Search

Veldwerkdag aardrijkskunde


Op zaterdag 22 juni 2019 organiseert Malmberg opnieuw een veldwerkdag voor docenten aardrijkskunde. Ditmaal bezoeken we de regio Sallandse Heuvelrug. Daar zullen we de verbreding van de autoweg N35 en de gevolgen voor het landschap gaan bestuderen. Ook gaan we een fysisch-geografisch veldwerk uitvoeren. De dag wordt begeleid door Richard Fidom, docent aardrijkskunde in Raalte en auteur bij Malmberg.

De dag start om 09.30 uur in Raalte met koffie/thee en een lokale lekkernij. Daarna geeft Richard een korte presentatie over de problematiek van de N35. Vervolgens stappen we op de fiets om enkele markante plekken op de Sallandse Heuvelrug te bezoeken waar deze problematiek goed te zien is. Hier wordt onder andere stilgestaan bij het waterbeheer in een hoger gelegen zandlandschap, een gebied dat gevoelig is voor verdroging.

Na de lunch vervolgen we de fietstour door de Sallandse Heuvelrug en staan we stil bij de grootschalige houtkap om het heidegebied uit te breiden. Daarna volgt er een fysisch geografisch veldwerk waarbij we op zoek gaan naar stenen en deze zullen determineren.

Aansluitend zien we de oude N35 die Nijverdal doorkruiste, de Salland-Twentetunnel en de revitalisering van het centrum. We eindigen aan de oostkant van Nijverdal waar de N35 verdubbeld gaat worden en een ecoduct wordt gebouwd. Zoals altijd eindigen we de dag met een gezellige borrel. Aan het einde van de dag keren we na een korte treinrit vanuit Nijverdal weer terug in Raalte.

Wij verheugen ons op je komst en hopen er samen met jou een interessante dag van te maken.

Meld je nu aan!

Programma

09.30 uur: Inloop met koffie/thee
09.45 uur: De problematiek van de N35 – door Richard Fidom
10.30 uur: Start fietstour Sallandse Heuvelrug
12.30 uur: Lunch
13.30 uur: Fysisch geografisch veldwerk op de Sallandse Heuvelrug
14.30 uur: Waar ligt de grens met Salland?
16.00 uur: Borrel

Praktische informatie:

  • Datum: zaterdag 22 juni 2019
  • Tijd: ontvangst vanaf 09.30 uur, start om 09.45 uur, afsluiting om 17:00 uur
  • De fietstour eindigt bij station Nijverdal.
  • Vanuit Nijverdal reizen we gezamenlijk met de trein naar Raalte.
  • Inclusief lunch, koffie/thee en borrel.
  • De kosten bedragen €60,-. Werk je met de methode De wereld van, Humboldt of Wereldwijs? Dan ontvang je 25% korting en betaal je €45,-.