Onderwijs van Morgen Live!

Onderwijs van Morgen Live!

Na het succes van vorig jaar zijn wij blij om aan te kondigen dat Onderwijs van Morgen Live op 15 maart 2023 weer gaat plaatsvinden! Onderwijs van Morgen Live is hét online event voor onderwijsprofessionals in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Het centrale thema van dit jaar is: 'Van werkdruk naar werkgeluk'. Daarnaast zijn er keuzesessies over actuele onderwijsthematieken. De eerste namen zijn inmiddels bekend, binnenkort volgen er meer. Wil je dit niet missen?

Meld je aan

De eerste namen zijn bekend

Dit jaar wordt Onderwijs van Morgen Live gepresenteerd door Rachel Rosier (Zapp, NPO3, NPO Radio 1). We kennen Rachel onder andere van Topdoks, Sinterklaasjournaal en Rachel Valt Binnen maar ook van Taal actief 5! Daarnaast verwelkomen we Micael Hermansson, de bedenker van de populaire Grej of the day en zal Anke Appel-den Boer je meenemen in De gelukkige school. Bekijk het programma voor alle sessie per onderwijstype.

Bekijk het programma

Van werkdruk naar werkgeluk

Hoe sta je gelukkig voor de klas? Hoe haal je het beste uit jezelf en je lesmethode? Wat kun je doen om om te gaan met toenemende werkdruk? Meld je aan voor Onderwijs van Morgen Live en laat je in twee uur inspireren. Tijdens de plenaire sessies gaan we uitgebreid in op thematieken rondom het vergroten van jouw werkgeluk. Daarnaast organiseren we ook keuze sessies waar we net als vorig jaar zullen inzoomen op actuele onderwerpen die spelen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Ook hoor je de bijzondere verhalen van collega-docenten.

Meld je aan

Terugblik Onderwijs van Morgen Live! 2022

De succesvolle eerste editie van Onderwijs van Morgen Live had het thema 'Groei'. We gingen uitgebreid in op de groei van leerlingen en die van jezelf als leraar. 

Tijdens het online event deden de deelnemers nieuwe inzichten op in uiteenlopende aspecten van hun vakgebied, gingen ze met elkaar in gesprek en werden hun vragen door de sprekers beantwoord. We blikken terug op een divers en zeer geslaagd programma.

Bekijk de aftermovie van 2022 in de video hiernaast.

Alles voor de leraar van vandaag

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de leraar van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Onderwijs van Morgen is een initiatief van Malmberg.

Praktische informatie

Online event
Woensdag 15 maart 2023
15:00 - 17:00 uur

Wil je meer weten over Onderwijs van Morgen Live? Stuur een mail naar bijeenkomsten@malmberg.nl.

Zien we jou op 15 maart?

Meld je aan en laat je inspireren tijdens Onderwijs van Morgen Live 2023.

Meld je aan

Back

Go to previous tab
Back button

Programma

Stel je eigen programma samen

Onderwijs van Morgen Live is een gratis online event met verschillende inspirerende sprekers en sessies. Er zijn plenaire sessies rondom het thema 'Van werkdruk naar werkgeluk', en er zijn keuzesessies die specifiek gericht zijn op actuele onderwerpen die spelen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Je kunt zelf kiezen welke sessies je wilt volgen.

Bekijk hieronder vast de eerste sessies. Binnenkort volgen er meer.

Plenaire sessies

Het plenaire programma wordt live vanuit de studio gepresenteerd door Rachel Rossier (Zapp, NPO3, NPO Radio 1). We kennen Rachel onder andere van Topdoks, Sinterklaasjournaal en Rachel Valt Binnen maar ook van Taal actief 5!

Ook kun je tijdens enkele van deze sessies kiezen voor een sessie die specifiek is gericht op jouw onderwijstype.Door: Micael Hermansson

Een Grej heeft alles te maken met kinderen nieuwsgierig én betrokken maken middels een raadsel. Micael Hermansson, de bedenker van Grej of the day vertelt je alles over deze methodiek. Je kan een interactieve sessie van Micael verwachten, want hij is als ere-gast live aanwezig in de
studio van het OvM live event. Dat betekent dat het programma een raadsel is voor jou, maar dat je één ding zeker weet: je gaat met een dosis energie en praktische inspiratie op taalgebied je les van morgen in! 


In gesprek met Steffie van der Meijden, Lennart van der Meulen en Dimitri van Dillen

Tijdens de vorige editie van Onderwijs van Morgen Live spraken de leraren van het jaar over groei en persoonlijke ontwikkeling. De leraren van het jaar 2022 pakken het stokje over en gaan met elkaar in gesprek over werkdruk en werkgeluk. Hoe ervaren zij de werkdruk en hoe vinden zij werkgeluk?

Door: Anke Appel-den Boer

Wanneer je als school in geluk en persoonlijk leiderschap investeert, werk je automatisch aan aantrekkelijk werkgeverschap. Het effect van De Gelukkige School straalt niet alleen op leerlingen af, maar ook op de leerkrachten, directie en de ouders. In deze hele-school-benadering is de wisselwerking tussen een positieve leeromgeving en gedeelde ideeën over de schoolcultuur cruciaal. Een inspirerende sessie en niet te missen in dit thema!

Door: leerlingen

Meer informatie over deze sessie volgt binnenkort.

Basisonderwijs

Tijdens de keuzerondes kies je uit tal van inspirerende sessies voor het basisonderwijs. Leer bijvoorbeeld het belang van een Grej, hoe kinderen kunnen profiteren van taalonderwijs in samenhang of over het ontstaan van de methodiek 'Zo leer je kinderen lezen en spellen'. Meer sessies volgen binnenkort.

Er zijn twee rondes waarin je zelf een keuze maakt welke sessie je wilt volgen. Zijn er meerdere sessies die je wilt zien? Na afloop bieden we je de mogelijkheid om de sessies nog te volgen.

Door: Niels Kerssens

Gaat digitale technologie het onderwijs sturen, of bepalen leraren zelf
hoe zij technologie in hun lessen gebruiken? Natuurlijk willen we het laatste, maar het eerste scenario is helemaal niet denkbeeldig. In het onderwijsveld heerst nog vaak een instrumenteel beeld van digitale technologie als middel om (gepersonaliseerd) onderwijs op efficiënte en effectieve wijze te realiseren. Dat onderwijstechnologie (ed tech) ook organisaties stuurt door middel van datastromen en algoritmen, krijgt minder aandacht. Wat betekent de ‘platformisering’ van het onderwijs voor de autonomie van de school en de rol van de leraar?

Door: José Schraven en Hans van Elderen

"Goed spellingsonderwijs is echt een ambacht." zegt José Schraven, orthopedagoog, bekend van de methodiek ‘Zo leer je kinderen lezen en spellen’ en de beproefde spellingsmethode Staal. In dit interview spreken we haar over het ontstaan van de methodiek, het belang van goede instructie en de kracht van herhaling en taakanalyse. We zien dat de methodiek op alle scholen tot betere spellingsresultaten leidt, mits consequent toegepast. José vertelt ook over enkele belangrijke vernieuwingen in de nieuwe Staal Spelling.

Door: Micael Hermansson

Een Grej heeft alles te maken met kinderen nieuwsgierig én betrokken maken middels een raadsel. Micael Hermansson, de bedenker van Grej of the day vertelt je alles over deze methodiek. Je kan een interactieve sessie van Micael verwachten, want hij is als ere-gast live aanwezig in de studio van het OvM live event. Dat betekent dat het programma een raadsel is voor jou, maar dat je één ding zeker weet: je gaat met een dosis energie en praktische inspiratie op taalgebied je les van morgen in!

Door: Sergej Visser

Met jouw taallessen wil je kinderen effectief leren schrijven, spreken, luisteren en lezen. Essentiële basisvaardigheden, die hen helpen zich te ontwikkelen op de middelbare school en daarna. Maar hoe volg je en ondersteun je de ontwikkeling van kinderen bij deze taaldomeinen? Effectief formatief evalueren is hierbij essentieel. Met Sergej Visser, trainer bij Bureau ICE, ga je samen aan de slag aan de hand van de formatieve toetscyclus van Baartman & Gulikers. Hierbij krijg je vele handvatten en tips, die je direct in kunt zetten om kinderen te laten groeien in taal.

Door: Tjalling Brouwer

Tjalling Brouwer is onderwijsadviseur op het gebied van taal en lezen en o.a. conceptauteur van Staal. Aan de hand van enkele voorbeelden laat hij zien dat lezen, schrijven, spreken en luisteren een natuurlijke samenhang hebben en elkaar onderling versterken.

Eigenlijk is het heel bijzonder dat in het onderwijs in Nederland hier zo weinig gebruik van wordt gemaakt en deze domeinen vaak als aparte vakken worden aangeboden. In deze inspiratiebijeenkomst laat hij zien hoe kinderen kunnen profiteren van taalonderwijs in samenhang.

Voortgezet onderwijs

Tijdens de keuzerondes kies je uit tal van inspirerende sessies voor het voortgezet onderwijs. Neem bijvoorbeeld deel aan de workshop: Samen lezers maken. Meer sessies volgen binnenkort.

Er zijn twee rondes waarin je zelf een keuze maakt welke sessie je wilt volgen. Zijn er meerdere sessies die je wilt zien? Na afloop bieden we je de mogelijkheid om de sessies nog te volgen.

Door: Renée den Breems

Leerlingen aan het lezen krijgen, dat doe je zo! Renée den Breems deelt in deze workshop één van de vele werkvormen van Passionate Bulkboek. Verheug je op een leuke en makkelijke opdracht, die je de volgende dag meteen met je leerlingen kunt uitvoeren. Maak bovendien kans op de volledige inspiratiesessie voor jouw vaksectie.

“Van gelukkige leraren leer je de mooiste dingen.” – Loesje

Door: Amin Asad, Kirsten Cuppen en Valerie Ungerer

Bij deze sessie van ‘Blij(f) in het onderwijs’ kun je binnen een halfuur rekenen op inspiratie, omdenken en vooruitkijken. De missie van deze voormalig docenten van het jaar is duurzaam werkplezier voor iedere docent. Samen met jou ontdekken zij jouw ‘why’. Waar word jij nou écht gelukkig van in je werk?

Mbo

Tijdens de keuzerondes kies je uit tal van inspirerende sessies voor het mbo. Neem bijvoorbeeld deel aan de sessie: Werkdruk in het werkveld: Hoe bereid jij je studenten voor? Meer sessies volgen binnenkort.

Er zijn twee rondes waarin je zelf een keuze maakt welke sessie je wilt volgen. Zijn er meerdere sessies die je wilt zien? Na afloop bieden we je de mogelijkheid om de sessies nog te volgen.

Door: Eugène Klerkx

Werkdruk komt in elke beroepsgroep voor: gebrek aan personeel, deadlines, werktijden, veiligheid, noem het maar op. Er wordt dan ook veel gevraagd van studenten wanneer ze in het werkveld komen. Hoe kun jij jouw studenten voorbereiden op een werkzaam leven? Eugène geeft je handvatten om jouw studenten te helpen om in balans te blijven wanneer ze aan het werk gaan.

Door: Renée den Breems

Leerlingen aan het lezen krijgen, dat doe je zo! Renée den Breems deelt in deze workshop één van de vele werkvormen van Passionate Bulkboek. Verheugt je zich op een leuke en makkelijke opdracht, die je de volgende dag meteen met uw leerlingen kunt uitvoeren. Maak bovendien kans op de volledige inspiratiesessie voor jouw vaksectie.


Door: Amin Asad, Kirsten Cuppen en Valerie Ungerer

Bij deze sessie van ‘Blij(f) in het onderwijs’ kun je binnen een halfuur rekenen op inspiratie, omdenken en vooruitkijken. De missie van deze voormalig docenten van het jaar is duurzaam werkplezier voor iedere docent. Samen met jou ontdekken zij jouw ‘why’. Waar word jij nou écht gelukkig van in je werk?


“Van gelukkige leraren leer je de mooiste dingen.” – Loesje

Over OvM Live

Terug naar over OvM Live

Nieuws

Meld je aan

Meld je gratis aan voor Onderwijs van Morgen Live op woensdag 15 maart 2023.

Meld je aan

Nieuws

Terug naar Nieuws