Rekenblokken

Rekenblokken

Rekenblokken is vernieuwd! Vanaf studiejaar 2022/2023 kun jij met Rekenblokken lesgeven volgens de nieuwe rekeneisen van het mbo. Met deze vernieuwde methode leer jij studenten om met een kritische blik naar rekensituaties in het dagelijks leven te kijken. Zo laat jij hen sterker in de wereld staan.

Vraag proeflicentie aan Doe de pilot

 • Kiezen hoe je lesgeeft
 • Studenten begeleiden op maat
 • Focus op het rekenproces

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die docent zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar studenten? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je studenten kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Hoe scoort je huidige methode?

Voordat het oriënteren echt begint, is het belangrijk om je huidige lesmethode te evalueren. Voldoet je huidige methode nog aan jouw behoeften en die van je studenten? Met het handige evaluatieformulier ontdek je snel of je op dit moment het maximale uit je onderwijskracht haalt. Meten is weten.

Download het evaluatieformulier

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Het meenemen van je collega’s is in deze stap heel belangrijk. We helpen je daar graag bij met een handige routeplanner.

Download de Routeplanner

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Taalblokken meteen ontdekken?

Onze methode Taalblokken voor jou staat voor het mooie van taal. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Rekenblokken ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van de methode en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Rekenblokken jouw studenten stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou


De drie belangrijkste redenen om voor het vernieuwde Rekenblokken te kiezen:

Kiezen hoe je les geeft

Met Rekenblokken heb je instrumenten in handen om les te kunnen geven op een manier die past bij jou en jouw studenten. Hoe jij deze instrumenten inzet is aan jou, jij hebt de regie. Jij weet immers het best wat jouw studenten nodig hebben. Wil je lesgeven vanuit de bekende rekendomeinen? Of liever aan de hand van rekensituaties uit het dagelijks leven? De keuze is aan jou. Ook een combinatie van beide manieren is mogelijk.

Studenten begeleiden op maat

Met de automatische leerroute bewandelen studenten hun eigen pad en kunnen ze stof overslaan die ze al goed beheersen. Studenten kunnen onder begeleiding van automatische feedback zelfstandig aan de slag met opdrachten, rekentrainers en toetsen. Zo kan jij extra aandacht geven aan studenten die dat nodig hebben. De contexten sluiten aan bij het niveau en de belevingswereld van de student, deze hebben wij samen met studenten bepaald.

Focus op het rekenproces

Rekenen is veel meer dan alleen de uitkomst van een som. Met ons wat-hoe-doe-check-model maak jij studenten bewust van het hele rekenproces. Zo leer jij studenten begrijpen wat ze uitrekenen en kunnen zij hun rekenvaardigheden toepassen op rekensituaties uit hun dagelijks leven.

Webinars vernieuwde Rekenblokken

In een serie korte webinars laten wij je zien hoe je met het vernieuwde Rekenblokken werkt. In ieder webinar bespreken we één functionaliteit of onderdeel. Je kunt je aanmelden voor alle webinars die jij interessant vindt.

De onderwerpen van de webinars zijn:

 • Hoe ziet het vernieuwde Rekenblokken eruit? (30 min.)
 • Lesgeven met domeinen & thema's (10 min.)
 • Basisvaardigheden (10 min.)
 • Begrijpend rekenen (10 min.)

Bekijk de webinars

De online leeromgeving

Om rekenles te geven en te volgen heb je met Rekenblokken in ieder geval een licentie voor de online leeromgeving nodig. In de online leeromgeving start je op ieder gewenst mbo-niveau; niveau 2, niveau 3 en niveau 4. Werk je liever eerst aan een goede basis? Dan kun je de klas laten beginnen met het basisniveau, dit niveau kan je ook gebruiken voor entreestudenten. Het instapniveau van je studenten kun je eenvoudig bepalen met de Quickscan. Rekenblokken biedt diverse mogelijkheden voor training en toetsing.

 • Stabiele online leeromgeving
 • Starten op ieder gewenst niveau
 • Quickscan
 • Diverse mogelijkheden voor training en toetsing

Vraag een proeflicentie aan

Duik dieper in Rekenblokken

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Of kijk voor een uitgebreide uitleg in de methodewijzer.

De opbouw van de methode

Domeinen, thema's & rekentrainers

Met Rekenblokken kun je op verschillende manieren lesgeven. Geef je liever les over rekenonderwerpen kies dan voor domeinengericht rekenen. Daarin staan alle lessen gegroepeerd in rekendomeinen. Geef je liever les vanuit dagelijkse situaties kies dan voor thematisch rekenen. Daarin staan situaties gegroepeerd rond een thema uit het dagelijks leven. Bij thematisch rekenen speelt de docent een belangrijke rol en een themales leent zich daarom beter voor klassikaal leren. Daarnaast heb je rekentrainers om los van de domeinen en de thema’s te oefenen met de onderliggende rekenvaardigheden. In het kopje ‘Didactiek’ wordt dit toegelicht.

Rekenen op papier

Aanvullend op de online leeromgeving biedt Rekenblokken mogelijkheden om te rekenen op papier. Met het boek over basisrekenvaardigheden kan de basis van het rekenen opgefrist worden met uitleg en bijbehorende oefeningen. Er is één basisboek voor alle niveaus samen. Het Slimme Rekenschrift kunnen studenten gebruiken om hun denkstappen en uitwerking op te schrijven. Daarnaast kan de ingebouwde rekenhulp met de basisregels gebruikt worden als geheugensteun.
Verschillende niveau's

Rekenblokken bevat verschillende niveaus. Binnen deze niveaus vind je de volgende onderdelen:

Meer weten? Vraag het ons!

Contact

De didactiek van Rekenblokken

Onze methode bevat diverse didactisch verantwoorde mogelijkheden en leervormen die je als docent of student kunt gebruiken. Als docent bepaal je zelf hoe je ze inzet.

 

Voorkennis activeren
Het activeren van voorkennis is belangrijk. In de methode vind je hiervoor voorzieningen bij het basisniveau en de startlessen bij elk domein.

 

Uitleg
In Rekenblokken is uitleg zoveel mogelijk visueel gemaakt, daarom maken we naast tekst gebruik van films, schema’s en afbeeldingen. Bovendien bieden we je tips aan om in gesprek met de klas erachter te komen welke uitleg de student het best kan helpen.

 

Doen
Mbo-studenten zijn doorgaans doeners. Digitaal rekenen moet in onze ogen afgewisseld worden met activiteiten. We bieden jou als docent suggesties voor doe-opdrachten en andere actieve werkvormen.

 

Feedback
Binnen Rekenblokken kan een student op vijf manieren feedback krijgen bij opdrachten.

 Test jezelf
De test jezelf is gericht op het ophalen van kennis die je eerder geleerd hebt. Door de student zichzelf te laten overhoren proberen we kennis of vaardigheden uit het langetermijngeheugen op te halen.

 

Trainen
Als je niet oefent wat je moeilijk vindt, word je ook nooit beter. Om je rekenspieren te trainen en in vorm te houden is het belangrijk om frequent en gericht te oefenen. Daarom bieden we de student in de online leeromgeving verschillende manieren om zichzelf te trainen.

Toetsing

In Rekenblokken kun je op verschillende manieren toetsen:

Lestoets

Een online les sluit je af met een korte toets (10-15 minuten), de lestoets.

Eindtoetsen

Voor elk niveau en elk domein beschik je als docent over eindtoetsen. Eindtoetsen zijn bedoeld om te testen of een student dit domein op het juiste niveau beheerst.

Examentraining

Op basis van eerdere examens of voorbeeldexamens hebben wij examentrainingen gemaakt. Daarin kan een student oefenen met een examen.


Ondersteuning voor de docent

Met Rekenblokken kun je rekenen op maximale ondersteuning. Niet alleen door een uitgebreide verzameling handleidingen en extra materialen, maar ook door trainingen, webinars, persoonlijk contact met Malmberg en een stabiele online leeromgeving.Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met één van de methodespecialisten om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Contact

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald kan worden zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.

← Terug naar Oriënteren

Rekenblokken zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Rekenblokken en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Rekenblokken

Om te ontdekken of Rekenblokken bij jouw studenten past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode zelf te ervaren.

Meld je aan voor de pilot

Vanaf studiejaar ‘22/’23 kun je met het vernieuwde Rekenblokken werken in je klas. In de tussentijd kun je natuurlijk alvast kennismaken met onze vernieuwde methode. Ervaar het vernieuwde Rekenblokken bijvoorbeeld in je klas door deel te nemen aan de pilot.

Meer informatie over de pilot

Vraag een proeflicentie aan

Wil je liever zelf rondkijken in het vernieuwde Rekenblokken, zonder jouw klas? Dat kan natuurlijk ook. Vraag dan een GRATIS proeflicentie aan waarmee je op je gemak de vernieuwde methode kunt bekijken.

Bestel een proeflicentie

Volg een webinar

Maak kennis met alle functionaliteiten van het vernieuwde Rekenblokken in een serie korte webinars. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je studenten. De webinars duren 10 tot 30 minuten en er is alle ruimte om vragen te stellen.

Meld je aan voor een webinar

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Heb je na het lezen en bekijken van alle informatie nog vragen? Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel gerust of maak eenvoudig een afspraak in de online agenda.

Contact

Probeer Rekenblokken gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Rekenblokken past bij jouw school, kun je de methode gratis uitproberen door deel te nemen aan de pilot. De pilot duurt 3 maanden en je ontvangt licenties voor jou en je studenten. Deelname aan de pilot is gratis.

Meld je aan voor de pilot

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Rekenblokken. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Rekenblokken.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Rekenblokken.

Ga je aan de slag met Rekenblokken?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met Rekenblokken. Met deze vernieuwde methode kan jij vanaf studiejaar ‘22/’23 lesgeven volgens de nieuwe rekeneisen en jouw studenten sterker in de wereld laten staan. Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Rekenblokken het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de studenten? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt. En met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Prijzen en pakketinformatie

Om rekenles te geven en te volgen heb je met Rekenblokken in ieder geval een licentie voor de online leeromgeving nodig. Daarnaast is het mogelijk om te rekenen op papier. Aanvullend kun je als docent en student een boek met basisvaardigheden en/of een Slim Rekenschrift bestellen.

Prijsoverzicht Rekenblokken 2022-2023

Wil je alvast meer informatie over de pakketen en mogelijkheden?
Neem contact op met de accountmanager.

Contact

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methodetraining
 • Starten met de methode
 • Extra trainingen over didactiek

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel het gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Rekenblokken optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Rekenblokken

Kies je voor Rekenblokken? Bekijk dan onderstaande tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je studenten.

Bekijk hier het huidige Rekenblokken

De beste service bij je lesmethode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de handige kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Raak geïnspireerd voor jouw volgende les met Onderwijs van Morgen

Op dit kennisplatform lees je niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en docenten zoals jij. Maar vind je ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is.

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Rekenblokken.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab

Nieuwsberichten