Handschrift

Handschrift

Laat kinderen het plezier en belang van schrijven met de hand ontdekken, juist nu ze opgroeien in een digitale wereld. Schrijfmethode Handschrift speelt in op de belevingswereld van kinderen met uitdagende oefeningen voor zowel links- als rechtshandigen.

Beoordelingspakket en proeflicentie

Handschrift
 • Aandacht voor schrijfhouding
 • Past bij de wereld van kinderen
 • Ook voor linkshandigen

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Download de Routeplanner

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de lerarenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Back

Go to previous tab
Back button

De drie belangrijkste redenen om voor Handschrift te kiezen

Aandacht voor schrijfhouding

Goed leren schrijven begint bij een goede schrijfhouding. Daarom besteedt Handschrift veel aandacht aan motoriek, houding, schrijfbeweging en pengreep. Zo leren kinderen netjes en ontspannen schrijven.

Past bij de wereld van kinderen

De lesmaterialen van Handschrift sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen. Inhoudelijk, maar ook in de vormgeving. Voor groep 7 en 8 zijn er keuzelessen. Zo houd je alle kinderen gemotiveerd!

Ook voor linkshandigen

Links- en rechtshandige kinderen schrijven met Handschrift in hetzelfde schrift. Onderaan de bladzijde staan pijlen die aangeven hoe je het schrift neerlegt voor links- of rechtshandigen. Bovendien is er extra instructie voor kinderen die met links schrijven.

Bekijk de brochure

In deze informatiebrochure maak je kennis met de methode Handschrift. Je krijgt hiermee een uitgebreide indruk van:

 • Inhoud en didactiek
 • Structuur en organisatie
 • De materialen van Handschrift, met veel voorbeeldpagina's.

Download de brochure

Duik dieper in Handschrift

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Didactiek

Duidelijk en vlot leren schrijven

Met Handschrift leren kinderen van groep 1 t/m 8 duidelijk en vlot schrijven. Je kunt Handschrift gebruiken naast iedere methode voor aanvankelijk lezen.

Handschrift leert kinderen een licht hellend verbonden schrift, dat samen met de Radboud Universiteit Nijmegen is ontwikkeld. Een duidelijk handschrift dat motorisch gemakkelijk is uit te voeren. Zo voorkom je vermoeidheid en schriftverval wanneer kinderen in de hogere groepen steeds sneller gaan schrijven.

Aandacht voor motoriek en schrijfhouding

Goed schrijven kun je alleen met een juiste schrijfhouding. Handschrift besteedt daarom veel aandacht aan motoriek, houding, schrijfbeweging en pengreep. Zo leren kinderen netjes en ontspannen schrijven.

Schrijven in groep 3

Kinderen leren de vorm van letters goed kennen met de zogenaamde ‘railletters’. Dit zijn grote letters met richtingpijlen en andere aanduidingen.

Vervolgens leren ze de letters tussen de lijnen schrijven. Hulplijnen en een afbeelding van een boom helpen daarbij. De boom geeft aan hoe de letter op de regel hoort en wat de juiste verhoudingen zijn.

Past bij de wereld van kinderen

De lesmaterialen van Handschrift zijn afgestemd op de belevingswereld van kinderen. In vormgeving, maar ook inhoudelijk. In groep 7 en 8 zijn er keuzelessen waarin kinderen hun creativiteit kwijt kunnen. Zo blijven alle kinderen gemotiveerd.

Begeleiding van linkshandige kinderen

Linkshandige en rechtshandige kinderen schrijven met Handschrift in hetzelfde schrijfschrift. Onderaan de bladzijde staan pijlen die aangeven hoe je het schrift neerlegt voor links- of rechtshandigen.

Voor linkshandige leerlingen geeft Handschrift instructies op het digibord. Ook is er een kopieerblad met de schrijfhouding en pengreep voor linkshandigen. Meer informatie vind je in de algemene handleiding. We helpen je graag om ook linkshandige kinderen een goed handschrift te leren ontwikkelen.

Organisatie

Sluit aan bij elke methode voor aanvankelijk lezen

In groep 3 beginnen de kinderen met cijfers en schrijfpatronen. Letters komen aan bod wanneer dit didactisch verantwoord is. We beginnen met de eenvoudige letters. Vervolgens werken de kinderen toe naar de meer complexe letters.

Lessen en tijdsbesteding voor Handschrift

Handschrift biedt lesstof voor 36 weken. In de onderbouw besteed je de meeste tijd aan schrijven. Elke schrijfles duurt 30 minuten. Het aantal lessen en uren per week varieert per leerjaar.

