Bravoure

Bravoure

Bravoure geeft jou de handvaten om elke les in te zetten op spreek-/gespreksvaardigheid en leerlingen daarin succes te laten beleven. Je geeft leerlingen het vertrouwen dat ze het kunnen. Bravoure zit vol authentieke bronnen en verrassende thema’s, verpakt in aansprekende lessen. Het uitgebreide lesmateriaal biedt veel keuzemogelijkheden voor jou als docent, maar ook voor je leerlingen.

Beoordelingsmateriaal

 • Elke les Frans spreken, dat geeft vertrouwen
 • Past in ieder rooster
 • Liefde voor de Franstalige wereld

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

Bravoure is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Hoe ontwikkel je met het vak Frans taalvaardige en taalbewuste leerlingen?

Frans heeft het imago van een moeilijk vak – steeds minder leerlingen kiezen het, want ‘Frans, dat is zó lastig’. Op veel scholen staat het vak Frans onder druk en moeten les profs het doen met minder contacturen. Onderzoek en praktijkervaringen laten zien dat er verschillende kansen zijn om het vak Frans dichter bij de leerlingen te brengen en het nieuw elan te geven: Chantons une autre chanson !

Lees er alles over in deze whitepaper.

Download de whitepaper

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken & Wegen

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Bravoure te kiezen

Geeft vertrouwen, aandacht voor spreken

De basis is spreek- en gespreksvaardigheid. We laten leerlingen daarin succes beleven. Je geeft leerlingen het vertrouwen dat ze het kunnen. Iedere les kun je starten met Parlons. Thematisch uitgewerkte ideeën voor zeven minuten spreekplezier, in Bravoure is dit een belangrijk vertrekpunt. Begin je les in het Frans en geef je leerlingen vanaf het begin het vertrouwen dat ze het kunnen.

Flexibele lesmethode, past in ieder rooster

Bravoure zit vol mooie authentieke content, onderwerpen, aansprekende lessen passend in ieder rooster. Je ziet meteen wat basisstof is en welke lessen je naar keuze in kunt zetten binnen de lesuren die jij hebt per week. Naast de gebruikelijke docentenhandleiding biedt de methode ook het docentenboek Parlons et Plus, boordevol uitleg en tips, en aanvullende lesmaterialen helpt je in voorbereidingstijd. Je kunt snel en makkelijk aan de slag!

Liefde voor de Franstalige wereld

Met Bravoure kun je je liefde voor de Franstalige wereld laten zien én delen. We laten leerlingen ontdekken dat deze wereld echt veel groter is dan alleen Frankrijk. Het vak Frans komt echt tot leven en je kunt jouw lessen helemaal eigen maken. Leerlingen ervaren waarom het leuk en belangrijk is om Frans te leren.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we in het kort zien waar Bravoure voor staat. Binnen een paar minuten heb je een eerste indruk van:

 • Hoe de methode is opgebouwd
 • Waarom Bravoure meer uitdaging biedt voor elke leerling
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Ben je benieuwd wat Bravoure voor jou en jouw leerlingen kan betekenen of wil je een presentatie voor jouw vaksectie? Onze methodespecialisten helpen je graag.

Maak een afspraak met de methodespecialist

Duik dieper in Bravoure

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Opbouw en structuur

Leerjaar 1 bestaat uit een introductiehoofdstuk en vijf themahoofdstukken en een project.

Thèmes

In het introductiehoofdstuk maken de leerlingen kennis met het nieuwe vak en met de methode. Thème 1 tot en met 5 zijn voor alle leerlingen en het projecthoofdstuk is keuzemateriaal. Heb je als de docent de ruimte in het rooster om het jaar af te sluiten met een project, dan kan dat.  

Elk thème begint met een Départ en werkt toe naar de Finale. De Finale is een productieve opdracht naar keuze.

Leçons

Elk thème bestaat uit een aantal vaste leçons die samen de basis van het thème vormen. Daarnaast bevat elk thème twee keuzeleçons: Culture en leçon X. In de voorbereiding van een thème vind je telkens een overzicht van de geschatte tijd per leçon en stel je vast welke keuzeleçons je wilt doen. Zo kun je variëren in je lesprogramma binnen de mogelijkheden van rooster, toetsweken en vakantieplanning.   

In elke leçon zijn naast de hoofdvaardigheid altijd andere vaardigheden geïntegreerd. Zo maken kleine schrijfopdrachten vaak onderdeel uit van een leçon Studio (kijkvaardigheid) of is er een luisterfragment in de leçon Magazine (leesvaardigheid). 

Afbeelding: De opbouw van een Thème

Afbeelding: De opbouw van een Thème

Differentiatie

Bravoure heeft veel mogelijkheden voor differentiatie, zowel voor leerlingen die achterblijven als leerlingen die sterk zijn in Frans.

Bravo en Bravoure 
 • Er zijn Bravo-opdrachten, hierin wordt de stof herhaald.
 • Er zijn Bravoure-opdrachten, voor leerlingen die een stapje meer aankunnen.

Bravo- en Bravoureopdrachten vind je zowel in de basislessen als in de Pages Flex.

DELF

Misschien zijn er al leerlingen die een DELF-A1 examen gaan doen? In de Pages Flex staan opdrachten voor de receptieve vaardigheden die passen bij de manier waarop die bevraagd worden in een DELF-examen. Uiteraard zijn deze opdrachten ook te maken door leerlingen die zo’n examen niet gaan doen, ze passen altijd bij het thema.  

Kiosque

De Kiosque bevat (digitale) leeskaarten op verschillende niveaus.  In het leerwerkboek staat er een standaardverwijzing bij de Point de Vue. De leeskaarten lenen zich uitstekend voor differentiatie. Leerlingen kunnen zelf zoveel teksten kiezen als ze willen uit een groot aanbod. Leesplezier en meters maken staan voorop in de Kiosque.

Finale

Aan de Finale kan een kleine, middelgrote of grote/grootse uitvoering gegeven worden, afhankelijk van tijd, mogelijkheden en interesse. Een grote finale-opdracht kan ook in samenwerking met een andere vakdocent gedaan worden. Onderaan het leerstofoverzicht vind je de mogelijkheden.  

Bij de Finale-opdracht staat altijd een checklist waarmee je ook kunt differentiëren tussen leerlingen. 

 

Afbeelding: voorbeeld Kiosque leeskaart

Blended werken

Als je kiest voor Bravoure ontvangen al je leerlingen een leerwerkboek én een licentie voor de online leeromgeving. Alles uit het leerwerkboek vind je ook online. Een aantal opdrachten staat alleen online. In het leerwerkboek staat dan een verwijzing naar de online leeromgeving. Dat zijn opdrachten om extra te oefenen met bepaalde regels of opdrachten bij een extra kijk- of luisterbron. 

Als je leerlingen digitaal werken, kun je realtime de voortgang van je leerlingen volgen. Handig om het huiswerk te controleren, maar ook om te bepalen met welke onderdelen de klas nog moeite heeft. 

Digitale extra's 

In de online leeromgeving vinden leerlingen extra oefen- en testmateriaal: 

 • Online staan ook om de woorden, grammatica en expressions uitgebreid te oefenen.

 • Daarnaast zijn er in de beide Point de Vue-paragrafen.

 • De vol met leuke, uitdagende leeskaarten, is op elk moment in te zetten. In het leerwerkboek staat een standaardverwijzing naar deze digitale leeskaarten bij Point de Vue, maar kan ook ingezet worden aan het eind van een lange les of handig om in te zetten bij een invalles. De leerling kiest uit een groot aantal teksten zelf voor een onderwerp en daarbinnen voor een tekst met activerende opdrachten. Leesplezier en het oefenen met lezen staat voorop in de teksten in de Kiosque.

Meer voordelen van de online leeromgeving vind je op deze pagina. Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van Bravoure.

