Staal 2

Staal 2

In 2013 lanceerde Staal een innovatieve methode voor spelling-grammatica en een flexibele aanpak voor taal. Staal werd al snel een zeer succesvolle en gewaardeerde methode voor taal en spelling-grammatica.

Nu, in een nieuwe editie die in 2024 verschijnt, blijft Staal verrassen met ijzersterke inhoud, terwijl al het goede behouden blijft.

Zichtzending en proeflicentie

Staal 2
  • Taal prikkelt, motiveert en verrijkt
  • Tekstbegrip is onderdeel van taal
  • Bewezen spellingmethodiek

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Download de Routeplanner

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de lerarenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Sterk taalonderwijs in vijf pijlers

1. Communicatie centraal
Taalvaardigheden versterken doe je met de taalmethodes van Malmberg. Daarin staat communicatie centraal. Want kinderen die goed kunnen communiceren zijn in staat met elkaar te spreken, naar elkaar te luisteren, te lezen en te schrijven over wat ze leren en meemaken. Ze zijn goed voorbereid op het voorgezet onderwijs.

2. Effectieve samenhang
Schrijven, spreken, luisteren en tekstbegrip versterken elkaar. Ze kunnen niet zonder een stevige basis in woordenschat, grammatica en spelling. Malmberg biedt al deze taaldomeinen in samenhang aan. Het maakt taalonderwijs betekenisvol en effectief.

3. Doen wat werkt!
We doen wat werkt om goed taalonderwijs mogelijk te maken. We baseren onze methodes op wetenschappelijk onderzoek dat zich bewezen heeft op scholen. Zo werken we samen met vooraanstaande didactici en onderwijskundigen zoals Verhallen en Van De Nulft en José Schraven.

4. Uniek in betekenisvol taalonderwijs
We zijn uniek in de manier waarop we betekenis geven aan taal. Kinderen snappen hoe taal hen helpt om hun eigen communicatiedoelen te bereiken. Ze worden ondergedompeld in prikkelende en uitdagende thema’s. Zo motiveert Malmberg taal écht.

5. Voldoet aan de nieuwe kerndoelen
Er zijn nieuwe kerndoelen geformuleerd voor Nederlands. Met de methodes van Malmberg voldoe je vandaag al aan de nieuwe eisen die de overheid aan het toekomstbestendig taalonderwijs stelt.

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Staal 2 te kiezen

Taal prikkelt, motiveert en verrijkt

Met een spannend, grappig of bijzonder raadsel en een boeiende microles, de grej van Staal, worden de kinderen vanaf het eerste moment het thema ingezogen. Het magazine vol rijke teksten, spetterende foto’s en puzzels daagt kinderen uit en geeft ze veel informatie. En doordat het eindproduct functioneel en betekenisvol is, zijn de kinderen intrinsiek gemotiveerd.

Tekstbegrip is onderdeel van taal

De lessen tekstbegrip (begrijpend lezen) zijn een compleet nieuwe dimensie van Staal. Deze lessen vormen het hart van de lees- én leerervaring van kinderen. Onder begeleiding genieten ze van lezen en vergroten ze tegelijkertijd hun kennis van de wereld en van taal. Deze extra kennis helpt de kinderen bij de lessen spreken en luisteren en bij het maken van hun eindproduct.

Bewezen spellingmethodiek

De vernieuwde Staal hanteert als enige methode de bewezen spellingmethodiek van José Schraven (ZLKLS editie 2023). Spelling en grammatica leer je niet voor de spellingles, maar voor alle momenten waarop je schrijft. Staal ontwikkelt dit spellingsbewustzijn actief bij de kinderen. De herkenbare manier van werken is de grote kracht van Staal spelling-grammatica. Omdat alle collega’s op dezelfde manier lesgeven, voorkom je verwarring en leren de kinderen sneller. De gestructureerde opbouw zorgt voor een vast ritme. Dat maakt leren veilig en vertrouwd voor de kinderen.

Bekijk de brochure

In deze informatiebrochure maak je kennis met de nieuwe Staal, zowel taal als spelling & grammatica. Je krijgt een uitgebreide indruk van:

  • Inhoud en didactiek
  • Structuur en organisatie
  • De materialen van de nieuwe Staal, met veel voorbeeldpagina's en -schermen.

Download de brochure

Duik dieper in Staal 2

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

De samenhang tussen taal en spelling

Hoe komt een colawoord terug in andere lessen? De samenhang tussen taal en spelling komt volop terug in de vernieuwde Staal. Deze (s)taal-modelletjes verwijzen je graag door naar ons “witte papier” waar Tjalling Brouwer je er meer over vertelt.

Download de whitepaper

Staal 2 en begrijpend lezen

Begrijpend lezen komt volop terug in de vernieuwde Staal. Wil jij weten onze visie rondom begrijpend lezen in de nieuwe Staal verwerkt wordt? Bekijk het document hieronder.

Download onze visie op lezen

Woordenschatspellen

In de vernieuwde Staal vind je toffe manieren om woordenschat op een leuke manier aan je klas over te brengen. Benieuwd hoe? Check de video van Juf Marijke.

Duidelijker onderscheid tussen spelling en grammatica

José Schraven kan natuurlijk niet ontbreken in de nieuwe Staal. Zij zal jullie een tipje van de sluier geven rondom de aanscherpingen op gebied van spelling en grammatica. Daarnaast presenteren we jullie ook de nieuwe ei-plaat!
Luister de mini-podcast:

Luister op Spotify

Hoe werkt Staal spelling?

Scholen die werken met Staal spelling zien de resultaten verbeteren. Om je vertrouwd te maken met deze methode hebben we speciaal voor jou een aantal praktijkfilmpjes gemaakt, zodat je kunt zien hoe een spellingles eruitziet.

Praktijkfilmpjes

De grej van Staal

Ken jij Micael Hermansson, de bedenker van Grej of the day, al? Een Grej heeft alles te maken met kinderen nieuwsgierig én betrokken maken. Benieuwd hoe Micael dit doet en hoe dit in de nieuwe Staal terugkomt? Bekijk dan de video.

Bekijk het webinar

Laat je bijpraten door de methodespecialisten van Malmberg tijdens een van de eerder uitgezonden webinars over Staal 2. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. Er is een webinar gericht op scholen die nog niet werken met Staal en een dat gericht is op scholen die nu al werken met Staal 1. Beide webinars duren ongeveer 45 minuten en er is alle ruimte om vragen te stellen.

Meld je aan

Blader online door de boeken

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Staal 2 eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

De complete boeken inzien en beoordelen? Bestel de zichtzending voor een goede eerste indruk.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

← Terug naar Voorbereiden

Probeer Staal 2 gratis uit

Zichtzending en proeflicentie

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de digitale leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog de zichtzending en proeflicentie aan. Je kunt de methode hiermee 3 maanden gratis uitproberen.

Vraag de zichtzending aan

Download de proeflessen

Wil je de methode uitproberen in de klas? Download de proeflessen en neem de kinderen mee in de wereld van Staal. Je kunt de proeflessen ook combineren met het materiaal uit de zichtzending.

Download de proeflessen

Bekijk het webinar

Laat je bijpraten door de methodespecialisten van Malmberg tijdens een van de eerder uitgezonden webinars over Staal 2. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. Er is een webinar gericht op scholen die nog niet werken met Staal en een dat gericht is op scholen die nu al werken met Staal 1. Beide webinars duren ongeveer 45 minuten en er is alle ruimte om vragen te stellen.

Meld je aan

Gesprek met leerkrachten

Maak een afspraak met een methodespecialist en stel al je vragen

Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel ons of maak eenvoudig een afspraak in onze online agenda. Dan komen we langs bij jou op school en kijken we samen naar de specifieke situatie.

Plan een afspraak

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul
"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."
Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog
"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel wordt herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."
Dhr. Koningsveld Het Bouwens
"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."
Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht
"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Probeer Staal gratis uit bij jou in de klas

Om te ontdekken of de nieuwe Staal past bij jouw school, kun je de methode 3 maanden gratis uitproberen met het materiaal in de zichtzending.

Vraag de zichtzending aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Staal 2?

Hulp bij bestellen

De materialen van Staal 2 bestel je via de partners van Malmberg: HeutinkReinders en de Rolf groep. Zij kunnen helpen bij je bestelling en leveren uit voorraad. Ook de softwarelicenties bestel je via je educatieve dienstverlener.
Voor schooljaar 24/25 is het materiaal beschikbaar tot en met groep 7. Groep 8 verschijnt een jaar later.

Bekijk de catalogus voor een overzicht van de materialen van Staal 2. Mocht je werken met combinatiegroepen dan hebben we voor Staal taal combinatiepakketten gemaakt. Deze vind je terug in een aparte catalogus.

Download de catalogus Taal Download de catalogus Spelling

Download de catalogus Taal combipakketten

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Het platform voor de leraar van vandaag. Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën en handige materialen bij Karakter. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek de website

Klaar om met Staal 2 te gaan werken?

Vraag alles wat je wilt weten over de benodigde materialen of het starten met de methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio. Kijk in zijn of haar agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Staal 2

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen en ontwikkelen we lessuggesties bij jouw vak.

Beeld van start schooljaar checklist
Leraren in overleg tijdens een training

Training en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan. Kijk in het actuele overzicht welke trainingen en webinars er worden aangeboden.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Het platform voor de leraar van vandaag. Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën en handige materialen bij Karakter. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek de website

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw methodespecialist

Wil je het optimale uit je lesmethode halen? Ben je op zoek naar digitale vernieuwingen of heb je behoefte aan extra verdiepingen op maat? Maak dan geheel gratis en vrijblijvend een afspraak met jouw eigen methodespecialist.

Neem contact op met de methodespecialist in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw methodespecialist

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab

Nieuwsberichten