Search

Inspirerende verhalen voor gebruik in je lessen


Jeroen Wiegertjes - NEMO, Kennislink, Wen Wu - Faces of Science

14.45 - 15.45

Faces of Science verhaalt over de speurtocht van jonge onderzoekers en neemt leerlingen mee in hun ontdekkingstocht in de wetenschap. Tijdens een levendige en interactieve presentatie laten we zien hoe NEMO Kennislink en Faces of Science werken en wat ze kunnen betekenen op je school. Daarmee ontdekken leerlingen dat de drempel richting wetenschap minder hoog is dan zij wellicht denken en zien dat wetenschap ook voor hen interessant is, om te volgen én om te doen!

Lees meer over Wen Wu en haar onderwerp CRISPR-cas

Maandenlang leven op een onderzoeksschip

Veel jonge onderzoekers dompelen zich vier jaar lang onder in een onderwerp en openbaren na die periode hun bijzondere resultaten. Faces of Science nemen leerlingen mee tijdens die zoektocht in de wetenschap. De onderzoekers bloggen en vloggen op NEMO Kennislink over de ontdekkingen die zij doen en de dingen die ze meemaken. Hoe is het bijvoorbeeld om maandenlang op een onderzoeksschip te leven en op de zeebodem te boren naar sporen van klimaatverandering miljoenen jaren geleden? Of hoe kun je landbouw bedrijven op een Caribisch eiland vol woekerende planten en de geiten weg te jagen die je pas aangeplante bomen opknabbelen? Hoe help je mee aan het maken van een vaccin tegen de malariamug of een synthetisch kloppend hart?

Leerlingen krijgen een beter idee over werken in de wetenschap

Met dergelijke verhalen werken Faces of Science eraan om leerlingen een beter idee te geven van hoe het is om in de wetenschap te werken. Jonge onderzoekers van verschillende universiteiten die goed over hun vakgebied kunnen vertellen. Als geen ander kunnen zij enthousiast over hun onderzoek praten en aangeven waarom hun vakgebied zo belangrijk is. Zij verplaatsen zich in de middelbare scholier en vertellen waarom zij zelf tijdens hun middelbare schoolperiode voor hun studie hebben gekozen. Met Faces of Science kun je leerlingen interesseren voor bepaalde vakgebieden en hen enthousiasmeren voor een scala van onderwerpen.