Memo

Memo

Memo valt op door de uitstekende leer- en leesbaarheid van de teksten, de rustige lay-out met duidelijke structuur en weinig heen en weer bladeren, de handige verwerkingsopdrachten en heldere afsluiting. Duik met je klas de geschiedenis in en laat je leerlingen zich verbazen en verwonderen over het verleden.

Naar de webshop

 • Zeer goed gestructureerde teksten met uitdagende opdrachten
 • Kritisch leren nadenken en inzicht in geschiedenis vergroten
 • Compacte stof met veel ruimte voor eigen accenten

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leraar zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar leerlingen? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je leerlingen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Over onze methodes

Memo is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Memo meteen ontdekken?

Onze methode Memo staat voor het mooie van het vak geschiedenis. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Memo ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze methode geschiedenis en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Memo de leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Memo te kiezen

Zeer goed gestructureerde teksten met uitdagende opdrachten

Leerlingen hebben allerlei vragen over het verleden. Memo helpt hen om deze vragen te beantwoorden. Elk hoofdstuk opent met een oriëntatie met pakkende bronnen. Daarnaast hoort bij elke paragraaf een spannende interactieve ontdekkingsplaat die niet alleen informatie geeft, maar ook verwondering en verbazing over het verleden oproept.

Kritisch leren nadenken en inzicht in geschiedenis vergroten

Docenten en leerlingen waarderen Memo al jaren om de heldere structuur en de goed leesbare teksten. Maar geschiedenis is meer dan feiten over het verleden leren. Met Memo krijgen leerlingen inzicht in het verleden. Ze leren om op een kritische wijze na te denken over wat mensen elkaar vertellen over het verleden. Daarbij spelen zowel kennis over het verleden als historische vaardigheden een belangrijke rol.

Compacte stof met veel ruimte voor eigen accenten

Memo geeft docenten de ruimte om eigen accenten te leggen of leerlingen uit te dagen. Elk hoofdstuk bevat naast basisparagrafen een verdiepingsparagraaf. Ook is er meer aandacht voor de geschiedenis van landen en gebieden buiten Europa. Daarmee biedt de methode een breder perspectief op het verleden.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we zien waar Memo voor staat. Zo krijg je een indruk van:

- Hoe Memo is opgebouwd

- Waarom Memo meer uitdaging biedt voor elke leerling

- Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Wil je de uitgebreide methodevideo bekijken? Vul je naam en e-mailadres in en de link van de video wordt naar je toegestuurd.

UItgebreide methodevideo bekijken

Blader alvast online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Memo eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

... en bekijk de online leeromgeving

Memo onderbouw is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Altijd boek en online
 • Betaalbaar

Meer over MAX

Duik dieper in Memo

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Toetsen

Toetsen zijn een belangrijk onderdeel van het leerproces. Toetsresultaten geven inzicht in de voortgang van leerlingen en laten zien waarop je moet bijsturen. Memo levert docenten zowel op papier als online vernieuwde toetsen, voorzien van een toetsmatrijs volgens de taxonomie van Bloom en een toetsleerlijn.

Differentiatie

Online differentiëren

Met Memo kun je op verschillende manieren differentiëren in de klas. Via de online leeromgeving hebben leerlingen toegang tot alle niveaus en leerjaren van de onderbouw. Dat maakt het mogelijk om individuele leerlingen of groepen op een hoger of lager niveau te laten werken. Zo kun je een goede leerling in een vmbo-t/havo-klas de lesstof en opdrachten op havo/vwo-niveau aanbieden.

Verdieping

Naast differentiëren in de online leeromgeving, kun je ook inhoudelijk differentiëren. Elk hoofdstuk biedt een paragraaf verdieping aan. In de verdiepingsparagraaf komen onderwerpen aan bod die buiten de basisstof vallen, maar onmiskenbaar beeldbepalend zijn voor een bepaald volk of een periode, zoals de piramidebouw of de belevenissen van Floris V. De werkvormen in de verdieping zijn activerend en gevarieerd. De paragraaf eindigt met een creatieve opdracht, zoals het ontwerpen van een telefoonhoesje of een uitspraak doen in een rechtszaak.

Onderscheid tussen streams

De vwo-editie is verzwaard ten opzichte van de editie voor havo/vwo. Per hoofdstuk zijn twee extra leerdoelen opgenomen en er zijn begrippen toegevoegd. Ook het verschil tussen vmbo en havo/vwo is vergroot. Voor de differentiatie tussen vmbo-kgt en vmbo-t/havo geldt, dat in vmbo-kgt minder leerdoelen zijn opgenomen op basis van het geringere aantal Kenmerkende Aspecten. Vmbo-t/havo vormt op deze wijze een echte brug tussen vmbo en havo.

Cultuur

De vwo-editie van Memo heeft extra aandacht voor cultuur. In de cultuurparagraaf onderzoeken de leerlingen een kenmerkend cultureel verschijnsel uit een bepaalde tijd, zoals het verhaal van Gilgamesj, de Arabische kunst in Spanje of de schilderkunst in de Renaissance. Ook bij dit onderdeel worden activerende en gevarieerde opdrachten aangeboden.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.
← Terug naar Voorbereiden

Memo zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Memo en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Memo

Om te ontdekken of Memo bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Bekijk de methodevideo

Laat je bijpraten door de methodespecialist van Malmberg in deze methodevideo over Memo. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. De video duurt ongeveer 30 minuten.

Bekijk de methodevideo

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Wat vinden andere scholen van Memo?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Memo. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

Wij hebben gekozen voor Memo omdat: “Het feit dat leerlingen aantekeningen kunnen maken en belangrijke tekst kunnen markeren in hun eigen boek. Dit gecombineerd met een adaptieve digitale werkomgeving waarin de focus geheel op de voortgang en de vaardigheden van de leerling ligt maar ook de docent inzicht geeft in het kennen en kunnen van zijn leerlingen”.

Probeer Memo gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Memo past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Memo. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Memo.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Memo.

Ga je aan de slag met Memo?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste methode geschiedenis: Memo! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Memo het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de leerlingen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de implementatie van de nieuwe methode: met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

49 ,50
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

39 ,50
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Memo bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Wat vinden andere scholen van Memo?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Memo. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Referentieschool

Wij hebben gekozen voor Memo omdat: “Het feit dat leerlingen aantekeningen kunnen maken en belangrijke tekst kunnen markeren in hun eigen boek. Dit gecombineerd met een adaptieve digitale werkomgeving waarin de focus geheel op de voortgang en de vaardigheden van de leerling ligt maar ook de docent inzicht geeft in het kennen en kunnen van zijn leerlingen”.

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Memo optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Memo

Kies je voor Memo? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Memo.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab