Kleuterplein

Kleuterplein

Kleuterplein laat kleuters helemaal kleuter zijn. In de bouw- of ontdekhoek, met het verfbord of de zandwatertafel, en met vouwblaadjes, kralenplanken, mozaïek en ander lesmateriaal leren ze spelenderwijs. Van rekenen en lezen tot beeldende vorming en muziek: een doordacht aanbod voor een sterke voorbereiding op groep 3.

Zichtzending en proeflicentie

Kleuterplein
 • Alle domeinen van het kleuteronderwijs
 • Opbouwende leerlijnen
 • Ruimte om te kleuteren

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leerkracht zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar klas? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij de kinderen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Leerkrachten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Download de Routeplanner

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de lerarenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Kleuterplein meteen ontdekken?

Onze methode Kleuterplein staat voor spelenderwijs leren en ruimte om te kleuteren. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Kleuterplein ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze kleutermethode en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Kleuterplein de kinderen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Kleuterplein te kiezen

Alle domeinen van het kleuteronderwijs

Kleuterplein behandelt alles wat een kleuter tegenkomt: rekenen, lezen, (voorbereidend) schrijven, Engels, sociaal-emotionele ontwikkeling, wereldoriëntatie, burgerschap, drama, muziek en beeldende vorming.
Ook voor jou als leerkracht heeft Kleuterplein alles in huis. Denk aan hulpmiddelen voor observatie, registratie en ouderbetrokkenheid. Volg je liever je eigen weg? Dat kan. We geven je alle ruimte om zelf keuzes te maken.

Opbouwende leerlijnen

Kleuteronderwijs is speels, maar niet vrijblijvend. Daarom hebben alle domeinen in Kleuterplein een volwaardige leerlijn en een duidelijk lesdoel per activiteit. De leerlijnen hebben een heldere opbouw: eerst herhaling, daarna uitbreiding. Zo kunnen kleuters zich stap voor stap ontwikkelen.

Ruimte om te kleuteren

Kleuters blijven kleuters. Ze willen spelen en dingen ontdekken. Kleuterplein geeft ze daar alle ruimte voor, met een themahoek, bouwhoek, ontdekhoek, lees- en schrijfhoek, rekenhoek, verfbord en zand-watertafel.
Ook heeft Kleuterplein uitgewerkte activiteiten voor de voornaamste ontwikkelingsmaterialen. Denk aan constructiemateriaal, kralenplanken, mozaïek of vouwblaadjes. Het plezier van de kleuters staat hierbij centraal. Ze leren spelenderwijs.

Bekijk de de brochure

In de informatiebrochure maak je kennis met de methode Kleutreplein. Je krijgt een uitgebreide indruk van:

 • Inhoud en didactiek
 • Structuur en organisatie
 • De materialen van Kleuterplein, met veel voorbeeldpagina's.

Download de brochure

Bekijk het webinar

Laat je bijpraten door de methodespecialisten van Malmberg tijdens het webinar over Kleuterplein. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. Het webinar duurt ongeveer 30 minuten. Je kunt ook vragen stellen. Deze worden via e-mail beantwoord.

Webinar bekijken

Blader alvast online door de boeken…

Kleuterplein biedt alles wat je nodig hebt. De 2 themapakketten De seizoenen en De wereld nemen je in duidelijke stappen mee door alle activiteiten van het thema. De basis van elk thema is een fraai prentenboek. Het extra pakket Allerlei biedt je praktische hulpmiddelen voor de dagelijkse onderwijspraktijk.

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Kleuterplein eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

Duik dieper in Kleuterplein

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Inhoud en didactiek

Een kant-en-klaar pakket met vrijheid voor eigen keuzes

Kleuterplein is de meest complete kleutermethode voor de instroomgroep, groep 1 en groep 2. Alle domeinen van het kleuteronderwijs komen voorbij, van rekenen en lezen tot beeldende vorming en muziek. Kleuterplein werkt met doorgaande leerlijnen en duidelijke lesdoelen.

Alle domeinen van het kleuteronderwijs

Kleuterplein behandelt alles wat een kleuter tegenkomt: rekenen, lezen, (voorbereidend) schrijven, Engels, sociaal-emotionele ontwikkeling, bewegingsonderwijs (inclusief buitenspel), wereldoriëntatie | burgerschap, drama, muziek en beeldende vorming.

Ook voor jou als leerkracht heeft Kleuterplein alles in huis. Denk aan hulpmiddelen voor observatie, registratie en ouderbetrokkenheid. Volg je liever je eigen weg? Dat kan. We geven je alle ruimte om zelf keuzes te maken.

Opbouwende leerlijnen

Kleuteronderwijs is speels, maar niet vrijblijvend. Daarom hebben alle domeinen in Kleuterplein een volwaardige leerlijn en een duidelijk lesdoel per activiteit.

De leerlijnen hebben een heldere opbouw: eerst herhaling, daarna uitbreiding. Zo kunnen kleuters zich stap voor stap ontwikkelen.

Ruimte om te kleuteren

Kleuters blijven kleuters. Ze willen spelen en dingen ontdekken.

Kleuterplein geeft ze daar alle ruimte voor met een themahoek, bouwhoek, ontdekhoek, lees- en schrijfhoek, rekenhoek, verfbord en zand-watertafel.

Ook heeft Kleuterplein uitgewerkte activiteiten voor de voornaamste ontwikkelingsmaterialen. Denk aan constructiemateriaal, kralenplanken, mozaïek of vouwblaadjes. Het plezier van de kleuters staat hierbij centraal. Ze leren spelenderwijs.

Structuur en organisatie

Jaarplanning

Het jaarprogramma bestaat uit 4 periodes.

De thema’s zijn over deze periodes verdeeld in 2 themapakketten: ‘De seizoenen’ en ‘De wereld’. Je kiest per periode 2 thema’s, die niet uit hetzelfde pakket hoeven te komen.

Kies bijvoorbeeld in periode 1 voor het thema ‘Nieuw schooljaar’ uit ‘De seizoenen’ en het thema ‘Communicatie’ uit ‘De wereld’. Het schooljaar erna kun je dan de andere 2 thema’s uit periode 1 kiezen.

Opzet van een thema

Elk thema heeft dezelfde opbouw.

De doe-activiteit, de kringactiviteiten en de groepslessen zijn over de 3 themaweken verdeeld. Binnen de thema’s kun je naar eigen inzicht schuiven met de volgorde van activiteiten.

De zelfstandige activiteiten in hoeken en met ontwikkelingsmateriaal komen elke dag terug. Elke les in Kleuterplein heeft een vaste structuur en een duidelijk lesdoel.

Prentenboeken

Bij elk thema van Kleuterplein is een fraai prentenboek gemaakt. Elk prentenboek bevat een spannend of verrassend verhaal dat gericht is op kleuters en dat de betrokkenheid van hen garandeert. De prentenboeken zijn geschreven door bekende kinderboekenschrijvers en geïllustreerd door verschillende gerenommeerde illustratoren.

Observatie en registratie

Kleuterplein heeft 3 hulpmiddelen om het gedrag en de prestaties van kleuters te observeren en registreren.

Dit zijn de instroomobservatie, het kleuterverslag en het observatie- en registratiesysteem. Hiermee volg je eenvoudig de ontwikkeling van kleuters en pas je zo nodig het vervolgaanbod aan.

Differentiatie

Omgaan met verschillen

Kleuterplein onderscheidt 3 niveaus: instroomgroep, groep 1 en groep 2.

Het aanbod is op die niveaus afgestemd. Elk thema heeft werkbladen speciaal voor de oudste kleuters. Zo maken we de overgang van groep 2 naar 3 wat makkelijker.

Sommige kleuters zijn in hun cognitieve ontwikkeling wat verder dan andere. Voor deze snellere kleuters zijn er extra uitdagende opdrachten. Deze spelen in op hogere denkniveaus.

Raai de Kraai

De eigenwijze handpop Raai de Kraai speelt een belangrijke rol in Kleuterplein. Hij heeft de hoofdrol in de voorleesverhalen en in het pakket Allerlei.