Doorlopende leerlijn van groep 1 t/m 8

Een overzicht van de doorlopende leerlijn van Handschrift:

Groep 1 en 2

 • Oefenen van motorische vaardigheden.
 • Bevorderen van ruimtelijke oriëntatie en oog-handcoördinatie.

Groep 3

 • Leren schrijven van cijfers.
 • Oefenen van schrijfpatronen.
 • Leren schrijven van letters.

Groep 4

 • Leren schrijven van hoofdletters.
 • Toepassen van eerder geleerde letters en letterverbindingen in complexere woorden en zinnen.

Groep 5

 • Begin van leren schrijven op één grondlijn. Afbouwen van de hulplijnen.

Groep 6

 • Begin van tempolessen.
 • Hulplijnen verdwijnen gedurende het jaar helemaal.

Groep 7 en 8

 • Uitbreiden van tempolessen.
 • Aanbieden van onverbonden schrift.
 • Ontwikkelen van het eigen handschrift.

Verschillen met Klinkers

Aansluiting bij Lijn 3

Werk je met Lijn 3 en wil je de leesletter en schrijfletter tegelijk aanbieden? Kies dan voor onze schrijfmethode Klinkers.

In groep 3 volgt Klinkers de lettervolgorde van taal-leesmethode Lijn 3 en heeft het dezelfde thema’s als Lijn 3. In groep 1 en 2 en groep 4 t/m 8 zijn de methodes Handschrift en Klinkers identiek.

Handschrift kan gebruikt worden naast iedere methode voor aanvankelijk lezen.

Digibord

Maak je de lessen nog leuker en leerzamer met onze digibordsoftware.

Vrolijke filmpjes introduceren de letters en laten kinderen de juiste schrijfhouding zien. Ook zijn er afbeeldingen van alle leerlingmaterialen en voorbeelden van het juiste lettertraject. Extra leerzaam, extra leuk!

Blader online door de boeken

De leerlingmaterialen van Handschrift zien er vrolijk en stoer uit. Dit draagt eraan bij dat kinderen tot en met groep 8 gemotiveerd blijven om hun handschrift te verbeteren en te verfijnen.

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Handschrift eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder van groep 3, groep 6 en groep 8.

De complete boeken inzien en beoordelen? Bestel het beoordelingspakket voor een goede eerste indruk.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

← Terug naar Voorbereiden

Probeer Handschrift gratis uit

Vraag het beoordelingspakket aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de software allemaal kan. Vraag nu snel je beoordelingspakket en proeflicentie aan. Je kunt de methode hiermee 3 maanden gratis uitproberen.

Vraag het beoordelingspakket aan

Gesprek met leerkrachten

Maak een afspraak met een methodespecialist en stel al je vragen

Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel ons of maak eenvoudig een afspraak in onze online agenda. Dan komen we langs bij jou op school en kijken we samen naar de specifieke situatie.

Plan een afspraak

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Mevrouw Lussing KSG de Breul
"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."
Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog
"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel wordt herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."
Dhr. Koningsveld Het Bouwens
"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."
Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht
"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Probeer Handschrift gratis uit bij jou in de klas

Om te ontdekken of Handschrift past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen met het materiaal in het beoordelingspakket.

Vraag het beoordelingspakket aan

← Terug naar Ontdekken

Ga je aan de slag met Handschrift?

Hulp bij bestellen

De materialen van Handschrift in bestel je via de partners van Malmberg: HeutinkReinders en de Rolf groep. Zij kunnen helpen bij je bestelling en leveren uit voorraad. Ook de softwarelicenties bestel je via je educatieve dienstverlener. Bekijk de catalogus voor een overzicht van de materialen bij Handschrift.

Download de catalogus

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Hét platform voor de leraar van vandaag. Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën en handige materialen bij jouw methodes. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek de website

Klaar om met Handschrift te gaan werken?

Vraag alles wat je wilt weten over de benodigde materialen of het starten met de methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio. Kijk in zijn of haar agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit Handschrift

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen en ontwikkelen we lessuggesties bij jouw vak.

Beeld van start schooljaar checklist
Leraren in overleg tijdens een training

Training en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan. Kijk in het actuele overzicht welke trainingen en webinars er worden aangeboden.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Hét platform voor de leraar van vandaag. Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën en handige materialen bij jouw methodes. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Bezoek de website

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw methodespecialist

Wil je het optimale uit je lesmethode halen? Ben je op zoek naar digitale vernieuwingen of heb je behoefte aan extra verdiepingen op maat? Maak dan geheel gratis en vrijblijvend een afspraak met jouw eigen methodespecialist.

Neem contact op met de methodespecialist in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw methodespecialist

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab