Rekenblokken

Rekenblokken

Rekenblokken leert leerlingen écht rekenen. Geen trucjes, maar snappen wát je doet en moét doen. Een eigentijdse methode die motiveert en ondersteunt. Met Rekenblokken haal je het beste uit je leerlingen én jezelf.

  • Adaptieve feedback
  • Persoonlijke leerlijnen
  • Volop ondersteuning

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leraar zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar leerlingen? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je leerlingen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Rekenblokken te kiezen

Adaptieve feedback

Check-KIT is uniek. Deze intelligentie engine geeft feedback én tips. Hij ondersteunt de oplossingsstrategie die de leerling kiest. Adaptief én persoonlijk. Voor meer rekenbegrip bij elke leerling.

Persoonlijke leerlijnen

Elke leerling volgt een persoonlijke leerlijn en werkt op zijn eigen niveau aan aandachtspunten. Als docent heb je natuurlijk altijd een goed overzicht zodat je volledig in controle bent.

Volop ondersteuning

We ondersteunen je met waardevolle dashboards, duidelijke handleidingen, trainingen en planningstools. Rekenblokken geeft ruimte aan jouw talent: lesgeven

Duik dieper in Rekenblokken

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Hoe werkt Rekenblokken

Rekenblokken is een rijke, volledige methode. Van intake naar leren en toepassen tot bewijzen. In bijgaand beeld zie je hoe Rekenblokken is opgebouwd.

Inhoud van de digitale omgeving

Scans: bepalen het niveau en meten voortgang.

Toetsen: instaptoetsen, lestoetsen en eindtoetsen. De instaptoets bepaalt de persoonlijk leerlijn.

Oefenen: veel interactieve oefenstof, inclusief instructie alle onderwerpen.

Examentraining: oefenexamens met uitgebreide antwoordmodellen.

Ondersteuning: handleidingen, antwoordmodellen, printbare eindtoetsen en getuigschriften voor leerlingen.

Boeken

Leerwerkboeken

Er zijn leerwerkboeken voor alle niveaus (inclusief 2A) en domeinen. De opgaven starten op een iets lager niveau en werken toe naar niveau 1F, 2F, 3F. Het leerwerkboek bevat ook extra Kale sommen voor leerlingen die dat nodig hebben.

Theorieboek

Dit is een handige gids met een overzichtelijke samenvatting van de belangrijkste theorie en oplossingsstrategieën. De gids behandelt alle onderwerpen uit het Referentiekader Rekenen. Zowel voor leerlingen als docenten.

Didactische achtergrond

Rekenblokken is gebaseerd op een aantal didactische principes:

Rekenblokken is ontwikkeld met de volgende uitgangspunten:

  • Het Handelingsmodel met de handelingsniveaus van concretiseren naar abstraheren tot formaliseren.
  • Het concrete 3-staps-model volgens de principes van het ERWD-protocol om sommen op te lossen.
  • Het 6-E-model van Prof. Dr. Bart Windels. Dit brengt onder andere het mechanistisch rekenen, cijferen en het realistisch rekenen in evenwicht.
  • De Meta-analyse van Professor John Hattie, voor het verbeteren van leerprestaties.

Dit vertaalt zich in Rekenblokken op de volgende manier:

  • Elke les heeft zijn eigen instructie.
  • Opbouw op basis van voordoen, nadoen en zelf doen.
  • Lesopbouw van makkelijk naar moeilijk.
  • Interactieve opgaven voor opbouw van rekenbegrip vanaf het formele handelingsniveau.
  • Adaptieve persoonlijke feedback op basis van de gekozen leerstrategie
  • Leerlingen krijgen 3 pogingen om het goede antwoord te geven. Inclusief feedback. Zo leren ze direct van het oefenen.

Rekenblokken bevat een persoonlijke leerlijn voor elke leerlingen. Je hebt extra materiaal voor zowel de zwakkere als betere leerlingen.

Rekenscan

Met behulp van de digitale Rekenscan wordt het rekenniveau van elke leerling bepaald. Zo wordt het niveau per leerling en per domein vastgesteld en kun je eenvoudig bepalen met welk blok en in welk domein je leerling moet beginnen.

Met Rekenblokken Rekenscan:

  • Bepaal je snel het rekenniveau per leerling, per domein en per niveau.
  • Zie je in een oogopslag of je leerlingen progressie maken.

De Rekenscan is een ideaal hulpmiddel om één of twee keer per jaar nauwkeurig en gedetailleerd te bepalen wat de stand van zaken is ten opzichte van het vereiste niveau 2F of 3F in de verschillende domeinen en subdomeinen. Welke onderdelen beheerst de leerling? Wat heeft enig onderhoud nodig en waar moet écht aan gewerkt worden? 

Hoeveel scans per niveau? 

Zowel voor 2F als 3F heb je vijf scans ter beschikking die je naar eigen inzicht kunt combineren: Zonder rekenmachine, Getallen, Verhoudingen, Meten & Meetkunde, Verbanden. Zo kun je per domein het niveau van je leerlingen bepalen (verticaal scannen). 

Wat draagt de Rekenscan bij aan overzicht? 

De antwoorden worden meteen nagekeken door Rekenblokken. Je ziet snel welke onderdelen je leerlingen beheersen en waar ze nog in moeten worden getraind. Door regelmatig de Rekenscan in te zetten kun je resultaten gaan vergelijken en vaststellen of leerlingen progressie hebben gemaakt. Zo hou je overzicht, maar vooral ook goed inzicht in het rekenniveau per leerling.

Zwakke(re) rekenaar 

Leerlingen die scoren onder 1F-niveau kun je een zelfstandig remediëringsprogramma aanbieden met Springstof. Je kent Springstof wellicht voorheen als ffRekenen van Steunpunt Taal & Rekenen. Zwakke rekenaars kunnen hiermee zelfstandig hun basisvaardigheden ruimschoots tot op ruim 1F ophalen.

Snel niveau-inzicht met Rekenblokken Quickscan 

Om snel een rekenniveau van een leerling in kaart te krijgen, kan met de quickscan een grove inschatting worden gemaakt. Binnen 1 lesuur af te nemen. Met dezelfde soort opgaven als in de Rekenscan, maar minder. De 'uitslag' geldt voor het hele niveau in plaats van per domein als bij een Rekenscan. Er zijn quickscans voor 2F en 3F.

Studenten motiveren

Check-KIT helpt en motiveert studenten. Check-KIT is een digitaal kladblaadje dat snapt wat een leerling doet en helpt als een leerling vastloopt.

Oplossingsstrategie

Leerlingen écht leren rekenen begint bij inzicht. Ze moeten de stappen naar de oplossing snappen.

En dat is wat check-KIT doet. Studenten krijgen tips én feedback op basis van de oplossingsstrategie die ze kiezen. Ze leren wat er beter kan én hoe ze zelfstandig de volgende stap kunnen zetten.

Blader online door de boeken…

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Rekenblokken eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

← Terug naar Voorbereiden

Probeer Rekenblokken gratis uit

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Wat vinden andere scholen van Rekenblokken?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk!

Referentieschool

Het positieve aan Rekenblokken is dat je er mee kan differentiëren. Er zitten ook heel veel oefeningen bij die bij onze opleiding aansluiten.

Aat van Dujin, Rekendocent, Jan des Bouvrie college, Amsterdam

Referentieschool

Rekenblokken voor mij als docent werkt heel prettig. Omdat ik inzicht heb in wat de leerlingen doen en hoe ze de verschillende onderdelen volbrengen.

Kim van Strien, Docent rekenen, Pieter Groen, Katwijk

Referentieschool

Leuk, innovatief en apart

Frank Stoel, Docent rekenen, Scheepvaart en Transport College, Brielle

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Rekenblokken?

Prijzen

De materialen van Rekenblokken bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel succes!

Download de checklist

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

  • Alles klaarzetten
  • Jaarplanning maken
  • Methode training
  • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Wat vinden andere scholen van Rekenblokken?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk!

Referentieschool

Het positieve aan Rekenblokken is dat je er mee kan differentiëren. Er zitten ook heel veel oefeningen bij die bij onze opleiding aansluiten.

Aat van Dujin, Rekendocent, Jan des Bouvrie college, Amsterdam

Referentieschool

Rekenblokken voor mij als docent werkt heel prettig. Omdat ik inzicht heb in wat de leerlingen doen en hoe ze de verschillende onderdelen volbrengen.

Kim van Strien, Docent rekenen, Pieter Groen, Katwijk

Referentieschool

Leuk, innovatief en apart

Frank Stoel, Docent rekenen, Scheepvaart en Transport College, Brielle

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Rekenblokken

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Beeld van start schooljaar checklist

Leraren in overleg tijdens een training

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek de website

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab