Search

Structuur en organisatie

Biologie voor jou havo/vwo bovenbouw

Logische leerlijn en duidelijke opbouw

Leerlijn

Op basis van ervaringen van docenten met de voorgaande edities hebben we de indeling gemaakt, zoals in onderstaande tabel weergegeven. Wil je een gedetailleerde indeling zien? Ga naar 'Bekijk lesmateriaal' en bekijk de inhoudsopgave of bestel een beoordelingsexemplaar.

Opbouw van het hoofdstuk

De leerstof in het handboek is verdeeld in thema’s.
De thema’s zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

● thema-inleiding

● ontdekken*

● basisstoffen

● samenhang*

● practica

● samenvatting

● oefentoets (alleen digitaal)

● verrijkingsstof (alleen digitaal)


Lees meer over de verschillende onderdelen in de docentenhandleiding in je (proef)licentie.

Bestel de licentie

*Ontdekken

Deze grote context daagt leerlingen uit om vanuit een bepaalde rol een maatschappelijk probleem op te lossen of een vraag te beantwoorden. Je kunt deze context gebruiken als springplank naar de theorie in het bijbehorende thema.

Met Ontdekken kun je differentiëren in onderwijsvorm en stappen zetten op het gebied van activerend, onderzoekend onderwijs. Bovendien biedt het je meer variatie in je lessen.

In de aparte docentenhandleiding bij het onderdeel Ontdekken krijg je meer handvatten om deze ontdekkingstocht in goede banen te leiden.

*Samenhang

In Samenhang leren leerlingen om verbanden te leggen tussen biologische processen en verschijnselen, van klein naar groot en andersom. Hierdoor krijgen ze meer inzicht in de samenhang van het thema en leren ze om te werken met de verschillende organisatieniveaus van de biologie.