De wereld in getallen: kies wat bij jou past!

De wereld in getallen: kies wat bij jou past!

Voor komend schooljaar hebben we mooi nieuws: we breiden het werken met De wereld in getallen uit waardoor er meer keuze komt in de manier van werken. Hiermee gaat een belangrijke wens in vervulling. Je leest hier wat deze uitbreiding voor jou betekent.

De wereld in getallen: kies wat bij jou past!

Nieuw: digitaal oefenen en verwerken

De wereld in getallen - Basis papier wordt uitgebreid met digitaal lesmateriaal voor het tweede deel van de les. Het eerste deel van de les werken de kinderen nog steeds in de werkboeken. Vervolgens kun je voortaan voor oefenen en automatiseren kiezen: op papier of digitaal.

In een kort webinar (13 minuten) hebben we op 11 mei 2023 de nieuwe werkwijze bij De wereld in getallen toegelicht. Bekijk het webinar terug en lees onderstaand de antwoorden op de veelgestelde vragen.

Webinar terugkijken

Veelgestelde vragen

We hoorden terug van leerkrachten dat zij een combinatie zoeken van papier en digitaal. Met name bij het aanbieden van nieuwe doelen was papier een wens en bij oefenen en automatiseren digitaal vanwege het automatisch nakijken, de tijdsbesparing die dat oplevert en het overzicht van de resultaten.

Daarom breiden we Basis papier uit met digitaal lesmateriaal voor oefenen en automatiseren zodat het de achterkant van het werkboek kan vervangen. En deze manier van werken dus mogelijk is met Pluspunt.

Je bestelt het pakket Basis papier. Daarmee kun op deze nieuwe (hybride, blended) manier werken of je kunt de hele les op papier werken. Beide werkwijzen zijn
mogelijk met dit pakket. Wanneer je voorheen met Basis digitaal werkte, is het ook belangrijk dat de handleiding Basis Papier wordt besteld.

De kosten zijn voor alle werkwijzen:

 • voornamelijk papier
 • blended/hybride
 • voornamelijk digitaal

(en dus de 2 pakketten Basis papier en Basis digitaal) hetzelfde. Je bestelt voor deze nieuwe werkwijze het pakket Basis papier voor de kinderen en kunt er nog materialen los bijbestellen als je wilt. Op de website vind je een overzicht (onder beslissen - catalogus) en je kunt ook altijd terecht bij je schoolleverancier.

Nee, de werkboekjes blijven hetzelfde. Daarom kun je met het pakket Basis papier kiezen hoe je wilt werken. Alleen de software wordt uitgebreid.

Als je de hele les op papier werkt zul je dus minder gebruik maken van de digitale mogelijkheden (je kunt indien wenselijk wel thuis digitaal laten oefenen) en als je op de nieuwe manier (hybride/blended) gaat werken dan zal de achterkant van het werkboek leeg blijven tijdens de les (maar kun je ook inzetten voor extra oefenen, eventueel thuis).

Het aanbieden van de doelen in de achterkant van het werkboek loopt niet exact gelijk met het aanbieden van de doelen in de Eigen taken in Bingel. In Bingel worden de doelen iets eerder aangeboden dan in het werkboek. Daarom adviseren we je niet te switchen binnen een schooljaar. Je kunt wel een keuze voor een schooljaar maken per kind in je groep.
Je moet dan voortaan het pakket Basis papier bestellen. En een papieren handleiding is ook makkelijk. De kinderen werken bij de start van de les in hun werkboek. En als de kinderen aan de slag gaan met de Eigen taken zien zij in eerste instantie 4 taken en die worden aangevuld met 2 taken. 
Je start als leerkracht elke week een Week (i.p.v. een Blok). Je hebt in het leerkrachtonderdeel Analyse (=nieuw) zicht op de resultaten van de kinderen op lange termijn. De kinderen hebben een eigen apparaat nodig voor het werken aan de Eigen taken in Bingel. Zij zien bij de start van de week 4 taken klaar staan (o.a. peiltaken) en krijgen steeds 2 taken aangevuld. In Groei (=nieuw) zien de kinderen hun eigen voortgang en welke medailles ze verdiend hebben. Het onderdeel Conditietraining uit het werkboek blijft leeg en kun je inzetten voor extra oefenen (bijv. thuis).
Dat kan zeker. Je krijgt wel ook de uitbreiding van het digitale lesmateriaal. Dat betekent dat er meer digitale oefenstof beschikbaar is en jij ook toegang hebt tot Analyse en de kinderen tot Groei. Maar als je relatief weinig digitaal oefent, zul je zien dat deze onderdelen niet goed gevuld worden. De grootste verandering voor jou zal zijn dat je elke week een Week moet starten i.p.v een Blok. Dat werkt wel op dezelfde manier, alleen de frequentie is anders.

Je kunt dus blijven werken zoals je gewend bent, maar je kunt er ook voor kiezen om de tweede helft van de les digitaal te werken. Volledig digitaal werken blijft ook mogelijk. Voortaan zijn er dus drie werkwijzen om uit te kiezen wanneer je werkt met De wereld in getallen. Lees meer over de verschillende werkwijzen en wat deze uitbreiding voor jou betekent.

Hoe ga jij werken?

Je bestelt het pakket Basis papier voor de kinderen en voor jezelf heb je een papieren handleiding. Natuurlijk gebruik je de digibordsoftware voor het geven van jouw instructie. En er is oefensoftware voor de kinderen voor als je extra digitaal wilt oefenen.

Werkte je al met Basis papier, dan blijft er veel zoals je gewend bent. Dit is wat er wijzigt:

Wijzigingen voor de leerkracht

 • Tot nu toe was je gewend om in Bingel elk blok te starten. Dat doe je nu per week. Hierdoor wordt de gepersonaliseerde takenmix elke week geactualiseerd.
 • Nieuw is het onderdeel Analyse in het Bingel dashboard. Hoe meer digitaal de kinderen werken, hoe beter dit onderdeel gevuld is.

Wijzigingen voor de kinderen

 • Door de uitbreiding is er meer digitale oefenstof beschikbaar, maar die hoeft niet allemaal gemaakt te worden. De achterkant van het werkboek biedt alle oefenstof die kinderen nodig hebben. Jij zet de oefensoftware als extra oefenmateriaal in. Het is dus niet erg als de kinderen de taken in Bingel niet af krijgen.
 • Als de kinderen in Bingel werken, kiezen ze niet alleen het juiste blok maar daarbinnen ook voor de juiste week.
 • De kinderen kunnen ook medailles krijgen in Bingel. Die zijn te vinden onder Groei. Ook hier geldt: hoe meer digitaal er gewerkt wordt, hoe beter gevuld.

Als je al handleidingen in de kast hebt staan, ontvang je hiervoor via je schoolleverancier een aanvulling. Hierin vind je een toelichting op de nieuwe manier van werken binnen het pakket Basis papier. Je hebt dit katern nu niet nodig, maar stop het in je map. Mogelijk ga jij, of een collega, er in de toekomst nog gebruik van maken. Dit katern vind je ook in de blokinfo in Bingel.

Wanneer je kiest voor de mix, start je de les op papier en natuurlijk met de digibordsoftware. Voor oefenen en automatiseren in de tweede helft van de les ga je naar Bingel. De kinderen werken dan op hun eigen apparaat aan hun gepersonaliseerde takenmix. Bingel kijkt na, geeft feedback en jij volgt de voortgang in het dashboard en combineert de resultaten met jouw observaties.

 • Je bestelt het pakket Basis papier voor de kinderen en je hebt een papieren handleiding voor jezelf.
 • De kinderen hebben een eigen apparaat voor oefenen en automatiseren.
 • De achterkant van het werkboek wordt niet gebruikt tijdens de les. Je kunt dit onderdeel natuurlijk wel inzetten voor extra oefenen.
 • In de handleiding bij jouw methode zit een nieuw katern waarin deze werkwijze verder wordt toegelicht. Dit katern vind je ook in de blokinfo in Bingel.

Wijziging voor de leerkracht
Heb je deze werkwijze het afgelopen jaar al uitgeprobeerd en werkte je dus in dezelfde groep zowel met de software van Basis papier als met die van Basis digitaal? Dan hebben we goed nieuws: dat is in het nieuwe schooljaar niet meer nodig! Je kunt op dezelfde manier werken met de vernieuwde Basis papier. Alle informatie hierover vind je in de aanvulling voor de handleiding. Die krijg je automatisch via je schoolleverancier als je al een map in de kast hebt staan.

Wijzigingen voor de kinderen
De kinderen werken voortaan in de software van Basis papier, en dus niet meer in de software van Basis digitaal. Let op: er is wel een klein verschil in de hoeveelheid taken die getoond wordt. Dat zijn er bij de start van de week minder dan je nu gewend bent, maar als een kind de getoonde taken af heeft, worden ze automatisch aangevuld. De hoeveelheid oefenstof is gelijk, alleen verschijnen de taken niet direct.

Basis digitaal blijft zoals het was: de kinderen werken de hele les op hun eigen apparaat en gebruiken een klein werkboekje voor opgaven die beter op papier gemaakt kunnen worden. Je bestelt Basis digitaal voor de kinderen en dan heb je meteen de beschikking over de digitbordtool en de digitale handleiding.

Werkte je al met Basis digitaal, en wil je zo blijven werken, dan verandert er niets. Wil je meer mogelijkheden om te werken op papier? Dan is de nieuwe, uitgebreide Basis papier misschien een goed alternatief.

Meer weten?

We leggen de werkwijze uit in deze video’s:

Werken met De wereld in getallen - Basis papier

Werken met De wereld in getallen - Basis digitaal