Aandacht voor schrijfhouding
Goed leren schrijven begint bij een goede schrijfhouding. Daarom besteedt Handschrift veel aandacht aan motoriek, houding, schrijfbeweging en pengreep. Zo leren kinderen netjes en ontspannen schrijven.
Laat kinderen het plezier en belang van schrijven met de hand ontdekken, juist nu ze opgroeien in een digitale wereld. Schrijfmethode Handschrift speelt in op de belevingswereld van kinderen met uitdagende oefeningen voor zowel links- als rechtshandigen.
Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.
Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de lerarenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.
Goed leren schrijven begint bij een goede schrijfhouding. Daarom besteedt Handschrift veel aandacht aan motoriek, houding, schrijfbeweging en pengreep. Zo leren kinderen netjes en ontspannen schrijven.
De lesmaterialen van Handschrift sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen. Inhoudelijk, maar ook in de vormgeving. Voor groep 7 en 8 zijn er keuzelessen. Zo houd je alle kinderen gemotiveerd!
Links- en rechtshandige kinderen schrijven met Handschrift in hetzelfde schrift. Onderaan de bladzijde staan pijlen die aangeven hoe je het schrift neerlegt voor links- of rechtshandigen. Bovendien is er extra instructie voor kinderen die met links schrijven.
In deze informatiebrochure maak je kennis met de methode Handschrift. Je krijgt hiermee een uitgebreide indruk van:
Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.
Met Handschrift leren kinderen van groep 1 t/m 8 duidelijk en vlot schrijven. Je kunt Handschrift gebruiken naast iedere methode voor aanvankelijk lezen.
Handschrift leert kinderen een licht hellend verbonden schrift, dat samen met de Radboud Universiteit Nijmegen is ontwikkeld. Een duidelijk handschrift dat motorisch gemakkelijk is uit te voeren. Zo voorkom je vermoeidheid en schriftverval wanneer kinderen in de hogere groepen steeds sneller gaan schrijven.
Goed schrijven kun je alleen met een juiste schrijfhouding. Handschrift besteedt daarom veel aandacht aan motoriek, houding, schrijfbeweging en pengreep. Zo leren kinderen netjes en ontspannen schrijven.
Kinderen leren de vorm van letters goed kennen met de zogenaamde ‘railletters’. Dit zijn grote letters met richtingpijlen en andere aanduidingen.
Vervolgens leren ze de letters tussen de lijnen schrijven. Hulplijnen en een afbeelding van een boom helpen daarbij. De boom geeft aan hoe de letter op de regel hoort en wat de juiste verhoudingen zijn.
De lesmaterialen van Handschrift zijn afgestemd op de belevingswereld van kinderen. In vormgeving, maar ook inhoudelijk. In groep 7 en 8 zijn er keuzelessen waarin kinderen hun creativiteit kwijt kunnen. Zo blijven alle kinderen gemotiveerd.
Linkshandige en rechtshandige kinderen schrijven met Handschrift in hetzelfde schrijfschrift. Onderaan de bladzijde staan pijlen die aangeven hoe je het schrift neerlegt voor links- of rechtshandigen.
Voor linkshandige leerlingen geeft Handschrift instructies op het digibord. Ook is er een kopieerblad met de schrijfhouding en pengreep voor linkshandigen. Meer informatie vind je in de algemene handleiding. We helpen je graag om ook linkshandige kinderen een goed handschrift te leren ontwikkelen.
In groep 3 beginnen de kinderen met cijfers en schrijfpatronen. Letters komen aan bod wanneer dit didactisch verantwoord is. We beginnen met de eenvoudige letters. Vervolgens werken de kinderen toe naar de meer complexe letters.
Handschrift biedt lesstof voor 36 weken. In de onderbouw besteed je de meeste tijd aan schrijven. Elke schrijfles duurt 30 minuten. Het aantal lessen en uren per week varieert per leerjaar.
Een overzicht van de doorlopende leerlijn van Handschrift:
Groep 1 en 2
Groep 3
Groep 4
Groep 5
Groep 6
Groep 7 en 8
Werk je met Lijn 3 en wil je de leesletter en schrijfletter tegelijk aanbieden? Kies dan voor onze schrijfmethode Klinkers.
In groep 3 volgt Klinkers de lettervolgorde van taal-leesmethode Lijn 3 en heeft het dezelfde thema’s als Lijn 3. In groep 1 en 2 en groep 4 t/m 8 zijn de methodes Handschrift en Klinkers identiek.
Handschrift kan gebruikt worden naast iedere methode voor aanvankelijk lezen.
Maak je de lessen nog leuker en leerzamer met onze digibordsoftware.
Vrolijke filmpjes introduceren de letters en laten kinderen de juiste schrijfhouding zien. Ook zijn er afbeeldingen van alle leerlingmaterialen en voorbeelden van het juiste lettertraject. Extra leerzaam, extra leuk!
De leerlingmaterialen van Handschrift zien er vrolijk en stoer uit. Dit draagt eraan bij dat kinderen tot en met groep 8 gemotiveerd blijven om hun handschrift te verbeteren en te verfijnen.
Benieuwd hoe het lesmateriaal van Handschrift eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder van groep 3, groep 6 en groep 8.
De complete boeken inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingspakket voor een goede eerste indruk.
Meer weten over deze methode?
Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.
De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de software allemaal kan. Vraag nu snel je beoordelingspakket en proeflicentie aan. Je kunt de methode hiermee 3 maanden gratis uitproberen.
Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel ons of maak eenvoudig een afspraak in onze online agenda. Dan komen we langs bij jou op school en kijken we samen naar de specifieke situatie.
Om te ontdekken of Handschrift past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen met het materiaal in het beoordelingspakket.
De materialen van Handschrift in bestel je via de partners van Malmberg: Heutink, Reinders en de Rolf groep. Zij kunnen helpen bij je bestelling en leveren uit voorraad. Ook de softwarelicenties bestel je via je educatieve dienstverlener. Bekijk de catalogus voor een overzicht van de materialen bij Handschrift.
Hét platform voor de leraar van vandaag. Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën en handige materialen bij jouw methodes. Haal eruit wat voor jou relevant is!
Vraag alles wat je wilt weten over de benodigde materialen of het starten met de methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio. Kijk in zijn of haar agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.
Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen en ontwikkelen we lessuggesties bij jouw vak.
Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan. Kijk in het actuele overzicht welke trainingen en webinars er worden aangeboden.
Hét platform voor de leraar van vandaag. Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën en handige materialen bij jouw methodes. Haal eruit wat voor jou relevant is!
Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.
Wil je het optimale uit je lesmethode halen? Ben je op zoek naar digitale vernieuwingen of heb je behoefte aan extra verdiepingen op maat? Maak dan geheel gratis en vrijblijvend een afspraak met jouw eigen methodespecialist.
Neem contact op met de methodespecialist in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.