De online leeromgeving bij Bravoure

Bravoure is een MAX-methode. Als je een MAX-methode gebruikt, krijg je automatisch toegang tot de MAX online leeromgeving. De online leeromgeving biedt tal van online tools die leerlingen helpen met het leren, verwerken en oefenen van de leerstof. MAX online is ontwikkeld op basis van onze nieuwste inzichten op het gebied van gepersonaliseerd en adaptief leren.

 • Bepaal zelf de mix tussen online en offline leren
 • Woord- en grammatica trainers
 • Extra opdrachten bij de Pages Flex
 • De Kiosque met leeskaarten

Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van MAX.

Meer over de online leeromgeving Meer over MAX

Blader online door de boeken…

Bekijk hieronder het eerste hoofdstuk van de nieuwste methode Frans in het voortgezet onderwijs.

Het complete boek inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingsmateriaal voor een goede eerste indruk.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

← Terug naar Voorbereiden

Probeer Bravoure gratis uit

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Recensie in het Levende Talen Magazine

In het vakblad Levende Talen Magazine neemt Valérie Ungerer-Willems (leraaropleider en docent Frans) Bravoure, onze methode voor Frans, onder de loep. In het artikel bekijkt Valérie de opbouw van de methode en hoe dit aansluit bij publicaties die er in de afgelopen jaren zijn verschenen over communicatief taalonderwijs. Ook kijkt ze naar de inhoud en deelt ze haar ervaring met Bravoure. Lees en oordeel zelf.

Lees het hele artikel

Docenten aan het woord

Ze kunnen echt spreken met andere kinderen in de klas, de onderwerpen zijn zo actueel dat ze echt lekker aan de slag zijn.

Elise Blom, docent Frans

Docenten aan het woord

Bravoure is een veelzijdige methode met veel keuzeopties. Je kunt de methode volledig naar eigen wens inzetten. In mijn optiek kunnen vakgroepen Frans hier creatief mee aan de slag, binnen welke hoeveelheid lestijd dan ook.

Valérie Ungerer-Willems, leraaropleider en docent Frans

Bravoure - Valérie Ungerer-Willems

Hoe ontwikkel je met het vak Frans taalvaardige en taalbewuste leerlingen?

Frans heeft het imago van een moeilijk vak – steeds minder leerlingen kiezen het, want ‘Frans, dat is zó lastig’. Op veel scholen staat het vak Frans onder druk en moeten les profs het doen met minder contacturen. Onderzoek en praktijkervaringen laten zien dat er verschillende kansen zijn om het vak Frans dichter bij de leerlingen te brengen en het nieuw elan te geven: Chantons une autre chanson !

Lees er alles over in deze whitepaper.

Download de whitepaper

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Probeer Bravoure gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Bravoure past bij jouw school,
kun je de methode gratis uitproberen.
Met het beoordelingsmateriaal kun je aan de slag met het
benodigde materiaal om de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Bravoure?

Kies je pakket

Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

 

43
1 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

 

33 ,75
6 jaar / leerling per jaar
 • Licentie online leeromgeving
 • Leerwerkboek deel A
 • Leerwerkboek deel B

De materialen van Bravoure bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

Veel succes!

Download de checklist

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Docenten aan het woord

Ze kunnen echt spreken met andere kinderen in de klas, de onderwerpen zijn zo actueel dat ze echt lekker aan de slag zijn.

Elise Blom, docent Frans

Docenten aan het woord

Bravoure is een veelzijdige methode met veel keuzeopties. Je kunt de methode volledig naar eigen wens inzetten. In mijn optiek kunnen vakgroepen Frans hier creatief mee aan de slag, binnen welke hoeveelheid lestijd dan ook.

Valérie Ungerer-Willems, leraaropleider en docent Frans

Bravoure - Valérie Ungerer-Willems

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak Frans. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Bravoure

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Beeld van start schooljaar checklist

Onderwijs van Morgen

Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak Frans. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek de website

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab