede kwaliteit en goed uitvoerbaar in de praktijk. Met een Gezonde School-activiteit werk je met Gelukskoffer aan het welbevinden van de kinderen en aan de veiligheid binnen de groep. 

Subsidie
Om aan de slag te gaan met de Lessen in Geluk van Gelukskoffer is er subsidie mogelijk vanuit het Ondersteuningsaanbod

Het programma Gezonde School is een samenwerking tussen de PO-Raad, VO-Raad en MBO- Raad, het RIVM, GGD en GHOR. De ministeries van VWS, OCW, SZW en LNV maken het programma Gezonde School financieel mogelijk. 

Gezonde School logo

Meer weten over dit lessenpakket?

Vraag alles wat je wilt weten over dit lessenpakket, we helpen je graag. Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Maak direct een afspraak voor een online introductiepresentatie. Liever op school? Neem dan contact met ons op.

Plan een afspraak Contact

← Terug naar Voorbereiden

Probeer Gelukskoffer gratis uit

Vraag het uitprobeerpakket aan

De beste manier om het lessenpakket te ervaren is om wat meer inzage te krijgen in het lesmateriaal. Vraag daarom het digitale uitprobeerpakket aan. Hiermee kun je in de klas aan de slag.

Vraag het uitprobeerpakket aan

Bekijk het webinar

Laat je bijpraten door de methodespecialisten van Malmberg tijdens het webinar over Gelukskoffer. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe het lessenpakket werkt voor jou en de kinderen. Het webinar duurt ongeveer 25 minuten. Je kunt ook vragen stellen. Deze worden via e-mail beantwoord.

Webinar bekijken

Wat vinden andere van Gelukskoffer?

Of een lessenpakket werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met het lessenpakket en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Gesprek met leerkrachten

Maak een afspraak met een methodespecialist en stel al je vragen

Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Maak direct een afspraak voor een online introductiepresentatie. Liever op school? Neem dan contact met ons op.

Plan een afspraak Contact

Wat vinden andere scholen van Gelukskoffer?

Of een lessenpakket werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Gelukskoffer. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met het lessenpakket en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Leerkrachten over Gelukskoffer

Wanneer de kinderen plezier hebben en goed in hun vel zitten, presteren ze beter en leren ze vanzelf.

Ervaringen van leerkrachten met de Gelukskoffer

Ouders over Gelukskoffer

Ik merk aan mijn zoon dat hij steeds beter leert om zijn grenzen aan te geven, wat hij wel- en niet leuk vindt.

Ervaringen van ouders met de Gelukskoffer

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Mevrouw Lussing KSG de Breul
"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."
Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog
"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel wordt herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."
Dhr. Koningsveld Het Bouwens
"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."
Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht
"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Probeer Gelukskoffer gratis uit bij jou in de klas

Om te ontdekken of Gelukskoffer past bij jouw school, kun je het lessenpakket gratis uitproberen met het materiaal in het uitprobeerpakket.

Vraag het uitprobeerpakket aan

Gelukkige School

Weten hoe je een positieve en gelukkige schoolomgeving bevorderd? Ontdek ons uitgebreide programma dat scholen ondersteunt bij het ontwikkelen van welzijn en sociale vaardigheden bij leerlingen.

Gelukkige School

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Gelukskoffer?

Trainingen

Ben jij geïnteresseerd om vanuit de positieve psychologie en de gelukswetenschap meer mentale tools voor het leven aan kinderen mee te kunnen geven? Of ben je opzoek om je eigen werkgeluk of het werkgeluk binnen het team te vergroten? Vind je het belangrijk om ouders positief te betrekken op het gebied van sociaal-emotioneel leren? Wij verzorgen diverse trainingen om het welbevinden en de sociale veiligheid van kinderen, leerkrachten en ouders te vergroten. Wij bieden vanuit Gelukskoffer diverse live en online trainingen:

Live trainingen

 • Geluksleerkracht – individueel: sociaal emotioneel leren – lessen in geluk binnen je eigen groep

 • Implementatie – schoolbreed: sociaal-emotioneel leren – lessen in geluk binnen de hele school

 • Van Werkdruk naar Werkgeluk – schoolbreed: persoonlijk leiderschap en eigen invloed op werkgeluk

 • Ouderavond - lezing sociaal-emotioneel leren: de kracht van sturen op geluk bij kinderen

Online trainingen

 • Geluksleerkracht – individueel: sociaal-emotioneel leren - lessen in geluk binnen je eigen groep

 • Geluksleerkracht voor licht tot matig verstandelijk beperkten – individueel: sociaal-emotioneel leren - lessen in geluk binnen je eigen groep

 • Van Werkdruk naar Werkgeluk - individueel: persoonlijk leiderschap en eigen invloed op werkgeluk

Alle trainingen

Hulp bij bestellen

De materialen van Gelukskoffer bestel je via de partners van Malmberg: Heutink, Reinders en de Rolf groep. Zij kunnen helpen bij je bestelling en direct uit voorraad leveren. De softwarelicenties bestel je ook via je educatieve dienstverlener.
Bekijk de catalogus voor een overzicht van de materialen bij Gelukskoffer.

Download de catalogus

Wat vinden andere scholen van Gelukskoffer?

Of een lessenpakket werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Gelukskoffer. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met het lessenpakket en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Leerkrachten over Gelukskoffer

Wanneer de kinderen plezier hebben en goed in hun vel zitten, presteren ze beter en leren ze vanzelf.

Ervaringen van leerkrachten met de Gelukskoffer

Ouders over Gelukskoffer

Ik merk aan mijn zoon dat hij steeds beter leert om zijn grenzen aan te geven, wat hij wel- en niet leuk vindt.

Ervaringen van ouders met de Gelukskoffer

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Hét platform voor de leraar van vandaag. Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën en handige materialen bij jouw methodes. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek de website

Gelukkige School

Weten hoe je een positieve en gelukkige schoolomgeving bevorderd? Ontdek ons uitgebreide programma dat scholen ondersteunt bij het ontwikkelen van welzijn en sociale vaardigheden bij leerlingen.

Gelukkige School

Klaar om met Gelukskoffer te gaan werken?

Vraag alles wat je wilt weten over de materialen of het starten met het lessenpakket. We helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio.

Plan een afspraak

← Terug naar Uitproberen

Next

Go to next tab