Blog: Aziz Arig

Ruimte voor ontwikkeling en tegelijkertijd werken aan mooie producten”

Sinds januari 2018 ben ik in dienst bij Malmberg als Test Automation Engineer op de BT-afdeling (Business Technology) en ben hier begonnen om me verder te ontwikkelen als technisch tester. En of ik me ontwikkeld heb. In mijn eerste maanden heb ik direct veel nieuwe dingen kunnen oppakken en leren. Zo kan ik nu zelfstandig testen automatiseren met het Protractor framework in combinatie met Cucumber en ben ik een stuk handiger geworden in JavaScript en TypeScript. Dit is precies de verdieping in testautomatisering waar ik aan toe was.

Mijn werk en team

Als Test Automation Engineer werk ik in een Scrum-team aan het platform Max Online: de online leeromgeving voor voortgezet onderwijs en MBO. Samen met mijn collega’s zorgen we ervoor dat testen een teaminspanning is en niet iets waar alleen de testers verantwoordelijk voor zijn. Hoe doen we dit? We zorgen ervoor dat de testpiramide wordt nageleefd samen met de ontwikkelaars. Wij testers schrijven End-to-end-testen en de ontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor het schrijven van Unittesten en Integratietesten. Natuurlijk helpen we de ontwikkelaars met het schrijven van Integratietesten wanneer nodig. Hiermee zorgen we ervoor dat we juiste dekking hebben in de juiste laag van de testpiramide. Hierbij maken we gebruiken van testtools zoals, BDD Cucumber, Protractor i.c.m. JavaScript/TypeScript en Selenium WebDriver. Vooral de afwisseling spreekt me erg aan tussen enerzijds zelf technisch bezig zijn en anderzijds de intensieve samenwerken met ontwikkelaars.

Werksfeer

De werksfeer binnen Malmberg vind ik heel erg fijn. Er heerst een informele en prettige werksfeer en als team krijg je erg veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Heb je een vraag? Dan kun je makkelijk naar een collega binnen of buiten je team stappen. Bijvoorbeeld moeite om een stukje testcode in JavaScript te schrijven of een geautomatiseerde test faalt en je weet er geen raad mee? Je vraagt een collega tester of ontwikkelaar om mee te kijken en ze maken hier ook tijd voor. Ze helpen je niet alleen met het probleem, maar leggen juist uit waar de fout zat of geven een tip zodat je weer verder kan. Hier leer ik enorm veel van.

Ook hebben we een Testers Gilde binnen Malmberg, hier komen we samen met de testers van verschillende Scrum-teams. Hierin bespreken we waar we mee bezig zijn, waar we tegenaan lopen of delen we interessante ontwikkelingen van ons vakgebied. Het is zo waardevol om als testers van elkaars ervaringen te leren.

Sfeer buiten werk

Naast werken aan mooie producten organiseren we regelmatig ook gezellige spelavonden of teamlunches, zo krijg je toch andere gesprekken dan alleen werk en leer je elkaar veel beter kennen. Wordt alleen iets binnen je team georganiseerd? Nee hoor. Dat doen we ook met het Testers Gilde of de BT-afdeling. En qua locatie hebben we het ook perfect, enorm dichtbij het centrum of station voor een leuke wandelingen of om wat lekkers te halen voor in de pauzes.

Jezelf ontwikkelen

Bij Malmberg ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling. Hier wordt gevraagd wat je nodig hebt om je werk goed te doen. Dit kan een externe cursus of training zijn, maar ook een boek of een onlinetraining om hier zelf mee aan de slag te gaan. Of een combinatie hiervan. Ook krijg je de ruimte om zelf of samen met een collega nieuwe ontwikkelingen te onderzoeken. Het is heel fijn om in een omgeving te werken waar niet alleen wordt gedacht aan sprintdoelen, maar juist de ruimte krijgt om je te ontwikkelen in je vakgebied.

Tot op heden heb ik mezelf vooral ontwikkeld op het gebied van End-to-end testen met behulp van Protractor, Javascript en Cucumber. Ik ga me nu verder verdiepen in Integratietesten en API testen.

Aziz Arig, Test Automation Engineer