Raai de Kraai wordt ook bij veel activiteiten ingezet. Hij zorgt vaak voor een grappige start en afsluiting van een activiteit en gaat graag met de kinderen in gesprek. Zo wordt Raai een veilig en vertrouwd vriendje van de kleuters!

Daarom Kleuterplein!

 • Compleet samenhangend pakket

 • Ruimte om te kleuteren

 • Stap voor stap leren

 • Eén lesdoel per activiteit, op drie niveaus

 • Vrijheid en houvast

Kleuterplein, daar zit álles in!

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst de gratis zichtzending.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Routeplanner om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.

← Terug naar Voorbereiden

Kleuterplein zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Kleuterplein en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan de gratis zichtzending aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Kleuterplein

Om te ontdekken of Kleuterplein bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag de zichtzending aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de software allemaal kan. Vraag nu snel je zichtzending en proeflicentie aan. Je kunt de methode hiermee 3 maanden gratis uitproberen.

Vraag de zichtzending aan

Bekijk het webinar

Laat je bijpraten door de methodespecialisten van Malmberg tijdens het webinar over Kleuterplein. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. Het webinar duurt ongeveer 30 minuten. Je kunt ook vragen stellen. Deze worden via e-mail beantwoord.

Webinar bekijken

Maak een afspraak met een methodespecialist en stel al je vragen

Heb je na het lezen en bekijken van alle informatie nog vragen? Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel ons of maak eenvoudig een afspraak in onze online agenda. Dan komen we langs bij jou op school en kijken we samen naar de specifieke situatie.

Plan een afspraak in

Wat vinden andere scholen van Kleuterplein?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Kleuterplein. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Leerkrachten aan het woord

De thema's van Kleuterplein passen echt bij onze kleuters. En je ziet dat de kinderen ook echt zin hebben om te gaan werken.

Juf Laura, obs de Boomhut in Arnhem

Probeer Kleuterplein gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Kleuterplein past bij jouw school, kun je de
methode 3 maanden gratis uitproberen met het materiaal in de zichtzending.

Vraag de zichtzending aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Kleuterplein. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals vertrouwen op Kleuterplein.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-leerkrachten met Kleuterplein.

Ga je aan de slag met Kleuterplein?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met het meest complete kleuterpakket: Kleuterplein! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je team overtuigen dat Kleuterplein het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de kinderen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Hulp bij bestellen

De materialen van Kleuterplein bestel je via de partners van Malmberg. Zij kunnen helpen bij je bestelling en leveren uit voorraad. Ook de softwarelicenties bestel je via je educatieve dienstverlener. Bekijk de catalogus voor een overzicht van de materialen bij Kleuterplein.

Download de catalogus

Wat vinden andere scholen van Kleuterplein?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Kleuterplein. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Leerkrachten aan het woord

De thema's van Kleuterplein passen echt bij onze kleuters. En je ziet dat de kinderen ook echt zin hebben om te gaan werken.

Juf Laura, obs de Boomhut in Arnhem

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Hét platform voor de leraar van vandaag. Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën en handige materialen bij Kleuterplein. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Klaar om met Kleuterplein te gaan werken?

Vraag alles wat je wilt weten over de benodigde materialen of het starten met de methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio. Kijk in zijn of haar agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel het gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om de methode optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Kleuterplein

Kies je voor Kleuterplein? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen en ontwikkelen we lessuggesties bij jouw vak.

Training en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan. Kijk in het actuele overzicht welke trainingen en webinars er worden aangeboden.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Hét platform voor de leraar van vandaag. Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën en handige materialen bij Kleuterplein. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw methodespecialist

Wil je het optimale uit je lesmethode halen? Ben je op zoek naar digitale vernieuwingen of heb je behoefte aan extra verdiepingen op maat? Maak dan geheel gratis en vrijblijvend een afspraak met jouw eigen methodespecialist.

Neem contact op met de methodespecialist in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw methodespecialist

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Kleuterplein.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab