Biologie voor jou

Biologie voor jou

Alles wat groeit en bloeit. Alles wat leeft. Biologie is altijd om je heen. Biologie voor jou is jouw inspiratiebron om je leerlingen te interesseren en te motiveren voor je prachtige vak, met een heldere practicumleerlijn voor ontdekkend leren en onderzoeken en een duidelijke structuur. Biologie voor jou is al decennia de meest gebruikte biologiemethode.

Beoordelingsmateriaal

 • Samenhang helpt je relevantie van biologie helder te maken
 • Uitdaging voor iedereen
 • Volledig vernieuwde toetslijn

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Over onze methodes

Biologie voor jou is een MAX-methode. Het lesmateriaal van een MAX-methode is flexibel in te zetten, inspireert en toont de liefde voor je vak. De methodes zijn blended: dat betekent dat je helemaal online of helemaal vanuit het boek kunt werken – en alles daar tussenin. Met MAX helpen we de liefde voor je vak over te brengen.

Meer over MAX

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de routeplanner

Bepaal de criteria waarop je wilt selecteren

Wat heb jij nodig om je leerlingen de kennis en vaardigheden bij te brengen waar ze écht verder mee komen in het leven? Bepaal welke criteria je belangrijk en minder belangrijk vindt in je nieuwe methode. Gebruik daarvoor Wikken en Wegen van Malmberg.

Teken een piramide op een groot papier. Plaats de kaartjes met de belangrijkste criteria bovenin en de kaartjes met de minder belangrijke criteria onderin. Uiteindelijk komen jullie zo tot een gedeelde visie over waar de nieuwe lesmethode aan moet voldoen.

Het is een kwestie van downloaden, printen, knippen en beginnen!

Download Wikken en Wegen

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Biologie voor jou te kiezen

Samenhang helpt je relevantie van biologie helder te maken

Leerlingen leren samenhang zien tussen verschillende onderdelen van de lesstof aan de hand van contexten uit wetenschap, beroep of de leefomgeving. Je vindt deze contexten als laatste opdracht van iedere basisstof. Ook aan het eind van elk thema is er aan de hand van een praktijkvoorbeeld aandacht voor samenhang.

Uitdaging voor iedereen

Maak eenvoudig keuzes passend bij jouw leerlingen met het onderscheid in kennis- en inzichtsopdrachten. Extra uitdaging bieden de plusopdrachten. Ook is bij elk thema Extra stof voor verbreding en verdieping aansluitend bij de basisstof.

Volledig vernieuwde toetslijn

De toetslijn bij Biologie voor jou is vernieuwd. De toetsen bevatten meer open vragen en zijn uitdagender. Voor vmbo-basis zijn nu ook aparte toetsen beschikbaar. Bij de toetsen is een toetsmatrijs beschikbaar. Hierin kun je snel zien of de toets alles dekt wat je belangrijk vindt. Zo niet, dan kun je de toetsen zelf aanpassen. De toetsen worden aangeboden in Word en Quayn.

Bekijk de introductievideo

In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Biologie voor jou voor staat. Binnen 3 minuten heb je een eerste indruk van:

 • Hoe Biologie voor jou is opgebouwd
 • Waarom Biologie voor jou meer uitdaging biedt voor elke leerling 
 • Wat de mogelijkheden zijn van de online leeromgeving

Ben je benieuwd wat onze methode voor jou en jouw leerlingen kan betekenen of wil je een presentatie voor jouw vaksectie? Onze methodespecialisten helpen je graag.

Maak een afspraak met de methodespecialist

Duik dieper in Biologie voor jou

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

De inhoud

Biologie voor jou is er voor 1 en 2 vmbo-bk, vmbo-kgt en vmbo-t/havo en voor leerjaar 1 en 2/3 voor havo/vwo, vwo/gymnasium. Ook is er een TTO-versie beschikbaar voor (havo)/vwo. Elke versie heeft een eigen didactische aanpak die past bij het niveau van je leerlingen.  

Elke versie bevat zes thema’s, waarin dezelfde onderwerpen aan de orde komen. Zo kun je de methode flexibel inzetten in verschillende samenstellingen van je klassen.  In de online leeromgeving kunnen je leerlingen bij de stof van alle leerjaren en niveaus. Dat maakt het mogelijk om individuele leerlingen of groepen op een hoger of lager niveau te laten werken. 

