Memo

Memo

Jouw passie voor geschiedenis draag je over door het verleden op een aantrekkelijke manier tot leven te wekken. Het vak geschiedenis is als geen ander relevant voor deze tijd, waar interpretaties van het verleden vaak gespreksonderwerp zijn. Memo ondersteunt je daarbij door een actuele en gedegen aanpak van het vak en een gestructureerde presentatie van het lesmateriaal.

Beoordelingsmateriaal

 • Actueel en relevant lesmateriaal
 • Een gestructureerde methode met uitgekiende didactiek
 • Flexibel inzetbaar met ruimte om te differentiëren

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

Memo is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Memo te kiezen

Actueel en relevant lesmateriaal

Geschiedenis is meer dan feiten over het verleden leren. Als docent draag je je passie voor het vak over aan je leerlingen. Je helpt ze om het heden beter te begrijpen door in zicht te krijgen in de verhalen die mensen elkaar over het verleden vertellen. Memo helpt je daarbij. De methode heeft oog voor de steeds veranderende perspectieven waarop we naar het verleden kijken.

Een gestructureerde methode met uitgekiende didactiek

Belangrijk kenmerk van Memo is al jarenlang de heldere structuur gebaseerd op leerdoelen. De methode biedt verschillende werkvormen voor het verwerken en toepassen van de stof. Het materiaal bevat veel mogelijkheden om te oefenen, te herhalen en te verdiepen.

Flexibel inzetbaar met ruimte om te differentiëren

De methode maakt een duidelijk onderscheid tussen wat moet en wat mag. Je kunt flexibel plannen en differentiëren met het keuzemateriaal. Je leerlingen hebben toegang tot alle niveaus en leerjaren zodat je handig kunt inspelen op individuele leervragen.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we zien waar Memo voor staat. Zo krijg je een indruk van:

 • Hoe Memo is opgebouwd
 • Waarom Memo meer uitdaging biedt voor elke leerling
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Wil je de uitgebreide methodevideo bekijken? Vul je naam en e-mailadres in en de link van de video wordt naar je toegestuurd.

UItgebreide methodevideo bekijken

Duik dieper in Memo

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Docentmateriaal

Handige powerpoints

De powerpoints (die je naar eigen inzichten kunt aanpassen) zijn bruikbaar als ondersteuning bij je lessen. Ze bevatten ook het ‘Memory game’ om formatief in te zetten.

Extra opdrachten

De methode helpt je te differentiëren door extra sets bronvragen en herhalingsopdrachten.

Toetspakket

Bij de methode hoort een uitgebreid aanbod aan toetsen voor de docent die je kunt vinden in de docentlicentie. Met de tussentoetsen kun je snel de kennis van leerlingen meten.

De eindtoetsen, in twee versies, behandelen de stof van een hoofdstuk.

Alle toetsen hebben een toetsmatrijs en antwoordmodel. De toetsen worden aangeboden in Word en kunnen ook digitaal worden afgenomen (Quayn/Wintoets).

Didactiek en differentiatie

De lesstof in Memo is zakelijk en compact opgeschreven, waardoor je leerlingen niet onnodig worden afgeleid. De methode beidt ondersteuning bij het begrijpend lezen, ontwikkelen van vocabulaire en het formuleren van antwoorden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in de boeken te schrijven.

Memo biedt verschillende didactische werkvormen: verwerkingsvragen, toepassingsopdrachten en ‘historisch denken’ opdrachten.

Met Memo kun je op verschillende manieren differentiëren in de klas.

Via de online leeromgeving hebben leerlingen toegang tot alle niveaus en leerjaren van de onderbouw en bovenbouw. Dat maakt het mogelijk om individuele leerlingen of groepen op een hoger of lager niveau te laten werken.

Elk hoofdstuk biedt een paragraaf verdieping aan. In de verdiepingsparagraaf komen onderwerpen aan bod die buiten de basisstof vallen. De werkvormen in de verdieping zijn activerend en gevarieerd. De editie voor vwo/gymnasium bevat een extra verdiepende paragraaf over een cultureel onderwerp.

Inclusiviteit en multiperspectiviteit

Er is veel te doen over de keuzes die gemaakt worden in het lesmateriaal voor het vak geschiedenis. Vaak is er kritiek over woordgebruik en het al dan niet weergeven van bepaalde groepen mensen uit het verleden. Docenten én leerlingen hebben hier mee te maken.

De redactie (het auteursteam en de uitgever) van Memo zijn zich hier terdege van bewust en proberen hier rekening mee te houden in de keuze van voorbeelden en het woordgebruik in het lesmateriaal. Leerlingen en docenten moeten zich comfortabel voelen bij het lesmateriaal, zonder dat het leerproces hierdoor belemmerd wordt. De redactie van Memo volgt de discussie over woordgebruik nauwlettend en wint waar nodig advies in bij deskundigen uit onderwijs en wetenschap. Leerlingen en docenten spreken de redactie soms aan op het gebruik van bepaalde termen of het ontbreken van groepen mensen. Zij waardeert dat en hoopt dat deze contacten leiden tot nog beter verantwoorde, transparante keuzes.

De online leeromgeving bij Memo

Memo is een MAX-methode. Als je een MAX-methode gebruikt, krijg je automatisch toegang tot de MAX online leeromgeving. De online leeromgeving biedt tal van online tools die leerlingen helpen met het leren, verwerken en oefenen van de leerstof. MAX online is ontwikkeld op basis van onze nieuwste inzichten op het gebied van gepersonaliseerd en adaptief leren.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Ontdekplaat per basisparagraaf
 • Kijkvragen
 • Test jezelf: een test per vaardigheidsles om beheersing van de kennisonderdelen te checken

Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van MAX.

Meer over de online leeromgeving

Blader online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Memo eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

Het complete boek inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingsmateriaal voor een goede eerste indruk.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

← Terug naar Voorbereiden

Memo zelf beoordelen

Probeer Memo gratis uit

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

Wat vinden andere scholen van Memo?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Memo. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

Wij hebben gekozen voor Memo omdat: “Het feit dat leerlingen aantekeningen kunnen maken en belangrijke tekst kunnen markeren in hun eigen boek. Dit gecombineerd met een adaptieve digitale werkomgeving waarin de focus geheel op de voortgang en de vaardigheden van de leerling ligt maar ook de docent inzicht geeft in het kennen en kunnen van zijn leerlingen”.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Probeer Memo gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Memo past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Memo?

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

51 ,50
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

41 ,25
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Memo bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel succes!

Download de checklist

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Wat vinden andere scholen van Memo?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Memo. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

Wij hebben gekozen voor Memo omdat: “Het feit dat leerlingen aantekeningen kunnen maken en belangrijke tekst kunnen markeren in hun eigen boek. Dit gecombineerd met een adaptieve digitale werkomgeving waarin de focus geheel op de voortgang en de vaardigheden van de leerling ligt maar ook de docent inzicht geeft in het kennen en kunnen van zijn leerlingen”.

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Memo

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab