Thematisch werken

Thematisch werken

Thematisch werken met taal, tekstbegrip en wereldoriëntatie.
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Hou mij op de hoogte

Een nieuwe methode voor wereldoriëntatie

Vanaf 2027 komt Malmberg met een compleet nieuwe methode voor wereldoriëntatie. Deze kennisrijke methode is als aparte lesmethode in te zetten en hiermee kan ook perfect in samenhang worden gewerkt met de nieuwste edities van Taal actief en Staal.

Staal 2
De Staalthema’s sluiten vanaf 2027 naadloos aan op de leerlijn van de nieuwe methode voor wereldoriëntatie. Zo kun je volledig thematisch werken. Ook komen er nieuwe thema’s, die het werken in wisselende combinatiegroepen makkelijker maken.

Taal actief 5
Taal actief - tekstbegrip wordt vanaf 2027 uitgebreid met rijke teksten die een-op-een aansluiten op de nieuwe methode voor wereldoriëntatie. Ook wordt er een koppeling gemaakt met woordenschat. Zo kun je met Taal actief 5 op een betekenisvolle manier in samenhang werken met wereldoriëntatie.

Kun je niet wachten om deze vorm van thematisch werken uit te proberen? Vanaf begin 2026 is er al materiaal beschikbaar. Ook het uitprobeermateriaal kun je los of in samenhang inzetten. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Hou mij op de hoogte

Thematisch werken met de methodes van Malmberg

In de nieuwe kerndoelen wordt het belang van samenhang tussen de leergebieden benadrukt. Malmberg biedt hiervoor een flexibele oplossing. Je bepaalt als leerkracht zelf of en wanneer je samenhang aanbrengt in je lessen taal, tekstbegrip en wereldoriëntatie.
Onze uitgangspunten voor thematisch werken zijn:

  • betekenisvolle samenhang en transfer tussen taal, tekstbegrip en wereldoriëntatie;
  • basisvaardigheden centraal;
  • kennisopbouw binnen elk vak met bewezen vakdidactiek.

Deze manier van werken biedt veel voordelen:

  • Taal versterkt wereldoriëntatie en andersom, en dat werkt motiverend voor de kinderen.
  • Er is focus op wat écht belangrijk is, waardoor het lesprogramma minder overladen wordt.
  • De structuur en opbouw binnen elk vak zijn logisch door de herkenbare vakdidactiek en doelzuivere lessen. Dit voorkomt cognitieve verwarring.

Nieuwe kerndoelen

Het hele curriculum van het basisonderwijs wordt vernieuwd, met een focus op samenhang tussen de leergebieden. De nieuwste edities van Staal en Taal actief voldoen al helemaal aan de nieuwe kerndoelen voor Nederlands, die definitief vastgesteld zijn. Je kunt met deze methodes nu al volgens de nieuwe kerndoelen werken.

De komende periode worden de kerndoelen voor Mens & Maatschappij, Mens & Natuur en burgerschap geactualiseerd. Deze beoogde nieuwe kerndoelen wijken op veel punten af van de huidige kerndoelen. Daarom ontwikkelt Malmberg een compleet nieuwe methode voor wereldoriëntatie.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in de kerndoelen voor Mens & Maatschappij en Mens & Natuur:

  • Het aanbod voor het basisonderwijs wordt verzwaard met onderwerpen uit het voortgezet onderwijs.
  • Er zijn 6 tijdvakken in plaats van 10.
  • Er is aandacht voor de wereld als context.
  • Denkwijzen en vraagstukken zijn het uitgangspunt.
  • Er is aandacht voor de school(omgeving) en de impact op het eigen leven.
  • De kerndoelen gaan uit van samenhang met taal en burgerschap.

De beoogde nieuwe kerndoelen voor burgerschap verschillen ook van de huidige kerndoelen. Ze bevatten specifiekere doelen voor kennis, vaardigheden en houdingen.

Meer weten over de nieuwe kerndoelen?