Thema’s Maatschappijleer

Thema’s Maatschappijleer

Thema’s is de meest gebruikte maatschappijleermethode voor havo en vwo. De methode biedt leerlingen eigentijds, activerend lesmateriaal én ontzorgt docenten. Er is heldere link tussen theorie en praktijk: de lesstof wordt direct gekoppeld aan een actuele, aansprekende context uit de eigen belevingswereld. Deze combinatie werkt uitstekend voor havo en vwo en zorgt voor meer begrip en hogere motivatie bij de leerling.

Naar de webshop

 • Meest actuele methode
 • Uitdagend en aansprekend
 • Optimale docentondersteuning

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

Maatschappijleer
Maatschappijleer is een relevant en dynamisch vak waarbij zowel de samenleving als de leerling centraal staat. Lessen draaien om het bijbrengen van fundamentele kennis over de werking van onze democratische rechtsstaat en de dynamiek van de pluriforme samenleving. Tegelijkertijd gaat het vak om het vormen van je eigen mening en daarop reflecteren. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan over maatschappelijke kwesties. Burgerschapselementen zoals ‘Wat betekent dit voor mij?’, ‘Hoeveel invloed heb ik hierop?’, ‘Wat wil en kan ik doen?’ zijn hier onlosmakelijk mee verbonden.

De lesmethode Thema’s Maatschappijleer voor havo en vwo sluit naadloos aan op de behoefte van docenten om vrij te kunnen lesgeven en tegelijk een solide basis te hebben om op te steunen.

Over onze methode 
Met Thema’s Maatschappijleer werk je zoals jij wil. Het helder gestructureerde lesboek en werkboek behandelen de belangrijkste maatschappelijke onderwerpen van dit moment en dekken alle eindtermen. Dankzij het jaarlijks geactualiseerde werkboek zijn je lessen altijd up-to-date.

De methode biedt alle handvatten om je lessen vorm te geven op een manier die goed bij jou en je leerlingen past. Naast de papieren en digitale leermiddelen voor leerlingen heeft de methode een zeer breed aanbod aan docentmateriaal en docentondersteuning.

Thema’s is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten en is heel gebruiksvriendelijk. Je hebt toegang tot alle materialen van alle leerniveaus. Je switcht daardoor eenvoudig tussen havo en vwo.
De MAX-methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daartussenin.

Meer over de online leeromgeving

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Thema’s Maatschappijleer te kiezen

Altijd actueel met jaarlijks vernieuwd werkboek

Een van de krachtige elementen van de methode is aandacht voor de actualiteit. In de jaarlijks vernieuwde werkboeken zijn de laatste maatschappelijke en politieke gebeurtenissen opgenomen. Leerlingen maken dus altijd vragen en opdrachten die aansluiten bij het nieuws. Door de aantrekkelijke foto’s, ervaringsverhalen en prikkelende bronnen en opdrachten gaan leerlingen gemotiveerd aan de slag.

Uitdagend en aansprekend lesmateriaal

Om leerlingen mee te krijgen moet je ze prikkelen en uitdagen. Daarnaast hebben verschillende leerlingen ook verschillende behoeften en leervragen. Door het brede aanbod en de grote diversiteit aan vragen, opdrachten en werkvormen kun je met je klassen alle kanten op. Tegelijk kunnen leerlingen met de helder gestructureerde paragrafen en verwerkingspagina’s eenvoudig zelfstandig aan de slag.

Optimale docentondersteuning

Ter verrijking van en ter aanvulling op de methode is er een grote variëteit aan hulpmiddelen beschikbaar. Maak gebruik van PowerPoints per hoofdstuk, video’s en digitale bladerboeken. Of stel makkelijk en snel een toets samen via de toetsenbank. Ook bieden we actualiteitentoetsen en actuele lesopeneners aan. Door deze ondersteuning ben je minder tijd kwijt aan lesvoorbereiding en kun je je meer bezighouden met je leerlingen en de inhoud.

Duik dieper in Thema’s Maatschappijleer

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Structuur en didactiek

Hoe gaat een leerling aan de slag met de stof? Iedere paragraaf begint met een korte casus met een prikkelende vraag over het thema. Op die manier wordt voorkennis geactiveerd en het thema geïntroduceerd. De overzichtelijke en heldere lesteksten zijn voorzien van visueel herkenbare begrippen definities en signaalwoorden. Deze elementen dienen ter ondersteuning van het leerproces. In het werkboek start de leerling met een reeks vragen gericht het begrijpen en doorgronden van de theorie. Met de opdrachten die volgen gaan leerlingen de diepte in en moeten leerlingen concepten uit de theorie loslaten op contexten uit de actualiteit.   
 

Kritische denkvaardigheden

Naast een theoretisch vak is maatschappijleer voor leerlingen een slijpsteen voor meningsvorming. In Thema’s besteden we daarom veel aandacht aan discussie en debat, en het verwoorden van goede argumenten en multiperspectiviteit. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat leerlingen zich bewust zijn van informatiestromen en nieuws en berichtgeving op waarde kunnen schatten. Aandacht voor nieuwswijsheid, digitale geletterdheid en andere kritische denkvaardigheden zijn vervlochten in de methode. 

De online leeromgeving

In deze introductievideo zie je de uitleg over de nieuwe online leeromgeving van Thema’s Maatschappijleer. De online leeromgeving biedt tal van online tools die leerlingen helpen met het leren, verwerken en oefenen van de leerstof.

Thema's maatschappijleer is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school. 

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Leerlingen mogen de boeken houden
 • Altijd boek en online
 • Betaalbaar

Meer over MAX

Blader online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Thema’s Maatschappijleer eruitziet? Bekijk hier een deel van de boeken voor havo en vwo.

Het complete boek inzien? Bestel dan het beoordelingsexemplaar in onze webshop.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

← Terug naar Voorbereiden

Probeer Thema’s Maatschappijleer gratis uit

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Probeer Thema's Maatschappijleer gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Thema’s Maatschappijleer past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Thema’s Maatschappijleer?

De materialen van Thema’s Maatschappijleer bestel je in de webshop. Bekijk de catalogus voor een overzicht van de materialen bij Thema's Maatschappijleer

Naar de webshop Catalogus

Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel succes!

Download de checklist

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak maatschappijleer. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Thema's Maatschappijleer

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak maatschappijleer. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab