Terugblik op Onderwijs van Morgen Live! 2022

Donderdag 3 februari 2022 was het zover: meer dan vijfduizend onderwijsprofessionals namen deel aan Onderwijs van Morgen Live! Tijdens het online event deden de deelnemers nieuwe inzichten op in uiteenlopende aspecten van hun vakgebied, gingen ze met elkaar in gesprek en werden hun vragen door de sprekers beantwoord. De sprekers zelf reageerden enthousiast op de bevlogenheid van hun publiek. We blikken terug op een divers en zeer geslaagd programma.

Het event startte met drie plenaire sessies, gevolgd door twee keuzerondes, een sessie gericht op het voortgezet onderwijs en tot slot twee keuzerondes voor mbo-professionals. Met in totaal veertien sessies bood het programma voor iedere deelnemer interessante onderwerpen. Malou Petter, bekend van onder andere het NOS Journaal en NOS Jeugdjournaal, maakte er met haar prettige presentatie een sprankelend geheel van.

Blik op leerlingenbrein, persoonlijke ontwikkeling en toekomst

Jelle Jolles, hoogleraar neuropsychologie en schrijver van bestseller Het tienerbrein, trapte af met de sessie Leer je leerling kennen. Misschien wel het belangrijkste inzicht van zijn leerzame duik in het leerlingenbrein: het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn als we denken. Hierna gingen de Leraren van het Jaar 2021 op inspirerende wijze met elkaar in gesprek over persoonlijke ontwikkeling tijdens de dagelijkse hectiek van het vak. En in Blik in de toekomst deelde trendwatcher en tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki zijn veelbelovende visie op de toekomst van het onderwijs.

Basisonderwijs: taalreis en leerstrategieën

In de keuzesessie Ieder kind kan groeien in taal nam taalexpert Wim Daniëls basisschoolleerkrachten mee op een boeiende en toegankelijke taalreis. Aan de hand van persoonlijke voorbeelden schetste hij de ontwikkeling van taal door de jaren heen. In de al net zo boeiende workshop Effectiever leren met leerstrategieën zette Dr. Pieternel Dijkstra de veertien leerstrategieën uiteen: concrete manieren van leren, die leiden tot betere prestaties en meer leerplezier. Naast deze twee waren er nog vier sessies om uit te kiezen. Speciaal voor het basisonderwijs en bomvol inspiratie en concrete tips om direct in de klas toe te passen.

VO-Talks!

In VO-Talks! schoven docenten en onderwijsexperts aan bij onze digitale ronde tafel. Ze voerden een interessante discussie over formatief evalueren, leerachterstanden en leerdoelgericht werken. Daarmee boden ze zowel vernieuwende inzichten als praktische oplossingen voor collega’s in het middelbaar onderwijs.

Mbo: differentiëren en online didactiek

Voor het mbo waren er vier verschillende sessies, waar de deelnemers allemaal bijzonder enthousiast over waren. We lichten er twee uit. Met online lessen als dagelijkse realiteit was de keuzesessie Didactiek voor online onderwijs – verrijking van je vaardigheden voor veel mbo-docenten een ware uitkomst. Ze kregen handvatten en tips aangereikt om zichzelf en hun studenten gemotiveerd te houden en met meer vertrouwen les te geven vanachter een beeldscherm. Waardevol voor mbo-docenten was ook de keuzesessie Differentiëren kun je leren, waarin docenten hun ervaringen deelden met het inspelen op niveauverschillen en individuele leerbehoeften van studenten.

De opbrengsten

Na afloop stelden we de deelnemers de vraag: ‘Het thema ‘Groei’: wat kun je er morgen mee in de les? Benoem het in één woord’ Dat leverde mooie antwoorden op. Een greep uit de reacties: ‘Jezelf blijven’, ‘Nieuwsgierigheid’, ‘Hoge verwachtingen, maar realistische eisen’, ‘Breder kijken’, ‘Zelfreflectie’, ‘Interactie tijdens begrijpend lezen’.

Meer lezen over deze en de andere sessies, of over de sprekers?  Bekijk de special  met achtergrondartikelen en interviews met onze sprekers, en laat je dagelijks inspireren op  OnderwijsvanMorgen.nl . Heb je vragen of opmerkingen aar aanleiding van het event? Stuur dan een e-mail naar  bijeenkomsten@malmberg.nl