Thema's leerjaar 1:
 1. Planten en dieren
 2. Organen en cellen
 3. Ordening
 4. Stevigheid en beweging
 5. Waarneming, regeling en gedrag
 6. Voortplanting bij planten en dieren
  Thema's leerjaar 2(/3):
  1. Verbranding en ademhaling
  2. Voeding en vertering
  3. De bloedsomloop
  4. Voortplanting en seksualiteit
  5. Erfelijkheid en evolutie
  6. Ecologie en duurzaamheid

  Heldere structuur en opbouw

  De helderde didactische opbouw stimuleert je leerlingen tot zelfstandig werken. De leerdoelen vormen de ruggengraat van de methode. In handige overzichten vind je de leerdoelen bij de theorie en opdrachten. De opdrachten zijn ingedeeld in Kennis en Inzicht. Zodat jij en je leerlingen weten wat jullie kunnen verwachten. 

  Elk thema bevat vaste componenten: Basisstof, Extra stof, Onderzoek en Afsluiting. De basisstof is bedoeld voor alle leerlingen. Met Extra stof biedt je leerlingen, die meer aan kunnen, nieuwsgierig zijn of tijd over hebben, verbreding of verdieping.  

  In Onderzoek worden stapsgewijs onderzoeksvaardigheden aangeleerd en vind je de practica overzichtelijk bij elkaar. Elk thema wordt afgesloten met een Afsluiting met een samenvatting in het boek en een Oefentoets in de online leeromgeving. 

  Differentiëren naar tempo en niveau

  Biologie voor jou is uitdagend voor elke leerling. Elke Basisstof bevat plusopdrachten en bij elk Thema wordt Extra stof aangeboden, zowel verdiepend als verbredend. Zo kun je nieuwsgierige of snelle leerlingen uitdagen op hun eigen niveau. 

  Inspiratie voor levendige en gevarieerde lessen 

  Weten wat er speelt in het Biologie-onderwijs? Dieper ingaan op een specifiek onderwerp of op de actualiteit? Via De Docent op onderwijsvanmorgen.nl vind je elke twee weken nieuwe artikelen en opdrachten. Er zijn bijvoorbeeld puzzels, actuele opdrachten bij het nieuws en opdrachten bij video’s.  

  Toetsen

  Op papier en digitaal

  Of je nu op papier of digitaal wilt toetsen, met de toetsen van Biologie voor jou kan het allebei. Je vindt de toetsen in de online docentenomgeving.  

  Bij de toetsen is een toetsmatrijs beschikbaar. Hierin kun je snel zien of de toets alles dekt wat je belangrijk vindt. Zo niet, dan kun je de toetsen zelf aanpassen. De toetsen worden aangeboden in Word en Quayn. 

  Een optimale combi: online en boeken

  Je leerlingen ontvangen twee leerwerkboeken én een licentie voor de online leeromgeving. Alles uit het leerwerkboek vind je ook online. Zo kun je als docent zelf kiezen welke onderdelen je in het boek behandelt en wat je liever digitaal laat maken. 

  Als je leerlingen digitaal werken, kun je realtime de voortgang van je leerlingen volgen. Handig om het huiswerk te controleren, maar ook om te bepalen met welke onderdelen de klas nog moeite heeft. 

  Digitale extra’s
  Met de online leeromgeving krijgen leerlingen en docenten meer inzicht in het leerproces van de leerling. Ook kunnen leerlingen digitaal extra oefen- en toetsmateriaal vinden: 

  • Flitskaarten, om begrippen te oefenen; 
  • Test jezelf aan het einde van elke Basisstof, om de kennis van de Basisstof te checken 
  • Oefentoets aan het einde van een thema, adaptief samengesteld uit de Test jezelf om je kennis van het hele thema te checken 

  De online leeromgeving bij Biologie voor jou

  Biologie voor jou onderbouw is een MAX-methode. MAX staat voor onze nieuwe blended lesmethodes die altijd up-to-date zijn. Met een MAX-methode mogen leerlingen hun boeken houden en krijgen ze altijd toegang tot de online leeromgeving. Boek en online versterken elkaar. De verschillende keuzemogelijkheden maken blended leren betaalbaar voor iedere school.

  • Up-to-date lesmateriaal
  • Leerlingen mogen de boeken houden
  • Altijd boek en online
  • Betaalbaar

  Met een proeflicentie krijg je een goede indruk van de online leeromgeving van MAX.

  Meer over de online leeromgeving Meer over MAX

  Blader online door de boeken

  Benieuwd hoe het lesmateriaal van Biologie voor jou eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

  Het complete boek inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingsmateriaal voor een goede eerste indruk.

  Meer weten over deze methode?

  Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

  Plan een afspraak

  Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

  ← Terug naar Voorbereiden

  Probeer Biologie voor jou gratis uit

  Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

  De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog je beoordelingsmateriaal aan.

  Vraag het beoordelingsmateriaal aan

  Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

  Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

  Plan een afspraak

  Wat vinden andere scholen van Biologie voor jou?

  Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Biologie voor jou. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

  Bel of mail een referentieschool

  Docenten aan het woord

  De opbouw zit goed in elkaar, kinderen kunnen op meerdere manieren oefenen om zich voor te bereiden op een toets.

  Bekijk de video en ontdek waarom docenten kiezen voor Biologie voor jou

  Docenten aan het woord

  Overzichtelijk en ik weet dat alle eindtermen die ik moet halen afgedekt zijn in de methode.

  Bekijk de video en ontdek waarom docenten kiezen voor Biologie voor jou

  Referentieschool

  "Gebruiksvriendelijk met opdrachten die aansluiten bij de belevingswereld van de leerling."

  10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

  Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

  Probeer Biologie voor jou gratis uit
  bij jou in de klas

  Om te ontdekken of Biologie voor jou past bij jouw school, kun je de
  methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
  kun je aan de slag met al het benodigde materiaal
  om de methode zelf uit te proberen.

  Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

  ← Terug naar Ontdekken

  Ga je aan de slag met Biologie voor jou?

  Kies je pakket

  Je kiest voor een afname van 1, 4 of 6 jaar en betaalt één prijs per leerling per jaar. Je leerlingen ontvangen een boek en een leerlinglicentie voor de online leeromgeving.

   

  54 ,75
  1 jaar / leerling per jaar
  • Licentie online leeromgeving
  • Leerwerkboek deel A
  • Leerwerkboek deel B

   

  42 ,25
  6 jaar / leerling per jaar
  • Licentie online leeromgeving
  • Leerwerkboek deel A
  • Leerwerkboek deel B

  De materialen van Biologie voor jou bestel je in de webshop.

  Naar de webshop Prijsoverzicht

  Checklist bij het kiezen van een nieuwe methode

  Bij het kiezen van een nieuwe lesmethode ga je ongetwijfeld zorgvuldig te werk. Natuurlijk heb je als docent de meeste invloed op het verloop en resultaat van je lessen. De lesmethode is hierbij voor veel docenten een belangrijk instrument. Genoeg redenen dus om bij het kiezen van een nieuwe lesmethode gestructureerd te werk te gaan. Vergelijk verschillende methodes met deze checklist en kom tot een weloverwogen keuze.

  Veel succes!

  Download de checklist

  Gratis Overstapservice

  Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

  De Overstapcoach helpt je bij:

  • Alles klaarzetten
  • Jaarplanning maken
  • Methode training
  • Starten met de methode

  Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

  Bekijk de Overstapservice

  Wat vinden andere scholen van Biologie voor jou?

  Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Biologie voor jou. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

  Bel of mail een referentieschool

  Docenten aan het woord

  De opbouw zit goed in elkaar, kinderen kunnen op meerdere manieren oefenen om zich voor te bereiden op een toets.

  Bekijk de video en ontdek waarom docenten kiezen voor Biologie voor jou

  Docenten aan het woord

  Overzichtelijk en ik weet dat alle eindtermen die ik moet halen afgedekt zijn in de methode.

  Bekijk de video en ontdek waarom docenten kiezen voor Biologie voor jou

  Referentieschool

  "Gebruiksvriendelijk met opdrachten die aansluiten bij de belevingswereld van de leerling."

  Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

  Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

  Meer weten over deze methode?

  Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

  Plan een afspraak

  ← Terug naar Uitproberen

  Haal alles uit Biologie voor jou

  Kies je voor Biologie voor jou? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

  De beste service bij je methode

  Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

  Beeld van start schooljaar checklist
  Leraren in overleg tijdens een training

  Trainingen en webinars

  Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

  Trainingen Webinars

  Onderwijs van Morgen

  Op Onderwijs van Morgen vind je alles voor de docent van vandaag. Lees wat er speelt in het onderwijs en verrijk je lessen met actuele inhoud. Maak gebruik van de actuele lessen speciaal voor het vak biologie. Haal eruit wat voor jou relevant is!

  Bezoek de website

  Deelnemen aan ons Scholenpanel

  Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

  Meer informatie of aanmelden

  Jouw accountmanager

  Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

  Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

  Contact met jouw accountmanager

  ← Terug naar Beslissen

  Next

  Go to next tab