Na klar!

Na klar!

Na klar geeft op een inspirerende manier inzicht in de taal, land en cultuur. Na klar biedt je vele handvaten en mogelijkheden om je leerlingen de volgende stap te laten zetten in hun taalontwikkeling. Ze ontwikkelen zelfvertrouwen om de Duitse taal eigen te maken en te ontdekken wat de taal te bieden heeft.

Beoordelingsmateriaal

 • Eigentijdse thema’s; landeskunde, cultuur en literatuur
 • Heldere en overzichtelijke structuur
 • Doet recht aan de verschillen tussen leerlingen

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leraar zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar leerlingen? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je leerlingen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Hoe scoort je huidige methode?

Voordat het oriënteren echt begint, is het belangrijk om je huidige lesmethode te evalueren. Voldoet je huidige methode nog aan jouw behoeften en die van je leerlingen? Met de handige checklist ontdek je snel of je op dit moment het maximale uit je onderwijskracht haalt. Meten is weten.

Download de checklist

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Voordat je naar nieuwe lesmethoden gaat kijken, is het verstandig om criteria op te stellen voor een goede vergelijking. Gebruik daarvoor de criteriumpiramide van Malmberg. Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download de piramide

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Het meenemen van je (vakgroep)collega’s is in deze stap heel belangrijk. We helpen je daar graag bij met een handige routeplanner.

Tip: Hang de routeplanner op een centrale plek, bijvoorbeeld in de lerarenkamer. Zo zien jullie niets over het hoofd.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Na klar meteen ontdekken?

Onze methode Na klar staat voor het mooie van het vak Duits. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Na klar ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze methode Duits en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Na klar de leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Na klar te kiezen

Eigentijdse thema’s; landeskunde, cultuur en literatuur

Met Na klar maak je een reis door steden als Berlijn, Hamburg, Zürich en Keulen. In de verschillende hoofdstukken komen eigentijdse en verrassende onderwerpen aan bod, zoals Mikrohäuser auf Berliner Dächern, dj Robin Schulz, de werking van een Flughafen en het vertalen van een songtekst. Zo wordt er steeds verbinding gemaakt met de leerlingen en hun leefwereld. De taal komt tot leven en leerlingen worden gemotiveerd de taal echt te gaan gebruiken en de volgende stap te zetten in hun taalontwikkeling.

Heldere en overzichtelijke structuur

De structuur van de methode is helder en overzichtelijk. Na klar heeft een duidelijke opbouw van deelopdrachten naar een eindopdracht. Elk hoofdstuk bevat extra trainers waarmee leerlingen aan een sterke basis bouwen. Met deze basis ontwikkelen ze het vertrouwen om direct te communiceren in het Duits.

Doet recht aan de verschillen tussen leerlingen

We nemen leerlingen serieus en bieden ze de mogelijkheid om veel te leren, met - waar nodig - extra ondersteuning. Bij elke vaardigheidsles zorgen we voor extra uitdaging zodat iedere leerling mee kan doen op zijn eigen niveau. Daarnaast oefenen de leerlingen met de adaptieve grammaticatrainer Versterk jezelf precies die onderwerpen waarin ze minder goed zijn. Daarnaast zijn alle niveaus van Na klar! optimaal op elkaar afgestemd, waardoor een leerling gemakkelijk kan overstappen naar een ander niveau.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Na klar voor staat. Binnen 3 minuten heb je een eerste indruk van:

 • Hoe Na klar is opgebouwd
 • Waarom Na klar meer uitdaging biedt voor elke leerling
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Wil je de uitgebreide methodevideo bekijken? Vul je naam en e-mailadres in en de link van de video wordt naar je toegestuurd.

Uitgebreide methodevideo bekijken

Blader alvast online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Na klar eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

... en bekijk de digitale leeromgeving

Na klar! onderbouw is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden  en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Altijd boek en online
 • Betaalbaar

Meer over MAX

Duik dieper in Na klar!

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Wat is nieuw?

Nieuw voor schooljaar 2021-2022

Op basis van feedback van docenten en analyses over het gebruik van de online leeromgeving worden onze MAX-methodes regelmatig verbeterd. Ook actualiseren we het materiaal. Dit jaar passen we leerjaar 1|2 en het vakboek voor de onderbouw aan.

De belangrijkste veranderingen op een rij:

 • Kleine foutjes in de boeken zijn hersteld, gedateerde informatie is geactualiseerd.
 • Ontdekplaten zijn toegevoegd in de online leeromgeving, bij de start van elk hoofdstuk.
 • Bij sommige opdrachten staan nu bestanden die leerlingen zelf kunnen downloaden.
 • Waar het relevant is, zijn de aanpassingen in het boek ook in de online leeromgeving opgenomen.
 • Typfouten worden minder streng beoordeeld als het gaat om bijvoorbeeld lees- of luisteropdrachten.

Download de releasenotes voor een overzicht.

  Opbouw en structuur

  Na klar is opgebouwd uit zes hoofdstukken waarin de vaardigheden lezen, kijken/luisteren, spreken en schrijven geïntegreerd aan bod komen. Daarnaast zijn er twee korte differentiatiehoofdstukken Differenzierung met de onderdelen Wiederholung, Kreatieve Aufgaben en Literatur.

  Opbouw hoofdstuk

  Elk Kapitel bestaat uit zes Lektionen. In Lektion 1, 2 en 3 werkt de leerling toe naar taalproductie in de vorm van spreken. In Lektion 4, 5 en 6 werkt de leerling toe naar taalproductie in de vorm van schrijven.

  Per Lektion komen meerdere vaardigheden aan bod. Dit zorgt voor een goede integratie en transfer en maakt de lessen bovendien afwisselend.

  Duitstalige stad of streek centraal

  In elk Kapitel staat een Duitstalige stad of streek centraal. Op de openingspagina is de stad gevisualiseerd inclusief de typische plekken en gewoonten. De bronnen uit het hoofdstuk hebben een relatie met het thema van het hoofdstuk. Op deze manier is kennis van land en volk stevig verankerd in de leerlijn.

  Grammatica

  Grammatica wordt uitgelegd en geoefend in de ‘receptieve’ Lektionen 1, 2, 4 en 5. De behandelde grammatica uit deze lessen passen leerlingen toe bij de taalproductieve opdrachten uit Lektion 3 en 6. De uitleg van een grammaticaal concept wordt, mits zinvol, visueel ondersteund zodat leerlingen het beter onthouden.

  Woordenschat & Redemittel

  Het taalvaardigheidsniveau van leerlingen wordt voor een belangrijk deel bepaald door hun woordenschat. Het idioom van Lektion 1, 2, 4 en 5 is gebaseerd op de aangeboden bronnen uit het hoofdstuk en moet in ieder geval receptief geleerd worden. In Lektion 3 en 6 worden het idioom en de Redemittel aangeboden die productief geleerd moet worden. Deze woorden zijn terug te vinden in de Lernbox, achterin het hoofdstuk.

  Differentiëren

  Na klar heeft veel mogelijkheden voor differentiatie, zowel voor leerlingen die achterblijven als leerlingen die sterk zijn in Duits. Allereerst kunnen leerlingen in de digitale leeromgeving overstappen naar een ander niveau/leerjaar. Stel dat een leerling werkt met de havo-editie, maar erg sterk is en behoefte heeft aan extra uitdaging, dan kan hij verder gaan in de vwo/gymnasium-editie. Daarnaast zijn er ook binnen elke editie ruime differentiatiemogelijkheden.

  Tussen de hoofdstukken

  Differenzierung (na Kapitel 3 en 6) met Wiederholung, creatieve taalopdrachten en literatuur. Bij Wiederholung wordt vooral het idioom, de Redemittel en de grammatica uit de voorafgaande hoofdstukken herhaald.  

  Binnen de hoofdstukken

  Elk hoofdstuk bevat Plusopdrachten, maar ook herhalingsopdrachten en extra opdrachten die je als docent op je eigen manier kunt inzetten.

  Online
  • Versterk jezelf – grammatica: een adaptieve grammaticatrainer die elke leerling op maat verder helpt. Met slimme algoritmen analyseert de software de opdrachten die de leerling gemaakt heeft. Vervolgens doet het programma aanbevelingen voor een volgende opdracht. Op deze manier krijgt elke leerling een eigen route aangeboden om de leerdoelen te bereiken.
  • Oefentools als de test jezelf, woordtrainer en flitskaarten.
  • Actuele lessen per leerjaar/niveau die ook gebruikt kunnen worden voor differentiatie.
  • Toegang tot alle niveaus en leerjaren.

  Blended werken

  Als je kiest voor Na klar ontvangen al je leerlingen een leerwerkboek én een licentie voor de online leeromgeving. Alles uit het leerwerkboek vind je ook online. Zo kun je als docent zelf kiezen welke onderdelen je in het boek behandelt en wat je liever digitaal laat maken.

  Als je leerlingen digitaal werken, kun je realtime de voortgang van je leerlingen volgen. Handig om het huiswerk te controleren, maar ook om te bepalen met welke onderdelen de klas nog moeite heeft.

  Digitale extra's

  In de online leeromgeving vinden leerlingen extra oefen- en testmateriaal:

  • Woordtrainer, waarmee leerlingen woordjes kunnen leren;
  • Flitskaarten, waarmee leerlingen Redemittel kunnen leren;
  • Versterk jezelf, de adaptieve grammaticatrainer waarmee elke leerling grammatica volgens een individuele leerroute traint;
  • Test jezelf aan het einde van elke les, waarmee leerlingen kunnen testen of ze de kennisonderdelen (woorden, Redemittel en grammatica) beheersen;
  • Oefentoets aan het einde van een unit, waarmee leerlingen kunnen checken of ze klaar zijn voor de kennistoets.

  Zo kunnen je leerlingen zich optimaal voorbereiden op de toets.

  Toetsen

  Na klar bevat een uitgebreid toetspakket:

  Kennistoetsen

  ● Woordenschat, grammatica en Redemittel

  ● Bij elke unit, versie A en versie

  Vaardigheidstoetsen

  ● Lezen: na elk Kapitel, versie A en versie B

  ● Kijken/luisteren: na Kapitel 1 en 4, versie A en B (zelfde bronmateriaal)

  ● Spreken: na Kapitel 2 en 5, één versie

  ● Schrijven: na Kapitel 3 en 6, één versie

  Taxonomie

  Alle toetsen zijn voorzien van een toetsmatrijs, gebaseerd op de taxonomie van Bloom aangepast voor de talen. Deze taxonomie is eenvoudig te vertalen naar andere gangbare taxonomieën als RTTI en OBIT.

  Word en Wintoets/Quayn-bestanden

  De toetsen worden aangeboden in Word. Zo kun je ze eventueel zelf naar wens aanpassen. Ook zijn er Wintoets/Quayn-bestanden van alle toetsen, zodat je ze ook digitaal kunt afnemen.

  10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

  Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

  Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

  "Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald kan worden zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

  Dhr. Koningsveld Het Bouwens

  "Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

  Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

  "Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

  Meer weten over deze methode?

  Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

  Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

  Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

  Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.
  ← Terug naar Voorbereiden

  Na klar zelf beoordelen

  Heb je een goed gevoel bij Na klar en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

  Ervaar zelf de mogelijkheden van Na klar!

  Om te ontdekken of Na klar bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

  Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

  De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

  Vraag het beoordelingsmateriaal aan

  Bekijk de methodevideo

  Laat je bijpraten door de methodespecialist van Malmberg in deze methodevideo over Na klar. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. De video duurt ongeveer 30 minuten.

  Bekijk de methodevideo

  Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

  Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

  Wat vinden andere scholen van Na klar?

  Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Na klar. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

  Bel of mail een referentieschool

  Referentieschool

  "Het feit dat het één overzichtelijk boek (tekst- en werkboek in één) spreekt ons aan."

  Mevrouw M.W.M. Rusman | Fioretti College Locatie Hillegom

  Mevrouw M.W.M. Rusman | Fioretti College Locatie Hillegom

  Referentieschool

  “Het is fijn om in het boek te mogen schrijven omdat leerlingen dan teksten kunnen bewerken zoals onderstrepen of vertalingen op kunnen schrijven."

  Madlen Köhler

  Madlen Köhler

  Probeer Na klar gratis uit
  bij jou in de klas

  Om te ontdekken of Na klar past bij jouw school, kun je de
  methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
  kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
  om de methode zelf uit te proberen.

  Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

  Eerst de methode ontdekken

  Kom alles te weten over Na klar. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Na klar.

  ← Terug naar Ontdekken

  Twijfel je nog of heb je nog vragen?

  Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Na klar.

  Ga je aan de slag met Na klar?

  Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste methode Duits: Na klar! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Na klar het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de leerlingen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

  Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de implementatie van de nieuwe methode: met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

  Kies je pakket

  Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

   

  20 ,25
  1 jaar / leerling per jaar
  • Licentie online leeromgeving
  • Boek Na klar! onderbouw
  • Leerwerkboek deel A
  • Leerwerkboek deel B

   

  15 ,75
  6 jaar / leerling per jaar
  • Licentie online leeromgeving
  • Boek Na klar! onderbouw
  • Leerwerkboek deel A
  • Leerwerkboek deel B

  De materialen van Na klar bestel je in de webshop.

  Naar de webshop Prijsoverzicht

  Gratis Overstapservice

  Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

  De Overstapcoach helpt je bij:

  • Alles klaarzetten
  • Jaarplanning maken
  • Methode training
  • Starten met de methode

  Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

  Bekijk de Overstapservice

  Wat vinden andere scholen van Na klar?

  Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Na klar. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

  Bel of mail een referentieschool

  Referentieschool

  "Het feit dat het één overzichtelijk boek (tekst- en werkboek in één) spreekt ons aan."

  Mevrouw M.W.M. Rusman | Fioretti College Locatie Hillegom

  Mevrouw M.W.M. Rusman | Fioretti College Locatie Hillegom

  Referentieschool

  “Het is fijn om in het boek te mogen schrijven omdat leerlingen dan teksten kunnen bewerken zoals onderstrepen of vertalingen op kunnen schrijven."

  Madlen Köhler

  Madlen Köhler

  Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

  Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

  Meer weten over deze methode?

  Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

  Eerst even proefdraaien? Dat kan!

  Bestel gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
  ← Terug naar Uitproberen

  Haal alles uit deze methode

  Bekijk tips en inspiratie om Na klar optimaal te gebruiken.

  Haal alles uit Na klar!

  Kies je voor Na klar? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

  De beste service bij je methode

  Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de handige kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

  Trainingen en webinars

  Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

  Trainingen Webinars

  Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

  Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

  Deelnemen aan ons Scholenpanel

  Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

  Meer informatie of aanmelden

  Jouw accountmanager

  Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

  Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

  Contact met jouw accountmanager

  Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

  We helpen je graag met de laatste vragen over Na klar.
  ← Terug naar Beslissen

  Next

  Go to next tab