Biologie voor jou havo/vwo bovenbouw MAX staat o.a. voor een lesmethode die altijd up-to-date is. Om ervoor te zorgen dat je in het nieuwe schooljaar gebruik kunt maken van écht actueel lesmateriaal werken we tot medio mei nog aan het verbeteren en actualiseren van de methode. Het lesmateriaal voor leerjaar 6 voor schooljaar 2021-2022 ziet er dus wat anders uit dan het materiaal waar je nu mee werkt of je als beoordelingsmateriaal hebt ontvangen.
Je kunt rekenen op deze verbeteringen:
Met de examentrainer kunnen leerlingen oefenen met examenopgaven die verband houden met het thema. De opgaven kunnen ook betrekking hebben op leerstof uit voorgaande thema’s. Zo komt de samenhang tussen de verschillende onderwerpen nog eens aan bod en vormt de examentrainer een verbindend element tussen de thema’s.
De basisstoffen worden afgesloten met een uitgebreide samenvatting. In de samenvatting staat alles wat de leerlingen moeten kennen en kunnen na afronding van het thema. De leerstof is opgedeeld in verschillende leerdoelen (voorheen: doelstellingen). In elk leerdoel staat beschreven welke kennis de leerlingen moeten beheersen. Aan het einde van een samenvatting staat altijd vermeld welke competenties en/of vaardigheden leerlingen zich hebben eigengemaakt na het doorwerken van een thema. In principe zouden de leerlingen in staat moeten zijn om na bestudering van de samenvatting de oefentoets en de eindtoets te maken.
Het onderdeel Ontdekken is een grote context, waarin leerlingen worden uitgedaagd om vanuit een bepaalde rol een maatschappelijk probleem op te lossen of een vraag te beantwoorden. Zo kunnen de leerlingen in thema 3 als (fictieve) vrijwilliger aan de slag om een voorlichtingscampagne te organiseren in de Braziliaanse sloppenwijken.
In Ontdekken komt geen nieuwe leerstof aan bod. Het is dus niet noodzakelijk om dit onderdeel te behandelen, maar je kunt deze context gebruiken als springplank naar de theorie in het bijbehorende thema. Vanuit de context en hun rol moeten de leerlingen op zoek naar een stukje theorie om hun missie te voltooien.
In Samenhang leren leerlingen om verbanden te leggen tussen biologische processen en verschijnselen, van klein naar groot en andersom. Hierdoor krijgen ze meer inzicht in de samenhang van het thema en leren ze om te werken met de verschillende organisatieniveaus van de biologie.
Met de flitskaarten kunnen leerlingen de belangrijkste begrippen oefenen op themaniveau. De leerlingen overhoren zichzelf door op een digitale ‘kaart’ een begrip of een vraag te lezen en de betekenis of het antwoord te bedenken. Daarna kunnen ze op de kaart klikken, waarna de betekenis zichtbaar wordt. De leerlingen kunnen aangeven welke kaarten ze nog eens willen oefenen en welke ze al kennen. De ‘stapel’ kaarten wordt zo steeds dunner. Flitskaarten bevatten meestal reproductiekennis.